Expresswala Academy Mathematics Tuition

Squares and Square Roots

Question paper, Set 7

  • Set 7 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 81.1 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write 61×6161 \times 61 in power form.
    1 mark
    Answer and solution

    6161 is multiplied by itself 22 times.

    ∴61×61=612\therefore 61 \times 61 = 61^2 (read as '61 squared')

    Answer: 61261^2

  2. Find 12212^2.
    1 mark
    Answer and solution

    122=12×1212^2 = 12 \times 12

    =144= 144

    Answer: 144144

  3. Find 212+8221^2 + 8^2.
    2 marks
    Answer and solution

    212+82=441+6421^2 + 8^2 = 441 + 64

    =505= 505

    Answer: 505505

  4. Find the number whose square is 900900.
    1 mark
    Answer and solution

    302=30×30=90030^2 = 30 \times 30 = 900

    ∴\therefore the number is 3030

    Answer: 3030

  5. Find 55255^2 using the rule for numbers ending in 5.
    2 marks
    Answer and solution

    The number before 55 is 55: 5×6=305 \times 6 = 30

    Write 2525 after it.

    ∴552=3025\therefore 55^2 = 3025

    Answer: 30253025

  6. If 1742=30276174^2 = 30276, find 30276\sqrt{30276}.
    1 mark
    Answer and solution

    a2=b⇒b=aa^2 = b \Rightarrow \sqrt{b} = a

    1742=30276⇒30276=174174^2 = 30276 \Rightarrow \sqrt{30276} = 174

    Answer: 174174

  7. Find 676−196\sqrt{676} - \sqrt{196}.
    2 marks
    Answer and solution

    From the table, 676=26\sqrt{676} = 26 and 196=14\sqrt{196} = 14

    676−196=26−14=12\sqrt{676} - \sqrt{196} = 26 - 14 = 12

    Answer: 1212

  8. Find 9216\sqrt{9216} by the prime factorization method.
    3 marks
    Answer and solution

    Prime factorization method:

    Divide by primes: 9216÷2=46089216 \div 2 = 4608, 4608÷2=23044608 \div 2 = 2304, 2304÷2=11522304 \div 2 = 1152, 1152÷2=5761152 \div 2 = 576, 576÷2=288576 \div 2 = 288, 288÷2=144288 \div 2 = 144, 144÷2=72144 \div 2 = 72, 72÷2=3672 \div 2 = 36, 36÷2=1836 \div 2 = 18, 18÷2=918 \div 2 = 9, 9÷3=39 \div 3 = 3

    9216=(2×2)×(2×2)×(2×2)×(2×2)×(2×2)×(3×3)\sqrt{9216} = \sqrt{(2 \times 2) \times (2 \times 2) \times (2 \times 2) \times (2 \times 2) \times (2 \times 2) \times (3 \times 3)}

    =2×2×2×2×2×3= 2 \times 2 \times 2 \times 2 \times 2 \times 3

    =96= 96

    Answer: 9696

  9. Find 7396\sqrt{7396} by the long division method.
    3 marks
    Answer and solution

    Long division method:

    Pair the digits from the right: 73‾  96‾\overline{73}\;\overline{96}

    8×8=64≤738 \times 8 = 64 \le 73: first digit 88, and 73−64=973 - 64 = 9

    Bring down 9696: we get 996996. New divisor: 8×2=168 \times 2 = 16; 166×6=996166 \times 6 = 996 (167×7=1169167 \times 7 = 1169 is too big); 996−996=0996 - 996 = 0

    Remainder 00. ∴7396=86\therefore \sqrt{7396} = 86

    Answer: 8686

  10. Find 9801\sqrt{9801} by (i) the prime factorization method (ii) the long division method.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Prime factorization method:

    Divide by primes: 9801÷3=32679801 \div 3 = 3267, 3267÷3=10893267 \div 3 = 1089, 1089÷3=3631089 \div 3 = 363, 363÷3=121363 \div 3 = 121, 121÷11=11121 \div 11 = 11

    9801=(3×3)×(3×3)×(11×11)\sqrt{9801} = \sqrt{(3 \times 3) \times (3 \times 3) \times (11 \times 11)}

    =3×3×11= 3 \times 3 \times 11

    =99= 99

    (ii) Long division method:

    Pair the digits from the right: 98‾  01‾\overline{98}\;\overline{01}

    9×9=81≤989 \times 9 = 81 \le 98: first digit 99, and 98−81=1798 - 81 = 17

    Bring down 0101: we get 17011701. New divisor: 9×2=189 \times 2 = 18; 189×9=1701189 \times 9 = 1701; 1701−1701=01701 - 1701 = 0

    Remainder 00. ∴9801=99\therefore \sqrt{9801} = 99

    Answer: 9999

  11. Find 77284\sqrt{77284} by the long division method.
    5 marks
    Answer and solution

    Long division method:

    Pair the digits from the right: 7‾  72‾  84‾\overline{7}\;\overline{72}\;\overline{84}

    2×2=4≤72 \times 2 = 4 \le 7: first digit 22, and 7−4=37 - 4 = 3

    Bring down 7272: we get 372372. New divisor: 2×2=42 \times 2 = 4; 47×7=32947 \times 7 = 329 (48×8=38448 \times 8 = 384 is too big); 372−329=43372 - 329 = 43

    Bring down 8484: we get 43844384. New divisor: 27×2=5427 \times 2 = 54; 548×8=4384548 \times 8 = 4384 (549×9=4941549 \times 9 = 4941 is too big); 4384−4384=04384 - 4384 = 0

