Expresswala Academy Mathematics Tuition

Advanced Trigonometry

Question paper, Set 3

  • Set 3 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 90.7 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. If sec⁡θ=1715\displaystyle \sec\theta = \frac{17}{15} and θ\theta is acute, find sin⁡θ\sin\theta and cot⁡θ\cot\theta.
    2 marks
    Answer and solution

    sec⁡θ=hypadj=1715\displaystyle \sec\theta = \frac{\text{hyp}}{\text{adj}} = \frac{17}{15}: take hyp =17= 17, adj =15= 15

    opp =172−152=64=8= \sqrt{17^2 - 15^2} = \sqrt{64} = 8

    sin⁡θ=opphyp=817\displaystyle \sin\theta = \frac{\text{opp}}{\text{hyp}} = \frac{8}{17}, cot⁡θ=adjopp=158\displaystyle \cot\theta = \frac{\text{adj}}{\text{opp}} = \frac{15}{8}

    Answer: sin⁡θ=817\displaystyle \sin\theta = \frac{8}{17}, cot⁡θ=158\displaystyle \cot\theta = \frac{15}{8}

  2. Express 135∘135^\circ in grades.
    1 mark
    Answer and solution

    180∘=200g180^\circ = 200^g, so 1∘=109g\displaystyle 1^\circ = \frac{10}{9}^g

    135∘=135×109=150g\displaystyle 135^\circ = 135 \times \frac{10}{9} = 150^g

    Answer: 150g150^g

  3. State whether cot⁡160∘\cot 160^\circ is positive or negative.
    1 mark
    Answer and solution

    160∘∈IIQ⇒cot⁡160∘160^\circ \in \text{II}_Q \Rightarrow \cot 160^\circ is -ve

    Answer: Negative

  4. Evaluate 2csc⁡230∘−3cot⁡245∘+cos⁡0∘2\csc^2 30^\circ - 3\cot^2 45^\circ + \cos 0^\circ.
    2 marks
    Answer and solution

    =2(2)2−3(1)2+1= 2(2)^2 - 3(1)^2 + 1

    =8−3+1= 8 - 3 + 1

    =6= 6

    Answer: 66

  5. Simplify sec⁡(270∘−θ)cos⁡(90∘+θ)cos⁡(180∘+θ)csc⁡(−θ)sin⁡(360∘−θ)sin⁡(90∘+θ)\displaystyle \frac{\sec(270^\circ - \theta)\cos(90^\circ + \theta)\cos(180^\circ + \theta)}{\csc(-\theta)\sin(360^\circ - \theta)\sin(90^\circ + \theta)}.
    3 marks
    Answer and solution

    Numerator: sec⁡(270∘−θ)=−csc⁡θ\sec(270^\circ - \theta) = -\csc\theta, cos⁡(90∘+θ)=−sin⁡θ\cos(90^\circ + \theta) = -\sin\theta, cos⁡(180∘+θ)=−cos⁡θ\cos(180^\circ + \theta) = -\cos\theta

    Denominator: csc⁡(−θ)=−csc⁡θ\csc(-\theta) = -\csc\theta, sin⁡(360∘−θ)=−sin⁡θ\sin(360^\circ - \theta) = -\sin\theta, sin⁡(90∘+θ)=cos⁡θ\sin(90^\circ + \theta) = \cos\theta

    G.E =(−csc⁡θ)(−sin⁡θ)(−cos⁡θ)(−csc⁡θ)(−sin⁡θ)(cos⁡θ)=−1\displaystyle = \frac{(-\csc\theta)(-\sin\theta)(-\cos\theta)}{(-\csc\theta)(-\sin\theta)(\cos\theta)} = -1

    Answer: −1-1

  6. Find the value of tan⁡1215∘\tan 1215^\circ.
    1 mark
    Answer and solution

    tan⁡1215∘=tan⁡(1080∘+135∘)=tan⁡135∘\tan 1215^\circ = \tan(1080^\circ + 135^\circ) = \tan 135^\circ

