Expresswala Academy Mathematics Tuition

Advanced Trigonometry

Question paper, Set 4

  • Set 4 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 94.9 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. If cos⁡θ=2425\displaystyle \cos\theta = \frac{24}{25} and θ\theta is acute, find tan⁡θ\tan\theta and csc⁡θ\csc\theta.
    2 marks
    Answer and solution

    cos⁡θ=adjhyp=2425\displaystyle \cos\theta = \frac{\text{adj}}{\text{hyp}} = \frac{24}{25}: take adj =24= 24, hyp =25= 25

    opp =252−242=49=7= \sqrt{25^2 - 24^2} = \sqrt{49} = 7

    tan⁡θ=oppadj=724\displaystyle \tan\theta = \frac{\text{opp}}{\text{adj}} = \frac{7}{24}, csc⁡θ=hypopp=257\displaystyle \csc\theta = \frac{\text{hyp}}{\text{opp}} = \frac{25}{7}

    Answer: tan⁡θ=724\displaystyle \tan\theta = \frac{7}{24}, csc⁡θ=257\displaystyle \csc\theta = \frac{25}{7}

  2. Express 120g120^g in degrees.
    1 mark
    Answer and solution

    200g=180∘200^g = 180^\circ, so 1g=910\displaystyle 1^g = \frac{9}{10} degree

    120g=120×910=108∘\displaystyle 120^g = 120 \times \frac{9}{10} = 108^\circ

    Answer: 108∘108^\circ

  3. Evaluate tan⁡45∘csc⁡30∘+sec⁡60∘cot⁡45∘\displaystyle \frac{\tan 45^\circ}{\csc 30^\circ} + \frac{\sec 60^\circ}{\cot 45^\circ}.
    2 marks
    Answer and solution

    =12+21\displaystyle = \frac{1}{2} + \frac{2}{1}

    =52\displaystyle = \frac{5}{2}

    Answer: 52\displaystyle \frac{5}{2}

  4. Simplify csc⁡(270∘−θ)tan⁡(180∘−θ)sec⁡(90∘+θ)sec⁡(180∘−θ)cot⁡(90∘−θ)csc⁡(360∘−θ)\displaystyle \frac{\csc(270^\circ - \theta)\tan(180^\circ - \theta)\sec(90^\circ + \theta)}{\sec(180^\circ - \theta)\cot(90^\circ - \theta)\csc(360^\circ - \theta)}.
    3 marks
    Answer and solution

    Numerator: csc⁡(270∘−θ)=−sec⁡θ\csc(270^\circ - \theta) = -\sec\theta, tan⁡(180∘−θ)=−tan⁡θ\tan(180^\circ - \theta) = -\tan\theta, sec⁡(90∘+θ)=−csc⁡θ\sec(90^\circ + \theta) = -\csc\theta

    Denominator: sec⁡(180∘−θ)=−sec⁡θ\sec(180^\circ - \theta) = -\sec\theta, cot⁡(90∘−θ)=tan⁡θ\cot(90^\circ - \theta) = \tan\theta, csc⁡(360∘−θ)=−csc⁡θ\csc(360^\circ - \theta) = -\csc\theta

    G.E =(−sec⁡θ)(−tan⁡θ)(−csc⁡θ)(−sec⁡θ)(tan⁡θ)(−csc⁡θ)=−1\displaystyle = \frac{(-\sec\theta)(-\tan\theta)(-\csc\theta)}{(-\sec\theta)(\tan\theta)(-\csc\theta)} = -1

    Answer: −1-1

  5. Find the value of sec⁡840∘\sec 840^\circ.
    1 mark
    Answer and solution

    sec⁡840∘=sec⁡(720∘+120∘)=sec⁡120∘\sec 840^\circ = \sec(720^\circ + 120^\circ) = \sec 120^\circ

    120∘∈IIQ120^\circ \in \text{II}_Q, where sec⁡\sec is -ve

    sec⁡120∘=sec⁡(180∘−60∘)=−sec⁡60∘=−2\sec 120^\circ = \sec(180^\circ - 60^\circ) = -\sec 60^\circ = -2

