Expresswala Academy Mathematics Tuition

Exponents (Level 1)

MCQ test, Set 1

  • Set 1 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 82.2 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. In exponential form, 4×4×4×4×4×4=4 \times 4 \times 4 \times 4 \times 4 \times 4 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 464^{6}

    44 is multiplied by itself 6 times.

    4×4×4×4×4×4=464 \times 4 \times 4 \times 4 \times 4 \times 4 = 4^{6}

  2. 28=2^{8} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 256256

    28=2×2×2×2×2×2×2×22^{8} = 2 \times 2 \times 2 \times 2 \times 2 \times 2 \times 2 \times 2

    =256= 256

  3. Which is the largest of 282^{8}, 828^{2}, 343^{4}, 535^{3}?
    Answer and solution

    Answer: (A) 282^{8}

    28=2562^{8} = 256, 82=648^{2} = 64, 34=813^{4} = 81, 53=1255^{3} = 125

    The largest is 282^{8}.

  4. 6464 written as a power of 22 is
    Answer and solution

    Answer: (C) 262^{6}

    Dividing repeatedly by 22: 64,32,16,8,4,264, 32, 16, 8, 4, 2, that is 6 times.

    64=2664 = 2^{6}

  5. 75×79=7^{5} \times 7^{9} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 7147^{14}

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    75×79=75+9=7147^{5} \times 7^{9} = 7^{5+9} = 7^{14}

  6. 81183=\displaystyle \frac{8^{11}}{8^{3}} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 888^{8}

    Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    81183=811−3=88\displaystyle \frac{8^{11}}{8^{3}} = 8^{11-3} = 8^{8}

  7. (65)4=(6^{5})^{4} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 6206^{20}

    Using (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (65)4=65×4=620(6^{5})^{4} = 6^{5 \times 4} = 6^{20}

  8. 78×38=7^{8} \times 3^{8} =
    Answer and solution

    Answer: (D) (21)8(21)^{8}

    Using an×bn=(a×b)na^n \times b^n = (a \times b)^n

    78×38=(7×3)8=(21)87^{8} \times 3^{8} = (7 \times 3)^{8} = (21)^{8}

  9. 15454=\displaystyle \frac{15^{4}}{5^{4}} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 8181

    Using anbn=(ab)n\displaystyle \frac{a^n}{b^n} = \left(\frac{a}{b}\right)^n

    15454=(155)4=34=81\displaystyle \frac{15^{4}}{5^{4}} = \left(\frac{15}{5}\right)^{4} = 3^{4} = 81

  10. 310=31^{0} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 11

    Using a0=1  (a≠0)a^0 = 1 \; (a \ne 0)

    310=131^{0} = 1

  11. 3−3=3^{-3} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 127\displaystyle \frac{1}{27}

    Using a−n=1an\displaystyle a^{-n} = \frac{1}{a^n}

    3−3=133=127\displaystyle 3^{-3} = \frac{1}{3^{3}} = \frac{1}{27}

  12. (25)−3=\displaystyle \left(\frac{2}{5}\right)^{-3} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 1258\displaystyle \frac{125}{8}

    Using (ab)−n=(ba)n\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^{-n} = \left(\frac{b}{a}\right)^n

    (25)−3=(52)3=1258\displaystyle \left(\frac{2}{5}\right)^{-3} = \left(\frac{5}{2}\right)^{3} = \frac{125}{8}

  13. (−1)87=(-1)^{87} =
    Answer and solution

    Answer: (C) −1-1

    8787 is odd and (−1)odd number=−1(-1)^{\text{odd number}} = -1.

    (−1)87=−1(-1)^{87} = -1

  14. (−2)6=(-2)^{6} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 6464

    Using (−a)n=−an if n is odd,  (−a)n=an if n is even(-a)^n = -a^n \text{ if } n \text{ is odd}, \; (-a)^n = a^n \text{ if } n \text{ is even}

    (−2)6=26=64(-2)^{6} = 2^{6} = 64

  15. If 2x+2=642^{x+2} = 64, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) 44

    Given, 2x+2=642^{x+2} = 64

    Dividing 6464 repeatedly by 22: 64,32,16,8,4,264, 32, 16, 8, 4, 2, so 64=2664 = 2^{6}.

