Expresswala Academy Mathematics Tuition

Advanced Trigonometry

MCQ test, Set 9

  • Set 9 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 86.7 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. If csc⁡θ=4140\displaystyle \csc\theta = \frac{41}{40} and θ\theta is acute, then sec⁡θ=\sec\theta =
    Answer and solution

    Answer: (C) 419\displaystyle \frac{41}{9}

    csc⁡θ=hypopp=4140\displaystyle \csc\theta = \frac{\text{hyp}}{\text{opp}} = \frac{41}{40}: take hyp =41= 41, opp =40= 40

    adj =412−402=81=9= \sqrt{41^2 - 40^2} = \sqrt{81} = 9

    sec⁡θ=hypadj=419\displaystyle \sec\theta = \frac{\text{hyp}}{\text{adj}} = \frac{41}{9}

  2. 1440∘1440^\circ in radians is
    Answer and solution

    Answer: (B) 8π8\pi

    1440∘=4×360∘=4×2π=8π1440^\circ = 4 \times 360^\circ = 4 \times 2\pi = 8\pi

  3. The sign of csc⁡200∘tan⁡120∘cos⁡80∘\csc 200^\circ\tan 120^\circ\cos 80^\circ is
    Answer and solution

    Answer: (A) positive

    200∘∈IIIQ⇒csc⁡200∘200^\circ \in \text{III}_Q \Rightarrow \csc 200^\circ is -ve

    120∘∈IIQ⇒tan⁡120∘120^\circ \in \text{II}_Q \Rightarrow \tan 120^\circ is -ve

    80∘∈IQ⇒cos⁡80∘80^\circ \in \text{I}_Q \Rightarrow \cos 80^\circ is +ve

    So the product is positive

  4. cos⁡0∘+sin⁡90∘+tan⁡45∘=\cos 0^\circ + \sin 90^\circ + \tan 45^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (B) 33

    =1+1+1= 1 + 1 + 1

    =3= 3

  5. cos⁡(180∘+θ)=\operatorname{cos}(180^\circ + \theta) =
    Answer and solution

    Answer: (D) −cos⁡θ-\operatorname{cos}\theta

    180∘+θ180^\circ + \theta is of the form 180∘±θ180^\circ \pm \theta or 360∘±θ360^\circ \pm \theta, so cos⁡\cos does not change

    For acute θ\theta, 180∘+θ∈IIIQ180^\circ + \theta \in \text{III}_Q, where cos⁡\cos is -ve

    ∴cos⁡(180∘+θ)=−cos⁡θ\therefore \cos(180^\circ + \theta) = -\cos\theta

  6. tan⁡35π4=\displaystyle \tan \frac{35\pi}{4} =
    Answer and solution

    Answer: (B) −1-1

    35π4=35×45∘=1575∘\displaystyle \frac{35\pi}{4} = 35 \times 45^\circ = 1575^\circ

    tan⁡1575∘=tan⁡(1440∘+135∘)=tan⁡135∘\tan 1575^\circ = \tan(1440^\circ + 135^\circ) = \tan 135^\circ

    135∘∈IIQ135^\circ \in \text{II}_Q, where tan⁡\tan is -ve

    tan⁡135∘=tan⁡(180∘−45∘)=−tan⁡45∘=−1\tan 135^\circ = \tan(180^\circ - 45^\circ) = -\tan 45^\circ = -1

  7. The greatest value of 3−4cos⁡x3 - 4\cos x is
    Answer and solution

    Answer: (C) 77

    −1≤cos⁡x≤1⇒−4≤−4cos⁡x≤4-1 \le \cos x \le 1 \Rightarrow -4 \le -4\cos x \le 4

    ⇒−1≤3−4cos⁡x≤7\Rightarrow -1 \le 3 - 4\cos x \le 7

  8. For the radian angles 44, 55, 66, the cosines satisfy
    Answer and solution

    Answer: (C) cos⁡6>cos⁡5>cos⁡4\operatorname{cos} 6 > \operatorname{cos} 5 > \operatorname{cos} 4

    cos⁡229∘=−cos⁡49∘<0\cos 229^\circ = -\cos 49^\circ < 0, cos⁡286∘=cos⁡74∘\cos 286^\circ = \cos 74^\circ, cos⁡343∘=cos⁡17∘\cos 343^\circ = \cos 17^\circ

