Expresswala Academy Mathematics Tuition

Exponents (Level 1)

Question paper, Set 3

  • Set 3 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 82.9 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write m×m×m×m×m×mm \times m \times m \times m \times m \times m in exponential form.
    1 mark
    Answer and solution

    mm is multiplied by itself 6 times.

    ∴m×m×m×m×m×m=m6\therefore m \times m \times m \times m \times m \times m = m^{6}, read as 'mm power 6'

    Answer: m6m^{6}

  2. Find the value of 11311^{3}.
    1 mark
    Answer and solution

    113=11×11×1111^{3} = 11 \times 11 \times 11

    =1331= 1331

    Answer: 13311331

  3. Write 31253125 as a power of 55.
    2 marks
    Answer and solution

    Divide repeatedly by 55: 3125,625,125,25,53125, 625, 125, 25, 5.

    3125=5×5×5×5×53125 = 5 \times 5 \times 5 \times 5 \times 5

    =55= 5^{5}

    Answer: 3125=553125 = 5^{5}

  4. Simplify (25)3×(25)6\displaystyle \left(\frac{2}{5}\right)^{3} \times \left(\frac{2}{5}\right)^{6}.
    1 mark
    Answer and solution

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    (25)3×(25)6=(25)3+6\displaystyle \left(\frac{2}{5}\right)^{3} \times \left(\frac{2}{5}\right)^{6} = \left(\frac{2}{5}\right)^{3+6}

    =(25)9\displaystyle = \left(\frac{2}{5}\right)^{9}

    Answer: (25)9\displaystyle \left(\frac{2}{5}\right)^{9}

  5. Simplify 13913\displaystyle \frac{13^{9}}{13}.
    2 marks
    Answer and solution

    13=13113 = 13^{1}, Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    13913=139−1=138\displaystyle \frac{13^{9}}{13} = 13^{9-1} = 13^{8}

    Answer: 13813^{8}

  6. Write 53×635^{3} \times 6^{3} as a single power and find its value.
    2 marks
    Answer and solution

    Using an×bn=(a×b)na^n \times b^n = (a \times b)^n

    53×63=(5×6)35^{3} \times 6^{3} = (5 \times 6)^{3}

    =(30)3=30×30×30= (30)^{3} = 30 \times 30 \times 30

    =27,000= 27{,}000

    Answer: (30)3=27,000(30)^{3} = 27{,}000

  7. Simplify 35373\displaystyle \frac{35^{3}}{7^{3}} and find its value.
    2 marks
    Answer and solution

    Using anbn=(ab)n\displaystyle \frac{a^n}{b^n} = \left(\frac{a}{b}\right)^n

    35373=(357)3\displaystyle \frac{35^{3}}{7^{3}} = \left(\frac{35}{7}\right)^{3}

    =53= 5^{3}

    =125= 125

    Answer: 125125

  8. Find the value of (511)0\displaystyle \left(\frac{5}{11}\right)^{0}.
    1 mark
    Answer and solution

    Using a0=1  (a≠0)a^0 = 1 \; (a \ne 0)

    (511)0=1\displaystyle \left(\frac{5}{11}\right)^{0} = 1

    Answer: 11

  9. Find the value of 2−62^{-6}.
    2 marks
    Answer and solution

    Using a−n=1an\displaystyle a^{-n} = \frac{1}{a^n}

    2−6=126\displaystyle 2^{-6} = \frac{1}{2^{6}}

    =164\displaystyle = \frac{1}{64}

    Answer: 164\displaystyle \frac{1}{64}

  10. Find the value of (−1)84(-1)^{84}.
    1 mark
    Answer and solution

    8484 is an even number.

    (−1)even number=1(-1)^{\text{even number}} = 1

    ∴(−1)84=1\therefore (-1)^{84} = 1

    Answer: 11

  11. Find the value of (−9)3(-9)^{3}.
    1 mark
    Answer and solution

    33 is odd, and (−a)n=−an(-a)^n = -a^n for odd nn.

