Expresswala Academy Mathematics Tuition

Exponents (Level 1)

MCQ test, Set 6

  • Set 6 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 85.9 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. q×q×q×q×q×q×q×q=q \times q \times q \times q \times q \times q \times q \times q =
    Answer and solution

    Answer: (A) q8q^{8}

    qq is multiplied by itself 8 times.

    q×q×q×q×q×q×q×q=q8q \times q \times q \times q \times q \times q \times q \times q = q^{8}

  2. 63=2166^{3} = 216. Then 64=6^{4} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 12961296

    64=63×66^{4} = 6^{3} \times 6

    =216×6=1296= 216 \times 6 = 1296

  3. 10710^{7} written in figures is
    Answer and solution

    Answer: (B) 1,00,00,0001{,}00{,}00{,}000

    107=110^{7} = 1 followed by 7 zeros

    =1,00,00,000= 1{,}00{,}00{,}000

  4. If 12□=14412^{\square} = 144, the number in the box is
    Answer and solution

    Answer: (C) 22

    Dividing repeatedly by 1212: 144,12144, 12, that is 2 times.

    144=122144 = 12^{2}

  5. 812×85=8^{12} \times 8^{5} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 8178^{17}

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    812×85=812+5=8178^{12} \times 8^{5} = 8^{12+5} = 8^{17}

  6. 1725÷175=17^{25} \div 17^{5} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 172017^{20}

    Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    1725÷175=1725−5=172017^{25} \div 17^{5} = 17^{25-5} = 17^{20}

  7. (52)9=(5^{2})^{9} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 5185^{18}

    Using (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (52)9=52×9=518(5^{2})^{9} = 5^{2 \times 9} = 5^{18}

  8. 39×139=3^{9} \times 13^{9} =
    Answer and solution

    Answer: (C) (39)9(39)^{9}

    Using an×bn=(a×b)na^n \times b^n = (a \times b)^n

    39×139=(3×13)9=(39)93^{9} \times 13^{9} = (3 \times 13)^{9} = (39)^{9}

  9. 6282=\displaystyle \frac{6^{2}}{8^{2}} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 916\displaystyle \frac{9}{16}

    Using anbn=(ab)n\displaystyle \frac{a^n}{b^n} = \left(\frac{a}{b}\right)^n

    6282=(68)2=(34)2=916\displaystyle \frac{6^{2}}{8^{2}} = \left(\frac{6}{8}\right)^{2} = \left(\frac{3}{4}\right)^{2} = \frac{9}{16}

  10. 000^{0} is
    Answer and solution

    Answer: (B) undefined

    The notes: a0=1a^0 = 1 only when a≠0a \ne 0.

    000^{0} is undefined.

  11. 1123=\displaystyle \frac{1}{12^{3}} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 12−312^{-3}

    Using 1an=a−n\displaystyle \frac{1}{a^n} = a^{-n}

    1123=12−3\displaystyle \frac{1}{12^{3}} = 12^{-3}

  12. (43)−3=\displaystyle \left(\frac{4}{3}\right)^{-3} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 2764\displaystyle \frac{27}{64}

    Using (ab)−n=(ba)n\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^{-n} = \left(\frac{b}{a}\right)^n

    (43)−3=(34)3=2764\displaystyle \left(\frac{4}{3}\right)^{-3} = \left(\frac{3}{4}\right)^{3} = \frac{27}{64}

  13. (−1)1001=(-1)^{1001} =
    Answer and solution

    Answer: (D) −1-1

    10011001 is odd and (−1)odd number=−1(-1)^{\text{odd number}} = -1.

    (−1)1001=−1(-1)^{1001} = -1

  14. (−13)20=(-13)^{20} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 132013^{20}

    2020 is even, so (−13)20=1320(-13)^{20} = 13^{20}

  15. If 62n=366^{2n} = 36, then n=n =
    Answer and solution

    Answer: (C) 11

    Given, 62n=366^{2n} = 36

    Dividing 3636 repeatedly by 66: 36,636, 6, so 36=6236 = 6^{2}.

