Expresswala Academy Mathematics Tuition

Squares and Square Roots

Question paper, Set 4

  • Set 4 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 82.2 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write m×mm \times m in power form.
    1 mark
    Answer and solution

    mm is multiplied by itself 22 times.

    ∴m×m=m2\therefore m \times m = m^2 (read as 'm squared')

    Answer: m2m^2

  2. Find 28228^2.
    1 mark
    Answer and solution

    282=28×2828^2 = 28 \times 28

    =784= 784

    Answer: 784784

  3. Find the value of 262−11226^2 - 11^2.
    2 marks
    Answer and solution

    262−112=676−12126^2 - 11^2 = 676 - 121

    =555= 555

    Answer: 555555

  4. Which number, when squared, gives 36003600?
    1 mark
    Answer and solution

    602=60×60=360060^2 = 60 \times 60 = 3600

    ∴\therefore the number is 6060

    Answer: 6060

  5. Using the rule for numbers ending in 5, find 45245^2.
    2 marks
    Answer and solution

    The number before 55 is 44: 4×5=204 \times 5 = 20

    Write 2525 after it.

    ∴452=2025\therefore 45^2 = 2025

    Answer: 20252025

  6. Given 1462=21316146^2 = 21316, write the square root of 2131621316.
    1 mark
    Answer and solution

    a2=b⇒b=aa^2 = b \Rightarrow \sqrt{b} = a

    1462=21316⇒21316=146146^2 = 21316 \Rightarrow \sqrt{21316} = 146

    Answer: 146146

  7. Find the value of 441+289\sqrt{441} + \sqrt{289}.
    2 marks
    Answer and solution

    From the table, 441=21\sqrt{441} = 21 and 289=17\sqrt{289} = 17

    441+289=21+17=38\sqrt{441} + \sqrt{289} = 21 + 17 = 38

    Answer: 3838

  8. Using the prime factorization method, find the square root of 12961296.
    3 marks
    Answer and solution

    Prime factorization method:

    Divide by primes: 1296÷2=6481296 \div 2 = 648, 648÷2=324648 \div 2 = 324, 324÷2=162324 \div 2 = 162, 162÷2=81162 \div 2 = 81, 81÷3=2781 \div 3 = 27, 27÷3=927 \div 3 = 9, 9÷3=39 \div 3 = 3

    1296=(2×2)×(2×2)×(3×3)×(3×3)\sqrt{1296} = \sqrt{(2 \times 2) \times (2 \times 2) \times (3 \times 3) \times (3 \times 3)}

    =2×2×3×3= 2 \times 2 \times 3 \times 3

    =36= 36

    Answer: 3636

  9. Using the long division method, find the square root of 88368836.
    3 marks
    Answer and solution

    Long division method:

    Pair the digits from the right: 88‾  36‾\overline{88}\;\overline{36}

    9×9=81≤889 \times 9 = 81 \le 88: first digit 99, and 88−81=788 - 81 = 7

    Bring down 3636: we get 736736. New divisor: 9×2=189 \times 2 = 18; 184×4=736184 \times 4 = 736 (185×5=925185 \times 5 = 925 is too big); 736−736=0736 - 736 = 0

    Remainder 00. ∴8836=94\therefore \sqrt{8836} = 94

    Answer: 9494

  10. Find 7744\sqrt{7744} by (i) the prime factorization method (ii) the long division method.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Prime factorization method:

    Divide by primes: 7744÷2=38727744 \div 2 = 3872, 3872÷2=19363872 \div 2 = 1936, 1936÷2=9681936 \div 2 = 968, 968÷2=484968 \div 2 = 484, 484÷2=242484 \div 2 = 242, 242÷2=121242 \div 2 = 121, 121÷11=11121 \div 11 = 11

    7744=(2×2)×(2×2)×(2×2)×(11×11)\sqrt{7744} = \sqrt{(2 \times 2) \times (2 \times 2) \times (2 \times 2) \times (11 \times 11)}

    =2×2×2×11= 2 \times 2 \times 2 \times 11

    =88= 88

    (ii) Long division method:

    Pair the digits from the right: 77‾  44‾\overline{77}\;\overline{44}

    8×8=64≤778 \times 8 = 64 \le 77: first digit 88, and 77−64=1377 - 64 = 13

    Bring down 4444: we get 13441344. New divisor: 8×2=168 \times 2 = 16; 168×8=1344168 \times 8 = 1344 (169×9=1521169 \times 9 = 1521 is too big); 1344−1344=01344 - 1344 = 0

    Remainder 00. ∴7744=88\therefore \sqrt{7744} = 88

    Answer: 8888

  11. Using the long division method, find the square root of 170569170569.
    5 marks
    Answer and solution

    Long division method:

    Pair the digits from the right: 17‾  05‾  69‾\overline{17}\;\overline{05}\;\overline{69}

    4×4=16≤174 \times 4 = 16 \le 17: first digit 44, and 17−16=117 - 16 = 1

    Bring down 0505: we get 105105. New divisor: 4×2=84 \times 2 = 8; 81×1=8181 \times 1 = 81 (82×2=16482 \times 2 = 164 is too big); 105−81=24105 - 81 = 24

    Bring down 6969: we get 24692469. New divisor: 41×2=8241 \times 2 = 82; 823×3=2469823 \times 3 = 2469 (824×4=3296824 \times 4 = 3296 is too big); 2469−2469=02469 - 2469 = 0