    (−9)3=−93=−729(-9)^{3} = -9^{3} = -729

    Answer: −729-729

  12. If 53m+1=6255^{3m+1} = 625, find mm.
    3 marks
    Answer and solution

    Given, 53m+1=6255^{3m+1} = 625

    Dividing 625625 repeatedly by 55: 625,125,25,5625, 125, 25, 5, so 625=54625 = 5^{4}.

    ⇒53m+1=54\Rightarrow 5^{3m+1} = 5^{4}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒3m+1=4\Rightarrow 3m+1 = 4

    ⇒3m=4−1\Rightarrow 3m = 4 - 1

    ⇒3m=3\Rightarrow 3m = 3

    ⇒m=33=1\displaystyle \Rightarrow m = \frac{3}{3} = 1

    Answer: m=1m = 1

  13. Write 2x−52^{x-5} as a quotient of two powers and simplify.
    2 marks
    Answer and solution

    Using am−n=aman\displaystyle a^{m-n} = \frac{a^m}{a^n}

    2x−5=2x25\displaystyle 2^{x-5} = \frac{2^{x}}{2^{5}}

    =2x32\displaystyle = \frac{2^{x}}{32}

    Answer: 2x32\displaystyle \frac{2^{x}}{32}

  14. Simplify (3m4)3(3m^{4})^{3}.
    3 marks
    Answer and solution

    Using (ab)n=an×bn(ab)^n = a^n \times b^n and (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (3m4)3=33×(m4)3(3m^{4})^{3} = 3^{3} \times (m^{4})^{3}

    =27×m12=27m12= 27 \times m^{12} = 27m^{12}

    Answer: 27m1227m^{12}

  15. Simplify (xy2)3×(x2y)4(xy^{2})^{3} \times (x^{2}y)^{4}.
    3 marks
    Answer and solution

    Using (ab)n=an×bn(ab)^n = a^n \times b^n and (am)n=am×n(a^m)^n = a^{m \times n}

    (xy2)3×(x2y)4=x3y6×x8y4(xy^{2})^{3} \times (x^{2}y)^{4} = x^{3}y^{6} \times x^{8}y^{4}

    Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}: =x11y10= x^{11}y^{10}

    Answer: x11y10x^{11}y^{10}

  16. Simplify (−2)−5(-2)^{-5} and find its value.
    3 marks
    Answer and solution

    Using a−n=1an\displaystyle a^{-n} = \frac{1}{a^n}

    (−2)−5=1(−2)5\displaystyle (-2)^{-5} = \frac{1}{(-2)^{5}}

    =1−32=−132\displaystyle = \frac{1}{-32} = -\frac{1}{32} (55 is odd)

    Answer: −132\displaystyle -\frac{1}{32}

  17. (i) If 72x−1×73=24017^{2x-1} \times 7^{3} = 2401, find xx. (ii) If (−3)x+2×(−3)4=(−3)9(-3)^{x+2} \times (-3)^{4} = (-3)^{9}, find xx.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Given, 72x−1×73=24017^{2x-1} \times 7^{3} = 2401

    Dividing 24012401 repeatedly by 77: 2401,343,49,72401, 343, 49, 7, so 2401=742401 = 7^{4}.

    ⇒72x−1+3=74\Rightarrow 7^{2x-1+3} = 7^{4} (am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n})

    ⇒72x+2=74\Rightarrow 7^{2x+2} = 7^{4}

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒2x+2=4\Rightarrow 2x+2 = 4

    ⇒2x=4−2\Rightarrow 2x = 4 - 2

    ⇒2x=2\Rightarrow 2x = 2

    ⇒x=22=1\displaystyle \Rightarrow x = \frac{2}{2} = 1

    (ii) Given, (−3)x+2×(−3)4=(−3)9(-3)^{x+2} \times (-3)^{4} = (-3)^{9}

    ⇒(−3)x+2+4=(−3)9\Rightarrow (-3)^{x+2+4} = (-3)^{9} (am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n})

