Expresswala Academy Mathematics Tuition

Advanced Trigonometry

Question paper, Set 9

  • Set 9 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 91.4 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. If cos⁡θ=4553\displaystyle \cos\theta = \frac{45}{53} and θ\theta is acute, find sin⁡θ\sin\theta and cot⁡θ\cot\theta.
    2 marks
    Answer and solution

    cos⁡θ=adjhyp=4553\displaystyle \cos\theta = \frac{\text{adj}}{\text{hyp}} = \frac{45}{53}: take adj =45= 45, hyp =53= 53

    opp =532−452=784=28= \sqrt{53^2 - 45^2} = \sqrt{784} = 28

    sin⁡θ=opphyp=2853\displaystyle \sin\theta = \frac{\text{opp}}{\text{hyp}} = \frac{28}{53}, cot⁡θ=adjopp=4528\displaystyle \cot\theta = \frac{\text{adj}}{\text{opp}} = \frac{45}{28}

    Answer: sin⁡θ=2853\displaystyle \sin\theta = \frac{28}{53}, cot⁡θ=4528\displaystyle \cot\theta = \frac{45}{28}

  2. Express 250g250^g in degrees.
    1 mark
    Answer and solution

    200g=180∘200^g = 180^\circ, so 1g=910\displaystyle 1^g = \frac{9}{10} degree

    250g=250×910=225∘\displaystyle 250^g = 250 \times \frac{9}{10} = 225^\circ

    Answer: 225∘225^\circ

  3. State whether tan⁡100∘sin⁡300∘\tan 100^\circ\sin 300^\circ is positive or negative.
    1 mark
    Answer and solution

    100∘∈IIQ⇒tan⁡100∘100^\circ \in \text{II}_Q \Rightarrow \tan 100^\circ is -ve

    300∘∈IVQ⇒sin⁡300∘300^\circ \in \text{IV}_Q \Rightarrow \sin 300^\circ is -ve

    So the product is positive

    Answer: Positive

  4. Evaluate 2tan⁡30∘1−tan⁡230∘\displaystyle \frac{2\tan 30^\circ}{1 - \tan^2 30^\circ}.
    2 marks
    Answer and solution

    =2/31−13=23×32=33\displaystyle = \frac{2/\sqrt{3}}{1 - \frac{1}{3}} = \frac{2}{\sqrt{3}} \times \frac{3}{2} = \frac{3}{\sqrt{3}}

    =3= \sqrt{3}

    Answer: 3\sqrt{3}

  5. Simplify sec⁡(90∘+θ)sin⁡(360∘−θ)cos⁡(180∘+θ)csc⁡(180∘−θ)cos⁡(270∘−θ)sin⁡(270∘−θ)\displaystyle \frac{\sec(90^\circ + \theta)\sin(360^\circ - \theta)\cos(180^\circ + \theta)}{\csc(180^\circ - \theta)\cos(270^\circ - \theta)\sin(270^\circ - \theta)}.
    3 marks
    Answer and solution

    Numerator: sec⁡(90∘+θ)=−csc⁡θ\sec(90^\circ + \theta) = -\csc\theta, sin⁡(360∘−θ)=−sin⁡θ\sin(360^\circ - \theta) = -\sin\theta, cos⁡(180∘+θ)=−cos⁡θ\cos(180^\circ + \theta) = -\cos\theta

    Denominator: csc⁡(180∘−θ)=csc⁡θ\csc(180^\circ - \theta) = \csc\theta, cos⁡(270∘−θ)=−sin⁡θ\cos(270^\circ - \theta) = -\sin\theta, sin⁡(270∘−θ)=−cos⁡θ\sin(270^\circ - \theta) = -\cos\theta

    G.E =(−csc⁡θ)(−sin⁡θ)(−cos⁡θ)(csc⁡θ)(−sin⁡θ)(−cos⁡θ)=−1\displaystyle = \frac{(-\csc\theta)(-\sin\theta)(-\cos\theta)}{(\csc\theta)(-\sin\theta)(-\cos\theta)} = -1

