Expresswala Academy Mathematics Tuition

Advanced Trigonometry

Question paper, Set 6

  • Set 6 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 99.2 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. If csc⁡θ=419\displaystyle \csc\theta = \frac{41}{9} and θ\theta is acute, find cos⁡θ\cos\theta and tan⁡θ\tan\theta.
    2 marks
    Answer and solution

    csc⁡θ=hypopp=419\displaystyle \csc\theta = \frac{\text{hyp}}{\text{opp}} = \frac{41}{9}: take hyp =41= 41, opp =9= 9

    adj =412−92=1600=40= \sqrt{41^2 - 9^2} = \sqrt{1600} = 40

    cos⁡θ=adjhyp=4041\displaystyle \cos\theta = \frac{\text{adj}}{\text{hyp}} = \frac{40}{41}, tan⁡θ=oppadj=940\displaystyle \tan\theta = \frac{\text{opp}}{\text{adj}} = \frac{9}{40}

    Answer: cos⁡θ=4041\displaystyle \cos\theta = \frac{40}{41}, tan⁡θ=940\displaystyle \tan\theta = \frac{9}{40}

  2. Express 252∘252^\circ in radians.
    1 mark
    Answer and solution

    180∘=π180^\circ = \pi, so 1∘=π180\displaystyle 1^\circ = \frac{\pi}{180}

    252∘=252×π180=7π5\displaystyle 252^\circ = 252 \times \frac{\pi}{180} = \frac{7\pi}{5}

    Answer: 7π5\displaystyle \frac{7\pi}{5}

  3. Evaluate 1−tan⁡230∘1+tan⁡230∘\displaystyle \frac{1 - \tan^2 30^\circ}{1 + \tan^2 30^\circ}.
    2 marks
    Answer and solution

    tan⁡230∘=13\displaystyle \tan^2 30^\circ = \frac{1}{3}

    =1−131+13=2/34/3\displaystyle = \frac{1 - \frac{1}{3}}{1 + \frac{1}{3}} = \frac{2/3}{4/3}

    =12\displaystyle = \frac{1}{2}

    Answer: 12\displaystyle \frac{1}{2}

  4. Simplify sec⁡(270∘+θ)cos⁡(−θ)csc⁡(90∘+θ)csc⁡(360∘−θ)sin⁡(90∘+θ)sec⁡(180∘+θ)\displaystyle \frac{\sec(270^\circ + \theta)\cos(-\theta)\csc(90^\circ + \theta)}{\csc(360^\circ - \theta)\sin(90^\circ + \theta)\sec(180^\circ + \theta)}.
    3 marks
    Answer and solution

    Numerator: sec⁡(270∘+θ)=csc⁡θ\sec(270^\circ + \theta) = \csc\theta, cos⁡(−θ)=cos⁡θ\cos(-\theta) = \cos\theta, csc⁡(90∘+θ)=sec⁡θ\csc(90^\circ + \theta) = \sec\theta

    Denominator: csc⁡(360∘−θ)=−csc⁡θ\csc(360^\circ - \theta) = -\csc\theta, sin⁡(90∘+θ)=cos⁡θ\sin(90^\circ + \theta) = \cos\theta, sec⁡(180∘+θ)=−sec⁡θ\sec(180^\circ + \theta) = -\sec\theta

    G.E =(csc⁡θ)(cos⁡θ)(sec⁡θ)(−csc⁡θ)(cos⁡θ)(−sec⁡θ)=1\displaystyle = \frac{(\csc\theta)(\cos\theta)(\sec\theta)}{(-\csc\theta)(\cos\theta)(-\sec\theta)} = 1

    Answer: 11

  5. Find the value of cot⁡690∘\cot 690^\circ.
    1 mark
    Answer and solution

    cot⁡690∘=cot⁡(360∘+330∘)=cot⁡330∘\cot 690^\circ = \cot(360^\circ + 330^\circ) = \cot 330^\circ

    330∘∈IVQ330^\circ \in \text{IV}_Q, where cot⁡\cot is -ve

    cot⁡330∘=cot⁡(360∘−30∘)=−cot⁡30∘=−3\cot 330^\circ = \cot(360^\circ - 30^\circ) = -\cot 30^\circ = -\sqrt{3}