    135∘∈IIQ135^\circ \in \text{II}_Q, where tan⁡\tan is -ve

    tan⁡135∘=tan⁡(180∘−45∘)=−tan⁡45∘=−1\tan 135^\circ = \tan(180^\circ - 45^\circ) = -\tan 45^\circ = -1

    Answer: −1-1

  7. Find the least value of 4+5sin⁡x4 + 5\sin x.
    1 mark
    Answer and solution

    −1≤sin⁡x≤1-1 \le \sin x \le 1

    ⇒−5≤5sin⁡x≤5\Rightarrow -5 \le 5\sin x \le 5

    ⇒−1≤4+5sin⁡x≤9\Rightarrow -1 \le 4 + 5\sin x \le 9

    Least value =−1= -1 (when sin⁡x=−1\sin x = -1)

    Answer: −1-1

  8. Find the value of cos⁡210∘+cos⁡220∘+cos⁡230∘+⋯+cos⁡280∘\cos^2 10^\circ + \cos^2 20^\circ + \cos^2 30^\circ + \cdots + \cos^2 80^\circ.
    3 marks
    Answer and solution

    cos⁡210∘+cos⁡280∘=cos⁡210∘+sin⁡210∘=1\cos^2 10^\circ + \cos^2 80^\circ = \cos^2 10^\circ + \sin^2 10^\circ = 1

    The 8 terms make 4 pairs: (10∘,80∘),(20∘,70∘),(30∘,60∘),(40∘,50∘)(10^\circ, 80^\circ), (20^\circ, 70^\circ), (30^\circ, 60^\circ), (40^\circ, 50^\circ)

    G.E =4(1)=4= 4(1) = 4

    Answer: 44

  9. If sin⁡θcos⁡θ=25\displaystyle \sin\theta\cos\theta = \frac{2}{5}, find sin⁡6θ+cos⁡6θ\sin^6\theta + \cos^6\theta.
    2 marks
    Answer and solution

    sin⁡6θ+cos⁡6θ=(sin⁡2θ+cos⁡2θ)3−3sin⁡2θcos⁡2θ(sin⁡2θ+cos⁡2θ)=1−3(sin⁡θcos⁡θ)2\sin^6\theta + \cos^6\theta = (\sin^2\theta + \cos^2\theta)^3 - 3\sin^2\theta\cos^2\theta(\sin^2\theta + \cos^2\theta) = 1 - 3(\sin\theta\cos\theta)^2

    =1−3(25)2=1−1225=1325\displaystyle = 1 - 3\left(\frac{2}{5}\right)^2 = 1 - \frac{12}{25} = \frac{13}{25}

    Answer: 1325\displaystyle \frac{13}{25}

  10. If tan⁡A=724\displaystyle \tan A = \frac{7}{24} and tan⁡B=43\displaystyle \tan B = \frac{4}{3}, where AA and BB are acute, find sin⁡(A−B)\sin(A - B).
    3 marks
    Answer and solution

    tan⁡A=724⇒sin⁡A=725\displaystyle \tan A = \frac{7}{24} \Rightarrow \sin A = \frac{7}{25}, cos⁡A=2425\displaystyle \cos A = \frac{24}{25}

    tan⁡B=43⇒sin⁡B=45\displaystyle \tan B = \frac{4}{3} \Rightarrow \sin B = \frac{4}{5}, cos⁡B=35\displaystyle \cos B = \frac{3}{5}

    sin⁡(A−B)=sin⁡Acos⁡B−cos⁡Asin⁡B\sin(A - B) = \sin A\cos B - \cos A\sin B

    =725⋅35−2425⋅45=21125−96125=−35\displaystyle = \frac{7}{25} \cdot \frac{3}{5} - \frac{24}{25} \cdot \frac{4}{5} = \frac{21}{125} - \frac{96}{125} = -\frac{3}{5}

