Expresswala Academy Mathematics Tuition

Advanced Trigonometry

MCQ test, Set 6

  • Set 6 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 90.9 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. cot⁡2θ−csc⁡2θ=\cot^2\theta - \csc^2\theta =
    Answer and solution

    Answer: (C) −1-1

    csc⁡2θ−cot⁡2θ=1\csc^2\theta - \cot^2\theta = 1

    ∴cot⁡2θ−csc⁡2θ=−1\therefore \cot^2\theta - \csc^2\theta = -1

  2. 3π4\displaystyle \frac{3\pi}{4} radians in grades is
    Answer and solution

    Answer: (A) 150g150^g

    π=200g\pi = 200^g

    3π4=34×200g=150g\displaystyle \frac{3\pi}{4} = \frac{3}{4} \times 200^g = 150^g

  3. The sign of sec⁡250∘cot⁡340∘\sec 250^\circ\cot 340^\circ is
    Answer and solution

    Answer: (A) positive

    250∘∈IIIQ⇒sec⁡250∘250^\circ \in \text{III}_Q \Rightarrow \sec 250^\circ is -ve

    340∘∈IVQ⇒cot⁡340∘340^\circ \in \text{IV}_Q \Rightarrow \cot 340^\circ is -ve

    So the product is positive

  4. sin⁡245∘+cos⁡260∘=\sin^2 45^\circ + \cos^2 60^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (B) 34\displaystyle \frac{3}{4}

    =12+14\displaystyle = \frac{1}{2} + \frac{1}{4}

    =34\displaystyle = \frac{3}{4}

  5. sec⁡(270∘−θ)=\operatorname{sec}(270^\circ - \theta) =
    Answer and solution

    Answer: (D) −csc⁡θ-\operatorname{csc}\theta

    270∘−θ270^\circ - \theta is of the form 90∘±θ90^\circ \pm \theta or 270∘±θ270^\circ \pm \theta, so sec⁡\sec changes to csc⁡\csc

    For acute θ\theta, 270∘−θ∈IIIQ270^\circ - \theta \in \text{III}_Q, where sec⁡\sec is -ve

    ∴sec⁡(270∘−θ)=−csc⁡θ\therefore \sec(270^\circ - \theta) = -\csc\theta

  6. cot⁡29π4=\displaystyle \cot \frac{29\pi}{4} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 11

    29π4=29×45∘=1305∘\displaystyle \frac{29\pi}{4} = 29 \times 45^\circ = 1305^\circ

    cot⁡1305∘=cot⁡(1080∘+225∘)=cot⁡225∘\cot 1305^\circ = \cot(1080^\circ + 225^\circ) = \cot 225^\circ

    225∘∈IIIQ225^\circ \in \text{III}_Q, where cot⁡\cot is +ve

    cot⁡225∘=cot⁡(180∘+45∘)=+cot⁡45∘=1\cot 225^\circ = \cot(180^\circ + 45^\circ) = +\cot 45^\circ = 1

  7. The range of 4cos⁡x4\cos x is
    Answer and solution

    Answer: (D) [−4,4][-4, 4]

    −1≤cos⁡x≤1⇒−4≤4cos⁡x≤4-1 \le \cos x \le 1 \Rightarrow -4 \le 4\cos x \le 4

  8. The graph of sec⁡x\sec x repeats after every
    Answer and solution

    Answer: (A) 2π2\pi

    sec⁡x=1cos⁡x\displaystyle \sec x = \frac{1}{\cos x} and cos⁡x\cos x has period 2π2\pi, so the graph of sec⁡x\sec x repeats after 2π2\pi

  9. If ABCDABCD is a cyclic quadrilateral, then sec⁡B+sec⁡D=\sec B + \sec D =
    Answer and solution

    Answer: (B) 00

    B+D=180∘⇒sec⁡D=sec⁡(180∘−B)=−sec⁡BB + D = 180^\circ \Rightarrow \sec D = \sec(180^\circ - B) = -\sec B

    sec⁡B+sec⁡D=0\sec B + \sec D = 0

  10. If sin⁡θcos⁡θ=16\displaystyle \sin\theta\cos\theta = \frac{1}{6}, then sin⁡6θ+cos⁡6θ=\sin^6\theta + \cos^6\theta =
    Answer and solution

    Answer: (D) 1112\displaystyle \frac{11}{12}

    sin⁡6θ+cos⁡6θ=(sin⁡2θ+cos⁡2θ)3−3sin⁡2θcos⁡2θ(sin⁡2θ+cos⁡2θ)=1−3(sin⁡θcos⁡θ)2\sin^6\theta + \cos^6\theta = (\sin^2\theta + \cos^2\theta)^3 - 3\sin^2\theta\cos^2\theta(\sin^2\theta + \cos^2\theta) = 1 - 3(\sin\theta\cos\theta)^2

