Expresswala Academy Mathematics Tuition

Advanced Trigonometry

Question paper, Set 2

  • Set 2 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 98.2 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. If tan⁡θ=512\displaystyle \tan\theta = \frac{5}{12} and θ\theta is acute, find sin⁡θ\sin\theta and sec⁡θ\sec\theta.
    2 marks
    Answer and solution

    tan⁡θ=oppadj=512\displaystyle \tan\theta = \frac{\text{opp}}{\text{adj}} = \frac{5}{12}: take opp =5= 5, adj =12= 12

    hyp =52+122=169=13= \sqrt{5^2 + 12^2} = \sqrt{169} = 13

    sin⁡θ=opphyp=513\displaystyle \sin\theta = \frac{\text{opp}}{\text{hyp}} = \frac{5}{13}, sec⁡θ=hypadj=1312\displaystyle \sec\theta = \frac{\text{hyp}}{\text{adj}} = \frac{13}{12}

    Answer: sin⁡θ=513\displaystyle \sin\theta = \frac{5}{13}, sec⁡θ=1312\displaystyle \sec\theta = \frac{13}{12}

  2. Express 7π9\displaystyle \frac{7\pi}{9} radians in degrees.
    1 mark
    Answer and solution

    π=180∘\pi = 180^\circ

    7π9=79×180∘=140∘\displaystyle \frac{7\pi}{9} = \frac{7}{9} \times 180^\circ = 140^\circ

    Answer: 140∘140^\circ

  3. Evaluate cos⁡230∘+sin⁡245∘+cot⁡260∘\cos^2 30^\circ + \sin^2 45^\circ + \cot^2 60^\circ.
    2 marks
    Answer and solution

    =(32)2+(12)2+(13)2\displaystyle = \left(\frac{\sqrt{3}}{2}\right)^2 + \left(\frac{1}{\sqrt{2}}\right)^2 + \left(\frac{1}{\sqrt{3}}\right)^2

    =34+12+13=9+6+412\displaystyle = \frac{3}{4} + \frac{1}{2} + \frac{1}{3} = \frac{9 + 6 + 4}{12}

    =1912\displaystyle = \frac{19}{12}

    Answer: 1912\displaystyle \frac{19}{12}

  4. Simplify csc⁡(270∘+θ)tan⁡(270∘−θ)sec⁡(270∘−θ)sec⁡(360∘−θ)cot⁡(−θ)csc⁡(−θ)\displaystyle \frac{\csc(270^\circ + \theta)\tan(270^\circ - \theta)\sec(270^\circ - \theta)}{\sec(360^\circ - \theta)\cot(-\theta)\csc(-\theta)}.
    3 marks
    Answer and solution

    Numerator: csc⁡(270∘+θ)=−sec⁡θ\csc(270^\circ + \theta) = -\sec\theta, tan⁡(270∘−θ)=cot⁡θ\tan(270^\circ - \theta) = \cot\theta, sec⁡(270∘−θ)=−csc⁡θ\sec(270^\circ - \theta) = -\csc\theta

    Denominator: sec⁡(360∘−θ)=sec⁡θ\sec(360^\circ - \theta) = \sec\theta, cot⁡(−θ)=−cot⁡θ\cot(-\theta) = -\cot\theta, csc⁡(−θ)=−csc⁡θ\csc(-\theta) = -\csc\theta

    G.E =(−sec⁡θ)(cot⁡θ)(−csc⁡θ)(sec⁡θ)(−cot⁡θ)(−csc⁡θ)=1\displaystyle = \frac{(-\sec\theta)(\cot\theta)(-\csc\theta)}{(\sec\theta)(-\cot\theta)(-\csc\theta)} = 1

