Expresswala Academy Mathematics Tuition

Advanced Trigonometry

Question paper, Set 10

  • Set 10 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 97.5 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. If sec⁡θ=6556\displaystyle \sec\theta = \frac{65}{56} and θ\theta is acute, find tan⁡θ\tan\theta and csc⁡θ\csc\theta.
    2 marks
    Answer and solution

    sec⁡θ=hypadj=6556\displaystyle \sec\theta = \frac{\text{hyp}}{\text{adj}} = \frac{65}{56}: take hyp =65= 65, adj =56= 56

    opp =652−562=1089=33= \sqrt{65^2 - 56^2} = \sqrt{1089} = 33

    tan⁡θ=oppadj=3356\displaystyle \tan\theta = \frac{\text{opp}}{\text{adj}} = \frac{33}{56}, csc⁡θ=hypopp=6533\displaystyle \csc\theta = \frac{\text{hyp}}{\text{opp}} = \frac{65}{33}

    Answer: tan⁡θ=3356\displaystyle \tan\theta = \frac{33}{56}, csc⁡θ=6533\displaystyle \csc\theta = \frac{65}{33}

  2. Express 165∘165^\circ in radians.
    1 mark
    Answer and solution

    180∘=π180^\circ = \pi, so 1∘=π180\displaystyle 1^\circ = \frac{\pi}{180}

    165∘=165×π180=11π12\displaystyle 165^\circ = 165 \times \frac{\pi}{180} = \frac{11\pi}{12}

    Answer: 11π12\displaystyle \frac{11\pi}{12}

  3. Evaluate cot⁡230∘−2cos⁡260∘−34sec⁡245∘\displaystyle \cot^2 30^\circ - 2\cos^2 60^\circ - \frac{3}{4}\sec^2 45^\circ.
    2 marks
    Answer and solution

    =(3)2−2(12)2−34(2)2\displaystyle = (\sqrt{3})^2 - 2\left(\frac{1}{2}\right)^2 - \frac{3}{4}(\sqrt{2})^2

    =3−12−32\displaystyle = 3 - \frac{1}{2} - \frac{3}{2}

    =1= 1

    Answer: 11

  4. Simplify csc⁡(180∘+θ)csc⁡(270∘+θ)tan⁡(90∘+θ)sec⁡(90∘+θ)sec⁡(180∘+θ)cot⁡(360∘−θ)\displaystyle \frac{\csc(180^\circ + \theta)\csc(270^\circ + \theta)\tan(90^\circ + \theta)}{\sec(90^\circ + \theta)\sec(180^\circ + \theta)\cot(360^\circ - \theta)}.
    3 marks
    Answer and solution

    Numerator: csc⁡(180∘+θ)=−csc⁡θ\csc(180^\circ + \theta) = -\csc\theta, csc⁡(270∘+θ)=−sec⁡θ\csc(270^\circ + \theta) = -\sec\theta, tan⁡(90∘+θ)=−cot⁡θ\tan(90^\circ + \theta) = -\cot\theta

    Denominator: sec⁡(90∘+θ)=−csc⁡θ\sec(90^\circ + \theta) = -\csc\theta, sec⁡(180∘+θ)=−sec⁡θ\sec(180^\circ + \theta) = -\sec\theta, cot⁡(360∘−θ)=−cot⁡θ\cot(360^\circ - \theta) = -\cot\theta

    G.E =(−csc⁡θ)(−sec⁡θ)(−cot⁡θ)(−csc⁡θ)(−sec⁡θ)(−cot⁡θ)=1\displaystyle = \frac{(-\csc\theta)(-\sec\theta)(-\cot\theta)}{(-\csc\theta)(-\sec\theta)(-\cot\theta)} = 1

    Answer: 11

  5. Find the value of sec⁡17π4\displaystyle \sec \frac{17\pi}{4}.
    1 mark
    Answer and solution

    17π4=17×45∘=765∘\displaystyle \frac{17\pi}{4} = 17 \times 45^\circ = 765^\circ

    sec⁡765∘=sec⁡(720∘+45∘)=sec⁡45∘\sec 765^\circ = \sec(720^\circ + 45^\circ) = \sec 45^\circ

    sec⁡45∘=2\sec 45^\circ = \sqrt{2}

    Answer: 2\sqrt{2}

  6. Find the range of 1−2sin⁡x1 - 2\sin x.
    1 mark
    Answer and solution

    −1≤sin⁡x≤1-1 \le \sin x \le 1

    ⇒−2≤−2sin⁡x≤2\Rightarrow -2 \le -2\sin x \le 2

    ⇒−1≤1−2sin⁡x≤3\Rightarrow -1 \le 1 - 2\sin x \le 3

    Range =[−1,3]= [-1, 3]