    Answer: −35\displaystyle -\frac{3}{5}

  11. If 0<A<B<π4\displaystyle 0 < A < B < \frac{\pi}{4}, tan⁡(A+B)=2021\displaystyle \tan(A + B) = \frac{20}{21} and cos⁡(A−B)=1517\displaystyle \cos(A - B) = \frac{15}{17}, find tan⁡2A\tan 2A.
    5 marks
    Answer and solution

    0<A<B<π4⇒0<A+B<π2\displaystyle 0 < A < B < \frac{\pi}{4} \Rightarrow 0 < A + B < \frac{\pi}{2} and A−B<0A - B < 0

    tan⁡(A+B)=2021\displaystyle \tan(A + B) = \frac{20}{21}

    cos⁡(A−B)=1517\displaystyle \cos(A - B) = \frac{15}{17} and A−B<0⇒sin⁡(A−B)=−817\displaystyle A - B < 0 \Rightarrow \sin(A - B) = -\frac{8}{17}, tan⁡(A−B)=−815\displaystyle \tan(A - B) = -\frac{8}{15}

    tan⁡2A=tan⁡[(A+B)+(A−B)]=tan⁡(A+B)+tan⁡(A−B)1−tan⁡(A+B)tan⁡(A−B)\displaystyle \tan 2A = \tan[(A + B) + (A - B)] = \frac{\tan(A + B) + \tan(A - B)}{1 - \tan(A + B)\tan(A - B)}

    =2021−8151+2021⋅815=441059563\displaystyle = \frac{\frac{20}{21} - \frac{8}{15}}{1 + \frac{20}{21} \cdot \frac{8}{15}} = \frac{\frac{44}{105}}{\frac{95}{63}}

    =132475\displaystyle = \frac{132}{475}

    Answer: 132475\displaystyle \frac{132}{475}

  12. In △ABC\triangle ABC, tan⁡A=1\tan A = 1 and tan⁡B=2\tan B = 2. Find tan⁡C\tan C.
    2 marks
    Answer and solution

    In △ABC\triangle ABC: tan⁡A+tan⁡B+tan⁡C=tan⁡Atan⁡Btan⁡C\tan A + \tan B + \tan C = \tan A\tan B\tan C

    1+2+tan⁡C=2tan⁡C1 + 2 + \tan C = 2\tan C

    (2−1)tan⁡C=3⇒tan⁡C=3(2 - 1)\tan C = 3 \Rightarrow \tan C = 3

    Answer: 33

  13. Find the value of (1−cot⁡26∘)(1−cot⁡19∘)(1 - \cot 26^\circ)(1 - \cot 19^\circ).
    1 mark
    Answer and solution

    26∘+19∘=45∘26^\circ + 19^\circ = 45^\circ

    If A+B=45∘A + B = 45^\circ then (1−cot⁡A)(1−cot⁡B)=2(1 - \cot A)(1 - \cot B) = 2 (replace tan⁡\tan by cot⁡\cot in the result)

    Answer: 22

  14. If cos⁡A=1517\displaystyle \cos A = \frac{15}{17} and AA is acute, find cos⁡2A\cos 2A and sin⁡2A\sin 2A.
    2 marks
    Answer and solution

    cos⁡A=1517⇒sin⁡A=817\displaystyle \cos A = \frac{15}{17} \Rightarrow \sin A = \frac{8}{17}, tan⁡A=815\displaystyle \tan A = \frac{8}{15} (AA acute)

    cos⁡2A=2cos⁡2A−1=2⋅225289−1=161289\displaystyle \cos 2A = 2\cos^2 A - 1 = 2 \cdot \frac{225}{289} - 1 = \frac{161}{289}

    sin⁡2A=2sin⁡Acos⁡A=2⋅817⋅1517=240289\displaystyle \sin 2A = 2\sin A\cos A = 2 \cdot \frac{8}{17} \cdot \frac{15}{17} = \frac{240}{289}