    Answer: 11

  5. Find the value of cos⁡1500∘\cos 1500^\circ.
    1 mark
    Answer and solution

    cos⁡1500∘=cos⁡(1440∘+60∘)=cos⁡60∘\cos 1500^\circ = \cos(1440^\circ + 60^\circ) = \cos 60^\circ

    cos⁡60∘=12\displaystyle \cos 60^\circ = \frac{1}{2}

    Answer: 12\displaystyle \frac{1}{2}

  6. Find the range of 5cos⁡x5\cos x.
    1 mark
    Answer and solution

    −1≤cos⁡x≤1-1 \le \cos x \le 1

    ⇒−5≤5cos⁡x≤5\Rightarrow -5 \le 5\cos x \le 5

    Range =[−5,5]= [-5, 5]

    Answer: [−5,5][-5, 5]

  7. Which is greater: cos⁡1\operatorname{cos} 1 or cos⁡1∘\operatorname{cos} 1^\circ?
    1 mark
    Answer and solution

    1=1c≈57∘1 = 1^c \approx 57^\circ

    From the graph, cos⁡x\cos x decreases from 11 to 00 as xx goes from 0∘0^\circ to 90∘90^\circ

    1∘<57∘⇒cos⁡1∘>cos⁡11^\circ < 57^\circ \Rightarrow \cos 1^\circ > \cos 1

    Answer: cos⁡1∘\cos 1^\circ is greater

  8. ABCDABCD is a cyclic quadrilateral. Find the value of tan⁡A+tan⁡B+tan⁡C+tan⁡D\tan A + \tan B + \tan C + \tan D.
    3 marks
    Answer and solution

    In a cyclic quadrilateral A+C=180∘A + C = 180^\circ and B+D=180∘B + D = 180^\circ

    tan⁡C=tan⁡(180∘−A)=−tan⁡A\tan C = \tan(180^\circ - A) = -\tan A, tan⁡D=tan⁡(180∘−B)=−tan⁡B\tan D = \tan(180^\circ - B) = -\tan B

    G.E =tan⁡A+tan⁡B−tan⁡A−tan⁡B=0= \tan A + \tan B - \tan A - \tan B = 0

    Answer: 00

  9. Find the least value of 9tan⁡2θ+4cot⁡2θ9\tan^2\theta + 4\cot^2\theta.
    2 marks
    Answer and solution

    Consider 9tan⁡2θ9\tan^2\theta and 4cot⁡2θ4\cot^2\theta; both are +ve

    A.M ≥\ge G.M: 9tan⁡2θ+4cot⁡2θ2≥9tan⁡2θ⋅4cot⁡2θ=36=6\displaystyle \frac{9\tan^2\theta + 4\cot^2\theta}{2} \ge \sqrt{9\tan^2\theta \cdot 4\cot^2\theta} = \sqrt{36} = 6

    ⇒9tan⁡2θ+4cot⁡2θ≥12\Rightarrow 9\tan^2\theta + 4\cot^2\theta \ge 12; equality when tan⁡2θ=23\displaystyle \tan^2\theta = \frac{2}{3}

    Least value =12= 12

    Answer: 1212

  10. If cos⁡A=1517\displaystyle \cos A = \frac{15}{17} and sin⁡B=2029\displaystyle \sin B = \frac{20}{29}, where AA and BB are acute, find cos⁡(A+B)\cos(A + B).
    3 marks
    Answer and solution

    cos⁡A=1517⇒sin⁡A=817\displaystyle \cos A = \frac{15}{17} \Rightarrow \sin A = \frac{8}{17} (A acute)

    sin⁡B=2029⇒cos⁡B=2129\displaystyle \sin B = \frac{20}{29} \Rightarrow \cos B = \frac{21}{29} (B acute)

    cos⁡(A+B)=cos⁡Acos⁡B−sin⁡Asin⁡B\cos(A + B) = \cos A\cos B - \sin A\sin B

    =1517⋅2129−817⋅2029=315493−160493=155493\displaystyle = \frac{15}{17} \cdot \frac{21}{29} - \frac{8}{17} \cdot \frac{20}{29} = \frac{315}{493} - \frac{160}{493} = \frac{155}{493}

