Expresswala Academy Mathematics Tuition

Exponents (Level 1)

Question paper, Set 4

  • Set 4 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 80.3 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write t7t^{7} as a product.
    1 mark
    Answer and solution

    t7t^{7} means tt multiplied by itself 7 times.

    t7=t×t×t×t×t×t×tt^{7} = t \times t \times t \times t \times t \times t \times t

    Answer: t×t×t×t×t×t×tt \times t \times t \times t \times t \times t \times t

  2. Which is greater, 353^{5} or 535^{3}?
    1 mark
    Answer and solution

    35=3×3×3×3×3=2433^{5} = 3 \times 3 \times 3 \times 3 \times 3 = 243

    53=5×5×5=1255^{3} = 5 \times 5 \times 5 = 125

    243>125243 > 125, so 353^{5} is greater.

    Answer: 353^{5}, since 243>125243 > 125

  3. Write 24012401 as a power of 77.
    2 marks
    Answer and solution

    Divide repeatedly by 77: 2401,343,49,72401, 343, 49, 7.

    2401=7×7×7×72401 = 7 \times 7 \times 7 \times 7

    =74= 7^{4}

    Answer: 2401=742401 = 7^{4}

  4. Simplify 43×48×454^{3} \times 4^{8} \times 4^{5}.
    2 marks
    Answer and solution

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    43×48×45=43+8+54^{3} \times 4^{8} \times 4^{5} = 4^{3+8+5}

    =416= 4^{16}

    Answer: 4164^{16}

  5. Simplify (116)5(11^{6})^{5}.
    1 mark
    Answer and solution

    Using (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (116)5=116×5(11^{6})^{5} = 11^{6 \times 5}

    =1130= 11^{30}

    Answer: 113011^{30}

  6. Write 34×1043^{4} \times 10^{4} as a single power and find its value.
    2 marks
    Answer and solution

    Using an×bn=(a×b)na^n \times b^n = (a \times b)^n

    34×104=(3×10)43^{4} \times 10^{4} = (3 \times 10)^{4}

    =(30)4=30×30×30×30= (30)^{4} = 30 \times 30 \times 30 \times 30

    =8,10,000= 8{,}10{,}000

    Answer: (30)4=8,10,000(30)^{4} = 8{,}10{,}000

  7. Find the value of 40+604^{0} + 6^{0}.
    1 mark
    Answer and solution

    40=14^{0} = 1 and 60=16^{0} = 1

    40+60=1+1=24^{0} + 6^{0} = 1 + 1 = 2

    Answer: 22

  8. Write 1343\displaystyle \frac{1}{343} as a power of 77 with a negative exponent.
    2 marks
    Answer and solution

    Divide repeatedly by 77: 343,49,7343, 49, 7, so 343=73343 = 7^{3}.

    1343=173\displaystyle \frac{1}{343} = \frac{1}{7^{3}}

    =7−3= 7^{-3} (since 1an=a−n\displaystyle \frac{1}{a^n} = a^{-n})

    Answer: 7−37^{-3}

  9. Write (92)−5\displaystyle \left(\frac{9}{2}\right)^{-5} with a positive exponent.
    1 mark
    Answer and solution

    Using (ab)−n=(ba)n\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^{-n} = \left(\frac{b}{a}\right)^n

    (92)−5=(29)5\displaystyle \left(\frac{9}{2}\right)^{-5} = \left(\frac{2}{9}\right)^{5}

    Answer: (29)5\displaystyle \left(\frac{2}{9}\right)^{5}

  10. Find the value of (−1)18×(−1)11(-1)^{18} \times (-1)^{11}.
    1 mark
    Answer and solution

    1818 is even, so (−1)18=1(-1)^{18} = 1; 1111 is odd, so (−1)11=−1(-1)^{11} = -1.