    cos⁡17∘>cos⁡74∘>−cos⁡49∘\cos 17^\circ > \cos 74^\circ > -\cos 49^\circ

  9. If A+B=90∘A + B = 90^\circ, then sin⁡2A+sin⁡2B=\sin^2 A + \sin^2 B =
    Answer and solution

    Answer: (D) 11

    sin⁡B=sin⁡(90∘−A)=cos⁡A\sin B = \sin(90^\circ - A) = \cos A

    sin⁡2A+cos⁡2A=1\sin^2 A + \cos^2 A = 1

  10. The value of sin⁡6θ+cos⁡6θ\sin^6\theta + \cos^6\theta at θ=30∘\theta = 30^\circ is
    Answer and solution

    Answer: (B) 716\displaystyle \frac{7}{16}

    =1−3sin⁡230∘cos⁡230∘=1−3⋅14⋅34=1−916=716\displaystyle = 1 - 3\sin^2 30^\circ\cos^2 30^\circ = 1 - 3\cdot\frac{1}{4}\cdot\frac{3}{4} = 1 - \frac{9}{16} = \frac{7}{16}

  11. The least value of 9sin⁡2θ+csc⁡2θ9\sin^2\theta + \csc^2\theta is
    Answer and solution

    Answer: (A) 66

    Consider 9sin⁡2θ9\sin^2\theta and csc⁡2θ\csc^2\theta; both are +ve

    A.M ≥\ge G.M: 9sin⁡2θ+csc⁡2θ2≥9sin⁡2θ⋅csc⁡2θ=9=3\displaystyle \frac{9\sin^2\theta + \csc^2\theta}{2} \ge \sqrt{9\sin^2\theta \cdot \csc^2\theta} = \sqrt{9} = 3

    ⇒9sin⁡2θ+csc⁡2θ≥6\Rightarrow 9\sin^2\theta + \csc^2\theta \ge 6; equality when sin⁡2θ=13\displaystyle \sin^2\theta = \frac{1}{3}

  12. sin⁡15∘+cos⁡15∘=\sin 15^\circ + \cos 15^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (D) 32\displaystyle \frac{\sqrt{3}}{\sqrt{2}}

    sin⁡15∘=3−122\displaystyle \sin 15^\circ = \frac{\sqrt{3}-1}{2\sqrt{2}}, cos⁡15∘=3+122\displaystyle \cos 15^\circ = \frac{\sqrt{3}+1}{2\sqrt{2}}

    Sum =2322=32\displaystyle = \frac{2\sqrt{3}}{2\sqrt{2}} = \frac{\sqrt{3}}{\sqrt{2}}

  13. 3−tan⁡15∘1+3tan⁡15∘=\displaystyle \frac{\sqrt{3} - \tan 15^\circ}{1 + \sqrt{3}\tan 15^\circ} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 11

    3=tan⁡60∘\sqrt{3} = \tan 60^\circ: G.E =tan⁡(60∘−15∘)=tan⁡45∘=1= \tan(60^\circ - 15^\circ) = \tan 45^\circ = 1

  14. If sin⁡A=12\displaystyle \sin A = \frac{1}{2} and sin⁡B=13\displaystyle \sin B = \frac{1}{3}, then sin⁡(A+B)sin⁡(A−B)=\sin(A + B)\sin(A - B) =
    Answer and solution

    Answer: (B) 536\displaystyle \frac{5}{36}

    sin⁡(A+B)sin⁡(A−B)=sin⁡2A−sin⁡2B\sin(A + B)\sin(A - B) = \sin^2 A - \sin^2 B

    =14−19=536\displaystyle = \frac{1}{4} - \frac{1}{9} = \frac{5}{36}

  15. In △ABC\triangle ABC, if cot⁡A=1\cot A = 1 and cot⁡B=2\cot B = 2, then cot⁡C=\cot C =
    Answer and solution

    Answer: (A) −13\displaystyle -\frac{1}{3}

    Σcot⁡Acot⁡B=1\Sigma\cot A\cot B = 1: 2+3cot⁡C=12 + 3\cot C = 1

    cot⁡C=−13\displaystyle \cot C = -\frac{1}{3}

  16. tan⁡110∘+tan⁡115∘+tan⁡110∘tan⁡115∘=\tan 110^\circ + \tan 115^\circ + \tan 110^\circ\tan 115^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (C) 11

    110∘+115∘=225∘110^\circ + 115^\circ = 225^\circ, tan⁡225∘=1\tan 225^\circ = 1

    ⇒tan⁡A+tan⁡B+tan⁡Atan⁡B=1\Rightarrow \tan A + \tan B + \tan A\tan B = 1

  17. If cos⁡2A=725\displaystyle \cos 2A = \frac{7}{25} and AA is acute, then sin⁡A=\sin A =
    Answer and solution

    Answer: (D) 35\displaystyle \frac{3}{5}

    sin⁡2A=1−cos⁡2A2=1−7252=925\displaystyle \sin^2 A = \frac{1 - \cos 2A}{2} = \frac{1 - \frac{7}{25}}{2} = \frac{9}{25}

    sin⁡A=35\displaystyle \sin A = \frac{3}{5} (AA acute)