    Answer: 155493\displaystyle \frac{155}{493}

  11. If 0<A<B<π4\displaystyle 0 < A < B < \frac{\pi}{4}, cos⁡(A+B)=45\displaystyle \cos(A + B) = \frac{4}{5} and sin⁡(A−B)=−513\displaystyle \sin(A - B) = -\frac{5}{13}, find tan⁡2B\tan 2B.
    5 marks
    Answer and solution

    0<A<B<π4⇒0<A+B<π2\displaystyle 0 < A < B < \frac{\pi}{4} \Rightarrow 0 < A + B < \frac{\pi}{2} and A−B<0A - B < 0

    cos⁡(A+B)=45⇒sin⁡(A+B)=35\displaystyle \cos(A + B) = \frac{4}{5} \Rightarrow \sin(A + B) = \frac{3}{5}, tan⁡(A+B)=34\displaystyle \tan(A + B) = \frac{3}{4}

    sin⁡(A−B)=−513⇒cos⁡(A−B)=1213\displaystyle \sin(A - B) = -\frac{5}{13} \Rightarrow \cos(A - B) = \frac{12}{13}, tan⁡(A−B)=−512\displaystyle \tan(A - B) = -\frac{5}{12}

    tan⁡2B=tan⁡[(A+B)−(A−B)]=tan⁡(A+B)−tan⁡(A−B)1+tan⁡(A+B)tan⁡(A−B)\displaystyle \tan 2B = \tan[(A + B) - (A - B)] = \frac{\tan(A + B) - \tan(A - B)}{1 + \tan(A + B)\tan(A - B)}

    =34+5121−34⋅512=761116\displaystyle = \frac{\frac{3}{4} + \frac{5}{12}}{1 - \frac{3}{4} \cdot \frac{5}{12}} = \frac{\frac{7}{6}}{\frac{11}{16}}

    =5633\displaystyle = \frac{56}{33}

    Answer: 5633\displaystyle \frac{56}{33}

  12. Find the value of sin⁡275∘−sin⁡215∘\sin^2 75^\circ - \sin^2 15^\circ.
    1 mark
    Answer and solution

    sin⁡2A−sin⁡2B=sin⁡(A+B)sin⁡(A−B)\sin^2 A - \sin^2 B = \sin(A + B)\sin(A - B)

    =sin⁡90∘sin⁡60∘= \sin 90^\circ \sin 60^\circ

    =1⋅32\displaystyle = 1 \cdot \frac{\sqrt{3}}{2}

    =32\displaystyle = \frac{\sqrt{3}}{2}

    Answer: 32\displaystyle \frac{\sqrt{3}}{2}

  13. If A+B+C=90∘A + B + C = 90^\circ, tan⁡A=12\displaystyle \tan A = \frac{1}{2} and tan⁡B=13\displaystyle \tan B = \frac{1}{3}, find tan⁡C\tan C.
    2 marks
    Answer and solution

    If A+B+C=90∘A + B + C = 90^\circ: tan⁡Atan⁡B+tan⁡Btan⁡C+tan⁡Ctan⁡A=1\tan A\tan B + \tan B\tan C + \tan C\tan A = 1

    16+(12+13)tan⁡C=1\displaystyle \frac{1}{6} + \left(\frac{1}{2} + \frac{1}{3}\right)\tan C = 1

    56tan⁡C=56⇒tan⁡C=1\displaystyle \frac{5}{6}\tan C = \frac{5}{6} \Rightarrow \tan C = 1

    Answer: 11

  14. If sin⁡A=513\displaystyle \sin A = \frac{5}{13} and AA is acute, find sin⁡2A\sin 2A and tan⁡2A\tan 2A.
    2 marks
    Answer and solution

    sin⁡A=513⇒cos⁡A=1213\displaystyle \sin A = \frac{5}{13} \Rightarrow \cos A = \frac{12}{13}, tan⁡A=512\displaystyle \tan A = \frac{5}{12} (AA acute)

    sin⁡2A=2sin⁡Acos⁡A=2⋅513⋅1213=120169\displaystyle \sin 2A = 2\sin A\cos A = 2 \cdot \frac{5}{13} \cdot \frac{12}{13} = \frac{120}{169}

    tan⁡2A=2tan⁡A1−tan⁡2A=56119144=120119\displaystyle \tan 2A = \frac{2\tan A}{1 - \tan^2 A} = \frac{\frac{5}{6}}{\frac{119}{144}} = \frac{120}{119}

