Expresswala Academy Mathematics Tuition

Exponents (Level 1)

MCQ test, Set 10

  • Set 10 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 86.6 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. b×b×b=b \times b \times b =
    Answer and solution

    Answer: (D) b3b^{3}

    bb is multiplied by itself 3 times.

    b×b×b=b3b \times b \times b = b^{3}

  2. 211=20482^{11} = 2048. Then 212=2^{12} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 40964096

    212=211×22^{12} = 2^{11} \times 2

    =2048×2=4096= 2048 \times 2 = 4096

  3. 10810^{8} written in figures is
    Answer and solution

    Answer: (A) 10,00,00,00010{,}00{,}00{,}000

    108=110^{8} = 1 followed by 8 zeros

    =10,00,00,000= 10{,}00{,}00{,}000

  4. If 19□=36119^{\square} = 361, the number in the box is
    Answer and solution

    Answer: (D) 22

    Dividing repeatedly by 1919: 361,19361, 19, that is 2 times.

    361=192361 = 19^{2}

  5. 207×2013=20^{7} \times 20^{13} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 202020^{20}

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    207×2013=207+13=202020^{7} \times 20^{13} = 20^{7+13} = 20^{20}

  6. 2012208=\displaystyle \frac{20^{12}}{20^{8}} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 20420^{4}

    Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    2012208=2012−8=204\displaystyle \frac{20^{12}}{20^{8}} = 20^{12-8} = 20^{4}

  7. ((35)2)3=\displaystyle (\left(\frac{3}{5}\right)^{2})^{3} =
    Answer and solution

    Answer: (C) (35)6\displaystyle \left(\frac{3}{5}\right)^{6}

    Using (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    ((35)2)3=(35)2×3=(35)6\displaystyle (\left(\frac{3}{5}\right)^{2})^{3} = \left(\frac{3}{5}\right)^{2 \times 3} = \left(\frac{3}{5}\right)^{6}

  8. 142×52=14^{2} \times 5^{2} =
    Answer and solution

    Answer: (B) (70)2(70)^{2}

    Using an×bn=(a×b)na^n \times b^n = (a \times b)^n

    142×52=(14×5)2=(70)214^{2} \times 5^{2} = (14 \times 5)^{2} = (70)^{2}

  9. 212142=\displaystyle \frac{21^{2}}{14^{2}} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 94\displaystyle \frac{9}{4}

    Using anbn=(ab)n\displaystyle \frac{a^n}{b^n} = \left(\frac{a}{b}\right)^n

    212142=(2114)2=(32)2=94\displaystyle \frac{21^{2}}{14^{2}} = \left(\frac{21}{14}\right)^{2} = \left(\frac{3}{2}\right)^{2} = \frac{9}{4}

  10. (20+30)2=(2^{0} + 3^{0})^{2} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 44

    20+30=1+1=22^{0} + 3^{0} = 1 + 1 = 2

    22=2×2=42^{2} = 2 \times 2 = 4

  11. 10−2=10^{-2} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 1100\displaystyle \frac{1}{100}

    Using a−n=1an\displaystyle a^{-n} = \frac{1}{a^n}

    10−2=1102=1100\displaystyle 10^{-2} = \frac{1}{10^{2}} = \frac{1}{100}

  12. (12)−5=\displaystyle \left(\frac{1}{2}\right)^{-5} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 3232

    Using (ab)−n=(ba)n\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^{-n} = \left(\frac{b}{a}\right)^n

    (12)−5=25=32\displaystyle \left(\frac{1}{2}\right)^{-5} = 2^{5} = 32

  13. (−1)333=(-1)^{333} =
    Answer and solution

    Answer: (C) −1-1

    333333 is odd and (−1)odd number=−1(-1)^{\text{odd number}} = -1.

    (−1)333=−1(-1)^{333} = -1

  14. (−30)2=(-30)^{2} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 900900

    Using (−a)n=−an if n is odd,  (−a)n=an if n is even(-a)^n = -a^n \text{ if } n \text{ is odd}, \; (-a)^n = a^n \text{ if } n \text{ is even}

    (−30)2=302=900(-30)^{2} = 30^{2} = 900

  15. If 32x−1=393^{2x-1} = 3^{9}, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) 55

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒2x−1=9\Rightarrow 2x-1 = 9

    ⇒2x=9+1\Rightarrow 2x = 9 + 1

    ⇒2x=10\Rightarrow 2x = 10

    ⇒x=102=5\displaystyle \Rightarrow x = \frac{10}{2} = 5

  16. If 54y−1=1255^{4y-1} = 125, then y=y =
    Answer and solution

    Answer: (A) 11

    Given, 54y−1=1255^{4y-1} = 125

    Dividing 125125 repeatedly by 55: 125,25,5125, 25, 5, so 125=53125 = 5^{3}.