    Answer: [−1,3][-1, 3]

  7. Which is greater: sin⁡3\operatorname{sin} 3 or sin⁡3∘\operatorname{sin} 3^\circ?
    1 mark
    Answer and solution

    3=3c≈171∘3 = 3^c \approx 171^\circ

    sin⁡171∘=sin⁡(180∘−9∘)=sin⁡9∘\sin 171^\circ = \sin(180^\circ - 9^\circ) = \sin 9^\circ

    3∘<9∘⇒sin⁡3∘<sin⁡33^\circ < 9^\circ \Rightarrow \sin 3^\circ < \sin 3

    Answer: sin⁡3\sin 3 is greater

  8. Find the value of cos⁡215∘+cos⁡225∘+cos⁡235∘+cos⁡245∘+cos⁡255∘+cos⁡265∘+cos⁡275∘\cos^2 15^\circ + \cos^2 25^\circ + \cos^2 35^\circ + \cos^2 45^\circ + \cos^2 55^\circ + \cos^2 65^\circ + \cos^2 75^\circ.
    3 marks
    Answer and solution

    cos⁡215∘+cos⁡275∘=cos⁡215∘+sin⁡215∘=1\cos^2 15^\circ + \cos^2 75^\circ = \cos^2 15^\circ + \sin^2 15^\circ = 1; similarly for (25∘,65∘)(25^\circ, 65^\circ), (35∘,55∘)(35^\circ, 55^\circ)

    G.E =3(1)+cos⁡245∘=3+12=72\displaystyle = 3(1) + \cos^2 45^\circ = 3 + \frac{1}{2} = \frac{7}{2}

    Answer: 72\displaystyle \frac{7}{2}

  9. Find the least value of 9cos⁡2θ+sec⁡2θ9\cos^2\theta + \sec^2\theta.
    2 marks
    Answer and solution

    Consider 9cos⁡2θ9\cos^2\theta and sec⁡2θ\sec^2\theta; both are +ve

    A.M ≥\ge G.M: 9cos⁡2θ+sec⁡2θ2≥9cos⁡2θ⋅sec⁡2θ=9=3\displaystyle \frac{9\cos^2\theta + \sec^2\theta}{2} \ge \sqrt{9\cos^2\theta \cdot \sec^2\theta} = \sqrt{9} = 3

    ⇒9cos⁡2θ+sec⁡2θ≥6\Rightarrow 9\cos^2\theta + \sec^2\theta \ge 6; equality when cos⁡2θ=13\displaystyle \cos^2\theta = \frac{1}{3}

    Least value =6= 6

    Answer: 66

  10. If tan⁡A=512\displaystyle \tan A = \frac{5}{12} and cos⁡B=2425\displaystyle \cos B = \frac{24}{25}, where AA and BB are acute, find sin⁡(A+B)\sin(A + B).
    3 marks
    Answer and solution

    tan⁡A=512⇒sin⁡A=513\displaystyle \tan A = \frac{5}{12} \Rightarrow \sin A = \frac{5}{13}, cos⁡A=1213\displaystyle \cos A = \frac{12}{13}

    cos⁡B=2425⇒sin⁡B=725\displaystyle \cos B = \frac{24}{25} \Rightarrow \sin B = \frac{7}{25} (B acute)

    sin⁡(A+B)=sin⁡Acos⁡B+cos⁡Asin⁡B\sin(A + B) = \sin A\cos B + \cos A\sin B

    =513⋅2425+1213⋅725=2465+84325=204325\displaystyle = \frac{5}{13} \cdot \frac{24}{25} + \frac{12}{13} \cdot \frac{7}{25} = \frac{24}{65} + \frac{84}{325} = \frac{204}{325}

