Expresswala Academy Mathematics Tuition

Exponents (Level 1)

MCQ test, Set 2

  • Set 2 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 79.9 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. z×z×z×z×z=z \times z \times z \times z \times z =
    Answer and solution

    Answer: (D) z5z^{5}

    zz is multiplied by itself 5 times.

    z×z×z×z×z=z5z \times z \times z \times z \times z = z^{5}

  2. 35=2433^{5} = 243. Then 36=3^{6} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 729729

    36=35×33^{6} = 3^{5} \times 3

    =243×3=729= 243 \times 3 = 729

  3. 10610^{6} written in figures is
    Answer and solution

    Answer: (A) 10,00,00010{,}00{,}000

    106=110^{6} = 1 followed by 6 zeros

    =10,00,000= 10{,}00{,}000

  4. If 6□=2166^{\square} = 216, the number in the box is
    Answer and solution

    Answer: (C) 33

    Dividing repeatedly by 66: 216,36,6216, 36, 6, that is 3 times.

    216=63216 = 6^{3}

  5. 311×36=3^{11} \times 3^{6} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 3173^{17}

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    311×36=311+6=3173^{11} \times 3^{6} = 3^{11+6} = 3^{17}

  6. 1220÷124=12^{20} \div 12^{4} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 121612^{16}

    Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    1220÷124=1220−4=121612^{20} \div 12^{4} = 12^{20-4} = 12^{16}

  7. (37)2=(3^{7})^{2} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 3143^{14}

    Using (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (37)2=37×2=314(3^{7})^{2} = 3^{7 \times 2} = 3^{14}

  8. 46×116=4^{6} \times 11^{6} =
    Answer and solution

    Answer: (C) (44)6(44)^{6}

    Using an×bn=(a×b)na^n \times b^n = (a \times b)^n

    46×116=(4×11)6=(44)64^{6} \times 11^{6} = (4 \times 11)^{6} = (44)^{6}

  9. 24383=\displaystyle \frac{24^{3}}{8^{3}} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 2727

    Using anbn=(ab)n\displaystyle \frac{a^n}{b^n} = \left(\frac{a}{b}\right)^n

    24383=(248)3=33=27\displaystyle \frac{24^{3}}{8^{3}} = \left(\frac{24}{8}\right)^{3} = 3^{3} = 27

  10. (712)0=\displaystyle \left(\frac{7}{12}\right)^{0} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 11

    Using a0=1  (a≠0)a^0 = 1 \; (a \ne 0)

    (712)0=1\displaystyle \left(\frac{7}{12}\right)^{0} = 1

  11. x−7=x^{-7} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 1x7\displaystyle \frac{1}{x^{7}}

    Using a−n=1an\displaystyle a^{-n} = \frac{1}{a^n}

    x−7=1x7\displaystyle x^{-7} = \frac{1}{x^{7}}

  12. (37)−2=\displaystyle \left(\frac{3}{7}\right)^{-2} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 499\displaystyle \frac{49}{9}

    Using (ab)−n=(ba)n\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^{-n} = \left(\frac{b}{a}\right)^n

    (37)−2=(73)2=499\displaystyle \left(\frac{3}{7}\right)^{-2} = \left(\frac{7}{3}\right)^{2} = \frac{49}{9}

  13. (−1)45+(−1)62=(-1)^{45} + (-1)^{62} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 00

    4545 is odd, so (−1)45=−1(-1)^{45} = -1; 6262 is even, so (−1)62=1(-1)^{62} = 1.

    (−1)45+(−1)62=−1+1=0(-1)^{45} + (-1)^{62} = -1 + 1 = 0

  14. (−6)15=(-6)^{15} =
    Answer and solution

    Answer: (B) −615-6^{15}

    1515 is odd, so (−6)15=−615(-6)^{15} = -6^{15}

  15. If 3x−1=813^{x-1} = 81, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) 55

    Given, 3x−1=813^{x-1} = 81

    Dividing 8181 repeatedly by 33: 81,27,9,381, 27, 9, 3, so 81=3481 = 3^{4}.

    ⇒3x−1=34\Rightarrow 3^{x-1} = 3^{4}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒x−1=4\Rightarrow x-1 = 4

    ⇒x=4+1\Rightarrow x = 4 + 1

    ⇒x=5\Rightarrow x = 5

  16. If 52x+1=1255^{2x+1} = 125, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) 11

    Given, 52x+1=1255^{2x+1} = 125

    Dividing 125125 repeatedly by 55: 125,25,5125, 25, 5, so 125=53125 = 5^{3}.

