Expresswala Academy Mathematics Tuition

Advanced Trigonometry

MCQ test, Set 5

  • Set 5 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 90.1 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. If cos⁡θ=725\displaystyle \cos\theta = \frac{7}{25} and θ\theta is acute, then csc⁡θ=\csc\theta =
    Answer and solution

    Answer: (B) 2524\displaystyle \frac{25}{24}

    cos⁡θ=adjhyp=725\displaystyle \cos\theta = \frac{\text{adj}}{\text{hyp}} = \frac{7}{25}: take adj =7= 7, hyp =25= 25

    opp =252−72=576=24= \sqrt{25^2 - 7^2} = \sqrt{576} = 24

    csc⁡θ=hypopp=2524\displaystyle \csc\theta = \frac{\text{hyp}}{\text{opp}} = \frac{25}{24}

  2. Four complete rotations measure
    Answer and solution

    Answer: (D) 8π radians8\pi \text{ radians}

    One complete rotation =360∘=2π= 360^\circ = 2\pi

    Four rotations =4×2π=8π= 4 \times 2\pi = 8\pi

  3. If cos⁡θ<0\operatorname{cos}\theta < 0 and csc⁡θ>0\operatorname{csc}\theta > 0, then θ\theta lies in
    Answer and solution

    Answer: (B) IIQ\text{II}_Q

    cos⁡\cos is -ve and csc⁡\csc is +ve only in IIQ\text{II}_Q

  4. 1−cos⁡60∘1+cos⁡60∘=\displaystyle \frac{1 - \cos 60^\circ}{1 + \cos 60^\circ} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 13\displaystyle \frac{1}{3}

    =1−121+12=1/23/2\displaystyle = \frac{1 - \frac{1}{2}}{1 + \frac{1}{2}} = \frac{1/2}{3/2}

    =13\displaystyle = \frac{1}{3}

  5. tan⁡(180∘+θ)=\operatorname{tan}(180^\circ + \theta) =
    Answer and solution

    Answer: (D) tan⁡θ\operatorname{tan}\theta

    180∘+θ180^\circ + \theta is of the form 180∘±θ180^\circ \pm \theta or 360∘±θ360^\circ \pm \theta, so tan⁡\tan does not change

    For acute θ\theta, 180∘+θ∈IIIQ180^\circ + \theta \in \text{III}_Q, where tan⁡\tan is +ve

    ∴tan⁡(180∘+θ)=tan⁡θ\therefore \tan(180^\circ + \theta) = \tan\theta

  6. sin⁡1590∘=\sin 1590^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (C) 12\displaystyle \frac{1}{2}

    sin⁡1590∘=sin⁡(1440∘+150∘)=sin⁡150∘\sin 1590^\circ = \sin(1440^\circ + 150^\circ) = \sin 150^\circ

    150∘∈IIQ150^\circ \in \text{II}_Q, where sin⁡\sin is +ve

    sin⁡150∘=sin⁡(180∘−30∘)=+sin⁡30∘=12\displaystyle \sin 150^\circ = \sin(180^\circ - 30^\circ) = +\sin 30^\circ = \frac{1}{2}

  7. The least value of 5+2sin⁡x5 + 2\sin x is
    Answer and solution

    Answer: (D) 33

    −1≤sin⁡x≤1⇒−2≤2sin⁡x≤2-1 \le \sin x \le 1 \Rightarrow -2 \le 2\sin x \le 2

    ⇒3≤5+2sin⁡x≤7\Rightarrow 3 \le 5 + 2\sin x \le 7

  8. Arrange tan⁡4\tan 4, tan⁡5\tan 5, tan⁡6\tan 6 (angles in radians):
    Answer and solution

    Answer: (B) tan⁡4>tan⁡6>tan⁡5\operatorname{tan} 4 > \operatorname{tan} 6 > \operatorname{tan} 5

    4≈229∘4 \approx 229^\circ, 5≈286∘5 \approx 286^\circ, 6≈343∘6 \approx 343^\circ

    tan⁡229∘=tan⁡49∘>0\tan 229^\circ = \tan 49^\circ > 0, tan⁡286∘=−tan⁡74∘\tan 286^\circ = -\tan 74^\circ, tan⁡343∘=−tan⁡17∘\tan 343^\circ = -\tan 17^\circ

    −tan⁡17∘>−tan⁡74∘-\tan 17^\circ > -\tan 74^\circ, so tan⁡4>tan⁡6>tan⁡5\tan 4 > \tan 6 > \tan 5

