Expresswala Academy Mathematics Tuition

Exponents (Level 1)

MCQ test, Set 3

  • Set 3 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 78.4 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. 37×37×37=\displaystyle \frac{3}{7} \times \frac{3}{7} \times \frac{3}{7} =
    Answer and solution

    Answer: (B) (37)3\displaystyle \left(\frac{3}{7}\right)^{3}

    37\displaystyle \frac{3}{7} is multiplied by itself 3 times.

    37×37×37=(37)3\displaystyle \frac{3}{7} \times \frac{3}{7} \times \frac{3}{7} = \left(\frac{3}{7}\right)^{3}

  2. 73=7^{3} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 343343

    73=7×7×77^{3} = 7 \times 7 \times 7

    =343= 343

  3. Which is the smallest of 252^{5}, 525^{2}, 333^{3}, 626^{2}?
    Answer and solution

    Answer: (C) 525^{2}

    25=322^{5} = 32, 52=255^{2} = 25, 33=273^{3} = 27, 62=366^{2} = 36

    The smallest is 525^{2}.

  4. 10241024 written as a power of 22 is
    Answer and solution

    Answer: (C) 2102^{10}

    Dividing repeatedly by 22: 1024,512,256,128,64,32,16,8,4,21024, 512, 256, 128, 64, 32, 16, 8, 4, 2, that is 10 times.

    1024=2101024 = 2^{10}

  5. (13)5×(13)4=\displaystyle \left(\frac{1}{3}\right)^{5} \times \left(\frac{1}{3}\right)^{4} =
    Answer and solution

    Answer: (D) (13)9\displaystyle \left(\frac{1}{3}\right)^{9}

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    (13)5×(13)4=(13)5+4=(13)9\displaystyle \left(\frac{1}{3}\right)^{5} \times \left(\frac{1}{3}\right)^{4} = \left(\frac{1}{3}\right)^{5+4} = \left(\frac{1}{3}\right)^{9}

  6. x15x6=\displaystyle \frac{x^{15}}{x^{6}} =
    Answer and solution

    Answer: (B) x9x^{9}

    Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    x15x6=x15−6=x9\displaystyle \frac{x^{15}}{x^{6}} = x^{15-6} = x^{9}

  7. (103)8=(10^{3})^{8} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 102410^{24}

    Using (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (103)8=103×8=1024(10^{3})^{8} = 10^{3 \times 8} = 10^{24}

  8. a5×b5=a^{5} \times b^{5} =
    Answer and solution

    Answer: (A) (ab)5(ab)^{5}

    Using an×bn=(a×b)na^n \times b^n = (a \times b)^n

    a5×b5=(a×b)5=(ab)5a^{5} \times b^{5} = (a \times b)^{5} = (ab)^{5}

  9. 28373=\displaystyle \frac{28^{3}}{7^{3}} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 6464

    Using anbn=(ab)n\displaystyle \frac{a^n}{b^n} = \left(\frac{a}{b}\right)^n

    28373=(287)3=43=64\displaystyle \frac{28^{3}}{7^{3}} = \left(\frac{28}{7}\right)^{3} = 4^{3} = 64

  10. 50+51=5^{0} + 5^{1} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 66

    50=15^{0} = 1, 51=55^{1} = 5

    50+51=1+5=65^{0} + 5^{1} = 1 + 5 = 6

  11. 185=\displaystyle \frac{1}{8^{5}} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 8−58^{-5}

    Using 1an=a−n\displaystyle \frac{1}{a^n} = a^{-n}

    185=8−5\displaystyle \frac{1}{8^{5}} = 8^{-5}

  12. (14)−3=\displaystyle \left(\frac{1}{4}\right)^{-3} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 6464

    Using (ab)−n=(ba)n\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^{-n} = \left(\frac{b}{a}\right)^n

    (14)−3=43=64\displaystyle \left(\frac{1}{4}\right)^{-3} = 4^{3} = 64

  13. (−1)150=(-1)^{150} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 11

    150150 is even and (−1)even number=1(-1)^{\text{even number}} = 1.

    (−1)150=1(-1)^{150} = 1

  14. (−6)4=(-6)^{4} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 12961296

    Using (−a)n=−an if n is odd,  (−a)n=an if n is even(-a)^n = -a^n \text{ if } n \text{ is odd}, \; (-a)^n = a^n \text{ if } n \text{ is even}

    (−6)4=64=1296(-6)^{4} = 6^{4} = 1296

  15. If 6x+8=6116^{x+8} = 6^{11}, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) 33

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒x+8=11\Rightarrow x+8 = 11

    ⇒x=11−8\Rightarrow x = 11 - 8

    ⇒x=3\Rightarrow x = 3

  16. If 42m−3=644^{2m-3} = 64, then m=m =
    Answer and solution

    Answer: (B) 33

    Given, 42m−3=644^{2m-3} = 64

    Dividing 6464 repeatedly by 44: 64,16,464, 16, 4, so 64=4364 = 4^{3}.