    ⇒2x+2=26\Rightarrow 2^{x+2} = 2^{6}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒x+2=6\Rightarrow x+2 = 6

    ⇒x=6−2\Rightarrow x = 6 - 2

    ⇒x=4\Rightarrow x = 4

  16. If 13x−5=13913^{x-5} = 13^{9}, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) 1414

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒x−5=9\Rightarrow x-5 = 9

    ⇒x=9+5\Rightarrow x = 9 + 5

    ⇒x=14\Rightarrow x = 14

  17. 5x+2=5^{x+2} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 25×5x25 \times 5^{x}

    Using am+n=am×ana^{m+n} = a^m \times a^n

    5x+2=5x×52=25×5x5^{x+2} = 5^{x} \times 5^{2} = 25 \times 5^{x}

  18. (2m)5=(2m)^{5} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 32m532m^{5}

    Using (ab)n=an×bn(ab)^n = a^n \times b^n and (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (2m)5=25×m5(2m)^{5} = 2^{5} \times m^{5}

    =32×m5=32m5= 32 \times m^{5} = 32m^{5}

  19. (x2y)3×(xy4)2=(x^{2}y)^{3} \times (xy^{4})^{2} =
    Answer and solution

    Answer: (D) x8y11x^{8}y^{11}

    Using (ab)n=an×bn(ab)^n = a^n \times b^n and (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (x2y)3×(xy4)2=x6y3×x2y8(x^{2}y)^{3} \times (xy^{4})^{2} = x^{6}y^{3} \times x^{2}y^{8}

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}: =x8y11= x^{8}y^{11}

  20. 23÷2−2=2^{3} \div 2^{-2} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 252^{5}

    Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    23÷2−2=232−2=23−(−2)=23+2=25\displaystyle 2^{3} \div 2^{-2} = \frac{2^{3}}{2^{-2}} = 2^{3-(-2)} = 2^{3+2} = 2^{5}

    =32= 32

  21. If 3m÷3−2=7293^{m} \div 3^{-2} = 729, then m=m =
    Answer and solution

    Answer: (B) 44

    Given, 3m÷3−2=7293^{m} \div 3^{-2} = 729

    Dividing 729729 repeatedly by 33: 729,243,81,27,9,3729, 243, 81, 27, 9, 3, so 729=36729 = 3^{6}.

    ⇒3m−(−2)=36\Rightarrow 3^{m-(-2)} = 3^{6} (aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n})

    ⇒3m+2=36\Rightarrow 3^{m+2} = 3^{6}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒m+2=6\Rightarrow m+2 = 6

    ⇒m=6−2\Rightarrow m = 6 - 2

    ⇒m=4\Rightarrow m = 4

  22. (109÷104)×10−2=\left(10^{9} \div 10^{4}\right) \times 10^{-2} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 10001000

    (109÷104)×10−2=109104×10−2\displaystyle \left(10^{9} \div 10^{4}\right) \times 10^{-2} = \frac{10^{9}}{10^{4}} \times 10^{-2}

    =109−4×10−2=105×10−2= 10^{9-4} \times 10^{-2} = 10^{5} \times 10^{-2}

    =105−2=103= 10^{5-2} = 10^{3}

    =1000= 1000

  23. 632×612=\displaystyle 6^{\frac{3}{2}} \times 6^{\frac{1}{2}} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 3636

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    632×612=632+12\displaystyle 6^{\frac{3}{2}} \times 6^{\frac{1}{2}} = 6^{\frac{3}{2} + \frac{1}{2}}

    =642=62\displaystyle = 6^{\frac{4}{2}} = 6^{2}

    =36= 36

  24. (106÷108)3×104=\left(10^{6} \div 10^{8}\right)^{3} \times 10^{4} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 1100\displaystyle \frac{1}{100}

    (106÷108)3×104=(106108)3×104\displaystyle \left(10^{6} \div 10^{8}\right)^{3} \times 10^{4} = \left(\frac{10^{6}}{10^{8}}\right)^{3} \times 10^{4}

    =(106−8)3×104=(10−2)3×104= (10^{6-8})^{3} \times 10^{4} = (10^{-2})^{3} \times 10^{4}

    =10−6×104= 10^{-6} \times 10^{4} ((am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n})

    =10−6+4=10−2= 10^{-6+4} = 10^{-2}

    =1102=1100\displaystyle = \frac{1}{10^{2}} = \frac{1}{100}

  25. (4p2)2×(2p)3=(4p^{2})^{2} \times (2p)^{3} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 128p7128p^{7}

    Using (ab)n=an×bn(ab)^n = a^n \times b^n and (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (4p2)2×(2p)3=42⋅(p2)2×23⋅p3(4p^{2})^{2} \times (2p)^{3} = 4^{2} \cdot (p^{2})^{2} \times 2^{3} \cdot p^{3}

    =16p4×8p3= 16p^{4} \times 8p^{3}

    =128⋅p4+3=128p7= 128 \cdot p^{4+3} = 128p^{7}