Expresswala Academy Mathematics Tuition

Exponents (Level 1)

Question paper, Set 9

  • Set 9 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 84.3 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write y×y×y×yy \times y \times y \times y in exponential form.
    1 mark
    Answer and solution

    yy is multiplied by itself 4 times.

    ∴y×y×y×y=y4\therefore y \times y \times y \times y = y^{4}, read as 'yy power 4'

    Answer: y4y^{4}

  2. Find the value of 848^{4}.
    1 mark
    Answer and solution

    84=8×8×8×88^{4} = 8 \times 8 \times 8 \times 8

    =4096= 4096

    Answer: 40964096

  3. Write 15,62515{,}625 as a power of 55.
    2 marks
    Answer and solution

    Divide repeatedly by 55: 15,625,3125,625,125,25,515{,}625, 3125, 625, 125, 25, 5.

    15,625=5×5×5×5×5×515{,}625 = 5 \times 5 \times 5 \times 5 \times 5 \times 5

    =56= 5^{6}

    Answer: 15,625=5615{,}625 = 5^{6}

  4. Simplify (34)7×(34)2\displaystyle \left(\frac{3}{4}\right)^{7} \times \left(\frac{3}{4}\right)^{2}.
    1 mark
    Answer and solution

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    (34)7×(34)2=(34)7+2\displaystyle \left(\frac{3}{4}\right)^{7} \times \left(\frac{3}{4}\right)^{2} = \left(\frac{3}{4}\right)^{7+2}

    =(34)9\displaystyle = \left(\frac{3}{4}\right)^{9}

    Answer: (34)9\displaystyle \left(\frac{3}{4}\right)^{9}

  5. Simplify 109104\displaystyle \frac{10^{9}}{10^{4}} and find its value.
    2 marks
    Answer and solution

    Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    109104=109−4=105\displaystyle \frac{10^{9}}{10^{4}} = 10^{9-4} = 10^{5}

    =1,00,000= 1{,}00{,}000

    Answer: 105=1,00,00010^{5} = 1{,}00{,}000

  6. Write 252×4225^{2} \times 4^{2} as a single power and find its value.
    2 marks
    Answer and solution

    Using an×bn=(a×b)na^n \times b^n = (a \times b)^n

    252×42=(25×4)225^{2} \times 4^{2} = (25 \times 4)^{2}

    =(100)2=100×100= (100)^{2} = 100 \times 100

    =10,000= 10{,}000

    Answer: (100)2=10,000(100)^{2} = 10{,}000

  7. Simplify 455155\displaystyle \frac{45^{5}}{15^{5}} and find its value.
    2 marks
    Answer and solution

    Using anbn=(ab)n\displaystyle \frac{a^n}{b^n} = \left(\frac{a}{b}\right)^n

    455155=(4515)5\displaystyle \frac{45^{5}}{15^{5}} = \left(\frac{45}{15}\right)^{5}

    =35= 3^{5}

    =243= 243

    Answer: 243243

  8. Find the value of (48+52)0(48 + 52)^{0}.
    1 mark
    Answer and solution

    48+52=100≠048 + 52 = 100 \ne 0

    (48+52)0=1000=1(48 + 52)^{0} = 100^{0} = 1

    Answer: 11

  9. Find the value of 7−27^{-2}.
    2 marks
    Answer and solution

    Using a−n=1an\displaystyle a^{-n} = \frac{1}{a^n}

    7−2=172\displaystyle 7^{-2} = \frac{1}{7^{2}}

    =149\displaystyle = \frac{1}{49}

    Answer: 149\displaystyle \frac{1}{49}

  10. Find the value of (−1)999(-1)^{999}.
    1 mark
    Answer and solution

    999999 is an odd number.

    (−1)odd number=−1(-1)^{\text{odd number}} = -1

    ∴(−1)999=−1\therefore (-1)^{999} = -1

    Answer: −1-1

  11. Find the value of (−6)3(-6)^{3}.
    1 mark
    Answer and solution

    33 is odd, and (−a)n=−an(-a)^n = -a^n for odd nn.

