Expresswala Academy Mathematics Tuition

Exponents (Level 1)

Question paper, Set 5

  • Set 5 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 86.7 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write 23×23×23×23\displaystyle \frac{2}{3} \times \frac{2}{3} \times \frac{2}{3} \times \frac{2}{3} in exponential form.
    1 mark
    Answer and solution

    23\displaystyle \frac{2}{3} is multiplied by itself 4 times.

    ∴23×23×23×23=(23)4\displaystyle \therefore \frac{2}{3} \times \frac{2}{3} \times \frac{2}{3} \times \frac{2}{3} = \left(\frac{2}{3}\right)^{4}, read as '23\displaystyle \frac{2}{3} power 4'

    Answer: (23)4\displaystyle \left(\frac{2}{3}\right)^{4}

  2. Find the value of 15315^{3}.
    1 mark
    Answer and solution

    153=15×15×1515^{3} = 15 \times 15 \times 15

    =3375= 3375

    Answer: 33753375

  3. Write 77767776 as a power of 66.
    2 marks
    Answer and solution

    Divide repeatedly by 66: 7776,1296,216,36,67776, 1296, 216, 36, 6.

    7776=6×6×6×6×67776 = 6 \times 6 \times 6 \times 6 \times 6

    =65= 6^{5}

    Answer: 7776=657776 = 6^{5}

  4. Simplify 115×11811^{5} \times 11^{8}.
    1 mark
    Answer and solution

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    115×118=115+811^{5} \times 11^{8} = 11^{5+8}

    =1113= 11^{13}

    Answer: 111311^{13}

  5. Simplify 5956\displaystyle \frac{5^{9}}{5^{6}} and find its value.
    2 marks
    Answer and solution

    Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    5956=59−6=53\displaystyle \frac{5^{9}}{5^{6}} = 5^{9-6} = 5^{3}

    =125= 125

    Answer: 53=1255^{3} = 125

  6. Write 23×932^{3} \times 9^{3} as a single power and find its value.
    2 marks
    Answer and solution

    Using an×bn=(a×b)na^n \times b^n = (a \times b)^n

    23×93=(2×9)32^{3} \times 9^{3} = (2 \times 9)^{3}

    =(18)3=18×18×18= (18)^{3} = 18 \times 18 \times 18

    =5832= 5832

    Answer: (18)3=5832(18)^{3} = 5832

  7. Simplify 18464\displaystyle \frac{18^{4}}{6^{4}} and find its value.
    2 marks
    Answer and solution

    Using anbn=(ab)n\displaystyle \frac{a^n}{b^n} = \left(\frac{a}{b}\right)^n

    18464=(186)4\displaystyle \frac{18^{4}}{6^{4}} = \left(\frac{18}{6}\right)^{4}

    =34= 3^{4}

    =81= 81

    Answer: 8181

  8. Find the value of 80×1308^{0} \times 13^{0}.
    1 mark
    Answer and solution

    80=18^{0} = 1 and 130=113^{0} = 1

    80×130=1×1=18^{0} \times 13^{0} = 1 \times 1 = 1

    Answer: 11

  9. Find the value of 10−310^{-3}.
    2 marks
    Answer and solution

    Using a−n=1an\displaystyle a^{-n} = \frac{1}{a^n}

    10−3=1103\displaystyle 10^{-3} = \frac{1}{10^{3}}

    =11000\displaystyle = \frac{1}{1000}

    Answer: 11000\displaystyle \frac{1}{1000}

  10. Find the value of (−1)131(-1)^{131}.
    1 mark
    Answer and solution

    131131 is an odd number.

    (−1)odd number=−1(-1)^{\text{odd number}} = -1

    ∴(−1)131=−1\therefore (-1)^{131} = -1

    Answer: −1-1

  11. Find the value of (−4)4(-4)^{4}.
    1 mark
    Answer and solution

    44 is even, and (−a)n=an(-a)^n = a^n for even nn.

