Expresswala Academy Mathematics Tuition

Squares and Square Roots

Question paper, Set 8

  • Set 8 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 82 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write t×tt \times t in power form.
    1 mark
    Answer and solution

    tt is multiplied by itself 22 times.

    ∴t×t=t2\therefore t \times t = t^2 (read as 't squared')

    Answer: t2t^2

  2. Write the square of 2222.
    1 mark
    Answer and solution

    222=22×2222^2 = 22 \times 22

    =484= 484

    Answer: 484484

  3. Find the value of 272−14227^2 - 14^2.
    2 marks
    Answer and solution

    272−142=729−19627^2 - 14^2 = 729 - 196

    =533= 533

    Answer: 533533

  4. Which number, when squared, gives 25002500?
    1 mark
    Answer and solution

    502=50×50=250050^2 = 50 \times 50 = 2500

    ∴\therefore the number is 5050

    Answer: 5050

  5. Using the rule for numbers ending in 5, find 75275^2.
    2 marks
    Answer and solution

    The number before 55 is 77: 7×8=567 \times 8 = 56

    Write 2525 after it.

    ∴752=5625\therefore 75^2 = 5625

    Answer: 56255625

  6. Given 1832=33489183^2 = 33489, write the square root of 3348933489.
    1 mark
    Answer and solution

    a2=b⇒b=aa^2 = b \Rightarrow \sqrt{b} = a

    1832=33489⇒33489=183183^2 = 33489 \Rightarrow \sqrt{33489} = 183

    Answer: 183183

  7. Find the value of 784−169\sqrt{784} - \sqrt{169}.
    2 marks
    Answer and solution

    From the table, 784=28\sqrt{784} = 28 and 169=13\sqrt{169} = 13

    784−169=28−13=15\sqrt{784} - \sqrt{169} = 28 - 13 = 15

    Answer: 1515

  8. Using the prime factorization method, find the square root of 29162916.
    3 marks
    Answer and solution

    Prime factorization method:

    Divide by primes: 2916÷2=14582916 \div 2 = 1458, 1458÷2=7291458 \div 2 = 729, 729÷3=243729 \div 3 = 243, 243÷3=81243 \div 3 = 81, 81÷3=2781 \div 3 = 27, 27÷3=927 \div 3 = 9, 9÷3=39 \div 3 = 3

    2916=(2×2)×(3×3)×(3×3)×(3×3)\sqrt{2916} = \sqrt{(2 \times 2) \times (3 \times 3) \times (3 \times 3) \times (3 \times 3)}

    =2×3×3×3= 2 \times 3 \times 3 \times 3

    =54= 54

    Answer: 5454

  9. Using the long division method, find the square root of 37213721.
    3 marks
    Answer and solution

    Long division method:

    Pair the digits from the right: 37‾  21‾\overline{37}\;\overline{21}

    6×6=36≤376 \times 6 = 36 \le 37: first digit 66, and 37−36=137 - 36 = 1

    Bring down 2121: we get 121121. New divisor: 6×2=126 \times 2 = 12; 121×1=121121 \times 1 = 121 (122×2=244122 \times 2 = 244 is too big); 121−121=0121 - 121 = 0

    Remainder 00. ∴3721=61\therefore \sqrt{3721} = 61

    Answer: 6161

  10. Find 1521\sqrt{1521} by (i) the prime factorization method (ii) the long division method.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Prime factorization method:

    Divide by primes: 1521÷3=5071521 \div 3 = 507, 507÷3=169507 \div 3 = 169, 169÷13=13169 \div 13 = 13

    1521=(3×3)×(13×13)\sqrt{1521} = \sqrt{(3 \times 3) \times (13 \times 13)}

    =3×13= 3 \times 13

    =39= 39

    (ii) Long division method:

    Pair the digits from the right: 15‾  21‾\overline{15}\;\overline{21}

    3×3=9≤153 \times 3 = 9 \le 15: first digit 33, and 15−9=615 - 9 = 6

    Bring down 2121: we get 621621. New divisor: 3×2=63 \times 2 = 6; 69×9=62169 \times 9 = 621; 621−621=0621 - 621 = 0

    Remainder 00. ∴1521=39\therefore \sqrt{1521} = 39

    Answer: 3939

  11. Using the long division method, find the square root of 185761185761.
    5 marks
    Answer and solution

    Long division method:

    Pair the digits from the right: 18‾  57‾  61‾\overline{18}\;\overline{57}\;\overline{61}

    4×4=16≤184 \times 4 = 16 \le 18: first digit 44, and 18−16=218 - 16 = 2

    Bring down 5757: we get 257257. New divisor: 4×2=84 \times 2 = 8; 83×3=24983 \times 3 = 249 (84×4=33684 \times 4 = 336 is too big); 257−249=8257 - 249 = 8

    Bring down 6161: we get 861861. New divisor: 43×2=8643 \times 2 = 86; 861×1=861861 \times 1 = 861 (862×2=1724862 \times 2 = 1724 is too big); 861−861=0861 - 861 = 0