    Answer: −3-\sqrt{3}

  6. Find the range of 4−3cos⁡x4 - 3\cos x.
    1 mark
    Answer and solution

    −1≤cos⁡x≤1-1 \le \cos x \le 1

    ⇒−3≤−3cos⁡x≤3\Rightarrow -3 \le -3\cos x \le 3

    ⇒1≤4−3cos⁡x≤7\Rightarrow 1 \le 4 - 3\cos x \le 7

    Range =[1,7]= [1, 7]

    Answer: [1,7][1, 7]

  7. Which is greater: tan⁡1\operatorname{tan} 1 or tan⁡1∘\operatorname{tan} 1^\circ?
    1 mark
    Answer and solution

    1=1c≈57∘1 = 1^c \approx 57^\circ

    From the graph, tan⁡x\tan x increases from 0∘0^\circ to 90∘90^\circ

    57∘>1∘⇒tan⁡1>tan⁡1∘57^\circ > 1^\circ \Rightarrow \tan 1 > \tan 1^\circ

    Answer: tan⁡1\tan 1 is greater

  8. Find the value of cos⁡1∘+cos⁡2∘+cos⁡3∘+⋯+cos⁡179∘\cos 1^\circ + \cos 2^\circ + \cos 3^\circ + \cdots + \cos 179^\circ.
    3 marks
    Answer and solution

    1∘+179∘=180∘1^\circ + 179^\circ = 180^\circ: cos⁡1∘+cos⁡179∘=cos⁡1∘−cos⁡1∘=0\cos 1^\circ + \cos 179^\circ = \cos 1^\circ - \cos 1^\circ = 0

    The terms make 89 such pairs, and cos⁡90∘=0\cos 90^\circ = 0 is left

    G.E =0= 0

    Answer: 00

  9. Simplify 1−cos⁡2200∘\sqrt{1 - \cos^2 200^\circ}.
    2 marks
    Answer and solution

    1−cos⁡2200∘=sin⁡2200∘=∣sin⁡200∘∣\sqrt{1 - \cos^2 200^\circ} = \sqrt{\sin^2 200^\circ} = |\sin 200^\circ|

    200∘∈IIIQ⇒sin⁡200∘<0200^\circ \in \text{III}_Q \Rightarrow \sin 200^\circ < 0

    ∴∣sin⁡200∘∣=−sin⁡200∘\therefore |\sin 200^\circ| = -\sin 200^\circ

    Answer: −sin⁡200∘-\sin 200^\circ

  10. If cos⁡A=35\displaystyle \cos A = \frac{3}{5} and sin⁡B=2129\displaystyle \sin B = \frac{21}{29}, where AA and BB are acute, find cos⁡(A+B)\cos(A + B).
    3 marks
    Answer and solution

    cos⁡A=35⇒sin⁡A=45\displaystyle \cos A = \frac{3}{5} \Rightarrow \sin A = \frac{4}{5} (A acute)

    sin⁡B=2129⇒cos⁡B=2029\displaystyle \sin B = \frac{21}{29} \Rightarrow \cos B = \frac{20}{29} (B acute)

    cos⁡(A+B)=cos⁡Acos⁡B−sin⁡Asin⁡B\cos(A + B) = \cos A\cos B - \sin A\sin B

    =35⋅2029−45⋅2129=1229−84145=−24145\displaystyle = \frac{3}{5} \cdot \frac{20}{29} - \frac{4}{5} \cdot \frac{21}{29} = \frac{12}{29} - \frac{84}{145} = -\frac{24}{145}

    Answer: −24145\displaystyle -\frac{24}{145}

  11. If 0<A<B<π4\displaystyle 0 < A < B < \frac{\pi}{4}, tan⁡(A+B)=2120\displaystyle \tan(A + B) = \frac{21}{20} and sin⁡(A−B)=−513\displaystyle \sin(A - B) = -\frac{5}{13}, find tan⁡2B\tan 2B.
    5 marks
    Answer and solution

