Expresswala Academy Mathematics Tuition

Advanced Trigonometry

Question paper, Set 5

  • Set 5 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 94.3 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. If cot⁡θ=2120\displaystyle \cot\theta = \frac{21}{20} and θ\theta is acute, find sin⁡θ\sin\theta and cos⁡θ\cos\theta.
    2 marks
    Answer and solution

    cot⁡θ=adjopp=2120\displaystyle \cot\theta = \frac{\text{adj}}{\text{opp}} = \frac{21}{20}: take adj =21= 21, opp =20= 20

    hyp =202+212=841=29= \sqrt{20^2 + 21^2} = \sqrt{841} = 29

    sin⁡θ=opphyp=2029\displaystyle \sin\theta = \frac{\text{opp}}{\text{hyp}} = \frac{20}{29}, cos⁡θ=adjhyp=2129\displaystyle \cos\theta = \frac{\text{adj}}{\text{hyp}} = \frac{21}{29}

    Answer: sin⁡θ=2029\displaystyle \sin\theta = \frac{20}{29}, cos⁡θ=2129\displaystyle \cos\theta = \frac{21}{29}

  2. Express 3π5\displaystyle \frac{3\pi}{5} radians in grades.
    1 mark
    Answer and solution

    π=200g\pi = 200^g

    3π5=35×200g=120g\displaystyle \frac{3\pi}{5} = \frac{3}{5} \times 200^g = 120^g

    Answer: 120g120^g

  3. State whether sin⁡250∘tan⁡250∘\sin 250^\circ\tan 250^\circ is positive or negative.
    1 mark
    Answer and solution

    250∘∈IIIQ⇒sin⁡250∘250^\circ \in \text{III}_Q \Rightarrow \sin 250^\circ is -ve

    250∘∈IIIQ⇒tan⁡250∘250^\circ \in \text{III}_Q \Rightarrow \tan 250^\circ is +ve

    So the product is negative

    Answer: Negative

  4. Evaluate 6cos⁡260∘−4sin⁡245∘+3tan⁡230∘6\cos^2 60^\circ - 4\sin^2 45^\circ + 3\tan^2 30^\circ.
    2 marks
    Answer and solution

    =6(12)2−4(12)2+3(13)2\displaystyle = 6\left(\frac{1}{2}\right)^2 - 4\left(\frac{1}{\sqrt{2}}\right)^2 + 3\left(\frac{1}{\sqrt{3}}\right)^2

    =32−2+1\displaystyle = \frac{3}{2} - 2 + 1

    =12\displaystyle = \frac{1}{2}

    Answer: 12\displaystyle \frac{1}{2}

  5. Simplify cos⁡(90∘−θ)csc⁡(360∘−θ)csc⁡(90∘−θ)sin⁡(180∘−θ)sec⁡(90∘+θ)sec⁡(360∘−θ)\displaystyle \frac{\cos(90^\circ - \theta)\csc(360^\circ - \theta)\csc(90^\circ - \theta)}{\sin(180^\circ - \theta)\sec(90^\circ + \theta)\sec(360^\circ - \theta)}.
    3 marks
    Answer and solution

    Numerator: cos⁡(90∘−θ)=sin⁡θ\cos(90^\circ - \theta) = \sin\theta, csc⁡(360∘−θ)=−csc⁡θ\csc(360^\circ - \theta) = -\csc\theta, csc⁡(90∘−θ)=sec⁡θ\csc(90^\circ - \theta) = \sec\theta

    Denominator: sin⁡(180∘−θ)=sin⁡θ\sin(180^\circ - \theta) = \sin\theta, sec⁡(90∘+θ)=−csc⁡θ\sec(90^\circ + \theta) = -\csc\theta, sec⁡(360∘−θ)=sec⁡θ\sec(360^\circ - \theta) = \sec\theta