    (−4)4=44=256(-4)^{4} = 4^{4} = 256

    Answer: 256256

  12. If 4x−2=2564^{x-2} = 256, find xx.
    3 marks
    Answer and solution

    Given, 4x−2=2564^{x-2} = 256

    Dividing 256256 repeatedly by 44: 256,64,16,4256, 64, 16, 4, so 256=44256 = 4^{4}.

    ⇒4x−2=44\Rightarrow 4^{x-2} = 4^{4}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒x−2=4\Rightarrow x-2 = 4

    ⇒x=4+2\Rightarrow x = 4 + 2

    ⇒x=6\Rightarrow x = 6

    Answer: x=6x = 6

  13. Write (35)4\displaystyle \left(\frac{3}{5}\right)^{4} and 1113\displaystyle \frac{1}{11^{3}} using negative exponents.
    2 marks
    Answer and solution

    Using (ba)n=(ab)−n\displaystyle \left(\frac{b}{a}\right)^n = \left(\frac{a}{b}\right)^{-n}: (35)4=(53)−4\displaystyle \left(\frac{3}{5}\right)^{4} = \left(\frac{5}{3}\right)^{-4}

    Using 1an=a−n\displaystyle \frac{1}{a^n} = a^{-n}: 1113=11−3\displaystyle \frac{1}{11^{3}} = 11^{-3}

    Answer: (53)−4\displaystyle \left(\frac{5}{3}\right)^{-4}, 11−311^{-3}

  14. Simplify (4z2)3\displaystyle \left(\frac{4}{z^{2}}\right)^{3}.
    3 marks
    Answer and solution

    Using (ab)n=anbn\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^n = \frac{a^n}{b^n} and (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (4z2)3=43(z2)3\displaystyle \left(\frac{4}{z^{2}}\right)^{3} = \frac{4^{3}}{(z^{2})^{3}}

    =64z6\displaystyle = \frac{64}{z^{6}}

    Answer: 64z6\displaystyle \frac{64}{z^{6}}

  15. Simplify (53)2×5457\displaystyle \frac{(5^{3})^{2} \times 5^{4}}{5^{7}}.
    3 marks
    Answer and solution

    Using (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n} and am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    (53)2×5457=56×5457=51057\displaystyle \frac{(5^{3})^{2} \times 5^{4}}{5^{7}} = \frac{5^{6} \times 5^{4}}{5^{7}} = \frac{5^{10}}{5^{7}}

    Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}: 510−7=535^{10-7} = 5^{3}

    Answer: 535^{3}

  16. Simplify 23÷2−42^{3} \div 2^{-4} and find its value.
    3 marks
    Answer and solution

    Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    23÷2−4=232−4=23−(−4)=23+4=27\displaystyle 2^{3} \div 2^{-4} = \frac{2^{3}}{2^{-4}} = 2^{3-(-4)} = 2^{3+4} = 2^{7}

    =128= 128

    Answer: 128128

  17. (i) If (52)x×5−1=125(5^{2})^{x} \times 5^{-1} = 125, find xx. (ii) If (−2)x−1×(−2)3=(−2)7(-2)^{x-1} \times (-2)^{3} = (-2)^{7}, find xx.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Given, (52)x×5−1=125(5^{2})^{x} \times 5^{-1} = 125

    Dividing 125125 repeatedly by 55: 125,25,5125, 25, 5, so 125=53125 = 5^{3}.

    ⇒52x×5−1=53\Rightarrow 5^{2x} \times 5^{-1} = 5^{3} ((am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n})

    ⇒52x−1=53\Rightarrow 5^{2x-1} = 5^{3} (am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n})

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒2x−1=3\Rightarrow 2x-1 = 3

    ⇒2x=3+1\Rightarrow 2x = 3 + 1

    ⇒2x=4\Rightarrow 2x = 4

    ⇒x=42=2\displaystyle \Rightarrow x = \frac{4}{2} = 2

    (ii) Given, (−2)x−1×(−2)3=(−2)7(-2)^{x-1} \times (-2)^{3} = (-2)^{7}

    ⇒(−2)x−1+3=(−2)7\Rightarrow (-2)^{x-1+3} = (-2)^{7} (am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n})