    Answer: cos⁡2A=161289\displaystyle \cos 2A = \frac{161}{289}, sin⁡2A=240289\displaystyle \sin 2A = \frac{240}{289}

  15. If tan⁡α=−815\displaystyle \tan\alpha = -\frac{8}{15} and 3π2<α<2π\displaystyle \frac{3\pi}{2} < \alpha < 2\pi, find tan⁡2α\tan 2\alpha and cos⁡2α\cos 2\alpha.
    5 marks
    Answer and solution

    Given tan⁡α=−815\displaystyle \tan\alpha = -\frac{8}{15} and α∈IVQ\alpha \in \text{IV}_Q

    Right triangle with sides 88, 1515, 1717; with the signs of IVQ\text{IV}_Q: sin⁡α=−817\displaystyle \sin\alpha = -\frac{8}{17}, cos⁡α=1517\displaystyle \cos\alpha = \frac{15}{17}, tan⁡α=−815\displaystyle \tan\alpha = -\frac{8}{15}

    tan⁡2α=2tan⁡α1−tan⁡2α=−16151−64225=−1615161225=−240161\displaystyle \tan 2\alpha = \frac{2\tan\alpha}{1 - \tan^2\alpha} = \frac{-\frac{16}{15}}{1 - \frac{64}{225}} = \frac{-\frac{16}{15}}{\frac{161}{225}} = -\frac{240}{161}

    cos⁡2α=cos⁡2α−sin⁡2α=225289−64289=161289\displaystyle \cos 2\alpha = \cos^2\alpha - \sin^2\alpha = \frac{225}{289} - \frac{64}{289} = \frac{161}{289}

    Answer: tan⁡2α=−240161\displaystyle \tan 2\alpha = -\frac{240}{161}, cos⁡2α=161289\displaystyle \cos 2\alpha = \frac{161}{289}

  16. Find the value of tan⁡6712∘\displaystyle \tan 67\tfrac{1}{2}^\circ.
    1 mark
    Answer and solution

    tan⁡2A2=1−cos⁡A1+cos⁡A\displaystyle \tan^2\frac{A}{2} = \frac{1 - \cos A}{1 + \cos A} with A=135∘A = 135^\circ, cos⁡135∘=−12\displaystyle \cos 135^\circ = -\frac{1}{\sqrt{2}}

    tan⁡26712∘=1+121−12=2+12−1=(2+1)2\displaystyle \tan^2 67\tfrac{1}{2}^\circ = \frac{1 + \frac{1}{\sqrt{2}}}{1 - \frac{1}{\sqrt{2}}} = \frac{\sqrt{2} + 1}{\sqrt{2} - 1} = (\sqrt{2} + 1)^2

    tan⁡6712∘=2+1\displaystyle \tan 67\tfrac{1}{2}^\circ = \sqrt{2} + 1 (positive, as 6712∘\displaystyle 67\tfrac{1}{2}^\circ is acute)

    Answer: 2+1\sqrt{2} + 1

  17. Find the value of cos⁡12∘cos⁡24∘cos⁡48∘cos⁡96∘\cos 12^\circ\cos 24^\circ\cos 48^\circ\cos 96^\circ.
    3 marks
    Answer and solution

    cos⁡θcos⁡2θcos⁡4θcos⁡8θ=sin⁡16θ16sin⁡θ\displaystyle \cos\theta\cos 2\theta\cos 4\theta\cos 8\theta = \frac{\sin 16\theta}{16\sin\theta} with θ=12∘\theta = 12^\circ

    G.E =sin⁡192∘16sin⁡12∘\displaystyle = \frac{\sin 192^\circ}{16\sin 12^\circ}

    sin⁡192∘=sin⁡(180∘+12∘)=−sin⁡12∘\sin 192^\circ = \sin(180^\circ + 12^\circ) = -\sin 12^\circ