    Answer: −1-1

  6. Find the value of tan⁡17π3\displaystyle \tan \frac{17\pi}{3}.
    1 mark
    Answer and solution

    17π3=17×60∘=1020∘\displaystyle \frac{17\pi}{3} = 17 \times 60^\circ = 1020^\circ

    tan⁡1020∘=tan⁡(720∘+300∘)=tan⁡300∘\tan 1020^\circ = \tan(720^\circ + 300^\circ) = \tan 300^\circ

    300∘∈IVQ300^\circ \in \text{IV}_Q, where tan⁡\tan is -ve

    tan⁡300∘=tan⁡(360∘−60∘)=−tan⁡60∘=−3\tan 300^\circ = \tan(360^\circ - 60^\circ) = -\tan 60^\circ = -\sqrt{3}

    Answer: −3-\sqrt{3}

  7. Find the greatest value of 3+8sin⁡x3 + 8\sin x.
    1 mark
    Answer and solution

    −1≤sin⁡x≤1-1 \le \sin x \le 1

    ⇒−8≤8sin⁡x≤8\Rightarrow -8 \le 8\sin x \le 8

    ⇒−5≤3+8sin⁡x≤11\Rightarrow -5 \le 3 + 8\sin x \le 11

    Greatest value =11= 11 (when sin⁡x=1\sin x = 1)

    Answer: 1111

  8. Find the value of sin⁡22∘+sin⁡24∘+sin⁡26∘+⋯+sin⁡288∘\sin^2 2^\circ + \sin^2 4^\circ + \sin^2 6^\circ + \cdots + \sin^2 88^\circ.
    3 marks
    Answer and solution

    sin⁡22∘+sin⁡288∘=sin⁡22∘+cos⁡22∘=1\sin^2 2^\circ + \sin^2 88^\circ = \sin^2 2^\circ + \cos^2 2^\circ = 1

    There are 44 terms: 22 pairs (2∘,88∘),…,(44∘,46∘)(2^\circ, 88^\circ), \ldots, (44^\circ, 46^\circ)

    G.E =22(1)=22= 22(1) = 22

    Answer: 2222

  9. If sin⁡θcos⁡θ=27\displaystyle \sin\theta\cos\theta = \frac{2}{7}, find sin⁡4θ+cos⁡4θ\sin^4\theta + \cos^4\theta.
    2 marks
    Answer and solution

    sin⁡4θ+cos⁡4θ=(sin⁡2θ+cos⁡2θ)2−2sin⁡2θcos⁡2θ=1−2(sin⁡θcos⁡θ)2\sin^4\theta + \cos^4\theta = (\sin^2\theta + \cos^2\theta)^2 - 2\sin^2\theta\cos^2\theta = 1 - 2(\sin\theta\cos\theta)^2

    =1−2(27)2=1−849=4149\displaystyle = 1 - 2\left(\frac{2}{7}\right)^2 = 1 - \frac{8}{49} = \frac{41}{49}

    Answer: 4149\displaystyle \frac{41}{49}

  10. If sin⁡A=1237\displaystyle \sin A = \frac{12}{37} and sin⁡B=45\displaystyle \sin B = \frac{4}{5}, where AA and BB are acute, find cos⁡(A+B)\cos(A + B).
    3 marks
    Answer and solution

    sin⁡A=1237⇒cos⁡A=3537\displaystyle \sin A = \frac{12}{37} \Rightarrow \cos A = \frac{35}{37} (A acute)

    sin⁡B=45⇒cos⁡B=35\displaystyle \sin B = \frac{4}{5} \Rightarrow \cos B = \frac{3}{5} (B acute)

    cos⁡(A+B)=cos⁡Acos⁡B−sin⁡Asin⁡B\cos(A + B) = \cos A\cos B - \sin A\sin B

    =3537⋅35−1237⋅45=2137−48185=57185\displaystyle = \frac{35}{37} \cdot \frac{3}{5} - \frac{12}{37} \cdot \frac{4}{5} = \frac{21}{37} - \frac{48}{185} = \frac{57}{185}