    Answer: −2-2

  6. Find the range of 2sin⁡x+32\sin x + 3.
    1 mark
    Answer and solution

    −1≤sin⁡x≤1-1 \le \sin x \le 1

    ⇒−2≤2sin⁡x≤2\Rightarrow -2 \le 2\sin x \le 2

    ⇒1≤2sin⁡x+3≤5\Rightarrow 1 \le 2\sin x + 3 \le 5

    Range =[1,5]= [1, 5]

    Answer: [1,5][1, 5]

  7. Which is greater: sin⁡2\operatorname{sin} 2 or sin⁡2∘\operatorname{sin} 2^\circ?
    1 mark
    Answer and solution

    2=2c≈114∘2 = 2^c \approx 114^\circ

    sin⁡114∘=sin⁡(180∘−66∘)=sin⁡66∘\sin 114^\circ = \sin(180^\circ - 66^\circ) = \sin 66^\circ

    sin⁡x\sin x increases from 0∘0^\circ to 90∘90^\circ and 2∘<66∘2^\circ < 66^\circ, so sin⁡2∘<sin⁡2\sin 2^\circ < \sin 2

    Answer: sin⁡2\sin 2 is greater

  8. Find the value of tan⁡1∘tan⁡2∘tan⁡3∘⋯tan⁡89∘\tan 1^\circ \tan 2^\circ \tan 3^\circ \cdots \tan 89^\circ.
    3 marks
    Answer and solution

    tan⁡1∘tan⁡89∘=tan⁡1∘cot⁡1∘=1\tan 1^\circ \tan 89^\circ = \tan 1^\circ \cot 1^\circ = 1 (as tan⁡(90∘−θ)=cot⁡θ\tan(90^\circ - \theta) = \cot\theta)

    The 89 factors make 44 such pairs, and tan⁡45∘=1\tan 45^\circ = 1 is left

    G.E =144×1=1= 1^{44} \times 1 = 1

    Answer: 11

  9. Find the least value of 4sin⁡2θ+csc⁡2θ4\sin^2\theta + \csc^2\theta.
    2 marks
    Answer and solution

    Consider 4sin⁡2θ4\sin^2\theta and csc⁡2θ\csc^2\theta; both are +ve

    A.M ≥\ge G.M: 4sin⁡2θ+csc⁡2θ2≥4sin⁡2θ⋅csc⁡2θ=4=2\displaystyle \frac{4\sin^2\theta + \csc^2\theta}{2} \ge \sqrt{4\sin^2\theta \cdot \csc^2\theta} = \sqrt{4} = 2

    ⇒4sin⁡2θ+csc⁡2θ≥4\Rightarrow 4\sin^2\theta + \csc^2\theta \ge 4; equality when sin⁡2θ=12\displaystyle \sin^2\theta = \frac{1}{2}

    Least value =4= 4

    Answer: 44

  10. If sin⁡A=1213\displaystyle \sin A = \frac{12}{13} and cos⁡B=817\displaystyle \cos B = \frac{8}{17}, where AA and BB are acute, find cos⁡(A−B)\cos(A - B).
    3 marks
    Answer and solution

    sin⁡A=1213⇒cos⁡A=513\displaystyle \sin A = \frac{12}{13} \Rightarrow \cos A = \frac{5}{13} (A acute)

    cos⁡B=817⇒sin⁡B=1517\displaystyle \cos B = \frac{8}{17} \Rightarrow \sin B = \frac{15}{17} (B acute)

    cos⁡(A−B)=cos⁡Acos⁡B+sin⁡Asin⁡B\cos(A - B) = \cos A\cos B + \sin A\sin B

    =513⋅817+1213⋅1517=40221+180221=220221\displaystyle = \frac{5}{13} \cdot \frac{8}{17} + \frac{12}{13} \cdot \frac{15}{17} = \frac{40}{221} + \frac{180}{221} = \frac{220}{221}

    Answer: 220221\displaystyle \frac{220}{221}

  11. If 0<A<B<π4\displaystyle 0 < A < B < \frac{\pi}{4}, sin⁡(A+B)=35\displaystyle \sin(A + B) = \frac{3}{5} and sin⁡(A−B)=−725\displaystyle \sin(A - B) = -\frac{7}{25}, find tan⁡2B\tan 2B.
    5 marks
    Answer and solution