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒x+2=7\Rightarrow x+2 = 7

    ⇒x=7−2\Rightarrow x = 7 - 2

    ⇒x=5\Rightarrow x = 5

    Answer: (i) x=2x = 2 (ii) x=5x = 5

  18. Find the value of: (i) 56×(25)6\displaystyle 5^{6} \times \left(\frac{2}{5}\right)^{6} (ii) (12)−2+(15)−2+(16)−2\displaystyle \left(\frac{1}{2}\right)^{-2} + \left(\frac{1}{5}\right)^{-2} + \left(\frac{1}{6}\right)^{-2}
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Using an×bn=(a×b)na^n \times b^n = (a \times b)^n

    56×(25)6=(5×25)6\displaystyle 5^{6} \times \left(\frac{2}{5}\right)^{6} = \left(5 \times \frac{2}{5}\right)^{6}

    =26=64= 2^{6} = 64

    (ii) Using (ab)−n=(ba)n\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^{-n} = \left(\frac{b}{a}\right)^n

    (12)−2+(15)−2+(16)−2=(2)2+(5)2+(6)2\displaystyle \left(\frac{1}{2}\right)^{-2} + \left(\frac{1}{5}\right)^{-2} + \left(\frac{1}{6}\right)^{-2} = (2)^{2} + (5)^{2} + (6)^{2}

    =4+25+36= 4 + 25 + 36

    =65= 65

    Answer: (i) 6464 (ii) 6565

  19. Find the value of: (i) 712×732\displaystyle 7^{\frac{1}{2}} \times 7^{\frac{3}{2}} (ii) 772×7−1274\displaystyle \frac{7^{\frac{7}{2}} \times 7^{-\frac{1}{2}}}{7^{4}}
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    712×732=712+32\displaystyle 7^{\frac{1}{2}} \times 7^{\frac{3}{2}} = 7^{\frac{1}{2} + \frac{3}{2}}

    =742=72\displaystyle = 7^{\frac{4}{2}} = 7^{2}

    =49= 49

    (ii) Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n} and aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    772×7−1274=772+(−12)74\displaystyle \frac{7^{\frac{7}{2}} \times 7^{-\frac{1}{2}}}{7^{4}} = \frac{7^{\frac{7}{2} + (-\frac{1}{2})}}{7^{4}}

    =76274=7374\displaystyle = \frac{7^{\frac{6}{2}}}{7^{4}} = \frac{7^{3}}{7^{4}}

    =73−4=7−1= 7^{3-4} = 7^{-1}

    =171=17\displaystyle = \frac{1}{7^{1}} = \frac{1}{7}

    Answer: (i) 4949 (ii) 17\displaystyle \frac{1}{7}

  20. Simplify: (i) (27÷24)2×2−3\left(2^{7} \div 2^{4}\right)^{2} \times 2^{-3} (ii) (3−1−4−1)÷2−1\left(3^{-1} - 4^{-1}\right) \div 2^{-1}
    5 marks
    Answer and solution

    (i) (27÷24)2×2−3=(2724)2×2−3\displaystyle \left(2^{7} \div 2^{4}\right)^{2} \times 2^{-3} = \left(\frac{2^{7}}{2^{4}}\right)^{2} \times 2^{-3}

    =(27−4)2×2−3=(23)2×2−3= (2^{7-4})^{2} \times 2^{-3} = (2^{3})^{2} \times 2^{-3}

    =26×2−3= 2^{6} \times 2^{-3} ((am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n})

    =26−3=23= 2^{6-3} = 2^{3}

    =8= 8

    (ii) (3−1−4−1)÷2−1=(13−14)÷12\displaystyle \left(3^{-1} - 4^{-1}\right) \div 2^{-1} = \left(\frac{1}{3} - \frac{1}{4}\right) \div \frac{1}{2}

    =4−312÷12=112÷12\displaystyle = \frac{4 - 3}{12} \div \frac{1}{2} = \frac{1}{12} \div \frac{1}{2}

    =112×2=16\displaystyle = \frac{1}{12} \times 2 = \frac{1}{6}

    Answer: (i) 88 (ii) 16\displaystyle \frac{1}{6}