Expresswala Academy Mathematics Tuition

Advanced Trigonometry

MCQ test, Set 4

  • Set 4 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 82.7 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. (sec⁡θ−tan⁡θ)(sec⁡θ+tan⁡θ)=(\sec\theta - \tan\theta)(\sec\theta + \tan\theta) =
    Answer and solution

    Answer: (C) 11

    =sec⁡2θ−tan⁡2θ=1= \sec^2\theta - \tan^2\theta = 1

  2. 180g180^g in degrees is
    Answer and solution

    Answer: (C) 162∘162^\circ

    1g=910\displaystyle 1^g = \frac{9}{10} degree

    180g=180×910=162∘\displaystyle 180^g = 180 \times \frac{9}{10} = 162^\circ

  3. If θ=310∘\theta = 310^\circ, which of the following is positive?
    Answer and solution

    Answer: (D) cos⁡θ\operatorname{cos}\theta

    310∘∈IVQ310^\circ \in \text{IV}_Q, where only cos, sec are +ve

  4. cot⁡30∘⋅tan⁡60∘=\cot 30^\circ \cdot \tan 60^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (C) 33

    =3×3= \sqrt{3} \times \sqrt{3}

    =3= 3

  5. sin⁡(270∘+θ)=\operatorname{sin}(270^\circ + \theta) =
    Answer and solution

    Answer: (A) −cos⁡θ-\operatorname{cos}\theta

    270∘+θ270^\circ + \theta is of the form 90∘±θ90^\circ \pm \theta or 270∘±θ270^\circ \pm \theta, so sin⁡\sin changes to cos⁡\cos

    For acute θ\theta, 270∘+θ∈IVQ270^\circ + \theta \in \text{IV}_Q, where sin⁡\sin is -ve

    ∴sin⁡(270∘+θ)=−cos⁡θ\therefore \sin(270^\circ + \theta) = -\cos\theta

  6. csc⁡1035∘=\csc 1035^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (A) −2-\sqrt{2}

    csc⁡1035∘=csc⁡(720∘+315∘)=csc⁡315∘\csc 1035^\circ = \csc(720^\circ + 315^\circ) = \csc 315^\circ

    315∘∈IVQ315^\circ \in \text{IV}_Q, where csc⁡\csc is -ve

    csc⁡315∘=csc⁡(360∘−45∘)=−csc⁡45∘=−2\csc 315^\circ = \csc(360^\circ - 45^\circ) = -\csc 45^\circ = -\sqrt{2}

  7. csc⁡θ\csc\theta can never be equal to
    Answer and solution

    Answer: (D) 12\displaystyle \frac{1}{2}

    csc⁡θ≤−1\csc\theta \le -1 or csc⁡θ≥1\csc\theta \ge 1

    12\displaystyle \frac{1}{2} lies between −1-1 and 11, so it is never a value of csc⁡θ\csc\theta

  8. Between 00 and 2π2\pi, the graph of sin⁡x\sin x reaches its least value at x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) 3π2\displaystyle \frac{3\pi}{2}

    The least value of sin⁡x\sin x is −1-1

    sin⁡3π2=sin⁡270∘=−1\displaystyle \sin\frac{3\pi}{2} = \sin 270^\circ = -1

  9. cos⁡220∘+cos⁡270∘=\cos^2 20^\circ + \cos^2 70^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (D) 11

    cos⁡70∘=sin⁡20∘\cos 70^\circ = \sin 20^\circ

    cos⁡220∘+sin⁡220∘=1\cos^2 20^\circ + \sin^2 20^\circ = 1

  10. The value of sin⁡4θ+cos⁡4θ\sin^4\theta + \cos^4\theta at θ=45∘\theta = 45^\circ is
    Answer and solution

    Answer: (B) 12\displaystyle \frac{1}{2}

    =1−2sin⁡245∘cos⁡245∘=1−2⋅12⋅12=12\displaystyle = 1 - 2\sin^2 45^\circ\cos^2 45^\circ = 1 - 2\cdot\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2} = \frac{1}{2}

  11. If x<0x < 0, the greatest value of x+1x\displaystyle x + \frac{1}{x} is
    Answer and solution

    Answer: (D) −2-2

    For x<0x < 0, −x-x and −1x\displaystyle -\frac{1}{x} are +ve

    A.M ≥\ge G.M: −x−1x≥2⇒x+1x≤−2\displaystyle -x - \frac{1}{x} \ge 2 \Rightarrow x + \frac{1}{x} \le -2

  12. cos⁡25∘cos⁡35∘−sin⁡25∘sin⁡35∘=\cos 25^\circ\cos 35^\circ - \sin 25^\circ\sin 35^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (B) 12\displaystyle \frac{1}{2}

    =cos⁡(25∘+35∘)=cos⁡60∘=12\displaystyle = \cos(25^\circ + 35^\circ) = \cos 60^\circ = \frac{1}{2}

  13. tan⁡65∘−tan⁡20∘1+tan⁡65∘tan⁡20∘=\displaystyle \frac{\tan 65^\circ - \tan 20^\circ}{1 + \tan 65^\circ\tan 20^\circ} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 11

    =tan⁡(65∘−20∘)=tan⁡45∘=1= \tan(65^\circ - 20^\circ) = \tan 45^\circ = 1

  14. sin⁡224∘−sin⁡26∘=\sin^2 24^\circ - \sin^2 6^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (A) 5−18\displaystyle \frac{\sqrt{5}-1}{8}