    0<A<B<π4⇒0<A+B<π2\displaystyle 0 < A < B < \frac{\pi}{4} \Rightarrow 0 < A + B < \frac{\pi}{2} and A−B<0A - B < 0

    tan⁡(A+B)=2120\displaystyle \tan(A + B) = \frac{21}{20}

    sin⁡(A−B)=−513⇒cos⁡(A−B)=1213\displaystyle \sin(A - B) = -\frac{5}{13} \Rightarrow \cos(A - B) = \frac{12}{13}, tan⁡(A−B)=−512\displaystyle \tan(A - B) = -\frac{5}{12}

    tan⁡2B=tan⁡[(A+B)−(A−B)]=tan⁡(A+B)−tan⁡(A−B)1+tan⁡(A+B)tan⁡(A−B)\displaystyle \tan 2B = \tan[(A + B) - (A - B)] = \frac{\tan(A + B) - \tan(A - B)}{1 + \tan(A + B)\tan(A - B)}

    =2120+5121−2120⋅512=2215916\displaystyle = \frac{\frac{21}{20} + \frac{5}{12}}{1 - \frac{21}{20} \cdot \frac{5}{12}} = \frac{\frac{22}{15}}{\frac{9}{16}}

    =352135\displaystyle = \frac{352}{135}

    Answer: 352135\displaystyle \frac{352}{135}

  12. Find the value of cos⁡245∘−sin⁡215∘\cos^2 45^\circ - \sin^2 15^\circ.
    1 mark
    Answer and solution

    cos⁡2A−sin⁡2B=cos⁡(A+B)cos⁡(A−B)\cos^2 A - \sin^2 B = \cos(A + B)\cos(A - B)

    =cos⁡60∘cos⁡30∘= \cos 60^\circ \cos 30^\circ

    =12⋅32\displaystyle = \frac{1}{2} \cdot \frac{\sqrt{3}}{2}

    =34\displaystyle = \frac{\sqrt{3}}{4}

    Answer: 34\displaystyle \frac{\sqrt{3}}{4}

  13. If A+B+C=90∘A + B + C = 90^\circ, tan⁡A=14\displaystyle \tan A = \frac{1}{4} and tan⁡B=15\displaystyle \tan B = \frac{1}{5}, find tan⁡C\tan C.
    2 marks
    Answer and solution

    If A+B+C=90∘A + B + C = 90^\circ: tan⁡Atan⁡B+tan⁡Btan⁡C+tan⁡Ctan⁡A=1\tan A\tan B + \tan B\tan C + \tan C\tan A = 1

    120+(14+15)tan⁡C=1\displaystyle \frac{1}{20} + \left(\frac{1}{4} + \frac{1}{5}\right)\tan C = 1

    920tan⁡C=1920⇒tan⁡C=199\displaystyle \frac{9}{20}\tan C = \frac{19}{20} \Rightarrow \tan C = \frac{19}{9}

    Answer: 199\displaystyle \frac{19}{9}

  14. If cos⁡A=4041\displaystyle \cos A = \frac{40}{41} and AA is acute, find sin⁡2A\sin 2A and tan⁡2A\tan 2A.
    2 marks
    Answer and solution

    cos⁡A=4041⇒sin⁡A=941\displaystyle \cos A = \frac{40}{41} \Rightarrow \sin A = \frac{9}{41}, tan⁡A=940\displaystyle \tan A = \frac{9}{40} (AA acute)

    sin⁡2A=2sin⁡Acos⁡A=2⋅941⋅4041=7201681\displaystyle \sin 2A = 2\sin A\cos A = 2 \cdot \frac{9}{41} \cdot \frac{40}{41} = \frac{720}{1681}

    tan⁡2A=2tan⁡A1−tan⁡2A=92015191600=7201519\displaystyle \tan 2A = \frac{2\tan A}{1 - \tan^2 A} = \frac{\frac{9}{20}}{\frac{1519}{1600}} = \frac{720}{1519}

    Answer: sin⁡2A=7201681\displaystyle \sin 2A = \frac{720}{1681}, tan⁡2A=7201519\displaystyle \tan 2A = \frac{720}{1519}