    G.E =(sin⁡θ)(−csc⁡θ)(sec⁡θ)(sin⁡θ)(−csc⁡θ)(sec⁡θ)=1\displaystyle = \frac{(\sin\theta)(-\csc\theta)(\sec\theta)}{(\sin\theta)(-\csc\theta)(\sec\theta)} = 1

    Answer: 11

  6. Find the value of csc⁡1230∘\csc 1230^\circ.
    1 mark
    Answer and solution

    csc⁡1230∘=csc⁡(1080∘+150∘)=csc⁡150∘\csc 1230^\circ = \csc(1080^\circ + 150^\circ) = \csc 150^\circ

    150∘∈IIQ150^\circ \in \text{II}_Q, where csc⁡\csc is +ve

    csc⁡150∘=csc⁡(180∘−30∘)=+csc⁡30∘=2\csc 150^\circ = \csc(180^\circ - 30^\circ) = +\csc 30^\circ = 2

    Answer: 22

  7. Find the greatest value of 2sin⁡x−92\sin x - 9.
    1 mark
    Answer and solution

    −1≤sin⁡x≤1-1 \le \sin x \le 1

    ⇒−2≤2sin⁡x≤2\Rightarrow -2 \le 2\sin x \le 2

    ⇒−11≤2sin⁡x−9≤−7\Rightarrow -11 \le 2\sin x - 9 \le -7

    Greatest value =−7= -7 (when sin⁡x=1\sin x = 1)

    Answer: −7-7

  8. Find the value of sin⁡26∘+sin⁡212∘+sin⁡218∘+⋯+sin⁡284∘\sin^2 6^\circ + \sin^2 12^\circ + \sin^2 18^\circ + \cdots + \sin^2 84^\circ.
    3 marks
    Answer and solution

    sin⁡26∘+sin⁡284∘=sin⁡26∘+cos⁡26∘=1\sin^2 6^\circ + \sin^2 84^\circ = \sin^2 6^\circ + \cos^2 6^\circ = 1

    There are 14 terms (6∘6^\circ to 84∘84^\circ in steps of 6∘6^\circ): 7 pairs, each =1= 1

    G.E =7(1)=7= 7(1) = 7

    Answer: 77

  9. If sin⁡θcos⁡θ=14\displaystyle \sin\theta\cos\theta = \frac{1}{4}, find sin⁡2θ+cos⁡4θ\sin^2\theta + \cos^4\theta.
    2 marks
    Answer and solution

    sin⁡2θ+cos⁡4θ=sin⁡2θ+cos⁡2θ(1−sin⁡2θ)=1−sin⁡2θcos⁡2θ\sin^2\theta + \cos^4\theta = \sin^2\theta + \cos^2\theta(1 - \sin^2\theta) = 1 - \sin^2\theta\cos^2\theta

    =1−(14)2=1−116=1516\displaystyle = 1 - \left(\frac{1}{4}\right)^2 = 1 - \frac{1}{16} = \frac{15}{16}

    Answer: 1516\displaystyle \frac{15}{16}

  10. If cos⁡A=2129\displaystyle \cos A = \frac{21}{29} and sin⁡B=1213\displaystyle \sin B = \frac{12}{13}, where AA and BB are acute, find sin⁡(A−B)\sin(A - B).
    3 marks
    Answer and solution

    cos⁡A=2129⇒sin⁡A=2029\displaystyle \cos A = \frac{21}{29} \Rightarrow \sin A = \frac{20}{29} (A acute)

    sin⁡B=1213⇒cos⁡B=513\displaystyle \sin B = \frac{12}{13} \Rightarrow \cos B = \frac{5}{13} (B acute)

    sin⁡(A−B)=sin⁡Acos⁡B−cos⁡Asin⁡B\sin(A - B) = \sin A\cos B - \cos A\sin B

    =2029⋅513−2129⋅1213=100377−252377=−152377\displaystyle = \frac{20}{29} \cdot \frac{5}{13} - \frac{21}{29} \cdot \frac{12}{13} = \frac{100}{377} - \frac{252}{377} = -\frac{152}{377}