    Answer: 57185\displaystyle \frac{57}{185}

  11. If 0<A<B<π4\displaystyle 0 < A < B < \frac{\pi}{4}, tan⁡(A+B)=2021\displaystyle \tan(A + B) = \frac{20}{21} and cos⁡(A−B)=4041\displaystyle \cos(A - B) = \frac{40}{41}, find tan⁡2B\tan 2B.
    5 marks
    Answer and solution

    0<A<B<π4⇒0<A+B<π2\displaystyle 0 < A < B < \frac{\pi}{4} \Rightarrow 0 < A + B < \frac{\pi}{2} and A−B<0A - B < 0

    tan⁡(A+B)=2021\displaystyle \tan(A + B) = \frac{20}{21}

    cos⁡(A−B)=4041\displaystyle \cos(A - B) = \frac{40}{41} and A−B<0⇒sin⁡(A−B)=−941\displaystyle A - B < 0 \Rightarrow \sin(A - B) = -\frac{9}{41}, tan⁡(A−B)=−940\displaystyle \tan(A - B) = -\frac{9}{40}

    tan⁡2B=tan⁡[(A+B)−(A−B)]=tan⁡(A+B)−tan⁡(A−B)1+tan⁡(A+B)tan⁡(A−B)\displaystyle \tan 2B = \tan[(A + B) - (A - B)] = \frac{\tan(A + B) - \tan(A - B)}{1 + \tan(A + B)\tan(A - B)}

    =2021+9401−2021⋅940=9898401114\displaystyle = \frac{\frac{20}{21} + \frac{9}{40}}{1 - \frac{20}{21} \cdot \frac{9}{40}} = \frac{\frac{989}{840}}{\frac{11}{14}}

    =989660\displaystyle = \frac{989}{660}

    Answer: 989660\displaystyle \frac{989}{660}

  12. In △ABC\triangle ABC, cot⁡A=4\cot A = 4 and cot⁡B=5\cot B = 5. Find cot⁡C\cot C.
    2 marks
    Answer and solution

    In △ABC\triangle ABC: cot⁡Acot⁡B+cot⁡Bcot⁡C+cot⁡Ccot⁡A=1\cot A\cot B + \cot B\cot C + \cot C\cot A = 1

    20+(4+5)cot⁡C=120 + (4 + 5)\cot C = 1

    9cot⁡C=1−20⇒cot⁡C=−199\displaystyle 9\cot C = 1 - 20 \Rightarrow \cot C = -\frac{19}{9}

    Answer: −199\displaystyle -\frac{19}{9}

  13. Find the value of tan⁡18∘+tan⁡27∘+tan⁡18∘tan⁡27∘\tan 18^\circ + \tan 27^\circ + \tan 18^\circ\tan 27^\circ.
    1 mark
    Answer and solution

    18∘+27∘=45∘⇒tan⁡18∘+tan⁡27∘1−tan⁡18∘tan⁡27∘=1\displaystyle 18^\circ + 27^\circ = 45^\circ \Rightarrow \frac{\tan 18^\circ + \tan 27^\circ}{1 - \tan 18^\circ\tan 27^\circ} = 1

    ⇒tan⁡18∘+tan⁡27∘+tan⁡18∘tan⁡27∘=1\Rightarrow \tan 18^\circ + \tan 27^\circ + \tan 18^\circ\tan 27^\circ = 1

