Expresswala Academy Mathematics Tuition

Exponents (Level 1)

Question paper, Set 7

  • Set 7 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 85.9 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write 13×13×13×1313 \times 13 \times 13 \times 13 in exponential form.
    1 mark
    Answer and solution

    1313 is multiplied by itself 4 times.

    ∴13×13×13×13=134\therefore 13 \times 13 \times 13 \times 13 = 13^{4}, read as '1313 power 4'

    Answer: 13413^{4}

  2. Find the value of 373^{7}.
    1 mark
    Answer and solution

    37=3×3×3×3×3×3×33^{7} = 3 \times 3 \times 3 \times 3 \times 3 \times 3 \times 3

    =2187= 2187

    Answer: 21872187

  3. Write 14,64114{,}641 as a power of 1111.
    2 marks
    Answer and solution

    Divide repeatedly by 1111: 14,641,1331,121,1114{,}641, 1331, 121, 11.

    14,641=11×11×11×1114{,}641 = 11 \times 11 \times 11 \times 11

    =114= 11^{4}

    Answer: 14,641=11414{,}641 = 11^{4}

  4. Simplify 136×131513^{6} \times 13^{15}.
    1 mark
    Answer and solution

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    136×1315=136+1513^{6} \times 13^{15} = 13^{6+15}

    =1321= 13^{21}

    Answer: 132113^{21}

  5. Simplify 21621\displaystyle \frac{21^{6}}{21}.
    2 marks
    Answer and solution

    21=21121 = 21^{1}, Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    21621=216−1=215\displaystyle \frac{21^{6}}{21} = 21^{6-1} = 21^{5}

    Answer: 21521^{5}

  6. Write 52×725^{2} \times 7^{2} as a single power and find its value.
    2 marks
    Answer and solution

    Using an×bn=(a×b)na^n \times b^n = (a \times b)^n

    52×72=(5×7)25^{2} \times 7^{2} = (5 \times 7)^{2}

    =(35)2=35×35= (35)^{2} = 35 \times 35

    =1225= 1225

    Answer: (35)2=1225(35)^{2} = 1225

  7. Simplify 6292\displaystyle \frac{6^{2}}{9^{2}} and find its value.
    2 marks
    Answer and solution

    Using anbn=(ab)n\displaystyle \frac{a^n}{b^n} = \left(\frac{a}{b}\right)^n

    6292=(69)2\displaystyle \frac{6^{2}}{9^{2}} = \left(\frac{6}{9}\right)^{2}

    =(23)2\displaystyle = \left(\frac{2}{3}\right)^{2}

    =49\displaystyle = \frac{4}{9}

    Answer: 49\displaystyle \frac{4}{9}

  8. Find the value of 7×307 \times 3^{0}.
    1 mark
    Answer and solution

    30=13^{0} = 1

    7×30=7×1=77 \times 3^{0} = 7 \times 1 = 7

    Answer: 77

  9. Find the value of 6−26^{-2}.
    2 marks
    Answer and solution

    Using a−n=1an\displaystyle a^{-n} = \frac{1}{a^n}

    6−2=162\displaystyle 6^{-2} = \frac{1}{6^{2}}

    =136\displaystyle = \frac{1}{36}

    Answer: 136\displaystyle \frac{1}{36}

  10. Find the value of (−1)246(-1)^{246}.
    1 mark
    Answer and solution

    246246 is an even number.

    (−1)even number=1(-1)^{\text{even number}} = 1

    ∴(−1)246=1\therefore (-1)^{246} = 1

    Answer: 11

  11. Find the value of (−10)5(-10)^{5}.
    1 mark
    Answer and solution

    55 is odd, and (−a)n=−an(-a)^n = -a^n for odd nn.

    (−10)5=−105=−1,00,000(-10)^{5} = -10^{5} = -1{,}00{,}000

    Answer: −1,00,000-1{,}00{,}000

  12. If 23n=5122^{3n} = 512, find nn.
    3 marks
    Answer and solution

    Given, 23n=5122^{3n} = 512

    Dividing 512512 repeatedly by 22: 512,256,128,64,32,16,8,4,2512, 256, 128, 64, 32, 16, 8, 4, 2, so 512=29512 = 2^{9}.

    ⇒23n=29\Rightarrow 2^{3n} = 2^{9}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒3n=9\Rightarrow 3n = 9

    ⇒n=93=3\displaystyle \Rightarrow n = \frac{9}{3} = 3

    Answer: n=3n = 3

  13. Write 23x2^{3x} as a power of 88.
    2 marks
    Answer and solution

    Using amn=(am)na^{mn} = (a^m)^n

    23x=(23)x2^{3x} = (2^{3})^{x}

    =8x= 8^{x}

    Answer: 8x8^{x}

  14. Simplify (q52)4\displaystyle \left(\frac{q^{5}}{2}\right)^{4}.
    3 marks
    Answer and solution

    Using (ab)n=anbn\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^n = \frac{a^n}{b^n} and (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (q52)4=(q5)424\displaystyle \left(\frac{q^{5}}{2}\right)^{4} = \frac{(q^{5})^{4}}{2^{4}}

    =q2016\displaystyle = \frac{q^{20}}{16}

    Answer: q2016\displaystyle \frac{q^{20}}{16}

  15. Simplify 28×2629\displaystyle \frac{2^{8} \times 2^{6}}{2^{9}}.
    3 marks
    Answer and solution

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n} and aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    28×2629=21429\displaystyle \frac{2^{8} \times 2^{6}}{2^{9}} = \frac{2^{14}}{2^{9}}