    Answer: −152377\displaystyle -\frac{152}{377}

  11. If 0<A<B<π4\displaystyle 0 < A < B < \frac{\pi}{4}, cos⁡(A+B)=1517\displaystyle \cos(A + B) = \frac{15}{17} and cos⁡(A−B)=4041\displaystyle \cos(A - B) = \frac{40}{41}, find tan⁡2A\tan 2A.
    5 marks
    Answer and solution

    0<A<B<π4⇒0<A+B<π2\displaystyle 0 < A < B < \frac{\pi}{4} \Rightarrow 0 < A + B < \frac{\pi}{2} and A−B<0A - B < 0

    cos⁡(A+B)=1517⇒sin⁡(A+B)=817\displaystyle \cos(A + B) = \frac{15}{17} \Rightarrow \sin(A + B) = \frac{8}{17}, tan⁡(A+B)=815\displaystyle \tan(A + B) = \frac{8}{15}

    cos⁡(A−B)=4041\displaystyle \cos(A - B) = \frac{40}{41} and A−B<0⇒sin⁡(A−B)=−941\displaystyle A - B < 0 \Rightarrow \sin(A - B) = -\frac{9}{41}, tan⁡(A−B)=−940\displaystyle \tan(A - B) = -\frac{9}{40}

    tan⁡2A=tan⁡[(A+B)+(A−B)]=tan⁡(A+B)+tan⁡(A−B)1−tan⁡(A+B)tan⁡(A−B)\displaystyle \tan 2A = \tan[(A + B) + (A - B)] = \frac{\tan(A + B) + \tan(A - B)}{1 - \tan(A + B)\tan(A - B)}

    =815−9401+815⋅940=371202825\displaystyle = \frac{\frac{8}{15} - \frac{9}{40}}{1 + \frac{8}{15} \cdot \frac{9}{40}} = \frac{\frac{37}{120}}{\frac{28}{25}}

    =185672\displaystyle = \frac{185}{672}

    Answer: 185672\displaystyle \frac{185}{672}

  12. In △ABC\triangle ABC, tan⁡A=3\tan A = 3 and tan⁡B=4\tan B = 4. Find tan⁡C\tan C.
    2 marks
    Answer and solution

    In △ABC\triangle ABC: tan⁡A+tan⁡B+tan⁡C=tan⁡Atan⁡Btan⁡C\tan A + \tan B + \tan C = \tan A\tan B\tan C

    3+4+tan⁡C=12tan⁡C3 + 4 + \tan C = 12\tan C

    (12−1)tan⁡C=7⇒tan⁡C=711\displaystyle (12 - 1)\tan C = 7 \Rightarrow \tan C = \frac{7}{11}

    Answer: 711\displaystyle \frac{7}{11}

  13. Find the value of tan⁡105∘+tan⁡120∘+tan⁡105∘tan⁡120∘\tan 105^\circ + \tan 120^\circ + \tan 105^\circ\tan 120^\circ.
    1 mark
    Answer and solution

    105∘+120∘=225∘105^\circ + 120^\circ = 225^\circ, tan⁡225∘=1\tan 225^\circ = 1

    tan⁡105∘+tan⁡120∘1−tan⁡105∘tan⁡120∘=1\displaystyle \frac{\tan 105^\circ + \tan 120^\circ}{1 - \tan 105^\circ\tan 120^\circ} = 1

    ⇒tan⁡105∘+tan⁡120∘+tan⁡105∘tan⁡120∘=1\Rightarrow \tan 105^\circ + \tan 120^\circ + \tan 105^\circ\tan 120^\circ = 1