  18. If tan⁡A2=13\displaystyle \tan\frac{A}{2} = \frac{1}{3}, then sin⁡A=\sin A =
    Answer and solution

    Answer: (A) 35\displaystyle \frac{3}{5}

    sin⁡A=2tan⁡A21+tan⁡2A2=2/310/9=35\displaystyle \sin A = \frac{2\tan\frac{A}{2}}{1 + \tan^2\frac{A}{2}} = \frac{2/3}{10/9} = \frac{3}{5}

  19. cos⁡36∘cos⁡72∘=\cos 36^\circ\cos 72^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (C) 14\displaystyle \frac{1}{4}

    cos⁡72∘=sin⁡18∘\cos 72^\circ = \sin 18^\circ

    5+14⋅5−14=5−116=14\displaystyle \frac{\sqrt{5}+1}{4} \cdot \frac{\sqrt{5}-1}{4} = \frac{5 - 1}{16} = \frac{1}{4}

  20. cot⁡x−tan⁡x−2tan⁡2x=\cot x - \tan x - 2\tan 2x =
    Answer and solution

    Answer: (C) 4cot⁡4x4\operatorname{cot} 4x

    cot⁡x−tan⁡x=2cot⁡2x\cot x - \tan x = 2\cot 2x

    2(cot⁡2x−tan⁡2x)=2⋅2cot⁡4x=4cot⁡4x2(\cot 2x - \tan 2x) = 2 \cdot 2\cot 4x = 4\cot 4x

  21. cos⁡2π5+cos⁡4π5=\displaystyle \cos\frac{2\pi}{5} + \cos\frac{4\pi}{5} =
    Answer and solution

    Answer: (A) −12\displaystyle -\frac{1}{2}

    n=2n = 2, d=2π5\displaystyle d = \frac{2\pi}{5}: sum =cos⁡3π5sin⁡2π5sin⁡π5=−sin⁡4π52sin⁡π5=−12\displaystyle = \frac{\cos\frac{3\pi}{5}\sin\frac{2\pi}{5}}{\sin\frac{\pi}{5}} = -\frac{\sin\frac{4\pi}{5}}{2\sin\frac{\pi}{5}} = -\frac{1}{2}

  22. sin⁡10∘sin⁡50∘sin⁡70∘=\sin 10^\circ\sin 50^\circ\sin 70^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (D) 18\displaystyle \frac{1}{8}

    θ=10∘\theta = 10^\circ: =14sin⁡30∘=18\displaystyle = \frac{1}{4}\sin 30^\circ = \frac{1}{8}

  23. If xy=tan⁡Atan⁡B\displaystyle \frac{x}{y} = \frac{\tan A}{\tan B}, then x−yx+y=\displaystyle \frac{x - y}{x + y} =
    Answer and solution

    Answer: (A) sin⁡(A−B)sin⁡(A+B)\displaystyle \frac{\operatorname{sin}(A - B)}{\operatorname{sin}(A + B)}

    x−yx+y=tan⁡A−tan⁡Btan⁡A+tan⁡B=sin⁡Acos⁡B−cos⁡Asin⁡Bsin⁡Acos⁡B+cos⁡Asin⁡B=sin⁡(A−B)sin⁡(A+B)\displaystyle \frac{x - y}{x + y} = \frac{\tan A - \tan B}{\tan A + \tan B} = \frac{\sin A\cos B - \cos A\sin B}{\sin A\cos B + \cos A\sin B} = \frac{\sin(A - B)}{\sin(A + B)}

  24. sin⁡50∘−sin⁡70∘+sin⁡10∘=\sin 50^\circ - \sin 70^\circ + \sin 10^\circ =
    Answer and solution

    Answer: (D) 00

    sin⁡50∘+sin⁡10∘=2sin⁡30∘cos⁡20∘=cos⁡20∘=sin⁡70∘\sin 50^\circ + \sin 10^\circ = 2\sin 30^\circ\cos 20^\circ = \cos 20^\circ = \sin 70^\circ

    So G.E =0= 0

  25. The period of −3sin⁡x2\displaystyle -3\sin\frac{x}{2} is
    Answer and solution

    Answer: (C) 4π4\pi

    −f-f has the same period as ff: 2π1/2=4π\displaystyle \frac{2\pi}{1/2} = 4\pi