Expresswala Academy Mathematics Tuition

Squares and Square Roots

Question paper, Set 6

  • Set 6 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 82.6 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write p×pp \times p in power form.
    1 mark
    Answer and solution

    pp is multiplied by itself 22 times.

    ∴p×p=p2\therefore p \times p = p^2 (read as 'p squared')

    Answer: p2p^2

  2. Find the value of 26226^2.
    1 mark
    Answer and solution

    262=26×2626^2 = 26 \times 26

    =676= 676

    Answer: 676676

  3. Find the value of 162−9216^2 - 9^2.
    2 marks
    Answer and solution

    162−92=256−8116^2 - 9^2 = 256 - 81

    =175= 175

    Answer: 175175

  4. Find 302+40230^2 + 40^2.
    1 mark
    Answer and solution

    302+402=900+160030^2 + 40^2 = 900 + 1600

    =2500= 2500

    Answer: 25002500

  5. Using the rule for numbers ending in 5, find 15215^2 and 25225^2.
    2 marks
    Answer and solution

    1515: 1×2=21 \times 2 = 2, write 2525 after it: 152=22515^2 = 225

    2525: 2×3=62 \times 3 = 6, write 2525 after it: 252=62525^2 = 625

    Answer: 152=22515^2 = 225, 252=62525^2 = 625

  6. Given 1672=27889167^2 = 27889, write the square root of 2788927889.
    1 mark
    Answer and solution

    a2=b⇒b=aa^2 = b \Rightarrow \sqrt{b} = a

    1672=27889⇒27889=167167^2 = 27889 \Rightarrow \sqrt{27889} = 167

    Answer: 167167

  7. Find the value of 324+484\sqrt{324} + \sqrt{484}.
    2 marks
    Answer and solution

    From the table, 324=18\sqrt{324} = 18 and 484=22\sqrt{484} = 22

    324+484=18+22=40\sqrt{324} + \sqrt{484} = 18 + 22 = 40

    Answer: 4040

  8. Using the prime factorization method, find the square root of 39693969.
    3 marks
    Answer and solution

    Prime factorization method:

    Divide by primes: 3969÷3=13233969 \div 3 = 1323, 1323÷3=4411323 \div 3 = 441, 441÷3=147441 \div 3 = 147, 147÷3=49147 \div 3 = 49, 49÷7=749 \div 7 = 7

    3969=(3×3)×(3×3)×(7×7)\sqrt{3969} = \sqrt{(3 \times 3) \times (3 \times 3) \times (7 \times 7)}

    =3×3×7= 3 \times 3 \times 7

    =63= 63

    Answer: 6363

  9. Using the long division method, find the square root of 62416241.
    3 marks
    Answer and solution

    Long division method:

    Pair the digits from the right: 62‾  41‾\overline{62}\;\overline{41}

    7×7=49≤627 \times 7 = 49 \le 62: first digit 77, and 62−49=1362 - 49 = 13

    Bring down 4141: we get 13411341. New divisor: 7×2=147 \times 2 = 14; 149×9=1341149 \times 9 = 1341; 1341−1341=01341 - 1341 = 0

    Remainder 00. ∴6241=79\therefore \sqrt{6241} = 79

    Answer: 7979

  10. Find 9604\sqrt{9604} by (i) the prime factorization method (ii) the long division method.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Prime factorization method:

    Divide by primes: 9604÷2=48029604 \div 2 = 4802, 4802÷2=24014802 \div 2 = 2401, 2401÷7=3432401 \div 7 = 343, 343÷7=49343 \div 7 = 49, 49÷7=749 \div 7 = 7

    9604=(2×2)×(7×7)×(7×7)\sqrt{9604} = \sqrt{(2 \times 2) \times (7 \times 7) \times (7 \times 7)}

    =2×7×7= 2 \times 7 \times 7

    =98= 98

    (ii) Long division method:

    Pair the digits from the right: 96‾  04‾\overline{96}\;\overline{04}

    9×9=81≤969 \times 9 = 81 \le 96: first digit 99, and 96−81=1596 - 81 = 15

    Bring down 0404: we get 15041504. New divisor: 9×2=189 \times 2 = 18; 188×8=1504188 \times 8 = 1504 (189×9=1701189 \times 9 = 1701 is too big); 1504−1504=01504 - 1504 = 0

    Remainder 00. ∴9604=98\therefore \sqrt{9604} = 98

    Answer: 9898

  11. Using the long division method, find the square root of 3686436864.
    5 marks
    Answer and solution

    Long division method:

    Pair the digits from the right: 3‾  68‾  64‾\overline{3}\;\overline{68}\;\overline{64}

    1×1=1≤31 \times 1 = 1 \le 3: first digit 11, and 3−1=23 - 1 = 2

    Bring down 6868: we get 268268. New divisor: 1×2=21 \times 2 = 2; 29×9=26129 \times 9 = 261; 268−261=7268 - 261 = 7

    Bring down 6464: we get 764764. New divisor: 19×2=3819 \times 2 = 38; 382×2=764382 \times 2 = 764 (383×3=1149383 \times 3 = 1149 is too big); 764−764=0764 - 764 = 0