    Answer: 11

  14. If cos⁡A=3537\displaystyle \cos A = \frac{35}{37} and AA is acute, find cos⁡2A\cos 2A and sin⁡2A\sin 2A.
    2 marks
    Answer and solution

    cos⁡A=3537⇒sin⁡A=1237\displaystyle \cos A = \frac{35}{37} \Rightarrow \sin A = \frac{12}{37}, tan⁡A=1235\displaystyle \tan A = \frac{12}{35} (AA acute)

    cos⁡2A=2cos⁡2A−1=2⋅12251369−1=10811369\displaystyle \cos 2A = 2\cos^2 A - 1 = 2 \cdot \frac{1225}{1369} - 1 = \frac{1081}{1369}

    sin⁡2A=2sin⁡Acos⁡A=2⋅1237⋅3537=8401369\displaystyle \sin 2A = 2\sin A\cos A = 2 \cdot \frac{12}{37} \cdot \frac{35}{37} = \frac{840}{1369}

    Answer: cos⁡2A=10811369\displaystyle \cos 2A = \frac{1081}{1369}, sin⁡2A=8401369\displaystyle \sin 2A = \frac{840}{1369}

  15. If tan⁡α=−125\displaystyle \tan\alpha = -\frac{12}{5} and π2<α<π\displaystyle \frac{\pi}{2} < \alpha < \pi, find cos⁡3α\cos 3\alpha and sin⁡2α\sin 2\alpha.
    5 marks
    Answer and solution

    Given tan⁡α=−125\displaystyle \tan\alpha = -\frac{12}{5} and α∈IIQ\alpha \in \text{II}_Q

    Right triangle with sides 1212, 55, 1313; with the signs of IIQ\text{II}_Q: sin⁡α=1213\displaystyle \sin\alpha = \frac{12}{13}, cos⁡α=−513\displaystyle \cos\alpha = -\frac{5}{13}, tan⁡α=−125\displaystyle \tan\alpha = -\frac{12}{5}

    cos⁡3α=4cos⁡3α−3cos⁡α=4(−513)3−3(−513)=−5002197+1513=20352197\displaystyle \cos 3\alpha = 4\cos^3\alpha - 3\cos\alpha = 4\left(-\frac{5}{13}\right)^3 - 3\left(-\frac{5}{13}\right) = -\frac{500}{2197} + \frac{15}{13} = \frac{2035}{2197}

    sin⁡2α=2sin⁡αcos⁡α=2(1213)(−513)=−120169\displaystyle \sin 2\alpha = 2\sin\alpha\cos\alpha = 2\left(\frac{12}{13}\right)\left(-\frac{5}{13}\right) = -\frac{120}{169}

    Answer: cos⁡3α=20352197\displaystyle \cos 3\alpha = \frac{2035}{2197}, sin⁡2α=−120169\displaystyle \sin 2\alpha = -\frac{120}{169}

  16. Find the value of csc⁡18∘\csc 18^\circ.
    1 mark
    Answer and solution

    sin⁡18∘=5−14\displaystyle \sin 18^\circ = \frac{\sqrt{5}-1}{4}

    csc⁡18∘=45−1=4(5+1)5−1=5+1\displaystyle \csc 18^\circ = \frac{4}{\sqrt{5} - 1} = \frac{4(\sqrt{5} + 1)}{5 - 1} = \sqrt{5} + 1

    Answer: 5+1\sqrt{5} + 1

  17. Find the value of tan⁡5∘(1+sec⁡10∘)(1+sec⁡20∘)\tan 5^\circ(1 + \sec 10^\circ)(1 + \sec 20^\circ).
    3 marks
    Answer and solution

    tan⁡θ2(1+sec⁡θ)=sin⁡θ2cos⁡θ2⋅2cos⁡2θ2cos⁡θ=sin⁡θcos⁡θ=tan⁡θ\displaystyle \tan\frac{\theta}{2}(1 + \sec\theta) = \frac{\sin\frac{\theta}{2}}{\cos\frac{\theta}{2}}\cdot\frac{2\cos^2\frac{\theta}{2}}{\cos\theta} = \frac{\sin\theta}{\cos\theta} = \tan\theta