    Answer: 204325\displaystyle \frac{204}{325}

  11. If 0<A<B<π4\displaystyle 0 < A < B < \frac{\pi}{4}, sin⁡(A+B)=35\displaystyle \sin(A + B) = \frac{3}{5} and sin⁡(A−B)=−817\displaystyle \sin(A - B) = -\frac{8}{17}, find tan⁡2A\tan 2A.
    5 marks
    Answer and solution

    0<A<B<π4⇒0<A+B<π2\displaystyle 0 < A < B < \frac{\pi}{4} \Rightarrow 0 < A + B < \frac{\pi}{2} and A−B<0A - B < 0

    sin⁡(A+B)=35⇒cos⁡(A+B)=45\displaystyle \sin(A + B) = \frac{3}{5} \Rightarrow \cos(A + B) = \frac{4}{5}, tan⁡(A+B)=34\displaystyle \tan(A + B) = \frac{3}{4}

    sin⁡(A−B)=−817⇒cos⁡(A−B)=1517\displaystyle \sin(A - B) = -\frac{8}{17} \Rightarrow \cos(A - B) = \frac{15}{17}, tan⁡(A−B)=−815\displaystyle \tan(A - B) = -\frac{8}{15}

    tan⁡2A=tan⁡[(A+B)+(A−B)]=tan⁡(A+B)+tan⁡(A−B)1−tan⁡(A+B)tan⁡(A−B)\displaystyle \tan 2A = \tan[(A + B) + (A - B)] = \frac{\tan(A + B) + \tan(A - B)}{1 - \tan(A + B)\tan(A - B)}

    =34−8151+34⋅815=136075\displaystyle = \frac{\frac{3}{4} - \frac{8}{15}}{1 + \frac{3}{4} \cdot \frac{8}{15}} = \frac{\frac{13}{60}}{\frac{7}{5}}

    =1384\displaystyle = \frac{13}{84}

    Answer: 1384\displaystyle \frac{13}{84}

  12. Find the value of cos⁡248∘−sin⁡212∘\cos^2 48^\circ - \sin^2 12^\circ.
    1 mark
    Answer and solution

    cos⁡2A−sin⁡2B=cos⁡(A+B)cos⁡(A−B)\cos^2 A - \sin^2 B = \cos(A + B)\cos(A - B)

    =cos⁡60∘cos⁡36∘= \cos 60^\circ \cos 36^\circ

    =12⋅5+14\displaystyle = \frac{1}{2} \cdot \frac{\sqrt{5}+1}{4}

    =5+18\displaystyle = \frac{\sqrt{5}+1}{8}

    Answer: 5+18\displaystyle \frac{\sqrt{5}+1}{8}

  13. In △ABC\triangle ABC, tan⁡A=1\tan A = 1 and tan⁡B=4\tan B = 4. Find tan⁡C\tan C.
    2 marks
    Answer and solution

    In △ABC\triangle ABC: tan⁡A+tan⁡B+tan⁡C=tan⁡Atan⁡Btan⁡C\tan A + \tan B + \tan C = \tan A\tan B\tan C

    1+4+tan⁡C=4tan⁡C1 + 4 + \tan C = 4\tan C

    (4−1)tan⁡C=5⇒tan⁡C=53\displaystyle (4 - 1)\tan C = 5 \Rightarrow \tan C = \frac{5}{3}

    Answer: 53\displaystyle \frac{5}{3}

  14. If sin⁡A=1161\displaystyle \sin A = \frac{11}{61} and AA is acute, find sin⁡2A\sin 2A and cos⁡2A\cos 2A.
    2 marks
    Answer and solution

    sin⁡A=1161⇒cos⁡A=6061\displaystyle \sin A = \frac{11}{61} \Rightarrow \cos A = \frac{60}{61}, tan⁡A=1160\displaystyle \tan A = \frac{11}{60} (AA acute)

    sin⁡2A=2sin⁡Acos⁡A=2⋅1161⋅6061=13203721\displaystyle \sin 2A = 2\sin A\cos A = 2 \cdot \frac{11}{61} \cdot \frac{60}{61} = \frac{1320}{3721}

    cos⁡2A=1−2sin⁡2A=1−2⋅1213721=34793721\displaystyle \cos 2A = 1 - 2\sin^2 A = 1 - 2 \cdot \frac{121}{3721} = \frac{3479}{3721}

    Answer: sin⁡2A=13203721\displaystyle \sin 2A = \frac{1320}{3721}, cos⁡2A=34793721\displaystyle \cos 2A = \frac{3479}{3721}