    Remainder 00. ∴36864=192\therefore \sqrt{36864} = 192

    Answer: 192192

  12. Simplify 12×27\sqrt{12} \times \sqrt{27}.
    2 marks
    Answer and solution

    a×b=a×b\sqrt{a} \times \sqrt{b} = \sqrt{a \times b}

    12×27=12×27=324\sqrt{12} \times \sqrt{27} = \sqrt{12 \times 27} = \sqrt{324}

    =18×18=18= \sqrt{18 \times 18} = 18

    Answer: 1818

  13. Find the value of 6×6\sqrt{6} \times \sqrt{6}.
    1 mark
    Answer and solution

    (a)2=a×a=a2=a(\sqrt{a})^2 = \sqrt{a} \times \sqrt{a} = \sqrt{a^2} = a

    ∴6×6=62=6\therefore \sqrt{6} \times \sqrt{6} = \sqrt{6^2} = 6

    Answer: 66

  14. Simplify 10875\displaystyle \frac{\sqrt{108}}{\sqrt{75}}.
    2 marks
    Answer and solution

    ab=ab\displaystyle \frac{\sqrt{a}}{\sqrt{b}} = \sqrt{\frac{a}{b}}

    10875=10875=3×363×25\displaystyle \frac{\sqrt{108}}{\sqrt{75}} = \sqrt{\frac{108}{75}} = \sqrt{\frac{3 \times 36}{3 \times 25}}

    =3625=65\displaystyle = \sqrt{\frac{36}{25}} = \frac{6}{5}

    Answer: 65\displaystyle \frac{6}{5}

  15. Show that 1515=15\displaystyle \frac{15}{\sqrt{15}} = \sqrt{15}.
    1 mark
    Answer and solution

    15=15×1515 = \sqrt{15} \times \sqrt{15}

    1515=15×1515=15\displaystyle \frac{15}{\sqrt{15}} = \frac{\sqrt{15} \times \sqrt{15}}{\sqrt{15}} = \sqrt{15}

    Answer: 15\sqrt{15}

  16. Verify that 289−64≠289−64\sqrt{289} - \sqrt{64} \ne \sqrt{289 - 64}.
    3 marks
    Answer and solution

    LHS =289−64=17−8=9= \sqrt{289} - \sqrt{64} = 17 - 8 = 9

    RHS =289−64=225=15= \sqrt{289 - 64} = \sqrt{225} = 15

    ∴\therefore LHS ≠\ne RHS

    Answer: LHS =9= 9, RHS =15= 15; LHS ≠\ne RHS

  17. If a=20a = 20 and b=21b = 21, show that (i) a2+b2≠a+b\sqrt{a^2 + b^2} \ne a + b (ii) (a+b)2=a+b\sqrt{(a + b)^2} = a + b.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) LHS =202+212=400+441=841=29= \sqrt{20^2 + 21^2} = \sqrt{400 + 441} = \sqrt{841} = 29

    RHS =a+b=20+21=41= a + b = 20 + 21 = 41

    29≠4129 \ne 41, so a2+b2≠a+b\sqrt{a^2 + b^2} \ne a + b

    (ii) LHS =(20+21)2=412=41= \sqrt{(20 + 21)^2} = \sqrt{41^2} = 41

    RHS =20+21=41= 20 + 21 = 41

    LHS == RHS, so (a+b)2=a+b\sqrt{(a + b)^2} = a + b

    Answer: (i) 29≠4129 \ne 41 (ii) 41=4141 = 41

  18. Find the square root of 0.05760.0576.
    2 marks
    Answer and solution

    0.0576=57610000\displaystyle \sqrt{0.0576} = \sqrt{\frac{576}{10000}}

    =57610000\displaystyle = \frac{\sqrt{576}}{\sqrt{10000}}

    =24100\displaystyle = \frac{24}{100}

    =0.24= 0.24

    Answer: 0.240.24

  19. Find the square root of 0.0072250.007225.
    3 marks
    Answer and solution

    0.007225=72251000000\displaystyle \sqrt{0.007225} = \sqrt{\frac{7225}{1000000}}

    =72251000000\displaystyle = \frac{\sqrt{7225}}{\sqrt{1000000}}

    852=722585^2 = 7225, so 7225=85\sqrt{7225} = 85

    =851000\displaystyle = \frac{85}{1000}

    =0.085= 0.085

    Answer: 0.0850.085

  20. Find the square root of 67.2467.24.
    5 marks
    Answer and solution

    67.24=6724100=6724100\displaystyle \sqrt{67.24} = \sqrt{\frac{6724}{100}} = \frac{\sqrt{6724}}{\sqrt{100}}

    6724\sqrt{6724} by the long division method:

    Pair the digits from the right: 67‾  24‾\overline{67}\;\overline{24}

    8×8=64≤678 \times 8 = 64 \le 67: first digit 88, and 67−64=367 - 64 = 3

    Bring down 2424: we get 324324. New divisor: 8×2=168 \times 2 = 16; 162×2=324162 \times 2 = 324 (163×3=489163 \times 3 = 489 is too big); 324−324=0324 - 324 = 0

    6724=82\sqrt{6724} = 82

    ∴67.24=8210=8.2\displaystyle \therefore \sqrt{67.24} = \frac{82}{10} = 8.2

    Answer: 8.28.2