    =214−9=25= 2^{14-9} = 2^{5}

    Answer: 252^{5}

  16. Simplify 3−6×383^{-6} \times 3^{8} and find its value.
    3 marks
    Answer and solution

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    3−6×38=3−6+8=323^{-6} \times 3^{8} = 3^{-6+8} = 3^{2}

    =9= 9

    Answer: 99

  17. (i) If 22x+1÷25=82^{2x+1} \div 2^{5} = 8, find xx. (ii) If (32)x×33=2187(3^{2})^{x} \times 3^{3} = 2187, find xx.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Given, 22x+1÷25=82^{2x+1} \div 2^{5} = 8

    Dividing 88 repeatedly by 22: 8,4,28, 4, 2, so 8=238 = 2^{3}.

    ⇒22x+1−5=23\Rightarrow 2^{2x+1-5} = 2^{3} (aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n})

    ⇒22x−4=23\Rightarrow 2^{2x-4} = 2^{3}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒2x−4=3\Rightarrow 2x-4 = 3

    ⇒2x=3+4\Rightarrow 2x = 3 + 4

    ⇒2x=7\Rightarrow 2x = 7

    ⇒x=72\displaystyle \Rightarrow x = \frac{7}{2}

    (ii) Given, (32)x×33=2187(3^{2})^{x} \times 3^{3} = 2187

    Dividing 21872187 repeatedly by 33: 2187,729,243,81,27,9,32187, 729, 243, 81, 27, 9, 3, so 2187=372187 = 3^{7}.

    ⇒32x×33=37\Rightarrow 3^{2x} \times 3^{3} = 3^{7} ((am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n})

    ⇒32x+3=37\Rightarrow 3^{2x+3} = 3^{7} (am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n})

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒2x+3=7\Rightarrow 2x+3 = 7

    ⇒2x=7−3\Rightarrow 2x = 7 - 3

    ⇒2x=4\Rightarrow 2x = 4

    ⇒x=42=2\displaystyle \Rightarrow x = \frac{4}{2} = 2

    Answer: (i) x=72\displaystyle x = \frac{7}{2} (ii) x=2x = 2

  18. Find the value of: (i) (3−1×5−1)÷5−2\left(3^{-1} \times 5^{-1}\right) \div 5^{-2} (ii) (−5)3+(−2)7(-5)^{3} + (-2)^{7}
    5 marks
    Answer and solution

    (i) (3−1×5−1)÷5−2=(13×15)÷152\displaystyle \left(3^{-1} \times 5^{-1}\right) \div 5^{-2} = \left(\frac{1}{3} \times \frac{1}{5}\right) \div \frac{1}{5^{2}}

    =115÷125\displaystyle = \frac{1}{15} \div \frac{1}{25}

    =115×25=53\displaystyle = \frac{1}{15} \times 25 = \frac{5}{3}

    (ii) Using (−a)n=−an if n is odd,  (−a)n=an if n is even(-a)^n = -a^n \text{ if } n \text{ is odd}, \; (-a)^n = a^n \text{ if } n \text{ is even}

    (−5)3+(−2)7=−53−27(-5)^{3} + (-2)^{7} = -5^{3} - 2^{7}

    =−125−128= -125 - 128

    =−253= -253

    Answer: (i) 53\displaystyle \frac{5}{3} (ii) −253-253

  19. Find the value of: (i) 5113×5−5351\displaystyle \frac{5^{\frac{11}{3}} \times 5^{-\frac{5}{3}}}{5^{1}} (ii) 512×512×51\displaystyle 5^{\frac{1}{2}} \times 5^{\frac{1}{2}} \times 5^{1}
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n} and aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    5113×5−5351=5113+(−53)51\displaystyle \frac{5^{\frac{11}{3}} \times 5^{-\frac{5}{3}}}{5^{1}} = \frac{5^{\frac{11}{3} + (-\frac{5}{3})}}{5^{1}}

    =56351=5251\displaystyle = \frac{5^{\frac{6}{3}}}{5^{1}} = \frac{5^{2}}{5^{1}}

    =52−1=51= 5^{2-1} = 5^{1}

    =5= 5

    (ii) Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    512×512×51=512+12+1\displaystyle 5^{\frac{1}{2}} \times 5^{\frac{1}{2}} \times 5^{1} = 5^{\frac{1}{2} + \frac{1}{2} + 1}

    =542=52\displaystyle = 5^{\frac{4}{2}} = 5^{2}

    =25= 25

    Answer: (i) 55 (ii) 2525

  20. Simplify: (i) 272×(23)6\displaystyle 27^{2} \times \left(\frac{2}{3}\right)^{6} (ii) (−3)−10÷(−3)−13(-3)^{-10} \div (-3)^{-13}
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Using (ab)n=anbn\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^n = \frac{a^n}{b^n}

    272×(23)6=729×2636\displaystyle 27^{2} \times \left(\frac{2}{3}\right)^{6} = 729 \times \frac{2^{6}}{3^{6}}

    =729×64729\displaystyle = 729 \times \frac{64}{729}

    =64= 64

    (ii) Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    (−3)−10÷(−3)−13=(−3)−10−(−13)=(−3)−10+13=(−3)3(-3)^{-10} \div (-3)^{-13} = (-3)^{-10-(-13)} = (-3)^{-10+13} = (-3)^{3}

    =−27= -27

    Answer: (i) 6464 (ii) −27-27