    =1−3(16)2=1−112=1112\displaystyle = 1 - 3\left(\frac{1}{6}\right)^2 = 1 - \frac{1}{12} = \frac{11}{12}

  11. 1−cos⁡2250∘=\sqrt{1 - \cos^2 250^\circ} =
    Answer and solution

    Answer: (B) −sin⁡250∘-\operatorname{sin} 250^\circ

    =sin⁡2250∘=∣sin⁡250∘∣= \sqrt{\sin^2 250^\circ} = |\sin 250^\circ|

    250∘∈IIIQ⇒sin⁡250∘<0250^\circ \in \text{III}_Q \Rightarrow \sin 250^\circ < 0, so =−sin⁡250∘= -\sin 250^\circ

  12. sin⁡70∘cos⁡25∘−cos⁡70∘sin⁡25∘=\sin 70^\circ\cos 25^\circ - \cos 70^\circ\sin 25^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (C) 12\displaystyle \frac{1}{\sqrt{2}}

    =sin⁡(70∘−25∘)=sin⁡45∘=12\displaystyle = \sin(70^\circ - 25^\circ) = \sin 45^\circ = \frac{1}{\sqrt{2}}

  13. If cot⁡A=4\cot A = 4 and cot⁡B=3\cot B = 3, then cot⁡(A+B)=\cot(A + B) =
    Answer and solution

    Answer: (D) 117\displaystyle \frac{11}{7}

    cot⁡(A+B)=cot⁡Acot⁡B−1cot⁡B+cot⁡A=12−13+4=117\displaystyle \cot(A + B) = \frac{\cot A\cot B - 1}{\cot B + \cot A} = \frac{12 - 1}{3 + 4} = \frac{11}{7}

  14. cos⁡(45∘+θ)cos⁡(45∘−θ)=\cos(45^\circ + \theta)\cos(45^\circ - \theta) =
    Answer and solution

    Answer: (C) 12−sin⁡2θ\displaystyle \frac{1}{2} - \operatorname{sin}^2\theta

    =cos⁡245∘−sin⁡2θ=12−sin⁡2θ\displaystyle = \cos^2 45^\circ - \sin^2\theta = \frac{1}{2} - \sin^2\theta

  15. sin⁡(A+B+C)=\sin(A + B + C) =
    Answer and solution

    Answer: (B) Σsin⁡Acos⁡Bcos⁡C−Πsin⁡A\Sigma\operatorname{sin} A\operatorname{cos} B\operatorname{cos} C - \Pi\operatorname{sin} A

    sin⁡[(A+B)+C]=sin⁡(A+B)cos⁡C+cos⁡(A+B)sin⁡C\sin[(A + B) + C] = \sin(A + B)\cos C + \cos(A + B)\sin C

    =sin⁡Acos⁡Bcos⁡C+cos⁡Asin⁡Bcos⁡C+cos⁡Acos⁡Bsin⁡C−sin⁡Asin⁡Bsin⁡C= \sin A\cos B\cos C + \cos A\sin B\cos C + \cos A\cos B\sin C - \sin A\sin B\sin C

  16. (1+cot⁡15∘)(1+cot⁡30∘)=(1 + \cot 15^\circ)(1 + \cot 30^\circ) =
    Answer and solution

    Answer: (B) 6+436 + 4\sqrt{3}

    15∘+30∘=45∘⇒(1+cot⁡A)(1+cot⁡B)=2cot⁡Acot⁡B15^\circ + 30^\circ = 45^\circ \Rightarrow (1 + \cot A)(1 + \cot B) = 2\cot A\cot B

    =2(2+3)3=6+43= 2(2 + \sqrt{3})\sqrt{3} = 6 + 4\sqrt{3}

  17. If tan⁡A=13\displaystyle \tan A = \frac{1}{3}, then cos⁡2A=\cos 2A =
    Answer and solution

    Answer: (C) 45\displaystyle \frac{4}{5}

    cos⁡2A=1−tan⁡2A1+tan⁡2A=1−191+19=810=45\displaystyle \cos 2A = \frac{1 - \tan^2 A}{1 + \tan^2 A} = \frac{1 - \frac{1}{9}}{1 + \frac{1}{9}} = \frac{8}{10} = \frac{4}{5}