    0<A<B<π4⇒0<A+B<π2\displaystyle 0 < A < B < \frac{\pi}{4} \Rightarrow 0 < A + B < \frac{\pi}{2} and A−B<0A - B < 0

    sin⁡(A+B)=35⇒cos⁡(A+B)=45\displaystyle \sin(A + B) = \frac{3}{5} \Rightarrow \cos(A + B) = \frac{4}{5}, tan⁡(A+B)=34\displaystyle \tan(A + B) = \frac{3}{4}

    sin⁡(A−B)=−725⇒cos⁡(A−B)=2425\displaystyle \sin(A - B) = -\frac{7}{25} \Rightarrow \cos(A - B) = \frac{24}{25}, tan⁡(A−B)=−724\displaystyle \tan(A - B) = -\frac{7}{24}

    tan⁡2B=tan⁡[(A+B)−(A−B)]=tan⁡(A+B)−tan⁡(A−B)1+tan⁡(A+B)tan⁡(A−B)\displaystyle \tan 2B = \tan[(A + B) - (A - B)] = \frac{\tan(A + B) - \tan(A - B)}{1 + \tan(A + B)\tan(A - B)}

    =34+7241−34⋅724=25242532\displaystyle = \frac{\frac{3}{4} + \frac{7}{24}}{1 - \frac{3}{4} \cdot \frac{7}{24}} = \frac{\frac{25}{24}}{\frac{25}{32}}

    =43\displaystyle = \frac{4}{3}

    Answer: 43\displaystyle \frac{4}{3}

  12. Find the value of sin⁡26712∘−sin⁡22212∘\displaystyle \sin^2 67\tfrac{1}{2}^\circ - \sin^2 22\tfrac{1}{2}^\circ.
    1 mark
    Answer and solution

    sin⁡2A−sin⁡2B=sin⁡(A+B)sin⁡(A−B)\sin^2 A - \sin^2 B = \sin(A + B)\sin(A - B)

    =sin⁡90∘sin⁡45∘= \sin 90^\circ \sin 45^\circ

    =1⋅12\displaystyle = 1 \cdot \frac{1}{\sqrt{2}}

    =12\displaystyle = \frac{1}{\sqrt{2}}

    Answer: 12\displaystyle \frac{1}{\sqrt{2}}

  13. In △ABC\triangle ABC, cot⁡A=1\cot A = 1 and cot⁡B=3\cot B = 3. Find cot⁡C\cot C.
    2 marks
    Answer and solution

    In △ABC\triangle ABC: cot⁡Acot⁡B+cot⁡Bcot⁡C+cot⁡Ccot⁡A=1\cot A\cot B + \cot B\cot C + \cot C\cot A = 1

    3+(1+3)cot⁡C=13 + (1 + 3)\cot C = 1

    4cot⁡C=1−3⇒cot⁡C=−12\displaystyle 4\cot C = 1 - 3 \Rightarrow \cot C = -\frac{1}{2}

    Answer: −12\displaystyle -\frac{1}{2}

  14. If tan⁡A=724\displaystyle \tan A = \frac{7}{24} and AA is acute, find cos⁡2A\cos 2A and tan⁡2A\tan 2A.
    2 marks
    Answer and solution

    tan⁡A=724\displaystyle \tan A = \frac{7}{24}, tan⁡2A=49576\displaystyle \tan^2 A = \frac{49}{576}

    cos⁡2A=1−tan⁡2A1+tan⁡2A=527576625576=527625\displaystyle \cos 2A = \frac{1 - \tan^2 A}{1 + \tan^2 A} = \frac{\frac{527}{576}}{\frac{625}{576}} = \frac{527}{625}

    tan⁡2A=2tan⁡A1−tan⁡2A=712527576=336527\displaystyle \tan 2A = \frac{2\tan A}{1 - \tan^2 A} = \frac{\frac{7}{12}}{\frac{527}{576}} = \frac{336}{527}

    Answer: cos⁡2A=527625\displaystyle \cos 2A = \frac{527}{625}, tan⁡2A=336527\displaystyle \tan 2A = \frac{336}{527}