    ⇒42m−3=43\Rightarrow 4^{2m-3} = 4^{3}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒2m−3=3\Rightarrow 2m-3 = 3

    ⇒2m=3+3\Rightarrow 2m = 3 + 3

    ⇒2m=6\Rightarrow 2m = 6

    ⇒m=62=3\displaystyle \Rightarrow m = \frac{6}{2} = 3

  17. 33x=3^{3x} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 27x27^{x}

    Using amn=(am)na^{mn} = (a^m)^n

    33x=(33)x=27x3^{3x} = (3^{3})^{x} = 27^{x}

  18. (3y)4=(3y)^{4} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 81y481y^{4}

    Using (ab)n=an×bn(ab)^n = a^n \times b^n and (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (3y)4=34×y4(3y)^{4} = 3^{4} \times y^{4}

    =81×y4=81y4= 81 \times y^{4} = 81y^{4}

  19. 63×67×610=6^{3} \times 6^{7} \times 6^{10} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 6206^{20}

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    63×67×610=63+7+10=6206^{3} \times 6^{7} \times 6^{10} = 6^{3+7+10} = 6^{20}

  20. (5−1)−3=(5^{-1})^{-3} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 535^{3}

    Using (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (5−1)−3=5(−1)×(−3)=53(5^{-1})^{-3} = 5^{(-1) \times (-3)} = 5^{3}

    =125= 125

  21. If (−7)m−2×(−7)5=(−7)10(-7)^{m-2} \times (-7)^{5} = (-7)^{10}, then m=m =
    Answer and solution

    Answer: (C) 77

    Given, (−7)m−2×(−7)5=(−7)10(-7)^{m-2} \times (-7)^{5} = (-7)^{10}

    ⇒(−7)m−2+5=(−7)10\Rightarrow (-7)^{m-2+5} = (-7)^{10} (am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n})

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒m+3=10\Rightarrow m+3 = 10

    ⇒m=10−3\Rightarrow m = 10 - 3

    ⇒m=7\Rightarrow m = 7

  22. (20+6−1)×62=\left(2^{0} + 6^{-1}\right) \times 6^{2} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 4242

    (20+6−1)×62=(1+16)×36\displaystyle \left(2^{0} + 6^{-1}\right) \times 6^{2} = \left(1 + \frac{1}{6}\right) \times 36

    =76×36\displaystyle = \frac{7}{6} \times 36

    =42= 42

  23. 472÷432=\displaystyle 4^{\frac{7}{2}} \div 4^{\frac{3}{2}} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 1616

    Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    472÷432=472−32\displaystyle 4^{\frac{7}{2}} \div 4^{\frac{3}{2}} = 4^{\frac{7}{2} - \frac{3}{2}}

    =442=42\displaystyle = 4^{\frac{4}{2}} = 4^{2}

    =16= 16

  24. (5−1−6−1)÷3−1=\left(5^{-1} - 6^{-1}\right) \div 3^{-1} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 110\displaystyle \frac{1}{10}

    (5−1−6−1)÷3−1=(15−16)÷13\displaystyle \left(5^{-1} - 6^{-1}\right) \div 3^{-1} = \left(\frac{1}{5} - \frac{1}{6}\right) \div \frac{1}{3}

    =6−530÷13=130÷13\displaystyle = \frac{6 - 5}{30} \div \frac{1}{3} = \frac{1}{30} \div \frac{1}{3}

    =130×3=110\displaystyle = \frac{1}{30} \times 3 = \frac{1}{10}

  25. (52)−3×(35)−1×(23)−2=\displaystyle \left(\frac{5}{2}\right)^{-3} \times \left(\frac{3}{5}\right)^{-1} \times \left(\frac{2}{3}\right)^{-2} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 625\displaystyle \frac{6}{25}

    Using (ab)−n=(ba)n\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^{-n} = \left(\frac{b}{a}\right)^n

    (52)−3×(35)−1×(23)−2=(25)3×(53)1×(32)2\displaystyle \left(\frac{5}{2}\right)^{-3} \times \left(\frac{3}{5}\right)^{-1} \times \left(\frac{2}{3}\right)^{-2} = \left(\frac{2}{5}\right)^{3} \times \left(\frac{5}{3}\right)^{1} \times \left(\frac{3}{2}\right)^{2}

    =2353×5131×3222\displaystyle = \frac{2^{3}}{5^{3}} \times \frac{5^{1}}{3^{1}} \times \frac{3^{2}}{2^{2}}

    =5−2×21×31= 5^{-2} \times 2^{1} \times 3^{1} (am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}, aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n})

    =125×2×3\displaystyle = \frac{1}{25} \times 2 \times 3

    =625\displaystyle = \frac{6}{25}