Expresswala Academy Mathematics Tuition

Advanced Trigonometry

MCQ test, Set 10

  • Set 10 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 92.5 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. 11+sin⁡θ+11−sin⁡θ=\displaystyle \frac{1}{1 + \sin\theta} + \frac{1}{1 - \sin\theta} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 2sec⁡2θ2\operatorname{sec}^2\theta

    =(1−sin⁡θ)+(1+sin⁡θ)1−sin⁡2θ=2cos⁡2θ=2sec⁡2θ\displaystyle = \frac{(1 - \sin\theta) + (1 + \sin\theta)}{1 - \sin^2\theta} = \frac{2}{\cos^2\theta} = 2\sec^2\theta

  2. The radian measure of 105∘105^\circ is
    Answer and solution

    Answer: (B) 7π12\displaystyle \frac{7\pi}{12}

    105∘=105×π180=7π12\displaystyle 105^\circ = 105 \times \frac{\pi}{180} = \frac{7\pi}{12}

  3. If θ=160∘\theta = 160^\circ, which of the following is positive?
    Answer and solution

    Answer: (D) csc⁡θ\operatorname{csc}\theta

    160∘∈IIQ160^\circ \in \text{II}_Q, where only sin, csc are +ve

  4. 3cot⁡260∘+sec⁡245∘=3\cot^2 60^\circ + \sec^2 45^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (B) 33

    =3(13)+(2)2=1+2\displaystyle = 3\left(\frac{1}{3}\right) + (\sqrt{2})^2 = 1 + 2

    =3= 3

  5. sec⁡(360∘−θ)=\operatorname{sec}(360^\circ - \theta) =
    Answer and solution

    Answer: (A) sec⁡θ\operatorname{sec}\theta

    360∘−θ360^\circ - \theta is of the form 180∘±θ180^\circ \pm \theta or 360∘±θ360^\circ \pm \theta, so sec⁡\sec does not change

    For acute θ\theta, 360∘−θ∈IVQ360^\circ - \theta \in \text{IV}_Q, where sec⁡\sec is +ve

    ∴sec⁡(360∘−θ)=sec⁡θ\therefore \sec(360^\circ - \theta) = \sec\theta

  6. tan⁡1260∘+cos⁡1170∘+sin⁡1350∘=\tan 1260^\circ + \cos 1170^\circ + \sin 1350^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (D) −1-1

    tan⁡1260∘=tan⁡(1080∘+180∘)=tan⁡180∘=0\tan 1260^\circ = \tan(1080^\circ + 180^\circ) = \tan 180^\circ = 0

    cos⁡1170∘=cos⁡(1080∘+90∘)=cos⁡90∘=0\cos 1170^\circ = \cos(1080^\circ + 90^\circ) = \cos 90^\circ = 0

    sin⁡1350∘=sin⁡(1080∘+270∘)=sin⁡270∘=−1\sin 1350^\circ = \sin(1080^\circ + 270^\circ) = \sin 270^\circ = -1

    0+0+(−1)0 + 0 + (-1)

    =−1= -1

  7. Which of the following is a possible value of cos⁡θ\cos\theta?
    Answer and solution

    Answer: (B) −57\displaystyle -\frac{5}{7}

    −1≤cos⁡θ≤1-1 \le \cos\theta \le 1

    Only −57\displaystyle -\frac{5}{7} lies in [−1,1][-1, 1]

  8. Between 00 and 2π2\pi, the graph of cos⁡x\cos x cuts the x-axis at
    Answer and solution

    Answer: (A) π2 and 3π2\displaystyle \frac{\pi}{2} \text{ and } \frac{3\pi}{2}

    cos⁡x=0⇒x=(2n+1)π2\displaystyle \cos x = 0 \Rightarrow x = (2n + 1)\frac{\pi}{2}

    In (0,2π)(0, 2\pi): x=π2,3π2\displaystyle x = \frac{\pi}{2}, \frac{3\pi}{2}

  9. cot⁡12∘cot⁡38∘cot⁡52∘cot⁡60∘cot⁡78∘=\cot 12^\circ \cot 38^\circ \cot 52^\circ \cot 60^\circ \cot 78^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (C) 13\displaystyle \frac{1}{\sqrt{3}}

    cot⁡12∘cot⁡78∘=1\cot 12^\circ \cot 78^\circ = 1, cot⁡38∘cot⁡52∘=1\cot 38^\circ \cot 52^\circ = 1

    G.E =cot⁡60∘=13\displaystyle = \cot 60^\circ = \frac{1}{\sqrt{3}}

  10. If sin⁡θcos⁡θ=18\displaystyle \sin\theta\cos\theta = \frac{1}{8}, then sin⁡4θ+cos⁡4θ=\sin^4\theta + \cos^4\theta =
    Answer and solution