  15. If sin⁡α=−725\displaystyle \sin\alpha = -\frac{7}{25} and 3π2<α<2π\displaystyle \frac{3\pi}{2} < \alpha < 2\pi, find cos⁡3α\cos 3\alpha and tan⁡2α\tan 2\alpha.
    5 marks
    Answer and solution

    Given sin⁡α=−725\displaystyle \sin\alpha = -\frac{7}{25} and α∈IVQ\alpha \in \text{IV}_Q

    Right triangle with sides 77, 2424, 2525; with the signs of IVQ\text{IV}_Q: sin⁡α=−725\displaystyle \sin\alpha = -\frac{7}{25}, cos⁡α=2425\displaystyle \cos\alpha = \frac{24}{25}, tan⁡α=−724\displaystyle \tan\alpha = -\frac{7}{24}

    cos⁡3α=4cos⁡3α−3cos⁡α=4(2425)3−3(2425)=5529615625−7225=1029615625\displaystyle \cos 3\alpha = 4\cos^3\alpha - 3\cos\alpha = 4\left(\frac{24}{25}\right)^3 - 3\left(\frac{24}{25}\right) = \frac{55296}{15625} - \frac{72}{25} = \frac{10296}{15625}

    tan⁡2α=2tan⁡α1−tan⁡2α=−7121−49576=−712527576=−336527\displaystyle \tan 2\alpha = \frac{2\tan\alpha}{1 - \tan^2\alpha} = \frac{-\frac{7}{12}}{1 - \frac{49}{576}} = \frac{-\frac{7}{12}}{\frac{527}{576}} = -\frac{336}{527}

    Answer: cos⁡3α=1029615625\displaystyle \cos 3\alpha = \frac{10296}{15625}, tan⁡2α=−336527\displaystyle \tan 2\alpha = -\frac{336}{527}

  16. Find the value of cos⁡2π11+cos⁡4π11+cos⁡6π11+cos⁡8π11+cos⁡10π11\displaystyle \cos\frac{2\pi}{11} + \cos\frac{4\pi}{11} + \cos\frac{6\pi}{11} + \cos\frac{8\pi}{11} + \cos\frac{10\pi}{11}.
    3 marks
    Answer and solution

    Angles in A.P.: a1=2π11\displaystyle a_1 = \frac{2\pi}{11}, an=10π11\displaystyle a_n = \frac{10\pi}{11}, d=2π11\displaystyle d = \frac{2\pi}{11}, n=5n = 5

    Sum =cos⁡a1+an2 sin⁡nd2sin⁡d2\displaystyle = \frac{\cos\frac{a_1 + a_n}{2}\,\sin\frac{nd}{2}}{\sin\frac{d}{2}}

    =cos⁡6π11sin⁡5π11sin⁡π11\displaystyle = \frac{\cos\frac{6\pi}{11}\sin\frac{5\pi}{11}}{\sin\frac{\pi}{11}}, and cos⁡6π11=−cos⁡5π11\displaystyle \cos\frac{6\pi}{11} = -\cos\frac{5\pi}{11}

    =−sin⁡10π112sin⁡π11=−sin⁡π112sin⁡π11=−12\displaystyle = -\frac{\sin\frac{10\pi}{11}}{2\sin\frac{\pi}{11}} = -\frac{\sin\frac{\pi}{11}}{2\sin\frac{\pi}{11}} = -\frac{1}{2}

    Answer: −12\displaystyle -\frac{1}{2}

  17. Prove that sin⁡2θ+sin⁡2(120∘+θ)+sin⁡2(120∘−θ)=32\displaystyle \sin^2\theta + \sin^2(120^\circ + \theta) + \sin^2(120^\circ - \theta) = \frac{3}{2}. Hence find sin⁡210∘+sin⁡2110∘+sin⁡2130∘\sin^2 10^\circ + \sin^2 110^\circ + \sin^2 130^\circ.
    5 marks
    Answer and solution

    Use sin⁡2A=1−cos⁡2A2\displaystyle \sin^2 A = \frac{1 - \cos 2A}{2}

    LHS =32−12[cos⁡2θ+cos⁡(240∘+2θ)+cos⁡(240∘−2θ)]\displaystyle = \frac{3}{2} - \frac{1}{2}[\cos 2\theta + \cos(240^\circ + 2\theta) + \cos(240^\circ - 2\theta)]