  9. If tan⁡2A=cot⁡(A−18∘)\tan 2A = \cot(A - 18^\circ), where 2A2A is acute, then A=A =
    Answer and solution

    Answer: (C) 36∘36^\circ

    tan⁡2A=cot⁡(A−18∘)⇒2A+(A−18∘)=90∘\tan 2A = \cot(A - 18^\circ) \Rightarrow 2A + (A - 18^\circ) = 90^\circ

    3A=108∘⇒A=36∘3A = 108^\circ \Rightarrow A = 36^\circ

  10. The value of cos⁡2θ+sin⁡4θ\cos^2\theta + \sin^4\theta at θ=60∘\theta = 60^\circ is
    Answer and solution

    Answer: (A) 1316\displaystyle \frac{13}{16}

    cos⁡2θ+sin⁡4θ=1−sin⁡2θcos⁡2θ\cos^2\theta + \sin^4\theta = 1 - \sin^2\theta\cos^2\theta

    =1−34⋅14=1316\displaystyle = 1 - \frac{3}{4}\cdot\frac{1}{4} = \frac{13}{16}

  11. The least value of tan⁡2θ+49cot⁡2θ\tan^2\theta + 49\cot^2\theta is
    Answer and solution

    Answer: (B) 1414

    Consider tan⁡2θ\tan^2\theta and 49cot⁡2θ49\cot^2\theta; both are +ve

    A.M ≥\ge G.M: tan⁡2θ+49cot⁡2θ2≥tan⁡2θ⋅49cot⁡2θ=49=7\displaystyle \frac{\tan^2\theta + 49\cot^2\theta}{2} \ge \sqrt{\tan^2\theta \cdot 49\cot^2\theta} = \sqrt{49} = 7

    ⇒tan⁡2θ+49cot⁡2θ≥14\Rightarrow \tan^2\theta + 49\cot^2\theta \ge 14; equality when tan⁡2θ=7\tan^2\theta = 7

  12. sin⁡165∘=\sin 165^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (A) 3−122\displaystyle \frac{\sqrt{3}-1}{2\sqrt{2}}

    sin⁡165∘=sin⁡(180∘−15∘)=sin⁡15∘\sin 165^\circ = \sin(180^\circ - 15^\circ) = \sin 15^\circ

    sin⁡(45∘−30∘)=12⋅32−12⋅12=3−122\displaystyle \sin(45^\circ - 30^\circ) = \frac{1}{\sqrt{2}}\cdot\frac{\sqrt{3}}{2} - \frac{1}{\sqrt{2}}\cdot\frac{1}{2} = \frac{\sqrt{3}-1}{2\sqrt{2}}

  13. If tan⁡A=12\displaystyle \tan A = \frac{1}{2} and tan⁡B=13\displaystyle \tan B = \frac{1}{3} (AA, BB acute), then A+B=A + B =
    Answer and solution

    Answer: (A) π4\displaystyle \frac{\pi}{4}

    tan⁡(A+B)=12+131−16=5/65/6=1\displaystyle \tan(A + B) = \frac{\frac{1}{2} + \frac{1}{3}}{1 - \frac{1}{6}} = \frac{5/6}{5/6} = 1

    ∴A+B=π4\displaystyle \therefore A + B = \frac{\pi}{4}

  14. sin⁡(60∘+θ)sin⁡(60∘−θ)=\sin(60^\circ + \theta)\sin(60^\circ - \theta) =
    Answer and solution

    Answer: (B) 34−sin⁡2θ\displaystyle \frac{3}{4} - \operatorname{sin}^2\theta

    =sin⁡260∘−sin⁡2θ=34−sin⁡2θ\displaystyle = \sin^2 60^\circ - \sin^2\theta = \frac{3}{4} - \sin^2\theta

  15. In △ABC\triangle ABC, cot⁡Acot⁡B+cot⁡Bcot⁡C+cot⁡Ccot⁡A=\cot A\cot B + \cot B\cot C + \cot C\cot A =
    Answer and solution

    Answer: (C) 11

    cot⁡(A+B)=cot⁡(180∘−C)=−cot⁡C\cot(A + B) = \cot(180^\circ - C) = -\cot C

    cot⁡Acot⁡B−1cot⁡B+cot⁡A=−cot⁡C⇒Σcot⁡Acot⁡B=1\displaystyle \frac{\cot A\cot B - 1}{\cot B + \cot A} = -\cot C \Rightarrow \Sigma\cot A\cot B = 1

  16. (1+tan⁡11∘)(1+tan⁡34∘)(1+tan⁡14∘)(1+tan⁡31∘)=(1 + \tan 11^\circ)(1 + \tan 34^\circ)(1 + \tan 14^\circ)(1 + \tan 31^\circ) =
    Answer and solution

    Answer: (D) 44

    11∘+34∘=45∘11^\circ + 34^\circ = 45^\circ and 14∘+31∘=45∘14^\circ + 31^\circ = 45^\circ