    Remainder 00. ∴77284=278\therefore \sqrt{77284} = 278

    Answer: 278278

  12. Find 8×18\sqrt{8} \times \sqrt{18}.
    2 marks
    Answer and solution

    a×b=a×b\sqrt{a} \times \sqrt{b} = \sqrt{a \times b}

    8×18=8×18=144\sqrt{8} \times \sqrt{18} = \sqrt{8 \times 18} = \sqrt{144}

    =12×12=12= \sqrt{12 \times 12} = 12

    Answer: 1212

  13. Find (17)2(\sqrt{17})^2.
    1 mark
    Answer and solution

    (a)2=a×a=a2=a(\sqrt{a})^2 = \sqrt{a} \times \sqrt{a} = \sqrt{a^2} = a

    ∴17×17=172=17\therefore \sqrt{17} \times \sqrt{17} = \sqrt{17^2} = 17

    Answer: 1717

  14. Find 96150\displaystyle \frac{\sqrt{96}}{\sqrt{150}}.
    2 marks
    Answer and solution

    ab=ab\displaystyle \frac{\sqrt{a}}{\sqrt{b}} = \sqrt{\frac{a}{b}}

    96150=96150=6×166×25\displaystyle \frac{\sqrt{96}}{\sqrt{150}} = \sqrt{\frac{96}{150}} = \sqrt{\frac{6 \times 16}{6 \times 25}}

    =1625=45\displaystyle = \sqrt{\frac{16}{25}} = \frac{4}{5}

    Answer: 45\displaystyle \frac{4}{5}

  15. Simplify 1414\displaystyle \frac{14}{\sqrt{14}}.
    1 mark
    Answer and solution

    14=14×1414 = \sqrt{14} \times \sqrt{14}

    1414=14×1414=14\displaystyle \frac{14}{\sqrt{14}} = \frac{\sqrt{14} \times \sqrt{14}}{\sqrt{14}} = \sqrt{14}

    Answer: 14\sqrt{14}

  16. Show that 121+9≠121+9\sqrt{121} + \sqrt{9} \ne \sqrt{121 + 9}.
    3 marks
    Answer and solution

    LHS =121+9=11+3=14=196= \sqrt{121} + \sqrt{9} = 11 + 3 = 14 = \sqrt{196}

    RHS =121+9=130= \sqrt{121 + 9} = \sqrt{130}

    ∴\therefore LHS ≠\ne RHS

    Answer: LHS =14=196= 14 = \sqrt{196}, RHS =130= \sqrt{130}; LHS ≠\ne RHS

  17. Taking a=7a = 7 and b=24b = 24, verify that (i) a2+b2≠a+b\sqrt{a^2 + b^2} \ne a + b (ii) (a+b)2=a+b\sqrt{(a + b)^2} = a + b.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) LHS =72+242=49+576=625=25= \sqrt{7^2 + 24^2} = \sqrt{49 + 576} = \sqrt{625} = 25

    RHS =a+b=7+24=31= a + b = 7 + 24 = 31

    25≠3125 \ne 31, so a2+b2≠a+b\sqrt{a^2 + b^2} \ne a + b

    (ii) LHS =(7+24)2=312=31= \sqrt{(7 + 24)^2} = \sqrt{31^2} = 31

    RHS =7+24=31= 7 + 24 = 31

    LHS == RHS, so (a+b)2=a+b\sqrt{(a + b)^2} = a + b

    Answer: (i) 25≠3125 \ne 31 (ii) 31=3131 = 31

  18. Find 0.0361\sqrt{0.0361}.
    2 marks
    Answer and solution

    0.0361=36110000\displaystyle \sqrt{0.0361} = \sqrt{\frac{361}{10000}}

    =36110000\displaystyle = \frac{\sqrt{361}}{\sqrt{10000}}

    =19100\displaystyle = \frac{19}{100}

    =0.19= 0.19

    Answer: 0.190.19

  19. Find 0.009025\sqrt{0.009025}.
    3 marks
    Answer and solution

    0.009025=90251000000\displaystyle \sqrt{0.009025} = \sqrt{\frac{9025}{1000000}}

    =90251000000\displaystyle = \frac{\sqrt{9025}}{\sqrt{1000000}}

    952=902595^2 = 9025, so 9025=95\sqrt{9025} = 95

    =951000\displaystyle = \frac{95}{1000}

    =0.095= 0.095

    Answer: 0.0950.095

  20. Find 86.49\sqrt{86.49}.
    5 marks
    Answer and solution

    86.49=8649100=8649100\displaystyle \sqrt{86.49} = \sqrt{\frac{8649}{100}} = \frac{\sqrt{8649}}{\sqrt{100}}

    8649\sqrt{8649} by the long division method:

    Pair the digits from the right: 86‾  49‾\overline{86}\;\overline{49}

    9×9=81≤869 \times 9 = 81 \le 86: first digit 99, and 86−81=586 - 81 = 5

    Bring down 4949: we get 549549. New divisor: 9×2=189 \times 2 = 18; 183×3=549183 \times 3 = 549 (184×4=736184 \times 4 = 736 is too big); 549−549=0549 - 549 = 0

    8649=93\sqrt{8649} = 93

    ∴86.49=9310=9.3\displaystyle \therefore \sqrt{86.49} = \frac{93}{10} = 9.3

    Answer: 9.39.3