  15. If sin⁡α=941\displaystyle \sin\alpha = \frac{9}{41} and π2<α<π\displaystyle \frac{\pi}{2} < \alpha < \pi, find cos⁡3α\cos 3\alpha and tan⁡2α\tan 2\alpha.
    5 marks
    Answer and solution

    Given sin⁡α=941\displaystyle \sin\alpha = \frac{9}{41} and α∈IIQ\alpha \in \text{II}_Q

    Right triangle with sides 99, 4040, 4141; with the signs of IIQ\text{II}_Q: sin⁡α=941\displaystyle \sin\alpha = \frac{9}{41}, cos⁡α=−4041\displaystyle \cos\alpha = -\frac{40}{41}, tan⁡α=−940\displaystyle \tan\alpha = -\frac{9}{40}

    cos⁡3α=4cos⁡3α−3cos⁡α=4(−4041)3−3(−4041)=−25600068921+12041=−5428068921\displaystyle \cos 3\alpha = 4\cos^3\alpha - 3\cos\alpha = 4\left(-\frac{40}{41}\right)^3 - 3\left(-\frac{40}{41}\right) = -\frac{256000}{68921} + \frac{120}{41} = -\frac{54280}{68921}

    tan⁡2α=2tan⁡α1−tan⁡2α=−9201−811600=−92015191600=−7201519\displaystyle \tan 2\alpha = \frac{2\tan\alpha}{1 - \tan^2\alpha} = \frac{-\frac{9}{20}}{1 - \frac{81}{1600}} = \frac{-\frac{9}{20}}{\frac{1519}{1600}} = -\frac{720}{1519}

    Answer: cos⁡3α=−5428068921\displaystyle \cos 3\alpha = -\frac{54280}{68921}, tan⁡2α=−7201519\displaystyle \tan 2\alpha = -\frac{720}{1519}

  16. Find the value of cos⁡2π9+cos⁡4π9+cos⁡6π9+cos⁡8π9\displaystyle \cos\frac{2\pi}{9} + \cos\frac{4\pi}{9} + \cos\frac{6\pi}{9} + \cos\frac{8\pi}{9}.
    3 marks
    Answer and solution

    Angles in A.P.: a1=2π9\displaystyle a_1 = \frac{2\pi}{9}, an=8π9\displaystyle a_n = \frac{8\pi}{9}, d=2π9\displaystyle d = \frac{2\pi}{9}, n=4n = 4

    Sum =cos⁡a1+an2 sin⁡nd2sin⁡d2\displaystyle = \frac{\cos\frac{a_1 + a_n}{2}\,\sin\frac{nd}{2}}{\sin\frac{d}{2}}

    =cos⁡5π9sin⁡4π9sin⁡π9\displaystyle = \frac{\cos\frac{5\pi}{9}\sin\frac{4\pi}{9}}{\sin\frac{\pi}{9}}, and cos⁡5π9=−cos⁡4π9\displaystyle \cos\frac{5\pi}{9} = -\cos\frac{4\pi}{9}

    =−sin⁡8π92sin⁡π9=−12\displaystyle = -\frac{\sin\frac{8\pi}{9}}{2\sin\frac{\pi}{9}} = -\frac{1}{2}

    Answer: −12\displaystyle -\frac{1}{2}

  17. Prove that tan⁡(60∘+θ)tan⁡(60∘−θ)+tan⁡(60∘−θ)tan⁡θ−tan⁡θtan⁡(60∘+θ)=3\tan(60^\circ + \theta)\tan(60^\circ - \theta) + \tan(60^\circ - \theta)\tan\theta - \tan\theta\tan(60^\circ + \theta) = 3. Hence find tan⁡65∘tan⁡55∘+tan⁡55∘tan⁡5∘−tan⁡5∘tan⁡65∘\tan 65^\circ\tan 55^\circ + \tan 55^\circ\tan 5^\circ - \tan 5^\circ\tan 65^\circ.
    5 marks
    Answer and solution