    (−1)18×(−1)11=1×(−1)=−1(-1)^{18} \times (-1)^{11} = 1 \times (-1) = -1

    Answer: −1-1

  11. Find the values of (−7)2(-7)^{2} and (−7)3(-7)^{3}.
    2 marks
    Answer and solution

    Using (−a)n=−an if n is odd,  (−a)n=an if n is even(-a)^n = -a^n \text{ if } n \text{ is odd}, \; (-a)^n = a^n \text{ if } n \text{ is even}

    (−7)2=72=49(-7)^{2} = 7^{2} = 49 (22 is even)

    (−7)3=−73=−343(-7)^{3} = -7^{3} = -343 (33 is odd)

    Answer: (−7)2=49(-7)^{2} = 49, (−7)3=−343(-7)^{3} = -343

  12. If 72x+3=497^{2x+3} = 49, find xx.
    3 marks
    Answer and solution

    Given, 72x+3=497^{2x+3} = 49

    Dividing 4949 repeatedly by 77: 49,749, 7, so 49=7249 = 7^{2}.

    ⇒72x+3=72\Rightarrow 7^{2x+3} = 7^{2}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒2x+3=2\Rightarrow 2x+3 = 2

    ⇒2x=2−3\Rightarrow 2x = 2 - 3

    ⇒2x=−1\Rightarrow 2x = -1

    ⇒x=−12\displaystyle \Rightarrow x = -\frac{1}{2}

    Answer: x=−12\displaystyle x = -\frac{1}{2}

  13. Write 11 and 17\displaystyle \frac{1}{7} as powers of 77.
    2 marks
    Answer and solution

    Using 1=a01 = a^0: 1=701 = 7^{0}

    Using 1a=a−1\displaystyle \frac{1}{a} = a^{-1}: 17=7−1\displaystyle \frac{1}{7} = 7^{-1}

    Answer: 1=701 = 7^{0}, 17=7−1\displaystyle \frac{1}{7} = 7^{-1}

  14. Simplify (2x2y5)3(2x^{2}y^{5})^{3}.
    3 marks
    Answer and solution

    Using (ab)n=an×bn(ab)^n = a^n \times b^n and (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (2x2y5)3=23×(x2)3×(y5)3(2x^{2}y^{5})^{3} = 2^{3} \times (x^{2})^{3} \times (y^{5})^{3}

    =8x6y15= 8x^{6}y^{15}

    Answer: 8x6y158x^{6}y^{15}

  15. Simplify 711×75714\displaystyle \frac{7^{11} \times 7^{5}}{7^{14}}.
    3 marks
    Answer and solution

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n} and aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    711×75714=716714\displaystyle \frac{7^{11} \times 7^{5}}{7^{14}} = \frac{7^{16}}{7^{14}}

    =716−14=72= 7^{16-14} = 7^{2}

    Answer: 727^{2}

  16. Simplify 2−3×5−32^{-3} \times 5^{-3} and find its value.
    3 marks
    Answer and solution

    Using an×bn=(a×b)na^n \times b^n = (a \times b)^n

    2−3×5−3=(2×5)−3=10−32^{-3} \times 5^{-3} = (2 \times 5)^{-3} = 10^{-3}

    =1103=11000\displaystyle = \frac{1}{10^{3}} = \frac{1}{1000}

    Answer: 11000\displaystyle \frac{1}{1000}

  17. (i) If 33x÷32=813^{3x} \div 3^{2} = 81, find xx. (ii) If 2x+3=164\displaystyle 2^{x+3} = \frac{1}{64}, find xx.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Given, 33x÷32=813^{3x} \div 3^{2} = 81

    Dividing 8181 repeatedly by 33: 81,27,9,381, 27, 9, 3, so 81=3481 = 3^{4}.