    ⇒62n=62\Rightarrow 6^{2n} = 6^{2}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒2n=2\Rightarrow 2n = 2

    ⇒n=22=1\displaystyle \Rightarrow n = \frac{2}{2} = 1

  16. If 2x+7=232^{x+7} = 2^{3}, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) −4-4

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒x+7=3\Rightarrow x+7 = 3

    ⇒x=3−7\Rightarrow x = 3 - 7

    ⇒x=−4\Rightarrow x = -4

  17. −27-2^{7} equals
    Answer and solution

    Answer: (B) (−2)7(-2)^{7}

    77 is odd, so −an=(−a)n-a^n = (-a)^n: −27=(−2)7-2^{7} = (-2)^{7}

  18. (c10)3=\displaystyle \left(\frac{c}{10}\right)^{3} =
    Answer and solution

    Answer: (D) c31000\displaystyle \frac{c^{3}}{1000}

    Using (ab)n=anbn\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^n = \frac{a^n}{b^n} and (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (c10)3=c3103\displaystyle \left(\frac{c}{10}\right)^{3} = \frac{c^{3}}{10^{3}}

    =c31000\displaystyle = \frac{c^{3}}{1000}

  19. 57×5459=\displaystyle \frac{5^{7} \times 5^{4}}{5^{9}} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 525^{2}

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n} and aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    57×5459=51159\displaystyle \frac{5^{7} \times 5^{4}}{5^{9}} = \frac{5^{11}}{5^{9}}

    =511−9=52= 5^{11-9} = 5^{2}

  20. (−3)−3=(-3)^{-3} =
    Answer and solution

    Answer: (D) −127\displaystyle -\frac{1}{27}

    Using a−n=1an\displaystyle a^{-n} = \frac{1}{a^n}

    (−3)−3=1(−3)3\displaystyle (-3)^{-3} = \frac{1}{(-3)^{3}}

    =1−27=−127\displaystyle = \frac{1}{-27} = -\frac{1}{27} (33 is odd)

  21. If 5x÷54=1255^{x} \div 5^{4} = 125, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) 77

    Given, 5x÷54=1255^{x} \div 5^{4} = 125

    Dividing 125125 repeatedly by 55: 125,25,5125, 25, 5, so 125=53125 = 5^{3}.

    ⇒5x−4=53\Rightarrow 5^{x-4} = 5^{3} (aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n})

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒x−4=3\Rightarrow x-4 = 3

    ⇒x=3+4\Rightarrow x = 3 + 4

    ⇒x=7\Rightarrow x = 7

  22. (−1)3+(−1)5+(−1)11=(-1)^{3} + (-1)^{5} + (-1)^{11} =
    Answer and solution

    Answer: (A) −3-3

    Using (−1)odd number=−1,  (−1)even number=1(-1)^{\text{odd number}} = -1, \; (-1)^{\text{even number}} = 1

    (−1)3+(−1)5+(−1)11=(−1)+(−1)+(−1)(-1)^{3} + (-1)^{5} + (-1)^{11} = (-1) + (-1) + (-1)

    =−3= -3

  23. 672×6−3261=\displaystyle \frac{6^{\frac{7}{2}} \times 6^{-\frac{3}{2}}}{6^{1}} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 66

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n} and aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    672×6−3261=672+(−32)61\displaystyle \frac{6^{\frac{7}{2}} \times 6^{-\frac{3}{2}}}{6^{1}} = \frac{6^{\frac{7}{2} + (-\frac{3}{2})}}{6^{1}}

    =64261=6261\displaystyle = \frac{6^{\frac{4}{2}}}{6^{1}} = \frac{6^{2}}{6^{1}}

    =62−1=61= 6^{2-1} = 6^{1}

    =6= 6

  24. (39÷37)3×3−4=\left(3^{9} \div 3^{7}\right)^{3} \times 3^{-4} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 99

    (39÷37)3×3−4=(3937)3×3−4\displaystyle \left(3^{9} \div 3^{7}\right)^{3} \times 3^{-4} = \left(\frac{3^{9}}{3^{7}}\right)^{3} \times 3^{-4}

    =(39−7)3×3−4=(32)3×3−4= (3^{9-7})^{3} \times 3^{-4} = (3^{2})^{3} \times 3^{-4}

    =36×3−4= 3^{6} \times 3^{-4} ((am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n})

    =36−4=32= 3^{6-4} = 3^{2}

    =9= 9

  25. (10b2)2×(3b)2=(10b^{2})^{2} \times (3b)^{2} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 900b6900b^{6}

    Using (ab)n=an×bn(ab)^n = a^n \times b^n and (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (10b2)2×(3b)2=102⋅(b2)2×32⋅b2(10b^{2})^{2} \times (3b)^{2} = 10^{2} \cdot (b^{2})^{2} \times 3^{2} \cdot b^{2}

    =100b4×9b2= 100b^{4} \times 9b^{2}

    =900⋅b4+2=900b6= 900 \cdot b^{4+2} = 900b^{6}