Expresswala Academy Mathematics Tuition

Squares and Square Roots

Question paper, Set 2

  • Set 2 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 82.1 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write y×yy \times y in power form.
    1 mark
    Answer and solution

    yy is multiplied by itself 22 times.

    ∴y×y=y2\therefore y \times y = y^2 (read as 'y squared')

    Answer: y2y^2

  2. Write the square of 2323.
    1 mark
    Answer and solution

    232=23×2323^2 = 23 \times 23

    =529= 529

    Answer: 529529

  3. Find the value of 182+7218^2 + 7^2.
    2 marks
    Answer and solution

    182+72=324+4918^2 + 7^2 = 324 + 49

    =373= 373

    Answer: 373373

  4. Which number, when squared, gives 16001600?
    1 mark
    Answer and solution

    402=40×40=160040^2 = 40 \times 40 = 1600

    ∴\therefore the number is 4040

    Answer: 4040

  5. Using the rule for numbers ending in 5, find 35235^2.
    2 marks
    Answer and solution

    The number before 55 is 33: 3×4=123 \times 4 = 12

    Write 2525 after it.

    ∴352=1225\therefore 35^2 = 1225

    Answer: 12251225

  6. Given 1272=16129127^2 = 16129, write the square root of 1612916129.
    1 mark
    Answer and solution

    a2=b⇒b=aa^2 = b \Rightarrow \sqrt{b} = a

    1272=16129⇒16129=127127^2 = 16129 \Rightarrow \sqrt{16129} = 127

    Answer: 127127

  7. Find the value of 729−256\sqrt{729} - \sqrt{256}.
    2 marks
    Answer and solution

    From the table, 729=27\sqrt{729} = 27 and 256=16\sqrt{256} = 16

    729−256=27−16=11\sqrt{729} - \sqrt{256} = 27 - 16 = 11

    Answer: 1111

  8. Using the prime factorization method, find the square root of 31363136.
    3 marks
    Answer and solution

    Prime factorization method:

    Divide by primes: 3136÷2=15683136 \div 2 = 1568, 1568÷2=7841568 \div 2 = 784, 784÷2=392784 \div 2 = 392, 392÷2=196392 \div 2 = 196, 196÷2=98196 \div 2 = 98, 98÷2=4998 \div 2 = 49, 49÷7=749 \div 7 = 7

    3136=(2×2)×(2×2)×(2×2)×(7×7)\sqrt{3136} = \sqrt{(2 \times 2) \times (2 \times 2) \times (2 \times 2) \times (7 \times 7)}

    =2×2×2×7= 2 \times 2 \times 2 \times 7

    =56= 56

    Answer: 5656

  9. Using the long division method, find the square root of 44894489.
    3 marks
    Answer and solution

    Long division method:

    Pair the digits from the right: 44‾  89‾\overline{44}\;\overline{89}

    6×6=36≤446 \times 6 = 36 \le 44: first digit 66, and 44−36=844 - 36 = 8

    Bring down 8989: we get 889889. New divisor: 6×2=126 \times 2 = 12; 127×7=889127 \times 7 = 889 (128×8=1024128 \times 8 = 1024 is too big); 889−889=0889 - 889 = 0

    Remainder 00. ∴4489=67\therefore \sqrt{4489} = 67

    Answer: 6767

  10. Find 2704\sqrt{2704} by (i) the prime factorization method (ii) the long division method.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Prime factorization method:

    Divide by primes: 2704÷2=13522704 \div 2 = 1352, 1352÷2=6761352 \div 2 = 676, 676÷2=338676 \div 2 = 338, 338÷2=169338 \div 2 = 169, 169÷13=13169 \div 13 = 13

    2704=(2×2)×(2×2)×(13×13)\sqrt{2704} = \sqrt{(2 \times 2) \times (2 \times 2) \times (13 \times 13)}

    =2×2×13= 2 \times 2 \times 13

    =52= 52

    (ii) Long division method:

    Pair the digits from the right: 27‾  04‾\overline{27}\;\overline{04}

    5×5=25≤275 \times 5 = 25 \le 27: first digit 55, and 27−25=227 - 25 = 2

    Bring down 0404: we get 204204. New divisor: 5×2=105 \times 2 = 10; 102×2=204102 \times 2 = 204 (103×3=309103 \times 3 = 309 is too big); 204−204=0204 - 204 = 0

    Remainder 00. ∴2704=52\therefore \sqrt{2704} = 52

    Answer: 5252

  11. Using the long division method, find the square root of 2689626896.
    5 marks
    Answer and solution

    Long division method:

    Pair the digits from the right: 2‾  68‾  96‾\overline{2}\;\overline{68}\;\overline{96}

    1×1=1≤21 \times 1 = 1 \le 2: first digit 11, and 2−1=12 - 1 = 1

    Bring down 6868: we get 168168. New divisor: 1×2=21 \times 2 = 2; 26×6=15626 \times 6 = 156 (27×7=18927 \times 7 = 189 is too big); 168−156=12168 - 156 = 12

    Bring down 9696: we get 12961296. New divisor: 16×2=3216 \times 2 = 32; 324×4=1296324 \times 4 = 1296 (325×5=1625325 \times 5 = 1625 is too big); 1296−1296=01296 - 1296 = 0