    Answer: 11

  14. If sin⁡A=2029\displaystyle \sin A = \frac{20}{29} and AA is acute, find sin⁡2A\sin 2A and cos⁡2A\cos 2A.
    2 marks
    Answer and solution

    sin⁡A=2029⇒cos⁡A=2129\displaystyle \sin A = \frac{20}{29} \Rightarrow \cos A = \frac{21}{29}, tan⁡A=2021\displaystyle \tan A = \frac{20}{21} (AA acute)

    sin⁡2A=2sin⁡Acos⁡A=2⋅2029⋅2129=840841\displaystyle \sin 2A = 2\sin A\cos A = 2 \cdot \frac{20}{29} \cdot \frac{21}{29} = \frac{840}{841}

    cos⁡2A=1−2sin⁡2A=1−2⋅400841=41841\displaystyle \cos 2A = 1 - 2\sin^2 A = 1 - 2 \cdot \frac{400}{841} = \frac{41}{841}

    Answer: sin⁡2A=840841\displaystyle \sin 2A = \frac{840}{841}, cos⁡2A=41841\displaystyle \cos 2A = \frac{41}{841}

  15. If cos⁡α=−1517\displaystyle \cos\alpha = -\frac{15}{17} and π2<α<π\displaystyle \frac{\pi}{2} < \alpha < \pi, find sin⁡3α\sin 3\alpha and cos⁡2α\cos 2\alpha.
    5 marks
    Answer and solution

    Given cos⁡α=−1517\displaystyle \cos\alpha = -\frac{15}{17} and α∈IIQ\alpha \in \text{II}_Q

    Right triangle with sides 88, 1515, 1717; with the signs of IIQ\text{II}_Q: sin⁡α=817\displaystyle \sin\alpha = \frac{8}{17}, cos⁡α=−1517\displaystyle \cos\alpha = -\frac{15}{17}, tan⁡α=−815\displaystyle \tan\alpha = -\frac{8}{15}

    sin⁡3α=3sin⁡α−4sin⁡3α=3(817)−4(817)3=2417−20484913=48884913\displaystyle \sin 3\alpha = 3\sin\alpha - 4\sin^3\alpha = 3\left(\frac{8}{17}\right) - 4\left(\frac{8}{17}\right)^3 = \frac{24}{17} - \frac{2048}{4913} = \frac{4888}{4913}

    cos⁡2α=cos⁡2α−sin⁡2α=225289−64289=161289\displaystyle \cos 2\alpha = \cos^2\alpha - \sin^2\alpha = \frac{225}{289} - \frac{64}{289} = \frac{161}{289}

    Answer: sin⁡3α=48884913\displaystyle \sin 3\alpha = \frac{4888}{4913}, cos⁡2α=161289\displaystyle \cos 2\alpha = \frac{161}{289}

  16. Find the value of 4sin⁡18∘cos⁡36∘4\sin 18^\circ\cos 36^\circ.
    1 mark
    Answer and solution

    =4⋅5−14⋅5+14\displaystyle = 4 \cdot \frac{\sqrt{5}-1}{4} \cdot \frac{\sqrt{5}+1}{4}

    =(5)2−124=44=1\displaystyle = \frac{(\sqrt{5})^2 - 1^2}{4} = \frac{4}{4} = 1

    Answer: 11

  17. Find the value of tan⁡9∘+2tan⁡18∘+4cot⁡36∘\tan 9^\circ + 2\tan 18^\circ + 4\cot 36^\circ.
    3 marks
    Answer and solution

    cot⁡A−tan⁡A=2cot⁡2A⇒tan⁡A=cot⁡A−2cot⁡2A\cot A - \tan A = 2\cot 2A \Rightarrow \tan A = \cot A - 2\cot 2A

    tan⁡9∘=cot⁡9∘−2cot⁡18∘\tan 9^\circ = \cot 9^\circ - 2\cot 18^\circ, 2tan⁡18∘=2cot⁡18∘−4cot⁡36∘2\tan 18^\circ = 2\cot 18^\circ - 4\cot 36^\circ

