Expresswala Academy Mathematics Tuition

Squares and Square Roots

Question paper, Set 10

  • Set 10 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 81.9 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write q×qq \times q in power form.
    1 mark
    Answer and solution

    qq is multiplied by itself 22 times.

    ∴q×q=q2\therefore q \times q = q^2 (read as 'q squared')

    Answer: q2q^2

  2. Find 13213^2.
    1 mark
    Answer and solution

    132=13×1313^2 = 13 \times 13

    =169= 169

    Answer: 169169

  3. Find the value of 282−21228^2 - 21^2.
    2 marks
    Answer and solution

    282−212=784−44128^2 - 21^2 = 784 - 441

    =343= 343

    Answer: 343343

  4. Which number, when squared, gives 1000010000?
    1 mark
    Answer and solution

    1002=100×100=10000100^2 = 100 \times 100 = 10000

    ∴\therefore the number is 100100

    Answer: 100100

  5. Using the rule for numbers ending in 5, find 1152115^2.
    2 marks
    Answer and solution

    The number before 55 is 1111: 11×12=13211 \times 12 = 132

    Write 2525 after it.

    ∴1152=13225\therefore 115^2 = 13225

    Answer: 1322513225

  6. Given 2162=46656216^2 = 46656, write the square root of 4665646656.
    1 mark
    Answer and solution

    a2=b⇒b=aa^2 = b \Rightarrow \sqrt{b} = a

    2162=46656⇒46656=216216^2 = 46656 \Rightarrow \sqrt{46656} = 216

    Answer: 216216

  7. Find the value of 576−361\sqrt{576} - \sqrt{361}.
    2 marks
    Answer and solution

    From the table, 576=24\sqrt{576} = 24 and 361=19\sqrt{361} = 19

    576−361=24−19=5\sqrt{576} - \sqrt{361} = 24 - 19 = 5

    Answer: 55

  8. Using the prime factorization method, find the square root of 23042304.
    3 marks
    Answer and solution

    Prime factorization method:

    Divide by primes: 2304÷2=11522304 \div 2 = 1152, 1152÷2=5761152 \div 2 = 576, 576÷2=288576 \div 2 = 288, 288÷2=144288 \div 2 = 144, 144÷2=72144 \div 2 = 72, 72÷2=3672 \div 2 = 36, 36÷2=1836 \div 2 = 18, 18÷2=918 \div 2 = 9, 9÷3=39 \div 3 = 3

    2304=(2×2)×(2×2)×(2×2)×(2×2)×(3×3)\sqrt{2304} = \sqrt{(2 \times 2) \times (2 \times 2) \times (2 \times 2) \times (2 \times 2) \times (3 \times 3)}

    =2×2×2×2×3= 2 \times 2 \times 2 \times 2 \times 3

    =48= 48

    Answer: 4848

  9. Using the long division method, find the square root of 28092809.
    3 marks
    Answer and solution

    Long division method:

    Pair the digits from the right: 28‾  09‾\overline{28}\;\overline{09}

    5×5=25≤285 \times 5 = 25 \le 28: first digit 55, and 28−25=328 - 25 = 3

    Bring down 0909: we get 309309. New divisor: 5×2=105 \times 2 = 10; 103×3=309103 \times 3 = 309 (104×4=416104 \times 4 = 416 is too big); 309−309=0309 - 309 = 0

    Remainder 00. ∴2809=53\therefore \sqrt{2809} = 53

    Answer: 5353

  10. Find 1089\sqrt{1089} by (i) the prime factorization method (ii) the long division method.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Prime factorization method:

    Divide by primes: 1089÷3=3631089 \div 3 = 363, 363÷3=121363 \div 3 = 121, 121÷11=11121 \div 11 = 11

    1089=(3×3)×(11×11)\sqrt{1089} = \sqrt{(3 \times 3) \times (11 \times 11)}

    =3×11= 3 \times 11

    =33= 33

    (ii) Long division method:

    Pair the digits from the right: 10‾  89‾\overline{10}\;\overline{89}

    3×3=9≤103 \times 3 = 9 \le 10: first digit 33, and 10−9=110 - 9 = 1

    Bring down 8989: we get 189189. New divisor: 3×2=63 \times 2 = 6; 63×3=18963 \times 3 = 189 (64×4=25664 \times 4 = 256 is too big); 189−189=0189 - 189 = 0

    Remainder 00. ∴1089=33\therefore \sqrt{1089} = 33

    Answer: 3333

  11. Using the long division method, find the square root of 104976104976.
    5 marks
    Answer and solution

    Long division method:

    Pair the digits from the right: 10‾  49‾  76‾\overline{10}\;\overline{49}\;\overline{76}

    3×3=9≤103 \times 3 = 9 \le 10: first digit 33, and 10−9=110 - 9 = 1

    Bring down 4949: we get 149149. New divisor: 3×2=63 \times 2 = 6; 62×2=12462 \times 2 = 124 (63×3=18963 \times 3 = 189 is too big); 149−124=25149 - 124 = 25

    Bring down 7676: we get 25762576. New divisor: 32×2=6432 \times 2 = 64; 644×4=2576644 \times 4 = 2576 (645×5=3225645 \times 5 = 3225 is too big); 2576−2576=02576 - 2576 = 0