    Remainder 00. ∴170569=413\therefore \sqrt{170569} = 413

    Answer: 413413

  12. Simplify 2×32\sqrt{2} \times \sqrt{32}.
    2 marks
    Answer and solution

    a×b=a×b\sqrt{a} \times \sqrt{b} = \sqrt{a \times b}

    2×32=2×32=64\sqrt{2} \times \sqrt{32} = \sqrt{2 \times 32} = \sqrt{64}

    =8×8=8= \sqrt{8 \times 8} = 8

    Answer: 88

  13. Find the value of 19×19\sqrt{19} \times \sqrt{19}.
    1 mark
    Answer and solution

    (a)2=a×a=a2=a(\sqrt{a})^2 = \sqrt{a} \times \sqrt{a} = \sqrt{a^2} = a

    ∴19×19=192=19\therefore \sqrt{19} \times \sqrt{19} = \sqrt{19^2} = 19

    Answer: 1919

  14. Simplify 12545\displaystyle \frac{\sqrt{125}}{\sqrt{45}}.
    2 marks
    Answer and solution

    ab=ab\displaystyle \frac{\sqrt{a}}{\sqrt{b}} = \sqrt{\frac{a}{b}}

    12545=12545=5×255×9\displaystyle \frac{\sqrt{125}}{\sqrt{45}} = \sqrt{\frac{125}{45}} = \sqrt{\frac{5 \times 25}{5 \times 9}}

    =259=53\displaystyle = \sqrt{\frac{25}{9}} = \frac{5}{3}

    Answer: 53\displaystyle \frac{5}{3}

  15. Show that 1313=13\displaystyle \frac{13}{\sqrt{13}} = \sqrt{13}.
    1 mark
    Answer and solution

    13=13×1313 = \sqrt{13} \times \sqrt{13}

    1313=13×1313=13\displaystyle \frac{13}{\sqrt{13}} = \frac{\sqrt{13} \times \sqrt{13}}{\sqrt{13}} = \sqrt{13}

    Answer: 13\sqrt{13}

  16. Verify that 196−81≠196−81\sqrt{196} - \sqrt{81} \ne \sqrt{196 - 81}.
    3 marks
    Answer and solution

    LHS =196−81=14−9=5=25= \sqrt{196} - \sqrt{81} = 14 - 9 = 5 = \sqrt{25}

    RHS =196−81=115= \sqrt{196 - 81} = \sqrt{115}

    ∴\therefore LHS ≠\ne RHS

    Answer: LHS =5=25= 5 = \sqrt{25}, RHS =115= \sqrt{115}; LHS ≠\ne RHS

  17. If a=15a = 15 and b=9b = 9, show that (i) a2−b2≠a−b\sqrt{a^2 - b^2} \ne a - b (ii) (a−b)2=a−b\sqrt{(a - b)^2} = a - b.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) LHS =152−92=225−81=144=12= \sqrt{15^2 - 9^2} = \sqrt{225 - 81} = \sqrt{144} = 12

    RHS =a−b=15−9=6= a - b = 15 - 9 = 6

    12≠612 \ne 6, so a2−b2≠a−b\sqrt{a^2 - b^2} \ne a - b

    (ii) LHS =(15−9)2=62=6= \sqrt{(15 - 9)^2} = \sqrt{6^2} = 6

    RHS =15−9=6= 15 - 9 = 6

    LHS == RHS, so (a−b)2=a−b\sqrt{(a - b)^2} = a - b

    Answer: (i) 12≠612 \ne 6 (ii) 6=66 = 6

  18. Find the square root of 0.01690.0169.
    2 marks
    Answer and solution

    0.0169=16910000\displaystyle \sqrt{0.0169} = \sqrt{\frac{169}{10000}}

    =16910000\displaystyle = \frac{\sqrt{169}}{\sqrt{10000}}

    =13100\displaystyle = \frac{13}{100}

    =0.13= 0.13

    Answer: 0.130.13

  19. Find the square root of 0.0042250.004225.
    3 marks
    Answer and solution

    0.004225=42251000000\displaystyle \sqrt{0.004225} = \sqrt{\frac{4225}{1000000}}

    =42251000000\displaystyle = \frac{\sqrt{4225}}{\sqrt{1000000}}

    652=422565^2 = 4225, so 4225=65\sqrt{4225} = 65

    =651000\displaystyle = \frac{65}{1000}

    =0.065= 0.065

    Answer: 0.0650.065

  20. Find the square root of 50.4150.41.
    5 marks
    Answer and solution

    50.41=5041100=5041100\displaystyle \sqrt{50.41} = \sqrt{\frac{5041}{100}} = \frac{\sqrt{5041}}{\sqrt{100}}

    5041\sqrt{5041} by the long division method:

    Pair the digits from the right: 50‾  41‾\overline{50}\;\overline{41}

    7×7=49≤507 \times 7 = 49 \le 50: first digit 77, and 50−49=150 - 49 = 1

    Bring down 4141: we get 141141. New divisor: 7×2=147 \times 2 = 14; 141×1=141141 \times 1 = 141 (142×2=284142 \times 2 = 284 is too big); 141−141=0141 - 141 = 0

    5041=71\sqrt{5041} = 71

    ∴50.41=7110=7.1\displaystyle \therefore \sqrt{50.41} = \frac{71}{10} = 7.1

    Answer: 7.17.1