    Answer: (A) 3132\displaystyle \frac{31}{32}

    sin⁡4θ+cos⁡4θ=(sin⁡2θ+cos⁡2θ)2−2sin⁡2θcos⁡2θ=1−2(sin⁡θcos⁡θ)2\sin^4\theta + \cos^4\theta = (\sin^2\theta + \cos^2\theta)^2 - 2\sin^2\theta\cos^2\theta = 1 - 2(\sin\theta\cos\theta)^2

    =1−2(18)2=1−132=3132\displaystyle = 1 - 2\left(\frac{1}{8}\right)^2 = 1 - \frac{1}{32} = \frac{31}{32}

  11. If x>0x > 0, the least value of x+4x\displaystyle x + \frac{4}{x} is
    Answer and solution

    Answer: (A) 44

    A.M ≥\ge G.M: x+4x2≥x⋅4x=2\displaystyle \frac{x + \frac{4}{x}}{2} \ge \sqrt{x \cdot \frac{4}{x}} = 2

    ⇒x+4x≥4\displaystyle \Rightarrow x + \frac{4}{x} \ge 4 (equality at x=2x = 2)

  12. sin⁡(45∘+θ)−cos⁡(45∘−θ)=\sin(45^\circ + \theta) - \cos(45^\circ - \theta) =
    Answer and solution

    Answer: (C) 00

    sin⁡(45∘+θ)=12(cos⁡θ+sin⁡θ)\displaystyle \sin(45^\circ + \theta) = \frac{1}{\sqrt{2}}(\cos\theta + \sin\theta)

    cos⁡(45∘−θ)=12(cos⁡θ+sin⁡θ)\displaystyle \cos(45^\circ - \theta) = \frac{1}{\sqrt{2}}(\cos\theta + \sin\theta)

    Difference =0= 0

  13. tan⁡80∘−tan⁡10∘=\tan 80^\circ - \tan 10^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (C) 2tan⁡70∘2\operatorname{tan} 70^\circ

    tan⁡70∘=tan⁡(80∘−10∘)=tan⁡80∘−tan⁡10∘1+tan⁡80∘tan⁡10∘\displaystyle \tan 70^\circ = \tan(80^\circ - 10^\circ) = \frac{\tan 80^\circ - \tan 10^\circ}{1 + \tan 80^\circ\tan 10^\circ}

    tan⁡80∘tan⁡10∘=1\tan 80^\circ\tan 10^\circ = 1, so tan⁡80∘−tan⁡10∘=2tan⁡70∘\tan 80^\circ - \tan 10^\circ = 2\tan 70^\circ

  14. If cos⁡A=34\displaystyle \cos A = \frac{3}{4} and sin⁡B=12\displaystyle \sin B = \frac{1}{2}, then cos⁡(A+B)cos⁡(A−B)=\cos(A + B)\cos(A - B) =
    Answer and solution

    Answer: (D) 516\displaystyle \frac{5}{16}

    cos⁡(A+B)cos⁡(A−B)=cos⁡2A−sin⁡2B\cos(A + B)\cos(A - B) = \cos^2 A - \sin^2 B

    =916−14=516\displaystyle = \frac{9}{16} - \frac{1}{4} = \frac{5}{16}

  15. If A+B+C=90∘A + B + C = 90^\circ, cot⁡A=2\cot A = 2 and cot⁡B=3\cot B = 3, then cot⁡C=\cot C =
    Answer and solution

    Answer: (C) 11

    Σcot⁡A=Πcot⁡A\Sigma\cot A = \Pi\cot A: 2+3+cot⁡C=6cot⁡C2 + 3 + \cot C = 6\cot C

    5cot⁡C=5⇒cot⁡C=15\cot C = 5 \Rightarrow \cot C = 1

  16. (2+2tan⁡15∘)(1+tan⁡30∘)=(2 + 2\tan 15^\circ)(1 + \tan 30^\circ) =
    Answer and solution

    Answer: (B) 44

    =2(1+tan⁡15∘)(1+tan⁡30∘)= 2(1 + \tan 15^\circ)(1 + \tan 30^\circ) and 15∘+30∘=45∘15^\circ + 30^\circ = 45^\circ

    =2×2=4= 2 \times 2 = 4

  17. 8sin⁡xcos⁡xcos⁡2xcos⁡4x=8\sin x\cos x\cos 2x\cos 4x =
    Answer and solution