    ⇒54y−1=53\Rightarrow 5^{4y-1} = 5^{3}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒4y−1=3\Rightarrow 4y-1 = 3

    ⇒4y=3+1\Rightarrow 4y = 3 + 1

    ⇒4y=4\Rightarrow 4y = 4

    ⇒y=44=1\displaystyle \Rightarrow y = \frac{4}{4} = 1

  17. (74)3=\displaystyle \left(\frac{7}{4}\right)^{3} =
    Answer and solution

    Answer: (C) (47)−3\displaystyle \left(\frac{4}{7}\right)^{-3}

    Using (ba)n=(ab)−n\displaystyle \left(\frac{b}{a}\right)^n = \left(\frac{a}{b}\right)^{-n}

    (74)3=(47)−3\displaystyle \left(\frac{7}{4}\right)^{3} = \left(\frac{4}{7}\right)^{-3}

  18. (4n3)2=(4n^{3})^{2} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 16n616n^{6}

    Using (ab)n=an×bn(ab)^n = a^n \times b^n and (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (4n3)2=42×(n3)2(4n^{3})^{2} = 4^{2} \times (n^{3})^{2}

    =16×n6=16n6= 16 \times n^{6} = 16n^{6}

  19. 1110×1131112=\displaystyle \frac{11^{10} \times 11^{3}}{11^{12}} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 11111^{1}

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n} and aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    1110×1131112=11131112\displaystyle \frac{11^{10} \times 11^{3}}{11^{12}} = \frac{11^{13}}{11^{12}}

    =1113−12=111= 11^{13-12} = 11^{1}

  20. (−2)−6=(-2)^{-6} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 164\displaystyle \frac{1}{64}

    Using a−n=1an\displaystyle a^{-n} = \frac{1}{a^n}

    (−2)−6=1(−2)6\displaystyle (-2)^{-6} = \frac{1}{(-2)^{6}}

    =164=164\displaystyle = \frac{1}{64} = \frac{1}{64} (66 is even)

  21. If (53)x×52=511(5^{3})^{x} \times 5^{2} = 5^{11}, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) 33

    Given, (53)x×52=511(5^{3})^{x} \times 5^{2} = 5^{11}

    ⇒53x×52=511\Rightarrow 5^{3x} \times 5^{2} = 5^{11} ((am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n})

    ⇒53x+2=511\Rightarrow 5^{3x+2} = 5^{11} (am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n})

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒3x+2=11\Rightarrow 3x+2 = 11

    ⇒3x=11−2\Rightarrow 3x = 11 - 2

    ⇒3x=9\Rightarrow 3x = 9

    ⇒x=93=3\displaystyle \Rightarrow x = \frac{9}{3} = 3

  22. (14)−2+(17)−2+(19)−2=\displaystyle \left(\frac{1}{4}\right)^{-2} + \left(\frac{1}{7}\right)^{-2} + \left(\frac{1}{9}\right)^{-2} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 146146

    Using (ab)−n=(ba)n\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^{-n} = \left(\frac{b}{a}\right)^n

    (14)−2+(17)−2+(19)−2=(4)2+(7)2+(9)2\displaystyle \left(\frac{1}{4}\right)^{-2} + \left(\frac{1}{7}\right)^{-2} + \left(\frac{1}{9}\right)^{-2} = (4)^{2} + (7)^{2} + (9)^{2}

    =16+49+81= 16 + 49 + 81

    =146= 146

  23. 3134÷354=\displaystyle 3^{\frac{13}{4}} \div 3^{\frac{5}{4}} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 99

    Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    3134÷354=3134−54\displaystyle 3^{\frac{13}{4}} \div 3^{\frac{5}{4}} = 3^{\frac{13}{4} - \frac{5}{4}}

    =384=32\displaystyle = 3^{\frac{8}{4}} = 3^{2}

    =9= 9

  24. (4−1−6−1)÷5−1=\left(4^{-1} - 6^{-1}\right) \div 5^{-1} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 512\displaystyle \frac{5}{12}

    (4−1−6−1)÷5−1=(14−16)÷15\displaystyle \left(4^{-1} - 6^{-1}\right) \div 5^{-1} = \left(\frac{1}{4} - \frac{1}{6}\right) \div \frac{1}{5}

    =6−424÷15=112÷15\displaystyle = \frac{6 - 4}{24} \div \frac{1}{5} = \frac{1}{12} \div \frac{1}{5}

    =112×5=512\displaystyle = \frac{1}{12} \times 5 = \frac{5}{12}

  25. (71÷73)2×73=\left(7^{1} \div 7^{3}\right)^{2} \times 7^{3} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 17\displaystyle \frac{1}{7}

    (71÷73)2×73=(7173)2×73\displaystyle \left(7^{1} \div 7^{3}\right)^{2} \times 7^{3} = \left(\frac{7^{1}}{7^{3}}\right)^{2} \times 7^{3}

    =(71−3)2×73=(7−2)2×73= (7^{1-3})^{2} \times 7^{3} = (7^{-2})^{2} \times 7^{3}

    =7−4×73= 7^{-4} \times 7^{3} ((am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n})

    =7−4+3=7−1= 7^{-4+3} = 7^{-1}

    =171=17\displaystyle = \frac{1}{7^{1}} = \frac{1}{7}