    Remainder 00. ∴104976=324\therefore \sqrt{104976} = 324

    Answer: 324324

  12. Simplify 5×45\sqrt{5} \times \sqrt{45}.
    2 marks
    Answer and solution

    a×b=a×b\sqrt{a} \times \sqrt{b} = \sqrt{a \times b}

    5×45=5×45=225\sqrt{5} \times \sqrt{45} = \sqrt{5 \times 45} = \sqrt{225}

    =15×15=15= \sqrt{15 \times 15} = 15

    Answer: 1515

  13. Find the value of 14×14\sqrt{14} \times \sqrt{14}.
    1 mark
    Answer and solution

    (a)2=a×a=a2=a(\sqrt{a})^2 = \sqrt{a} \times \sqrt{a} = \sqrt{a^2} = a

    ∴14×14=142=14\therefore \sqrt{14} \times \sqrt{14} = \sqrt{14^2} = 14

    Answer: 1414

  14. Simplify 5496\displaystyle \frac{\sqrt{54}}{\sqrt{96}}.
    2 marks
    Answer and solution

    ab=ab\displaystyle \frac{\sqrt{a}}{\sqrt{b}} = \sqrt{\frac{a}{b}}

    5496=5496=6×96×16\displaystyle \frac{\sqrt{54}}{\sqrt{96}} = \sqrt{\frac{54}{96}} = \sqrt{\frac{6 \times 9}{6 \times 16}}

    =916=34\displaystyle = \sqrt{\frac{9}{16}} = \frac{3}{4}

    Answer: 34\displaystyle \frac{3}{4}

  15. Show that 2121=21\displaystyle \frac{21}{\sqrt{21}} = \sqrt{21}.
    1 mark
    Answer and solution

    21=21×2121 = \sqrt{21} \times \sqrt{21}

    2121=21×2121=21\displaystyle \frac{21}{\sqrt{21}} = \frac{\sqrt{21} \times \sqrt{21}}{\sqrt{21}} = \sqrt{21}

    Answer: 21\sqrt{21}

  16. Verify that 36+25≠36+25\sqrt{36} + \sqrt{25} \ne \sqrt{36 + 25}.
    3 marks
    Answer and solution

    LHS =36+25=6+5=11=121= \sqrt{36} + \sqrt{25} = 6 + 5 = 11 = \sqrt{121}

    RHS =36+25=61= \sqrt{36 + 25} = \sqrt{61}

    ∴\therefore LHS ≠\ne RHS

    Answer: LHS =11=121= 11 = \sqrt{121}, RHS =61= \sqrt{61}; LHS ≠\ne RHS

  17. If a=25a = 25 and b=20b = 20, show that (i) a2−b2≠a−b\sqrt{a^2 - b^2} \ne a - b (ii) (a−b)2=a−b\sqrt{(a - b)^2} = a - b.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) LHS =252−202=625−400=225=15= \sqrt{25^2 - 20^2} = \sqrt{625 - 400} = \sqrt{225} = 15

    RHS =a−b=25−20=5= a - b = 25 - 20 = 5

    15≠515 \ne 5, so a2−b2≠a−b\sqrt{a^2 - b^2} \ne a - b

    (ii) LHS =(25−20)2=52=5= \sqrt{(25 - 20)^2} = \sqrt{5^2} = 5

    RHS =25−20=5= 25 - 20 = 5

    LHS == RHS, so (a−b)2=a−b\sqrt{(a - b)^2} = a - b

    Answer: (i) 15≠515 \ne 5 (ii) 5=55 = 5

  18. Find the square root of 0.01440.0144.
    2 marks
    Answer and solution

    0.0144=14410000\displaystyle \sqrt{0.0144} = \sqrt{\frac{144}{10000}}

    =14410000\displaystyle = \frac{\sqrt{144}}{\sqrt{10000}}

    =12100\displaystyle = \frac{12}{100}

    =0.12= 0.12

    Answer: 0.120.12

  19. Find the square root of 0.0040960.004096.
    3 marks
    Answer and solution

    0.004096=40961000000\displaystyle \sqrt{0.004096} = \sqrt{\frac{4096}{1000000}}

    =40961000000\displaystyle = \frac{\sqrt{4096}}{\sqrt{1000000}}

    642=409664^2 = 4096, so 4096=64\sqrt{4096} = 64

    =641000\displaystyle = \frac{64}{1000}

    =0.064= 0.064

    Answer: 0.0640.064

  20. Find the square root of 24.0124.01.
    5 marks
    Answer and solution

    24.01=2401100=2401100\displaystyle \sqrt{24.01} = \sqrt{\frac{2401}{100}} = \frac{\sqrt{2401}}{\sqrt{100}}

    2401\sqrt{2401} by the long division method:

    Pair the digits from the right: 24‾  01‾\overline{24}\;\overline{01}

    4×4=16≤244 \times 4 = 16 \le 24: first digit 44, and 24−16=824 - 16 = 8

    Bring down 0101: we get 801801. New divisor: 4×2=84 \times 2 = 8; 89×9=80189 \times 9 = 801; 801−801=0801 - 801 = 0

    2401=49\sqrt{2401} = 49

    ∴24.01=4910=4.9\displaystyle \therefore \sqrt{24.01} = \frac{49}{10} = 4.9

    Answer: 4.94.9