    ⇒33x−2=34\Rightarrow 3^{3x-2} = 3^{4} (aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n})

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒3x−2=4\Rightarrow 3x-2 = 4

    ⇒3x=4+2\Rightarrow 3x = 4 + 2

    ⇒3x=6\Rightarrow 3x = 6

    ⇒x=63=2\displaystyle \Rightarrow x = \frac{6}{3} = 2

    (ii) Given, 2x+3=164\displaystyle 2^{x+3} = \frac{1}{64}

    164=126=2−6\displaystyle \frac{1}{64} = \frac{1}{2^{6}} = 2^{-6} (dividing 6464 repeatedly by 22: 64,32,16,8,4,264, 32, 16, 8, 4, 2)

    ⇒2x+3=2−6\Rightarrow 2^{x+3} = 2^{-6}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒x+3=−6\Rightarrow x+3 = -6

    ⇒x=−6−3\Rightarrow x = -6 - 3

    ⇒x=−9\Rightarrow x = -9

    Answer: (i) x=2x = 2 (ii) x=−9x = -9

  18. Find the value of: (i) (215÷211)×23\left(2^{15} \div 2^{11}\right) \times 2^{3} (ii) (2−1×3−1)÷6−2\left(2^{-1} \times 3^{-1}\right) \div 6^{-2}
    5 marks
    Answer and solution

    (i) (215÷211)×23=215211×23\displaystyle \left(2^{15} \div 2^{11}\right) \times 2^{3} = \frac{2^{15}}{2^{11}} \times 2^{3}

    =215−11×23=24×23= 2^{15-11} \times 2^{3} = 2^{4} \times 2^{3}

    =24+3=27= 2^{4+3} = 2^{7}

    =128= 128

    (ii) (2−1×3−1)÷6−2=(12×13)÷162\displaystyle \left(2^{-1} \times 3^{-1}\right) \div 6^{-2} = \left(\frac{1}{2} \times \frac{1}{3}\right) \div \frac{1}{6^{2}}

    =16÷136\displaystyle = \frac{1}{6} \div \frac{1}{36}

    =16×36=6\displaystyle = \frac{1}{6} \times 36 = 6

    Answer: (i) 128128 (ii) 66

  19. Find the value of: (i) 2132×2−3223\displaystyle \frac{2^{\frac{13}{2}} \times 2^{-\frac{3}{2}}}{2^{3}} (ii) 323×353×323\displaystyle 3^{\frac{2}{3}} \times 3^{\frac{5}{3}} \times 3^{\frac{2}{3}}
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n} and aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    2132×2−3223=2132+(−32)23\displaystyle \frac{2^{\frac{13}{2}} \times 2^{-\frac{3}{2}}}{2^{3}} = \frac{2^{\frac{13}{2} + (-\frac{3}{2})}}{2^{3}}

    =210223=2523\displaystyle = \frac{2^{\frac{10}{2}}}{2^{3}} = \frac{2^{5}}{2^{3}}

    =25−3=22= 2^{5-3} = 2^{2}

    =4= 4

    (ii) Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    323×353×323=323+53+23\displaystyle 3^{\frac{2}{3}} \times 3^{\frac{5}{3}} \times 3^{\frac{2}{3}} = 3^{\frac{2}{3} + \frac{5}{3} + \frac{2}{3}}

    =393=33\displaystyle = 3^{\frac{9}{3}} = 3^{3}

    =27= 27

    Answer: (i) 44 (ii) 2727

  20. Simplify: (i) (2y3)2×(3y)2(2y^{3})^{2} \times (3y)^{2} (ii) 252×(25)4\displaystyle 25^{2} \times \left(\frac{2}{5}\right)^{4}
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Using (ab)n=an×bn(ab)^n = a^n \times b^n and (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (2y3)2×(3y)2=22⋅(y3)2×32⋅y2(2y^{3})^{2} \times (3y)^{2} = 2^{2} \cdot (y^{3})^{2} \times 3^{2} \cdot y^{2}

    =4y6×9y2= 4y^{6} \times 9y^{2}

    =36⋅y6+2=36y8= 36 \cdot y^{6+2} = 36y^{8}

    (ii) Using (ab)n=anbn\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^n = \frac{a^n}{b^n}

    252×(25)4=625×2454\displaystyle 25^{2} \times \left(\frac{2}{5}\right)^{4} = 625 \times \frac{2^{4}}{5^{4}}

    =625×16625\displaystyle = 625 \times \frac{16}{625}

    =16= 16

    Answer: (i) 36y836y^{8} (ii) 1616