    (−6)3=−63=−216(-6)^{3} = -6^{3} = -216

    Answer: −216-216

  12. If 32x+5=273^{2x+5} = 27, find xx.
    3 marks
    Answer and solution

    Given, 32x+5=273^{2x+5} = 27

    Dividing 2727 repeatedly by 33: 27,9,327, 9, 3, so 27=3327 = 3^{3}.

    ⇒32x+5=33\Rightarrow 3^{2x+5} = 3^{3}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒2x+5=3\Rightarrow 2x+5 = 3

    ⇒2x=3−5\Rightarrow 2x = 3 - 5

    ⇒2x=−2\Rightarrow 2x = -2

    ⇒x=−22=−1\displaystyle \Rightarrow x = \frac{-2}{2} = -1

    Answer: x=−1x = -1

  13. Write −65-6^{5} and 646^{4} as powers of −6-6.
    2 marks
    Answer and solution

    Using −an=(−a)n-a^n = (-a)^n for odd nn: −65=(−6)5-6^{5} = (-6)^{5}

    Using an=(−a)na^n = (-a)^n for even nn: 64=(−6)46^{4} = (-6)^{4}

    Answer: −65=(−6)5-6^{5} = (-6)^{5}, 64=(−6)46^{4} = (-6)^{4}

  14. Simplify (3ab4)2(3ab^{4})^{2}.
    3 marks
    Answer and solution

    Using (ab)n=an×bn(ab)^n = a^n \times b^n and (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (3ab4)2=32×a2×(b4)2(3ab^{4})^{2} = 3^{2} \times a^{2} \times (b^{4})^{2}

    =9a2b8= 9a^{2}b^{8}

    Answer: 9a2b89a^{2}b^{8}

  15. Simplify 1012×103109\displaystyle \frac{10^{12} \times 10^{3}}{10^{9}}.
    3 marks
    Answer and solution

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n} and aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    1012×103109=1015109\displaystyle \frac{10^{12} \times 10^{3}}{10^{9}} = \frac{10^{15}}{10^{9}}

    =1015−9=106= 10^{15-9} = 10^{6}

    Answer: 10610^{6}

  16. Simplify (23)−2(2^{3})^{-2} and find its value.
    3 marks
    Answer and solution

    Using (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (23)−2=23×(−2)=2−6(2^{3})^{-2} = 2^{3 \times (-2)} = 2^{-6}

    =126=164\displaystyle = \frac{1}{2^{6}} = \frac{1}{64}

    Answer: 164\displaystyle \frac{1}{64}

  17. (i) If 3x−4×32=2433^{x-4} \times 3^{2} = 243, find xx. (ii) If 73x+1÷7−1=497^{3x+1} \div 7^{-1} = 49, find xx.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Given, 3x−4×32=2433^{x-4} \times 3^{2} = 243

    Dividing 243243 repeatedly by 33: 243,81,27,9,3243, 81, 27, 9, 3, so 243=35243 = 3^{5}.

    ⇒3x−4+2=35\Rightarrow 3^{x-4+2} = 3^{5} (am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n})

    ⇒3x−2=35\Rightarrow 3^{x-2} = 3^{5}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒x−2=5\Rightarrow x-2 = 5

    ⇒x=5+2\Rightarrow x = 5 + 2

    ⇒x=7\Rightarrow x = 7

    (ii) Given, 73x+1÷7−1=497^{3x+1} \div 7^{-1} = 49

    Dividing 4949 repeatedly by 77: 49,749, 7, so 49=7249 = 7^{2}.

    ⇒73x+1−(−1)=72\Rightarrow 7^{3x+1-(-1)} = 7^{2} (aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n})

    ⇒73x+2=72\Rightarrow 7^{3x+2} = 7^{2}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒3x+2=2\Rightarrow 3x+2 = 2

    ⇒3x=2−2\Rightarrow 3x = 2 - 2

    ⇒3x=0\Rightarrow 3x = 0

    ⇒x=03=0\displaystyle \Rightarrow x = \frac{0}{3} = 0

    Answer: (i) x=7x = 7 (ii) x=0x = 0

  18. Find the value of: (i) (90+5−1)×52\left(9^{0} + 5^{-1}\right) \times 5^{2} (ii) (15)−2+(16)−2+(17)−2\displaystyle \left(\frac{1}{5}\right)^{-2} + \left(\frac{1}{6}\right)^{-2} + \left(\frac{1}{7}\right)^{-2}
    5 marks
    Answer and solution