    Answer: (D) sin⁡8x\operatorname{sin} 8x

    =4sin⁡2xcos⁡2xcos⁡4x=2sin⁡4xcos⁡4x=sin⁡8x= 4\sin 2x\cos 2x\cos 4x = 2\sin 4x\cos 4x = \sin 8x

  18. If tan⁡A2=2\displaystyle \tan\frac{A}{2} = 2, then cos⁡A=\cos A =
    Answer and solution

    Answer: (A) −35\displaystyle -\frac{3}{5}

    cos⁡A=1−tan⁡2A21+tan⁡2A2=1−41+4=−35\displaystyle \cos A = \frac{1 - \tan^2\frac{A}{2}}{1 + \tan^2\frac{A}{2}} = \frac{1 - 4}{1 + 4} = -\frac{3}{5}

  19. tan⁡712∘=\displaystyle \tan 7\tfrac{1}{2}^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (A) (3−2)(2−1)(\sqrt{3} - \sqrt{2})(\sqrt{2} - 1)

    tan⁡712∘=1−cos⁡15∘sin⁡15∘\displaystyle \tan 7\tfrac{1}{2}^\circ = \frac{1 - \cos 15^\circ}{\sin 15^\circ}

    Simplifying gives (3−2)(2−1)(\sqrt{3} - \sqrt{2})(\sqrt{2} - 1) (standard result)

  20. cos⁡2π7cos⁡4π7cos⁡8π7=\displaystyle \cos\frac{2\pi}{7}\cos\frac{4\pi}{7}\cos\frac{8\pi}{7} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 18\displaystyle \frac{1}{8}

    =sin⁡16π78sin⁡2π7\displaystyle = \frac{\sin\frac{16\pi}{7}}{8\sin\frac{2\pi}{7}}

    sin⁡16π7=sin⁡(2π+2π7)=sin⁡2π7\displaystyle \sin\frac{16\pi}{7} = \sin\left(2\pi + \frac{2\pi}{7}\right) = \sin\frac{2\pi}{7}

    G.E =18\displaystyle = \frac{1}{8}

  21. If a=cos⁡2π7\displaystyle a = \cos\frac{2\pi}{7}, b=cos⁡4π7\displaystyle b = \cos\frac{4\pi}{7}, c=cos⁡6π7\displaystyle c = \cos\frac{6\pi}{7}, then 8abc=8abc =
    Answer and solution

    Answer: (D) 11

    abc=−cos⁡π7cos⁡2π7cos⁡4π7=−sin⁡8π78sin⁡π7=18\displaystyle abc = -\cos\frac{\pi}{7}\cos\frac{2\pi}{7}\cos\frac{4\pi}{7} = -\frac{\sin\frac{8\pi}{7}}{8\sin\frac{\pi}{7}} = \frac{1}{8}

    8abc=18abc = 1

  22. tan⁡5∘tan⁡55∘tan⁡65∘=\tan 5^\circ\tan 55^\circ\tan 65^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (B) 2−32 - \sqrt{3}

    θ=5∘\theta = 5^\circ: =tan⁡15∘=2−3= \tan 15^\circ = 2 - \sqrt{3}

  23. 1+sin⁡240∘=\sqrt{1 + \sin 240^\circ} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 3−12\displaystyle \frac{\sqrt{3} - 1}{2}

    1+sin⁡2A=∣cos⁡A+sin⁡A∣\sqrt{1 + \sin 2A} = |\cos A + \sin A| with A=120∘A = 120^\circ

    =∣−12+32∣=3−12\displaystyle = \left|-\frac{1}{2} + \frac{\sqrt{3}}{2}\right| = \frac{\sqrt{3} - 1}{2}

  24. If sin⁡x+sin⁡y=12\displaystyle \sin x + \sin y = \frac{1}{2} and cos⁡x+cos⁡y=13\displaystyle \cos x + \cos y = \frac{1}{3}, then tan⁡x+y2=\displaystyle \tan\frac{x + y}{2} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 32\displaystyle \frac{3}{2}

    sin⁡x+sin⁡ycos⁡x+cos⁡y=2sin⁡x+y2cos⁡x−y22cos⁡x+y2cos⁡x−y2=tan⁡x+y2\displaystyle \frac{\sin x + \sin y}{\cos x + \cos y} = \frac{2\sin\frac{x + y}{2}\cos\frac{x - y}{2}}{2\cos\frac{x + y}{2}\cos\frac{x - y}{2}} = \tan\frac{x + y}{2}

    =1/21/3=32\displaystyle = \frac{1/2}{1/3} = \frac{3}{2}

  25. The period of tan⁡3x\tan^3 x is
    Answer and solution

    Answer: (B) π\pi

    tan⁡nx\tan^n x has period π\pi for every nn