    =sin⁡30∘sin⁡18∘=12⋅5−14\displaystyle = \sin 30^\circ \sin 18^\circ = \frac{1}{2} \cdot \frac{\sqrt{5}-1}{4}

  15. In △ABC\triangle ABC, if tan⁡A=1\tan A = 1 and tan⁡B=3\tan B = 3, then tan⁡C=\tan C =
    Answer and solution

    Answer: (A) 22

    1+3+tan⁡C=3tan⁡C1 + 3 + \tan C = 3\tan C

    2tan⁡C=4⇒tan⁡C=22\tan C = 4 \Rightarrow \tan C = 2

  16. tan⁡3∘+tan⁡42∘+tan⁡3∘tan⁡42∘=\tan 3^\circ + \tan 42^\circ + \tan 3^\circ\tan 42^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (C) 11

    3∘+42∘=45∘3^\circ + 42^\circ = 45^\circ: tan⁡A+tan⁡B=1−tan⁡Atan⁡B\tan A + \tan B = 1 - \tan A\tan B

    So the sum is 11

  17. If tan⁡A=2\tan A = 2, then sin⁡2A=\sin 2A =
    Answer and solution

    Answer: (C) 45\displaystyle \frac{4}{5}

    sin⁡2A=2tan⁡A1+tan⁡2A=41+4=45\displaystyle \sin 2A = \frac{2\tan A}{1 + \tan^2 A} = \frac{4}{1 + 4} = \frac{4}{5}

  18. If tan⁡A=12\displaystyle \tan A = \frac{1}{2}, then tan⁡3A=\tan 3A =
    Answer and solution

    Answer: (B) 112\displaystyle \frac{11}{2}

    tan⁡3A=3tan⁡A−tan⁡3A1−3tan⁡2A=32−181−34=11/81/4=112\displaystyle \tan 3A = \frac{3\tan A - \tan^3 A}{1 - 3\tan^2 A} = \frac{\frac{3}{2} - \frac{1}{8}}{1 - \frac{3}{4}} = \frac{11/8}{1/4} = \frac{11}{2}

  19. cos⁡236∘+sin⁡218∘=\cos^2 36^\circ + \sin^2 18^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (A) 34\displaystyle \frac{3}{4}

    =(5+1)2+(5−1)216=(6+25)+(6−25)16=1216=34\displaystyle = \frac{(\sqrt{5}+1)^2 + (\sqrt{5}-1)^2}{16} = \frac{(6 + 2\sqrt{5}) + (6 - 2\sqrt{5})}{16} = \frac{12}{16} = \frac{3}{4}

  20. cot⁡75∘+tan⁡75∘=\cot 75^\circ + \tan 75^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (D) 44

    cot⁡A+tan⁡A=2csc⁡2A\cot A + \tan A = 2\csc 2A

    =2csc⁡150∘=2×2=4= 2\csc 150^\circ = 2 \times 2 = 4

  21. sin⁡2π7sin⁡4π7sin⁡6π7=\displaystyle \sin\frac{2\pi}{7}\sin\frac{4\pi}{7}\sin\frac{6\pi}{7} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 78\displaystyle \frac{\sqrt{7}}{8}

    sin⁡4π7=sin⁡3π7\displaystyle \sin\frac{4\pi}{7} = \sin\frac{3\pi}{7}, sin⁡6π7=sin⁡π7\displaystyle \sin\frac{6\pi}{7} = \sin\frac{\pi}{7}

    G.E =sin⁡π7sin⁡2π7sin⁡3π7=78\displaystyle = \sin\frac{\pi}{7}\sin\frac{2\pi}{7}\sin\frac{3\pi}{7} = \frac{\sqrt{7}}{8}

  22. cos⁡250∘+cos⁡210∘−cos⁡50∘cos⁡10∘=\cos^2 50^\circ + \cos^2 10^\circ - \cos 50^\circ\cos 10^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (D) 34\displaystyle \frac{3}{4}

    50∘+10∘=60∘50^\circ + 10^\circ = 60^\circ

    If A+B=60∘A + B = 60^\circ, cos⁡2A+cos⁡2B−cos⁡Acos⁡B=34\displaystyle \cos^2 A + \cos^2 B - \cos A\cos B = \frac{3}{4}

  23. 1+sin⁡70∘+1−sin⁡70∘=\sqrt{1 + \sin 70^\circ} + \sqrt{1 - \sin 70^\circ} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 2cos⁡35∘2\operatorname{cos} 35^\circ

    =(cos⁡35∘+sin⁡35∘)+(cos⁡35∘−sin⁡35∘)=2cos⁡35∘= (\cos 35^\circ + \sin 35^\circ) + (\cos 35^\circ - \sin 35^\circ) = 2\cos 35^\circ

  24. cos⁡52∘+cos⁡68∘+cos⁡172∘=\cos 52^\circ + \cos 68^\circ + \cos 172^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (C) 00

    cos⁡68∘+cos⁡52∘=2cos⁡60∘cos⁡8∘=cos⁡8∘\cos 68^\circ + \cos 52^\circ = 2\cos 60^\circ\cos 8^\circ = \cos 8^\circ

    cos⁡172∘=cos⁡(180∘−8∘)=−cos⁡8∘\cos 172^\circ = \cos(180^\circ - 8^\circ) = -\cos 8^\circ

    Sum =0= 0

  25. The period of ∣sec⁡x∣|\sec x| is
    Answer and solution

    Answer: (A) π\pi

    ∣sec⁡(x+π)∣=∣−sec⁡x∣=∣sec⁡x∣|\sec(x + \pi)| = |-\sec x| = |\sec x|, so period =π= \pi