    (i) (90+5−1)×52=(1+15)×25\displaystyle \left(9^{0} + 5^{-1}\right) \times 5^{2} = \left(1 + \frac{1}{5}\right) \times 25

    =65×25\displaystyle = \frac{6}{5} \times 25

    =30= 30

    (ii) Using (ab)−n=(ba)n\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^{-n} = \left(\frac{b}{a}\right)^n

    (15)−2+(16)−2+(17)−2=(5)2+(6)2+(7)2\displaystyle \left(\frac{1}{5}\right)^{-2} + \left(\frac{1}{6}\right)^{-2} + \left(\frac{1}{7}\right)^{-2} = (5)^{2} + (6)^{2} + (7)^{2}

    =25+36+49= 25 + 36 + 49

    =110= 110

    Answer: (i) 3030 (ii) 110110

  19. Find the value of: (i) 1094×10−14103\displaystyle \frac{10^{\frac{9}{4}} \times 10^{-\frac{1}{4}}}{10^{3}} (ii) 101×1043×10−13\displaystyle 10^{1} \times 10^{\frac{4}{3}} \times 10^{-\frac{1}{3}}
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n} and aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    1094×10−14103=1094+(−14)103\displaystyle \frac{10^{\frac{9}{4}} \times 10^{-\frac{1}{4}}}{10^{3}} = \frac{10^{\frac{9}{4} + (-\frac{1}{4})}}{10^{3}}

    =1084103=102103\displaystyle = \frac{10^{\frac{8}{4}}}{10^{3}} = \frac{10^{2}}{10^{3}}

    =102−3=10−1= 10^{2-3} = 10^{-1}

    =1101=110\displaystyle = \frac{1}{10^{1}} = \frac{1}{10}

    (ii) Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    101×1043×10−13=101+43+(−13)\displaystyle 10^{1} \times 10^{\frac{4}{3}} \times 10^{-\frac{1}{3}} = 10^{1 + \frac{4}{3} + (-\frac{1}{3})}

    =1063=102\displaystyle = 10^{\frac{6}{3}} = 10^{2}

    =100= 100

    Answer: (i) 110\displaystyle \frac{1}{10} (ii) 100100

  20. Simplify: (i) (2m4)3×(3m)2(2m^{4})^{3} \times (3m)^{2} (ii) (32)−2×(73)−4×(27)−3\displaystyle \left(\frac{3}{2}\right)^{-2} \times \left(\frac{7}{3}\right)^{-4} \times \left(\frac{2}{7}\right)^{-3}
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Using (ab)n=an×bn(ab)^n = a^n \times b^n and (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (2m4)3×(3m)2=23⋅(m4)3×32⋅m2(2m^{4})^{3} \times (3m)^{2} = 2^{3} \cdot (m^{4})^{3} \times 3^{2} \cdot m^{2}

    =8m12×9m2= 8m^{12} \times 9m^{2}

    =72⋅m12+2=72m14= 72 \cdot m^{12+2} = 72m^{14}

    (ii) Using (ab)−n=(ba)n\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^{-n} = \left(\frac{b}{a}\right)^n

    (32)−2×(73)−4×(27)−3=(23)2×(37)4×(72)3\displaystyle \left(\frac{3}{2}\right)^{-2} \times \left(\frac{7}{3}\right)^{-4} \times \left(\frac{2}{7}\right)^{-3} = \left(\frac{2}{3}\right)^{2} \times \left(\frac{3}{7}\right)^{4} \times \left(\frac{7}{2}\right)^{3}

    =2232×3474×7323\displaystyle = \frac{2^{2}}{3^{2}} \times \frac{3^{4}}{7^{4}} \times \frac{7^{3}}{2^{3}}

    =32×2−1×7−1= 3^{2} \times 2^{-1} \times 7^{-1} (am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}, aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n})

    =9×12×17\displaystyle = 9 \times \frac{1}{2} \times \frac{1}{7}

    =914\displaystyle = \frac{9}{14}

    Answer: (i) 72m1472m^{14} (ii) 914\displaystyle \frac{9}{14}