    =2×2=4= 2 \times 2 = 4

  17. 1−2sin⁡275∘=1 - 2\sin^2 75^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (A) −32\displaystyle -\frac{\sqrt{3}}{2}

    1−2sin⁡2A=cos⁡2A1 - 2\sin^2 A = \cos 2A

    =cos⁡150∘=−cos⁡30∘=−32\displaystyle = \cos 150^\circ = -\cos 30^\circ = -\frac{\sqrt{3}}{2}

  18. 4cos⁡340∘−3cos⁡40∘=4\cos^3 40^\circ - 3\cos 40^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (A) −12\displaystyle -\frac{1}{2}

    4cos⁡3A−3cos⁡A=cos⁡3A4\cos^3 A - 3\cos A = \cos 3A

    =cos⁡120∘=−12\displaystyle = \cos 120^\circ = -\frac{1}{2}

  19. tan⁡2212∘+cot⁡2212∘=\displaystyle \tan 22\tfrac{1}{2}^\circ + \cot 22\tfrac{1}{2}^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (B) 222\sqrt{2}

    tan⁡2212∘=2−1\displaystyle \tan 22\tfrac{1}{2}^\circ = \sqrt{2} - 1, cot⁡2212∘=2+1\displaystyle \cot 22\tfrac{1}{2}^\circ = \sqrt{2} + 1

    Sum =22= 2\sqrt{2}

  20. cos⁡π7cos⁡2π7cos⁡4π7=\displaystyle \cos\frac{\pi}{7}\cos\frac{2\pi}{7}\cos\frac{4\pi}{7} =
    Answer and solution

    Answer: (B) −18\displaystyle -\frac{1}{8}

    =sin⁡8π78sin⁡π7\displaystyle = \frac{\sin\frac{8\pi}{7}}{8\sin\frac{\pi}{7}}

    sin⁡8π7=−sin⁡π7\displaystyle \sin\frac{8\pi}{7} = -\sin\frac{\pi}{7}, so G.E =−18\displaystyle = -\frac{1}{8}

  21. sin⁡x+sin⁡3x+sin⁡5x=\sin x + \sin 3x + \sin 5x =
    Answer and solution

    Answer: (C) sin⁡23xsin⁡x\displaystyle \frac{\operatorname{sin}^2 3x}{\operatorname{sin} x}

    a1=xa_1 = x, an=5xa_n = 5x, d=2xd = 2x, n=3n = 3

    Sum =sin⁡3xsin⁡3xsin⁡x=sin⁡23xsin⁡x\displaystyle = \frac{\sin 3x\sin 3x}{\sin x} = \frac{\sin^2 3x}{\sin x}

  22. sin⁡212∘+sin⁡248∘+sin⁡12∘sin⁡48∘=\sin^2 12^\circ + \sin^2 48^\circ + \sin 12^\circ\sin 48^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (D) 34\displaystyle \frac{3}{4}

    12∘+48∘=60∘12^\circ + 48^\circ = 60^\circ

    If A+B=60∘A + B = 60^\circ, sin⁡2A+sin⁡2B+sin⁡Asin⁡B=34\displaystyle \sin^2 A + \sin^2 B + \sin A\sin B = \frac{3}{4}

  23. If xy=tan⁡6712∘tan⁡2212∘\displaystyle \frac{x}{y} = \frac{\tan 67\tfrac{1}{2}^\circ}{\tan 22\tfrac{1}{2}^\circ}, then x+yx−y=\displaystyle \frac{x + y}{x - y} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 2\sqrt{2}

    x+yx−y=sin⁡(A+B)sin⁡(A−B)=sin⁡90∘sin⁡45∘=2\displaystyle \frac{x + y}{x - y} = \frac{\sin(A + B)}{\sin(A - B)} = \frac{\sin 90^\circ}{\sin 45^\circ} = \sqrt{2}

  24. sin⁡75∘−sin⁡15∘=\sin 75^\circ - \sin 15^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (C) 12\displaystyle \frac{1}{\sqrt{2}}

    sin⁡C−sin⁡D=2cos⁡C+D2sin⁡C−D2\displaystyle \sin C - \sin D = 2\cos\frac{C + D}{2}\sin\frac{C - D}{2}

    =2cos⁡45∘sin⁡30∘=12\displaystyle = 2\cos 45^\circ\sin 30^\circ = \frac{1}{\sqrt{2}}

  25. The period of sin⁡x4+cos⁡x6\displaystyle \sin\frac{x}{4} + \cos\frac{x}{6} is
    Answer and solution

    Answer: (D) 24π24\pi

    Periods 8π8\pi and 12π12\pi; L.C.M =24π= 24\pi