    Using am=an⇒m=na^m = a^n \Rightarrow m = n

    ⇒x+6=9\Rightarrow x+6 = 9

    ⇒x=9−6\Rightarrow x = 9 - 6

    ⇒x=3\Rightarrow x = 3

    Answer: (i) x=1x = 1 (ii) x=3x = 3

  18. Find the value of: (i) (50+3−1)×32\left(5^{0} + 3^{-1}\right) \times 3^{2} (ii) (−3)4+(−2)5(-3)^{4} + (-2)^{5}
    5 marks
    Answer and solution

    (i) (50+3−1)×32=(1+13)×9\displaystyle \left(5^{0} + 3^{-1}\right) \times 3^{2} = \left(1 + \frac{1}{3}\right) \times 9

    =43×9\displaystyle = \frac{4}{3} \times 9

    =12= 12

    (ii) Using (−a)n=−an if n is odd,  (−a)n=an if n is even(-a)^n = -a^n \text{ if } n \text{ is odd}, \; (-a)^n = a^n \text{ if } n \text{ is even}

    (−3)4+(−2)5=34−25(-3)^{4} + (-2)^{5} = 3^{4} - 2^{5}

    =81−32= 81 - 32

    =49= 49

    Answer: (i) 1212 (ii) 4949

  19. Find the value of: (i) 272×252\displaystyle 2^{\frac{7}{2}} \times 2^{\frac{5}{2}} (ii) 573÷513\displaystyle 5^{\frac{7}{3}} \div 5^{\frac{1}{3}}
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Using am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}

    272×252=272+52\displaystyle 2^{\frac{7}{2}} \times 2^{\frac{5}{2}} = 2^{\frac{7}{2} + \frac{5}{2}}

    =2122=26\displaystyle = 2^{\frac{12}{2}} = 2^{6}

    =64= 64

    (ii) Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    573÷513=573−13\displaystyle 5^{\frac{7}{3}} \div 5^{\frac{1}{3}} = 5^{\frac{7}{3} - \frac{1}{3}}

    =563=52\displaystyle = 5^{\frac{6}{3}} = 5^{2}

    =25= 25

    Answer: (i) 6464 (ii) 2525

  20. Simplify: (i) (34)−2×(53)−3×(45)−4\displaystyle \left(\frac{3}{4}\right)^{-2} \times \left(\frac{5}{3}\right)^{-3} \times \left(\frac{4}{5}\right)^{-4} (ii) (−2)−15÷(−2)−12(-2)^{-15} \div (-2)^{-12}
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Using (ab)−n=(ba)n\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^{-n} = \left(\frac{b}{a}\right)^n

    (34)−2×(53)−3×(45)−4=(43)2×(35)3×(54)4\displaystyle \left(\frac{3}{4}\right)^{-2} \times \left(\frac{5}{3}\right)^{-3} \times \left(\frac{4}{5}\right)^{-4} = \left(\frac{4}{3}\right)^{2} \times \left(\frac{3}{5}\right)^{3} \times \left(\frac{5}{4}\right)^{4}

    =4232×3353×5444\displaystyle = \frac{4^{2}}{3^{2}} \times \frac{3^{3}}{5^{3}} \times \frac{5^{4}}{4^{4}}

    =31×4−2×51= 3^{1} \times 4^{-2} \times 5^{1} (am×an=am+na^m \times a^n = a^{m+n}, aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n})

    =3×116×5\displaystyle = 3 \times \frac{1}{16} \times 5

    =1516\displaystyle = \frac{15}{16}

    (ii) Using aman=am−n\displaystyle \frac{a^m}{a^n} = a^{m-n}

    (−2)−15÷(−2)−12=(−2)−15−(−12)=(−2)−15+12=(−2)−3(-2)^{-15} \div (-2)^{-12} = (-2)^{-15-(-12)} = (-2)^{-15+12} = (-2)^{-3}

    =1(−2)3=1−8=−18\displaystyle = \frac{1}{(-2)^{3}} = \frac{1}{-8} = -\frac{1}{8}

    Answer: (i) 1516\displaystyle \frac{15}{16} (ii) −18\displaystyle -\frac{1}{8}