    ⇒52x+1=53\Rightarrow 5^{2x+1} = 5^{3}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒2x+1=3\Rightarrow 2x+1 = 3

    ⇒2x=3−1\Rightarrow 2x = 3 - 1

    ⇒2x=2\Rightarrow 2x = 2

    ⇒x=22=1\displaystyle \Rightarrow x = \frac{2}{2} = 1

  17. 7x−2=7^{x-2} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 7x49\displaystyle \frac{7^{x}}{49}

    Using am−n=aman\displaystyle a^{m-n} = \frac{a^m}{a^n}

    7x−2=7x72=7x49\displaystyle 7^{x-2} = \frac{7^{x}}{7^{2}} = \frac{7^{x}}{49}

  18. (r2)6=\displaystyle \left(\frac{r}{2}\right)^{6} =
    Answer and solution

    Answer: (C) r664\displaystyle \frac{r^{6}}{64}

    Using (ab)n=anbn\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^n = \frac{a^n}{b^n} and (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (r2)6=r626\displaystyle \left(\frac{r}{2}\right)^{6} = \frac{r^{6}}{2^{6}}

    =r664\displaystyle = \frac{r^{6}}{64}

  19. 26×2528=\displaystyle \frac{2^{6} \times 2^{5}}{2^{8}} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 232^{3}

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n} and aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    26×2528=21128\displaystyle \frac{2^{6} \times 2^{5}}{2^{8}} = \frac{2^{11}}{2^{8}}

    =211−8=23= 2^{11-8} = 2^{3}

  20. 7−9×712=7^{-9} \times 7^{12} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 737^{3}

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    7−9×712=7−9+12=737^{-9} \times 7^{12} = 7^{-9+12} = 7^{3}

    =343= 343

  21. If 2m×23=20482^{m} \times 2^{3} = 2048, then m=m =
    Answer and solution

    Answer: (B) 88

    Given, 2m×23=20482^{m} \times 2^{3} = 2048

    Dividing 20482048 repeatedly by 22: 2048,1024,512,256,128,64,32,16,8,4,22048, 1024, 512, 256, 128, 64, 32, 16, 8, 4, 2, so 2048=2112048 = 2^{11}.

    ⇒2m+3=211\Rightarrow 2^{m+3} = 2^{11} (am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n})

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒m+3=11\Rightarrow m+3 = 11

    ⇒m=11−3\Rightarrow m = 11 - 3

    ⇒m=8\Rightarrow m = 8

  22. 63×(56)3=\displaystyle 6^{3} \times \left(\frac{5}{6}\right)^{3} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 125125

    Using an×bn=(a×b)na^n \times b^n = (a \times b)^n

    63×(56)3=(6×56)3\displaystyle 6^{3} \times \left(\frac{5}{6}\right)^{3} = \left(6 \times \frac{5}{6}\right)^{3}

    =53=125= 5^{3} = 125

  23. 2152×2−5227=\displaystyle \frac{2^{\frac{15}{2}} \times 2^{-\frac{5}{2}}}{2^{7}} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 14\displaystyle \frac{1}{4}

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n} and aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    2152×2−5227=2152+(−52)27\displaystyle \frac{2^{\frac{15}{2}} \times 2^{-\frac{5}{2}}}{2^{7}} = \frac{2^{\frac{15}{2} + (-\frac{5}{2})}}{2^{7}}

    =210227=2527\displaystyle = \frac{2^{\frac{10}{2}}}{2^{7}} = \frac{2^{5}}{2^{7}}

    =25−7=2−2= 2^{5-7} = 2^{-2}

    =122=14\displaystyle = \frac{1}{2^{2}} = \frac{1}{4}

  24. 8×(72)3=\displaystyle 8 \times \left(\frac{7}{2}\right)^{3} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 343343

    Using (ab)n=anbn\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^n = \frac{a^n}{b^n}

    8×(72)3=8×7323\displaystyle 8 \times \left(\frac{7}{2}\right)^{3} = 8 \times \frac{7^{3}}{2^{3}}

    =8×3438\displaystyle = 8 \times \frac{343}{8}

    =343= 343

  25. (2−1+4−1+6−1)0=\left(2^{-1} + 4^{-1} + 6^{-1}\right)^{0} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 11

    Using a0=1  (a≠0)a^0 = 1 \; (a \ne 0)

    The bracket is not zero, so its power 0 is 11.