    Remainder 00. ∴185761=431\therefore \sqrt{185761} = 431

    Answer: 431431

  12. Simplify 18×50\sqrt{18} \times \sqrt{50}.
    2 marks
    Answer and solution

    a×b=a×b\sqrt{a} \times \sqrt{b} = \sqrt{a \times b}

    18×50=18×50=900\sqrt{18} \times \sqrt{50} = \sqrt{18 \times 50} = \sqrt{900}

    =30×30=30= \sqrt{30 \times 30} = 30

    Answer: 3030

  13. Find the value of 10×10\sqrt{10} \times \sqrt{10}.
    1 mark
    Answer and solution

    (a)2=a×a=a2=a(\sqrt{a})^2 = \sqrt{a} \times \sqrt{a} = \sqrt{a^2} = a

    ∴10×10=102=10\therefore \sqrt{10} \times \sqrt{10} = \sqrt{10^2} = 10

    Answer: 1010

  14. Simplify 4499\displaystyle \frac{\sqrt{44}}{\sqrt{99}}.
    2 marks
    Answer and solution

    ab=ab\displaystyle \frac{\sqrt{a}}{\sqrt{b}} = \sqrt{\frac{a}{b}}

    4499=4499=11×411×9\displaystyle \frac{\sqrt{44}}{\sqrt{99}} = \sqrt{\frac{44}{99}} = \sqrt{\frac{11 \times 4}{11 \times 9}}

    =49=23\displaystyle = \sqrt{\frac{4}{9}} = \frac{2}{3}

    Answer: 23\displaystyle \frac{2}{3}

  15. Show that 1717=17\displaystyle \frac{17}{\sqrt{17}} = \sqrt{17}.
    1 mark
    Answer and solution

    17=17×1717 = \sqrt{17} \times \sqrt{17}

    1717=17×1717=17\displaystyle \frac{17}{\sqrt{17}} = \frac{\sqrt{17} \times \sqrt{17}}{\sqrt{17}} = \sqrt{17}

    Answer: 17\sqrt{17}

  16. Verify that 100+49≠100+49\sqrt{100} + \sqrt{49} \ne \sqrt{100 + 49}.
    3 marks
    Answer and solution

    LHS =100+49=10+7=17=289= \sqrt{100} + \sqrt{49} = 10 + 7 = 17 = \sqrt{289}

    RHS =100+49=149= \sqrt{100 + 49} = \sqrt{149}

    ∴\therefore LHS ≠\ne RHS

    Answer: LHS =17=289= 17 = \sqrt{289}, RHS =149= \sqrt{149}; LHS ≠\ne RHS

  17. If a=12a = 12 and b=16b = 16, show that (i) a2+b2≠a+b\sqrt{a^2 + b^2} \ne a + b (ii) (a+b)2=a+b\sqrt{(a + b)^2} = a + b.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) LHS =122+162=144+256=400=20= \sqrt{12^2 + 16^2} = \sqrt{144 + 256} = \sqrt{400} = 20

    RHS =a+b=12+16=28= a + b = 12 + 16 = 28

    20≠2820 \ne 28, so a2+b2≠a+b\sqrt{a^2 + b^2} \ne a + b

    (ii) LHS =(12+16)2=282=28= \sqrt{(12 + 16)^2} = \sqrt{28^2} = 28

    RHS =12+16=28= 12 + 16 = 28

    LHS == RHS, so (a+b)2=a+b\sqrt{(a + b)^2} = a + b

    Answer: (i) 20≠2820 \ne 28 (ii) 28=2828 = 28

  18. Find the square root of 0.05290.0529.
    2 marks
    Answer and solution

    0.0529=52910000\displaystyle \sqrt{0.0529} = \sqrt{\frac{529}{10000}}

    =52910000\displaystyle = \frac{\sqrt{529}}{\sqrt{10000}}

    =23100\displaystyle = \frac{23}{100}

    =0.23= 0.23

    Answer: 0.230.23

  19. Find the square root of 0.0012960.001296.
    3 marks
    Answer and solution

    0.001296=12961000000\displaystyle \sqrt{0.001296} = \sqrt{\frac{1296}{1000000}}

    =12961000000\displaystyle = \frac{\sqrt{1296}}{\sqrt{1000000}}

    362=129636^2 = 1296, so 1296=36\sqrt{1296} = 36

    =361000\displaystyle = \frac{36}{1000}

    =0.036= 0.036

    Answer: 0.0360.036

  20. Find the square root of 11.5611.56.
    5 marks
    Answer and solution

    11.56=1156100=1156100\displaystyle \sqrt{11.56} = \sqrt{\frac{1156}{100}} = \frac{\sqrt{1156}}{\sqrt{100}}

    1156\sqrt{1156} by the long division method:

    Pair the digits from the right: 11‾  56‾\overline{11}\;\overline{56}

    3×3=9≤113 \times 3 = 9 \le 11: first digit 33, and 11−9=211 - 9 = 2

    Bring down 5656: we get 256256. New divisor: 3×2=63 \times 2 = 6; 64×4=25664 \times 4 = 256 (65×5=32565 \times 5 = 325 is too big); 256−256=0256 - 256 = 0

    1156=34\sqrt{1156} = 34

    ∴11.56=3410=3.4\displaystyle \therefore \sqrt{11.56} = \frac{34}{10} = 3.4

    Answer: 3.43.4