    G.E =−116\displaystyle = -\frac{1}{16}

    Answer: −116\displaystyle -\frac{1}{16}

  18. Prove that cos⁡2θ+cos⁡2(60∘+θ)+cos⁡2(60∘−θ)=32\displaystyle \cos^2\theta + \cos^2(60^\circ + \theta) + \cos^2(60^\circ - \theta) = \frac{3}{2}. Hence find cos⁡220∘+cos⁡240∘+cos⁡280∘\cos^2 20^\circ + \cos^2 40^\circ + \cos^2 80^\circ.
    5 marks
    Answer and solution

    Use cos⁡2A=1+cos⁡2A2\displaystyle \cos^2 A = \frac{1 + \cos 2A}{2}

    LHS =32+12[cos⁡2θ+cos⁡(120∘+2θ)+cos⁡(120∘−2θ)]\displaystyle = \frac{3}{2} + \frac{1}{2}[\cos 2\theta + \cos(120^\circ + 2\theta) + \cos(120^\circ - 2\theta)]

    =32+12[cos⁡2θ+2cos⁡120∘cos⁡2θ]=32+12[cos⁡2θ−cos⁡2θ]=32\displaystyle = \frac{3}{2} + \frac{1}{2}[\cos 2\theta + 2\cos 120^\circ\cos 2\theta] = \frac{3}{2} + \frac{1}{2}[\cos 2\theta - \cos 2\theta] = \frac{3}{2} = RHS

    Put θ=20∘\theta = 20^\circ: cos⁡220∘+cos⁡280∘+cos⁡240∘=32\displaystyle \cos^2 20^\circ + \cos^2 80^\circ + \cos^2 40^\circ = \frac{3}{2}

    Answer: 32\displaystyle \frac{3}{2}

  19. In △ABC\triangle ABC, prove that sin⁡A+sin⁡B+sin⁡C=4cos⁡A2cos⁡B2cos⁡C2\displaystyle \sin A + \sin B + \sin C = 4\cos\frac{A}{2}\cos\frac{B}{2}\cos\frac{C}{2}.
    5 marks
    Answer and solution

    A+B2=90∘−C2\displaystyle \frac{A + B}{2} = 90^\circ - \frac{C}{2}, so sin⁡A+B2=cos⁡C2\displaystyle \sin\frac{A + B}{2} = \cos\frac{C}{2} and cos⁡A+B2=sin⁡C2\displaystyle \cos\frac{A + B}{2} = \sin\frac{C}{2}

    LHS =2sin⁡A+B2cos⁡A−B2+2sin⁡C2cos⁡C2=2cos⁡C2[cos⁡A−B2+sin⁡C2]\displaystyle = 2\sin\frac{A + B}{2}\cos\frac{A - B}{2} + 2\sin\frac{C}{2}\cos\frac{C}{2} = 2\cos\frac{C}{2}\left[\cos\frac{A - B}{2} + \sin\frac{C}{2}\right]

    =2cos⁡C2[cos⁡A−B2+cos⁡A+B2]=2cos⁡C2⋅2cos⁡A2cos⁡B2\displaystyle = 2\cos\frac{C}{2}\left[\cos\frac{A - B}{2} + \cos\frac{A + B}{2}\right] = 2\cos\frac{C}{2} \cdot 2\cos\frac{A}{2}\cos\frac{B}{2}

    = RHS

    Answer: Proved: LHS =4cos⁡A2cos⁡B2cos⁡C2\displaystyle = 4\cos\frac{A}{2}\cos\frac{B}{2}\cos\frac{C}{2}

  20. Find the period of cos⁡2x3+sin⁡x2\displaystyle \cos\frac{2x}{3} + \sin\frac{x}{2}.
    2 marks
    Answer and solution

    Period of cos⁡2x3=2π2/3=3π\displaystyle \cos\frac{2x}{3} = \frac{2\pi}{2/3} = 3\pi, period of sin⁡x2=4π\displaystyle \sin\frac{x}{2} = 4\pi

    Period == L.C.M{3π,4π}=12π\{3\pi, 4\pi\} = 12\pi

    Answer: 12π12\pi