  15. If tan⁡α=2021\displaystyle \tan\alpha = \frac{20}{21} and π<α<3π2\displaystyle \pi < \alpha < \frac{3\pi}{2}, find sin⁡2α\sin 2\alpha and tan⁡3α\tan 3\alpha.
    5 marks
    Answer and solution

    Given tan⁡α=2021\displaystyle \tan\alpha = \frac{20}{21} and α∈IIIQ\alpha \in \text{III}_Q

    Right triangle with sides 2020, 2121, 2929; with the signs of IIIQ\text{III}_Q: sin⁡α=−2029\displaystyle \sin\alpha = -\frac{20}{29}, cos⁡α=−2129\displaystyle \cos\alpha = -\frac{21}{29}, tan⁡α=2021\displaystyle \tan\alpha = \frac{20}{21}

    sin⁡2α=2sin⁡αcos⁡α=2(−2029)(−2129)=840841\displaystyle \sin 2\alpha = 2\sin\alpha\cos\alpha = 2\left(-\frac{20}{29}\right)\left(-\frac{21}{29}\right) = \frac{840}{841}

    tan⁡3α=3tan⁡α−tan⁡3α1−3tan⁡2α=207−800092611−400147=−1846015939\displaystyle \tan 3\alpha = \frac{3\tan\alpha - \tan^3\alpha}{1 - 3\tan^2\alpha} = \frac{\frac{20}{7} - \frac{8000}{9261}}{1 - \frac{400}{147}} = -\frac{18460}{15939}

    Answer: sin⁡2α=840841\displaystyle \sin 2\alpha = \frac{840}{841}, tan⁡3α=−1846015939\displaystyle \tan 3\alpha = -\frac{18460}{15939}

  16. Find the value of cos⁡π13+cos⁡3π13+cos⁡5π13+⋯+cos⁡11π13\displaystyle \cos\frac{\pi}{13} + \cos\frac{3\pi}{13} + \cos\frac{5\pi}{13} + \cdots + \cos\frac{11\pi}{13}.
    3 marks
    Answer and solution

    Angles in A.P.: a1=π13\displaystyle a_1 = \frac{\pi}{13}, an=11π13\displaystyle a_n = \frac{11\pi}{13}, d=2π13\displaystyle d = \frac{2\pi}{13}, n=6n = 6

    Sum =cos⁡a1+an2 sin⁡nd2sin⁡d2\displaystyle = \frac{\cos\frac{a_1 + a_n}{2}\,\sin\frac{nd}{2}}{\sin\frac{d}{2}}

    =cos⁡6π13sin⁡6π13sin⁡π13=sin⁡12π132sin⁡π13\displaystyle = \frac{\cos\frac{6\pi}{13}\sin\frac{6\pi}{13}}{\sin\frac{\pi}{13}} = \frac{\sin\frac{12\pi}{13}}{2\sin\frac{\pi}{13}}

    sin⁡12π13=sin⁡π13\displaystyle \sin\frac{12\pi}{13} = \sin\frac{\pi}{13}, so the sum =12\displaystyle = \frac{1}{2}

    Answer: 12\displaystyle \frac{1}{2}

  17. If A−B=60∘A - B = 60^\circ, prove that cos⁡2A+cos⁡2B−cos⁡Acos⁡B=34\displaystyle \cos^2 A + \cos^2 B - \cos A\cos B = \frac{3}{4}. Hence find cos⁡280∘+cos⁡220∘−cos⁡80∘cos⁡20∘\cos^2 80^\circ + \cos^2 20^\circ - \cos 80^\circ\cos 20^\circ.
    5 marks
    Answer and solution

    cos⁡2A+cos⁡2B=1+(cos⁡2A−sin⁡2B)=1+cos⁡(A+B)cos⁡(A−B)=1+12cos⁡(A+B)\displaystyle \cos^2 A + \cos^2 B = 1 + (\cos^2 A - \sin^2 B) = 1 + \cos(A + B)\cos(A - B) = 1 + \frac{1}{2}\cos(A + B)

    cos⁡Acos⁡B=12[cos⁡(A+B)+cos⁡(A−B)]=12cos⁡(A+B)+14\displaystyle \cos A\cos B = \frac{1}{2}[\cos(A + B) + \cos(A - B)] = \frac{1}{2}\cos(A + B) + \frac{1}{4}