  18. If cos⁡A=725\displaystyle \cos A = \frac{7}{25} and AA is acute, then tan⁡A2=\displaystyle \tan\frac{A}{2} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 34\displaystyle \frac{3}{4}

    tan⁡A2=1−cos⁡A1+cos⁡A=18/2532/25=916=34\displaystyle \tan\frac{A}{2} = \sqrt{\frac{1 - \cos A}{1 + \cos A}} = \sqrt{\frac{18/25}{32/25}} = \sqrt{\frac{9}{16}} = \frac{3}{4}

  19. sin⁡126∘=\sin 126^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (A) 5+14\displaystyle \frac{\sqrt{5}+1}{4}

    sin⁡126∘=sin⁡(180∘−54∘)=sin⁡54∘=cos⁡36∘=5+14\displaystyle \sin 126^\circ = \sin(180^\circ - 54^\circ) = \sin 54^\circ = \cos 36^\circ = \frac{\sqrt{5}+1}{4}

  20. cot⁡A−tan⁡A=\cot A - \tan A =
    Answer and solution

    Answer: (C) 2cot⁡2A2\operatorname{cot} 2A

    cos⁡Asin⁡A−sin⁡Acos⁡A=cos⁡2A−sin⁡2Asin⁡Acos⁡A=cos⁡2A12sin⁡2A=2cot⁡2A\displaystyle \frac{\cos A}{\sin A} - \frac{\sin A}{\cos A} = \frac{\cos^2 A - \sin^2 A}{\sin A\cos A} = \frac{\cos 2A}{\frac{1}{2}\sin 2A} = 2\cot 2A

  21. cos⁡θ+cos⁡3θ+cos⁡5θ+cos⁡7θ=\cos\theta + \cos 3\theta + \cos 5\theta + \cos 7\theta =
    Answer and solution

    Answer: (A) sin⁡8θ2sin⁡θ\displaystyle \frac{\operatorname{sin} 8\theta}{2\operatorname{sin}\theta}

    a1=θa_1 = \theta, an=7θa_n = 7\theta, d=2θd = 2\theta, n=4n = 4

    Sum =cos⁡4θsin⁡4θsin⁡θ=sin⁡8θ2sin⁡θ\displaystyle = \frac{\cos 4\theta\sin 4\theta}{\sin\theta} = \frac{\sin 8\theta}{2\sin\theta}

  22. cos⁡320∘+cos⁡3140∘+cos⁡3100∘=\cos^3 20^\circ + \cos^3 140^\circ + \cos^3 100^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (D) 38\displaystyle \frac{3}{8}

    cos⁡3θ+cos⁡3(120∘+θ)+cos⁡3(120∘−θ)=34cos⁡3θ\displaystyle \cos^3\theta + \cos^3(120^\circ + \theta) + \cos^3(120^\circ - \theta) = \frac{3}{4}\cos 3\theta with θ=20∘\theta = 20^\circ

    =34cos⁡60∘=38\displaystyle = \frac{3}{4}\cos 60^\circ = \frac{3}{8}

  23. 1−sin⁡20∘=\sqrt{1 - \sin 20^\circ} =
    Answer and solution

    Answer: (A) cos⁡10∘−sin⁡10∘\operatorname{cos} 10^\circ - \operatorname{sin} 10^\circ

    1−sin⁡2A=∣cos⁡A−sin⁡A∣\sqrt{1 - \sin 2A} = |\cos A - \sin A| with A=10∘A = 10^\circ

    cos⁡10∘>sin⁡10∘\cos 10^\circ > \sin 10^\circ, so =cos⁡10∘−sin⁡10∘= \cos 10^\circ - \sin 10^\circ

  24. 2cos⁡5212∘cos⁡712∘=\displaystyle 2\cos 52\tfrac{1}{2}^\circ\cos 7\tfrac{1}{2}^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (D) 1+22\displaystyle \frac{1 + \sqrt{2}}{2}

    2cos⁡Acos⁡B=cos⁡(A+B)+cos⁡(A−B)2\cos A\cos B = \cos(A + B) + \cos(A - B)

    =cos⁡60∘+cos⁡45∘=12+12=1+22\displaystyle = \cos 60^\circ + \cos 45^\circ = \frac{1}{2} + \frac{1}{\sqrt{2}} = \frac{1 + \sqrt{2}}{2}

  25. The period of tan⁡2x+sin⁡4x\tan 2x + \sin 4x is
    Answer and solution

    Answer: (D) π2\displaystyle \frac{\pi}{2}

    Periods: tan⁡2x→π2\displaystyle \tan 2x \to \frac{\pi}{2}, sin⁡4x→π2\displaystyle \sin 4x \to \frac{\pi}{2}; L.C.M =π2\displaystyle = \frac{\pi}{2}