    With t=tan⁡θt = \tan\theta: tan⁡(60∘+θ)tan⁡(60∘−θ)=3−t21−3t2\displaystyle \tan(60^\circ + \theta)\tan(60^\circ - \theta) = \frac{3 - t^2}{1 - 3t^2}

    tan⁡(60∘+θ)−tan⁡(60∘−θ)=8t1−3t2\displaystyle \tan(60^\circ + \theta) - \tan(60^\circ - \theta) = \frac{8t}{1 - 3t^2}, so t[tan⁡(60∘−θ)−tan⁡(60∘+θ)]=−8t21−3t2\displaystyle t[\tan(60^\circ - \theta) - \tan(60^\circ + \theta)] = -\frac{8t^2}{1 - 3t^2}

    LHS =3−t2−8t21−3t2=3(1−3t2)1−3t2=3\displaystyle = \frac{3 - t^2 - 8t^2}{1 - 3t^2} = \frac{3(1 - 3t^2)}{1 - 3t^2} = 3 = RHS

    Put θ=5∘\theta = 5^\circ: the value is 33

    Answer: 33

  18. If xy=sin⁡105∘sin⁡45∘\displaystyle \frac{x}{y} = \frac{\sin 105^\circ}{\sin 45^\circ}, find x+yx−y\displaystyle \frac{x + y}{x - y}.
    1 mark
    Answer and solution

    xy=sin⁡Asin⁡B⇒x+yx−y=sin⁡A+sin⁡Bsin⁡A−sin⁡B=tan⁡A+B2tan⁡A−B2\displaystyle \frac{x}{y} = \frac{\sin A}{\sin B} \Rightarrow \frac{x + y}{x - y} = \frac{\sin A + \sin B}{\sin A - \sin B} = \frac{\tan\frac{A + B}{2}}{\tan\frac{A - B}{2}}

    =tan⁡75∘tan⁡30∘=(2+3)3=23+3\displaystyle = \frac{\tan 75^\circ}{\tan 30^\circ} = (2 + \sqrt{3})\sqrt{3} = 2\sqrt{3} + 3

    Answer: 3+233 + 2\sqrt{3}

  19. If A+B+C=2SA + B + C = 2S, prove that sin⁡(S−A)+sin⁡(S−B)+sin⁡(S−C)−sin⁡S=4sin⁡A2sin⁡B2sin⁡C2\displaystyle \sin(S - A) + \sin(S - B) + \sin(S - C) - \sin S = 4\sin\frac{A}{2}\sin\frac{B}{2}\sin\frac{C}{2}.
    5 marks
    Answer and solution

    sin⁡(S−A)+sin⁡(S−B)=2sin⁡2S−A−B2cos⁡B−A2=2sin⁡C2cos⁡A−B2\displaystyle \sin(S - A) + \sin(S - B) = 2\sin\frac{2S - A - B}{2}\cos\frac{B - A}{2} = 2\sin\frac{C}{2}\cos\frac{A - B}{2}

    sin⁡(S−C)−sin⁡S=2cos⁡2S−C2sin⁡(−C2)=−2cos⁡A+B2sin⁡C2\displaystyle \sin(S - C) - \sin S = 2\cos\frac{2S - C}{2}\sin\left(-\frac{C}{2}\right) = -2\cos\frac{A + B}{2}\sin\frac{C}{2}

    LHS =2sin⁡C2[cos⁡A−B2−cos⁡A+B2]=2sin⁡C2⋅2sin⁡A2sin⁡B2\displaystyle = 2\sin\frac{C}{2}\left[\cos\frac{A - B}{2} - \cos\frac{A + B}{2}\right] = 2\sin\frac{C}{2} \cdot 2\sin\frac{A}{2}\sin\frac{B}{2}

    = RHS

    Answer: Proved: LHS =4sin⁡A2sin⁡B2sin⁡C2\displaystyle = 4\sin\frac{A}{2}\sin\frac{B}{2}\sin\frac{C}{2}

  20. Find the period of sin⁡5x+tan⁡3x\sin 5x + \tan 3x.
    2 marks
    Answer and solution

    Period of sin⁡5x=2π5\displaystyle \sin 5x = \frac{2\pi}{5}, period of tan⁡3x=π3\displaystyle \tan 3x = \frac{\pi}{3}

    Period == L.C.M{2π5,π3}=L.C.M{2π,π}G.C.D{5,3}=2π\displaystyle \left\{\frac{2\pi}{5}, \frac{\pi}{3}\right\} = \frac{\text{L.C.M}\{2\pi, \pi\}}{\text{G.C.D}\{5, 3\}} = 2\pi

    Answer: 2π2\pi