    =32−12[cos⁡2θ+2cos⁡240∘cos⁡2θ]\displaystyle = \frac{3}{2} - \frac{1}{2}[\cos 2\theta + 2\cos 240^\circ\cos 2\theta], and cos⁡240∘=−12\displaystyle \cos 240^\circ = -\frac{1}{2}

    =32−12[cos⁡2θ−cos⁡2θ]=32\displaystyle = \frac{3}{2} - \frac{1}{2}[\cos 2\theta - \cos 2\theta] = \frac{3}{2} = RHS

    Put θ=10∘\theta = 10^\circ: sin⁡210∘+sin⁡2130∘+sin⁡2110∘=32\displaystyle \sin^2 10^\circ + \sin^2 130^\circ + \sin^2 110^\circ = \frac{3}{2}

    Answer: 32\displaystyle \frac{3}{2}

  18. If xy=tan⁡75∘tan⁡15∘\displaystyle \frac{x}{y} = \frac{\tan 75^\circ}{\tan 15^\circ}, find x+yx−y\displaystyle \frac{x + y}{x - y}.
    1 mark
    Answer and solution

    xy=tan⁡Atan⁡B⇒x+yx−y=tan⁡A+tan⁡Btan⁡A−tan⁡B=sin⁡(A+B)sin⁡(A−B)\displaystyle \frac{x}{y} = \frac{\tan A}{\tan B} \Rightarrow \frac{x + y}{x - y} = \frac{\tan A + \tan B}{\tan A - \tan B} = \frac{\sin(A + B)}{\sin(A - B)}

    =sin⁡90∘sin⁡60∘=23\displaystyle = \frac{\sin 90^\circ}{\sin 60^\circ} = \frac{2}{\sqrt{3}}

    Answer: 23\displaystyle \frac{2}{\sqrt{3}}

  19. In △ABC\triangle ABC, prove that sin⁡A+sin⁡B−sin⁡C=4sin⁡A2sin⁡B2cos⁡C2\displaystyle \sin A + \sin B - \sin C = 4\sin\frac{A}{2}\sin\frac{B}{2}\cos\frac{C}{2}.
    5 marks
    Answer and solution

    A+B2=90∘−C2\displaystyle \frac{A + B}{2} = 90^\circ - \frac{C}{2}, so sin⁡A+B2=cos⁡C2\displaystyle \sin\frac{A + B}{2} = \cos\frac{C}{2} and cos⁡A+B2=sin⁡C2\displaystyle \cos\frac{A + B}{2} = \sin\frac{C}{2}

    LHS =2sin⁡A+B2cos⁡A−B2−2sin⁡C2cos⁡C2=2cos⁡C2[cos⁡A−B2−sin⁡C2]\displaystyle = 2\sin\frac{A + B}{2}\cos\frac{A - B}{2} - 2\sin\frac{C}{2}\cos\frac{C}{2} = 2\cos\frac{C}{2}\left[\cos\frac{A - B}{2} - \sin\frac{C}{2}\right]

    =2cos⁡C2[cos⁡A−B2−cos⁡A+B2]=2cos⁡C2⋅2sin⁡A2sin⁡B2\displaystyle = 2\cos\frac{C}{2}\left[\cos\frac{A - B}{2} - \cos\frac{A + B}{2}\right] = 2\cos\frac{C}{2} \cdot 2\sin\frac{A}{2}\sin\frac{B}{2}

    = RHS

    Answer: Proved: LHS =4sin⁡A2sin⁡B2cos⁡C2\displaystyle = 4\sin\frac{A}{2}\sin\frac{B}{2}\cos\frac{C}{2}

  20. Find the period of cos⁡2x\cos^2 x.
    2 marks
    Answer and solution

    cos⁡2x=1+cos⁡2x2=12+12cos⁡2x\displaystyle \cos^2 x = \frac{1 + \cos 2x}{2} = \frac{1}{2} + \frac{1}{2}\cos 2x

    Period =2π2=π\displaystyle = \frac{2\pi}{2} = \pi

    Answer: π\pi