    tan⁡5∘(1+sec⁡10∘)=tan⁡10∘\tan 5^\circ(1 + \sec 10^\circ) = \tan 10^\circ

    tan⁡10∘(1+sec⁡20∘)=tan⁡20∘\tan 10^\circ(1 + \sec 20^\circ) = \tan 20^\circ

    Answer: tan⁡20∘\tan 20^\circ

  18. Prove that sin⁡3θ+sin⁡3(120∘+θ)+sin⁡3(240∘+θ)=−34sin⁡3θ\displaystyle \sin^3\theta + \sin^3(120^\circ + \theta) + \sin^3(240^\circ + \theta) = -\frac{3}{4}\sin 3\theta. Hence find sin⁡310∘+sin⁡3130∘+sin⁡3250∘\sin^3 10^\circ + \sin^3 130^\circ + \sin^3 250^\circ.
    5 marks
    Answer and solution

    Let a=sin⁡θa = \sin\theta, b=sin⁡(120∘+θ)b = \sin(120^\circ + \theta), c=sin⁡(240∘+θ)c = \sin(240^\circ + \theta)

    b+c=2sin⁡(180∘+θ)cos⁡60∘=−sin⁡θb + c = 2\sin(180^\circ + \theta)\cos 60^\circ = -\sin\theta, so a+b+c=0a + b + c = 0 and a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc

    b=sin⁡(60∘−θ)b = \sin(60^\circ - \theta), c=−sin⁡(60∘+θ)c = -\sin(60^\circ + \theta), so abc=−sin⁡θsin⁡(60∘−θ)sin⁡(60∘+θ)=−14sin⁡3θ\displaystyle abc = -\sin\theta\sin(60^\circ - \theta)\sin(60^\circ + \theta) = -\frac{1}{4}\sin 3\theta

    LHS =3abc=−34sin⁡3θ\displaystyle = 3abc = -\frac{3}{4}\sin 3\theta = RHS

    Put θ=10∘\theta = 10^\circ: value =−34sin⁡30∘=−38\displaystyle = -\frac{3}{4}\sin 30^\circ = -\frac{3}{8}

    Answer: −38\displaystyle -\frac{3}{8}

  19. If A+B+C=270∘A + B + C = 270^\circ, prove that cos⁡2A+cos⁡2B+cos⁡2C=1−4sin⁡Asin⁡Bsin⁡C\cos 2A + \cos 2B + \cos 2C = 1 - 4\sin A\sin B\sin C.
    5 marks
    Answer and solution

    A+B=270∘−C⇒cos⁡(A+B)=cos⁡(270∘−C)=−sin⁡CA + B = 270^\circ - C \Rightarrow \cos(A + B) = \cos(270^\circ - C) = -\sin C

    LHS =2cos⁡(A+B)cos⁡(A−B)+1−2sin⁡2C=1−2sin⁡C[cos⁡(A−B)+sin⁡C]= 2\cos(A + B)\cos(A - B) + 1 - 2\sin^2 C = 1 - 2\sin C[\cos(A - B) + \sin C]

    =1−2sin⁡C[cos⁡(A−B)−cos⁡(A+B)]=1−2sin⁡C⋅2sin⁡Asin⁡B=1−4sin⁡Asin⁡Bsin⁡C= 1 - 2\sin C[\cos(A - B) - \cos(A + B)] = 1 - 2\sin C \cdot 2\sin A\sin B = 1 - 4\sin A\sin B\sin C

    = RHS

    Answer: Proved: LHS =1−4sin⁡Asin⁡Bsin⁡C= 1 - 4\sin A\sin B\sin C

  20. Write the period of the function 2∣sin⁡x∣+3∣cos⁡x∣2|\sin x| + 3|\cos x|.
    2 marks
    Answer and solution

    For a∣sin⁡x∣+b∣cos⁡x∣a|\sin x| + b|\cos x| the period is π\pi when a≠ba \ne b

    Here a=2≠b=3a = 2 \ne b = 3, so period =π= \pi

    Answer: π\pi