    Remainder 00. ∴26896=164\therefore \sqrt{26896} = 164

    Answer: 164164

  12. Simplify 5×20\sqrt{5} \times \sqrt{20}.
    2 marks
    Answer and solution

    a×b=a×b\sqrt{a} \times \sqrt{b} = \sqrt{a \times b}

    5×20=5×20=100\sqrt{5} \times \sqrt{20} = \sqrt{5 \times 20} = \sqrt{100}

    =10×10=10= \sqrt{10 \times 10} = 10

    Answer: 1010

  13. Find the value of 13×13\sqrt{13} \times \sqrt{13}.
    1 mark
    Answer and solution

    (a)2=a×a=a2=a(\sqrt{a})^2 = \sqrt{a} \times \sqrt{a} = \sqrt{a^2} = a

    ∴13×13=132=13\therefore \sqrt{13} \times \sqrt{13} = \sqrt{13^2} = 13

    Answer: 1313

  14. Simplify 14775\displaystyle \frac{\sqrt{147}}{\sqrt{75}}.
    2 marks
    Answer and solution

    ab=ab\displaystyle \frac{\sqrt{a}}{\sqrt{b}} = \sqrt{\frac{a}{b}}

    14775=14775=3×493×25\displaystyle \frac{\sqrt{147}}{\sqrt{75}} = \sqrt{\frac{147}{75}} = \sqrt{\frac{3 \times 49}{3 \times 25}}

    =4925=75\displaystyle = \sqrt{\frac{49}{25}} = \frac{7}{5}

    Answer: 75\displaystyle \frac{7}{5}

  15. Show that 1111=11\displaystyle \frac{11}{\sqrt{11}} = \sqrt{11}.
    1 mark
    Answer and solution

    11=11×1111 = \sqrt{11} \times \sqrt{11}

    1111=11×1111=11\displaystyle \frac{11}{\sqrt{11}} = \frac{\sqrt{11} \times \sqrt{11}}{\sqrt{11}} = \sqrt{11}

    Answer: 11\sqrt{11}

  16. Verify that 121−49≠121−49\sqrt{121} - \sqrt{49} \ne \sqrt{121 - 49}.
    3 marks
    Answer and solution

    LHS =121−49=11−7=4=16= \sqrt{121} - \sqrt{49} = 11 - 7 = 4 = \sqrt{16}

    RHS =121−49=72= \sqrt{121 - 49} = \sqrt{72}

    ∴\therefore LHS ≠\ne RHS

    Answer: LHS =4=16= 4 = \sqrt{16}, RHS =72= \sqrt{72}; LHS ≠\ne RHS

  17. If a=5a = 5 and b=12b = 12, show that (i) a2+b2≠a+b\sqrt{a^2 + b^2} \ne a + b (ii) (a+b)2=a+b\sqrt{(a + b)^2} = a + b.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) LHS =52+122=25+144=169=13= \sqrt{5^2 + 12^2} = \sqrt{25 + 144} = \sqrt{169} = 13

    RHS =a+b=5+12=17= a + b = 5 + 12 = 17

    13≠1713 \ne 17, so a2+b2≠a+b\sqrt{a^2 + b^2} \ne a + b

    (ii) LHS =(5+12)2=172=17= \sqrt{(5 + 12)^2} = \sqrt{17^2} = 17

    RHS =5+12=17= 5 + 12 = 17

    LHS == RHS, so (a+b)2=a+b\sqrt{(a + b)^2} = a + b

    Answer: (i) 13≠1713 \ne 17 (ii) 17=1717 = 17

  18. Find the square root of 0.06760.0676.
    2 marks
    Answer and solution

    0.0676=67610000\displaystyle \sqrt{0.0676} = \sqrt{\frac{676}{10000}}

    =67610000\displaystyle = \frac{\sqrt{676}}{\sqrt{10000}}

    =26100\displaystyle = \frac{26}{100}

    =0.26= 0.26

    Answer: 0.260.26

  19. Find the square root of 0.0020250.002025.
    3 marks
    Answer and solution

    0.002025=20251000000\displaystyle \sqrt{0.002025} = \sqrt{\frac{2025}{1000000}}

    =20251000000\displaystyle = \frac{\sqrt{2025}}{\sqrt{1000000}}

    452=202545^2 = 2025, so 2025=45\sqrt{2025} = 45

    =451000\displaystyle = \frac{45}{1000}

    =0.045= 0.045

    Answer: 0.0450.045

  20. Find the square root of 46.2446.24.
    5 marks
    Answer and solution

    46.24=4624100=4624100\displaystyle \sqrt{46.24} = \sqrt{\frac{4624}{100}} = \frac{\sqrt{4624}}{\sqrt{100}}

    4624\sqrt{4624} by the long division method:

    Pair the digits from the right: 46‾  24‾\overline{46}\;\overline{24}

    6×6=36≤466 \times 6 = 36 \le 46: first digit 66, and 46−36=1046 - 36 = 10

    Bring down 2424: we get 10241024. New divisor: 6×2=126 \times 2 = 12; 128×8=1024128 \times 8 = 1024 (129×9=1161129 \times 9 = 1161 is too big); 1024−1024=01024 - 1024 = 0

    4624=68\sqrt{4624} = 68

    ∴46.24=6810=6.8\displaystyle \therefore \sqrt{46.24} = \frac{68}{10} = 6.8

    Answer: 6.86.8