    Answer: sin⁡2A=120169\displaystyle \sin 2A = \frac{120}{169}, tan⁡2A=120119\displaystyle \tan 2A = \frac{120}{119}

  15. If cos⁡α=−35\displaystyle \cos\alpha = -\frac{3}{5} and π<α<3π2\displaystyle \pi < \alpha < \frac{3\pi}{2}, find cos⁡3α\cos 3\alpha and sin⁡2α\sin 2\alpha.
    5 marks
    Answer and solution

    Given cos⁡α=−35\displaystyle \cos\alpha = -\frac{3}{5} and α∈IIIQ\alpha \in \text{III}_Q

    Right triangle with sides 44, 33, 55; with the signs of IIIQ\text{III}_Q: sin⁡α=−45\displaystyle \sin\alpha = -\frac{4}{5}, cos⁡α=−35\displaystyle \cos\alpha = -\frac{3}{5}, tan⁡α=43\displaystyle \tan\alpha = \frac{4}{3}

    cos⁡3α=4cos⁡3α−3cos⁡α=4(−35)3−3(−35)=−108125+95=117125\displaystyle \cos 3\alpha = 4\cos^3\alpha - 3\cos\alpha = 4\left(-\frac{3}{5}\right)^3 - 3\left(-\frac{3}{5}\right) = -\frac{108}{125} + \frac{9}{5} = \frac{117}{125}

    sin⁡2α=2sin⁡αcos⁡α=2(−45)(−35)=2425\displaystyle \sin 2\alpha = 2\sin\alpha\cos\alpha = 2\left(-\frac{4}{5}\right)\left(-\frac{3}{5}\right) = \frac{24}{25}

    Answer: cos⁡3α=117125\displaystyle \cos 3\alpha = \frac{117}{125}, sin⁡2α=2425\displaystyle \sin 2\alpha = \frac{24}{25}

  16. Find the value of cos⁡π9+cos⁡3π9+cos⁡5π9+cos⁡7π9\displaystyle \cos\frac{\pi}{9} + \cos\frac{3\pi}{9} + \cos\frac{5\pi}{9} + \cos\frac{7\pi}{9}.
    3 marks
    Answer and solution

    Angles in A.P.: a1=π9\displaystyle a_1 = \frac{\pi}{9}, an=7π9\displaystyle a_n = \frac{7\pi}{9}, d=2π9\displaystyle d = \frac{2\pi}{9}, n=4n = 4

    Sum =cos⁡a1+an2 sin⁡nd2sin⁡d2\displaystyle = \frac{\cos\frac{a_1 + a_n}{2}\,\sin\frac{nd}{2}}{\sin\frac{d}{2}}

    =cos⁡4π9sin⁡4π9sin⁡π9=sin⁡8π92sin⁡π9\displaystyle = \frac{\cos\frac{4\pi}{9}\sin\frac{4\pi}{9}}{\sin\frac{\pi}{9}} = \frac{\sin\frac{8\pi}{9}}{2\sin\frac{\pi}{9}}

    sin⁡8π9=sin⁡(π−π9)=sin⁡π9\displaystyle \sin\frac{8\pi}{9} = \sin\left(\pi - \frac{\pi}{9}\right) = \sin\frac{\pi}{9}, so the sum =12\displaystyle = \frac{1}{2}

    Answer: 12\displaystyle \frac{1}{2}

  17. Prove that tan⁡θtan⁡(60∘−θ)tan⁡(60∘+θ)=tan⁡3θ\tan\theta\tan(60^\circ - \theta)\tan(60^\circ + \theta) = \tan 3\theta. Hence find the value of tan⁡20∘tan⁡40∘tan⁡80∘\tan 20^\circ\tan 40^\circ\tan 80^\circ.
    5 marks
    Answer and solution