    G.E =cot⁡9∘−2cot⁡18∘+2cot⁡18∘−4cot⁡36∘+4cot⁡36∘=cot⁡9∘= \cot 9^\circ - 2\cot 18^\circ + 2\cot 18^\circ - 4\cot 36^\circ + 4\cot 36^\circ = \cot 9^\circ

    Answer: cot⁡9∘\cot 9^\circ

  18. If A+B=60∘A + B = 60^\circ, prove that sin⁡2A+sin⁡2B+sin⁡Asin⁡B=34\displaystyle \sin^2 A + \sin^2 B + \sin A\sin B = \frac{3}{4}. Hence find sin⁡225∘+sin⁡235∘+sin⁡25∘sin⁡35∘\sin^2 25^\circ + \sin^2 35^\circ + \sin 25^\circ\sin 35^\circ.
    5 marks
    Answer and solution

    sin⁡2A+sin⁡2B=1−(cos⁡2A−sin⁡2B)=1−cos⁡(A+B)cos⁡(A−B)=1−12cos⁡(A−B)\displaystyle \sin^2 A + \sin^2 B = 1 - (\cos^2 A - \sin^2 B) = 1 - \cos(A + B)\cos(A - B) = 1 - \frac{1}{2}\cos(A - B)

    sin⁡Asin⁡B=12[cos⁡(A−B)−cos⁡(A+B)]=12cos⁡(A−B)−14\displaystyle \sin A\sin B = \frac{1}{2}[\cos(A - B) - \cos(A + B)] = \frac{1}{2}\cos(A - B) - \frac{1}{4}

    LHS =1−12cos⁡(A−B)+12cos⁡(A−B)−14=34\displaystyle = 1 - \frac{1}{2}\cos(A - B) + \frac{1}{2}\cos(A - B) - \frac{1}{4} = \frac{3}{4} = RHS

    25∘+35∘=60∘25^\circ + 35^\circ = 60^\circ, so the value is 34\displaystyle \frac{3}{4}

    Answer: 34\displaystyle \frac{3}{4}

  19. In △ABC\triangle ABC, prove that cos⁡2A+cos⁡2B+cos⁡2C=1−2cos⁡Acos⁡Bcos⁡C\cos^2 A + \cos^2 B + \cos^2 C = 1 - 2\cos A\cos B\cos C.
    5 marks
    Answer and solution

    Given A+B+C=180∘A + B + C = 180^\circ, so sin⁡(A+B)=sin⁡C\sin(A + B) = \sin C and cos⁡(A+B)=−cos⁡C\cos(A + B) = -\cos C

    LHS =1+(cos⁡2A−sin⁡2B)+cos⁡2C=1+cos⁡(A+B)cos⁡(A−B)+cos⁡2C= 1 + (\cos^2 A - \sin^2 B) + \cos^2 C = 1 + \cos(A + B)\cos(A - B) + \cos^2 C

    =1−cos⁡C[cos⁡(A−B)−cos⁡C]=1−cos⁡C[cos⁡(A−B)+cos⁡(A+B)]= 1 - \cos C[\cos(A - B) - \cos C] = 1 - \cos C[\cos(A - B) + \cos(A + B)]

    =1−cos⁡C⋅2cos⁡Acos⁡B=1−2cos⁡Acos⁡Bcos⁡C= 1 - \cos C \cdot 2\cos A\cos B = 1 - 2\cos A\cos B\cos C

    = RHS

    Answer: Proved: LHS =1−2cos⁡Acos⁡Bcos⁡C= 1 - 2\cos A\cos B\cos C

  20. Find the period of 5sec⁡(3x+2)5\sec(3x + 2).
    2 marks
    Answer and solution

    Period of sec⁡(ax+b)\sec(ax + b) is 2π∣a∣\displaystyle \frac{2\pi}{|a|}

    =2π3\displaystyle = \frac{2\pi}{3}

    Answer: 2π3\displaystyle \frac{2\pi}{3}