    LHS =1+12cos⁡(A+B)−12cos⁡(A+B)−14=34\displaystyle = 1 + \frac{1}{2}\cos(A + B) - \frac{1}{2}\cos(A + B) - \frac{1}{4} = \frac{3}{4} = RHS

    80∘−20∘=60∘80^\circ - 20^\circ = 60^\circ, so the value is 34\displaystyle \frac{3}{4}

    Answer: 34\displaystyle \frac{3}{4}

  18. Simplify 1+sin⁡100∘\sqrt{1 + \sin 100^\circ}.
    1 mark
    Answer and solution

    1+sin⁡100∘=cos⁡250∘+sin⁡250∘+2sin⁡50∘cos⁡50∘=(cos⁡50∘+sin⁡50∘)21 + \sin 100^\circ = \cos^2 50^\circ + \sin^2 50^\circ + 2\sin 50^\circ\cos 50^\circ = (\cos 50^\circ + \sin 50^\circ)^2

    1+sin⁡100∘=∣cos⁡50∘+sin⁡50∘∣=cos⁡50∘+sin⁡50∘\sqrt{1 + \sin 100^\circ} = |\cos 50^\circ + \sin 50^\circ| = \cos 50^\circ + \sin 50^\circ (both +ve)

    Answer: cos⁡50∘+sin⁡50∘\cos 50^\circ + \sin 50^\circ

  19. In △ABC\triangle ABC, prove that sin⁡2A+sin⁡2B+sin⁡2C=2+2cos⁡Acos⁡Bcos⁡C\sin^2 A + \sin^2 B + \sin^2 C = 2 + 2\cos A\cos B\cos C.
    5 marks
    Answer and solution

    Given A+B+C=180∘A + B + C = 180^\circ, so sin⁡(A+B)=sin⁡C\sin(A + B) = \sin C and cos⁡(A+B)=−cos⁡C\cos(A + B) = -\cos C

    sin⁡2A+sin⁡2B=1−(cos⁡2B−sin⁡2A)=1−cos⁡(A+B)cos⁡(A−B)=1+cos⁡Ccos⁡(A−B)\sin^2 A + \sin^2 B = 1 - (\cos^2 B - \sin^2 A) = 1 - \cos(A + B)\cos(A - B) = 1 + \cos C\cos(A - B)

    LHS =2+cos⁡Ccos⁡(A−B)−cos⁡2C=2+cos⁡C[cos⁡(A−B)+cos⁡(A+B)]= 2 + \cos C\cos(A - B) - \cos^2 C = 2 + \cos C[\cos(A - B) + \cos(A + B)]

    =2+cos⁡C⋅2cos⁡Acos⁡B=2+2cos⁡Acos⁡Bcos⁡C= 2 + \cos C \cdot 2\cos A\cos B = 2 + 2\cos A\cos B\cos C

    = RHS

    Answer: Proved: LHS =2+2cos⁡Acos⁡Bcos⁡C= 2 + 2\cos A\cos B\cos C

  20. What is the period of cos⁡3x\cos^3 x?
    2 marks
    Answer and solution

    cos⁡3x=4cos⁡3x−3cos⁡x⇒cos⁡3x=34cos⁡x+14cos⁡3x\displaystyle \cos 3x = 4\cos^3 x - 3\cos x \Rightarrow \cos^3 x = \frac{3}{4}\cos x + \frac{1}{4}\cos 3x

    Period == L.C.M{2π,2π3}=L.C.M{2π,2π}G.C.D{1,3}=2π\displaystyle \left\{2\pi, \frac{2\pi}{3}\right\} = \frac{\text{L.C.M}\{2\pi, 2\pi\}}{\text{G.C.D}\{1, 3\}} = 2\pi

    Answer: 2π2\pi