    Let t=tan⁡θt = \tan\theta: tan⁡(60∘−θ)tan⁡(60∘+θ)=3−t1+3t⋅3+t1−3t=3−t21−3t2\displaystyle \tan(60^\circ - \theta)\tan(60^\circ + \theta) = \frac{\sqrt{3} - t}{1 + \sqrt{3}t}\cdot\frac{\sqrt{3} + t}{1 - \sqrt{3}t} = \frac{3 - t^2}{1 - 3t^2}

    LHS =t⋅3−t21−3t2=3t−t31−3t2=tan⁡3θ=\displaystyle = t\cdot\frac{3 - t^2}{1 - 3t^2} = \frac{3t - t^3}{1 - 3t^2} = \tan 3\theta = RHS

    Put θ=20∘\theta = 20^\circ: tan⁡20∘tan⁡40∘tan⁡80∘=tan⁡60∘=3\tan 20^\circ\tan 40^\circ\tan 80^\circ = \tan 60^\circ = \sqrt{3}

    Answer: 3\sqrt{3}

  18. If xy=sin⁡105∘sin⁡15∘\displaystyle \frac{x}{y} = \frac{\sin 105^\circ}{\sin 15^\circ}, find x+yx−y\displaystyle \frac{x + y}{x - y}.
    1 mark
    Answer and solution

    xy=sin⁡Asin⁡B⇒x+yx−y=sin⁡A+sin⁡Bsin⁡A−sin⁡B=tan⁡A+B2tan⁡A−B2\displaystyle \frac{x}{y} = \frac{\sin A}{\sin B} \Rightarrow \frac{x + y}{x - y} = \frac{\sin A + \sin B}{\sin A - \sin B} = \frac{\tan\frac{A + B}{2}}{\tan\frac{A - B}{2}}

    =tan⁡60∘tan⁡45∘=3\displaystyle = \frac{\tan 60^\circ}{\tan 45^\circ} = \sqrt{3}

    Answer: 3\sqrt{3}

  19. In △ABC\triangle ABC, prove that cos⁡2A+cos⁡2B+cos⁡2C=−1−4cos⁡Acos⁡Bcos⁡C\cos 2A + \cos 2B + \cos 2C = -1 - 4\cos A\cos B\cos C.
    5 marks
    Answer and solution

    Given A+B+C=180∘A + B + C = 180^\circ, so sin⁡(A+B)=sin⁡C\sin(A + B) = \sin C and cos⁡(A+B)=−cos⁡C\cos(A + B) = -\cos C

    LHS =2cos⁡(A+B)cos⁡(A−B)+2cos⁡2C−1=−2cos⁡Ccos⁡(A−B)+2cos⁡2C−1= 2\cos(A + B)\cos(A - B) + 2\cos^2 C - 1 = -2\cos C\cos(A - B) + 2\cos^2 C - 1

    =−1−2cos⁡C[cos⁡(A−B)−cos⁡C]=−1−2cos⁡C[cos⁡(A−B)+cos⁡(A+B)]= -1 - 2\cos C[\cos(A - B) - \cos C] = -1 - 2\cos C[\cos(A - B) + \cos(A + B)]

    =−1−2cos⁡C⋅2cos⁡Acos⁡B=−1−4cos⁡Acos⁡Bcos⁡C= -1 - 2\cos C \cdot 2\cos A\cos B = -1 - 4\cos A\cos B\cos C

    = RHS

    Answer: Proved: LHS =−1−4cos⁡Acos⁡Bcos⁡C= -1 - 4\cos A\cos B\cos C

  20. Find the period of 3tan⁡(4x−1)+23\tan(4x - 1) + 2.
    2 marks
    Answer and solution

    Period of tan⁡(ax+b)+k\tan(ax + b) + k is π∣a∣\displaystyle \frac{\pi}{|a|}

    =π4\displaystyle = \frac{\pi}{4}

    Answer: π4\displaystyle \frac{\pi}{4}