Expresswala Academy Mathematics Tuition

Squares and Square Roots

Question paper, Set 3

  • Set 3 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 80.6 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write 43×4343 \times 43 in power form.
    1 mark
    Answer and solution

    4343 is multiplied by itself 22 times.

    ∴43×43=432\therefore 43 \times 43 = 43^2 (read as '43 squared')

    Answer: 43243^2

  2. Find the value of 14214^2.
    1 mark
    Answer and solution

    142=14×1414^2 = 14 \times 14

    =196= 196

    Answer: 196196

  3. Find 232−18223^2 - 18^2.
    2 marks
    Answer and solution

    232−182=529−32423^2 - 18^2 = 529 - 324

    =205= 205

    Answer: 205205

  4. Find the number whose square is 81008100.
    1 mark
    Answer and solution

    902=90×90=810090^2 = 90 \times 90 = 8100

    ∴\therefore the number is 9090

    Answer: 9090

  5. Find 85285^2 using the rule for numbers ending in 5.
    2 marks
    Answer and solution

    The number before 55 is 88: 8×9=728 \times 9 = 72

    Write 2525 after it.

    ∴852=7225\therefore 85^2 = 7225

    Answer: 72257225

  6. If 1322=17424132^2 = 17424, find 17424\sqrt{17424}.
    1 mark
    Answer and solution

    a2=b⇒b=aa^2 = b \Rightarrow \sqrt{b} = a

    1322=17424⇒17424=132132^2 = 17424 \Rightarrow \sqrt{17424} = 132

    Answer: 132132

  7. Find 169+576\sqrt{169} + \sqrt{576}.
    2 marks
    Answer and solution

    From the table, 169=13\sqrt{169} = 13 and 576=24\sqrt{576} = 24

    169+576=13+24=37\sqrt{169} + \sqrt{576} = 13 + 24 = 37

    Answer: 3737

  8. Find 5184\sqrt{5184} by the prime factorization method.
    3 marks
    Answer and solution

    Prime factorization method:

    Divide by primes: 5184÷2=25925184 \div 2 = 2592, 2592÷2=12962592 \div 2 = 1296, 1296÷2=6481296 \div 2 = 648, 648÷2=324648 \div 2 = 324, 324÷2=162324 \div 2 = 162, 162÷2=81162 \div 2 = 81, 81÷3=2781 \div 3 = 27, 27÷3=927 \div 3 = 9, 9÷3=39 \div 3 = 3

    5184=(2×2)×(2×2)×(2×2)×(3×3)×(3×3)\sqrt{5184} = \sqrt{(2 \times 2) \times (2 \times 2) \times (2 \times 2) \times (3 \times 3) \times (3 \times 3)}

    =2×2×2×3×3= 2 \times 2 \times 2 \times 3 \times 3

    =72= 72

    Answer: 7272

  9. Find 7921\sqrt{7921} by the long division method.
    3 marks
    Answer and solution

    Long division method:

    Pair the digits from the right: 79‾  21‾\overline{79}\;\overline{21}

    8×8=64≤798 \times 8 = 64 \le 79: first digit 88, and 79−64=1579 - 64 = 15

    Bring down 2121: we get 15211521. New divisor: 8×2=168 \times 2 = 16; 169×9=1521169 \times 9 = 1521; 1521−1521=01521 - 1521 = 0

    Remainder 00. ∴7921=89\therefore \sqrt{7921} = 89

    Answer: 8989

  10. Find 5929\sqrt{5929} by (i) the prime factorization method (ii) the long division method.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Prime factorization method:

    Divide by primes: 5929÷7=8475929 \div 7 = 847, 847÷7=121847 \div 7 = 121, 121÷11=11121 \div 11 = 11

    5929=(7×7)×(11×11)\sqrt{5929} = \sqrt{(7 \times 7) \times (11 \times 11)}

    =7×11= 7 \times 11

    =77= 77

    (ii) Long division method:

    Pair the digits from the right: 59‾  29‾\overline{59}\;\overline{29}

    7×7=49≤597 \times 7 = 49 \le 59: first digit 77, and 59−49=1059 - 49 = 10

    Bring down 2929: we get 10291029. New divisor: 7×2=147 \times 2 = 14; 147×7=1029147 \times 7 = 1029 (148×8=1184148 \times 8 = 1184 is too big); 1029−1029=01029 - 1029 = 0

    Remainder 00. ∴5929=77\therefore \sqrt{5929} = 77

    Answer: 7777

  11. Find 83521\sqrt{83521} by the long division method.
    5 marks
    Answer and solution

    Long division method:

    Pair the digits from the right: 8‾  35‾  21‾\overline{8}\;\overline{35}\;\overline{21}

    2×2=4≤82 \times 2 = 4 \le 8: first digit 22, and 8−4=48 - 4 = 4

    Bring down 3535: we get 435435. New divisor: 2×2=42 \times 2 = 4; 48×8=38448 \times 8 = 384 (49×9=44149 \times 9 = 441 is too big); 435−384=51435 - 384 = 51

    Bring down 2121: we get 51215121. New divisor: 28×2=5628 \times 2 = 56; 569×9=5121569 \times 9 = 5121; 5121−5121=05121 - 5121 = 0

    Remainder 00. ∴83521=289\therefore \sqrt{83521} = 289

    Answer: 289289

  12. Find 6×24\sqrt{6} \times \sqrt{24}.
    2 marks
    Answer and solution

    a×b=a×b\sqrt{a} \times \sqrt{b} = \sqrt{a \times b}

    6×24=6×24=144\sqrt{6} \times \sqrt{24} = \sqrt{6 \times 24} = \sqrt{144}

    =12×12=12= \sqrt{12 \times 12} = 12

    Answer: 1212

  13. Find (5)2(\sqrt{5})^2.
    1 mark
    Answer and solution

    (a)2=a×a=a2=a(\sqrt{a})^2 = \sqrt{a} \times \sqrt{a} = \sqrt{a^2} = a

    ∴5×5=52=5\therefore \sqrt{5} \times \sqrt{5} = \sqrt{5^2} = 5

    Answer: 55

  14. Find 4827\displaystyle \frac{\sqrt{48}}{\sqrt{27}}.
    2 marks
    Answer and solution

    ab=ab\displaystyle \frac{\sqrt{a}}{\sqrt{b}} = \sqrt{\frac{a}{b}}

    4827=4827=3×163×9\displaystyle \frac{\sqrt{48}}{\sqrt{27}} = \sqrt{\frac{48}{27}} = \sqrt{\frac{3 \times 16}{3 \times 9}}

    =169=43\displaystyle = \sqrt{\frac{16}{9}} = \frac{4}{3}

    Answer: 43\displaystyle \frac{4}{3}

  15. Simplify 66\displaystyle \frac{6}{\sqrt{6}}.
    1 mark
    Answer and solution

    6=6×66 = \sqrt{6} \times \sqrt{6}

    66=6×66=6\displaystyle \frac{6}{\sqrt{6}} = \frac{\sqrt{6} \times \sqrt{6}}{\sqrt{6}} = \sqrt{6}

    Answer: 6\sqrt{6}

  16. Show that 225+400≠225+400\sqrt{225} + \sqrt{400} \ne \sqrt{225 + 400}.
    3 marks
    Answer and solution

    LHS =225+400=15+20=35= \sqrt{225} + \sqrt{400} = 15 + 20 = 35

    RHS =225+400=625=25= \sqrt{225 + 400} = \sqrt{625} = 25

    ∴\therefore LHS ≠\ne RHS

    Answer: LHS =35= 35, RHS =25= 25; LHS ≠\ne RHS

  17. Taking a=35a = 35 and b=28b = 28, verify that (i) a2−b2≠a−b\sqrt{a^2 - b^2} \ne a - b (ii) (a−b)2=a−b\sqrt{(a - b)^2} = a - b.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) LHS =352−282=1225−784=441=21= \sqrt{35^2 - 28^2} = \sqrt{1225 - 784} = \sqrt{441} = 21

    RHS =a−b=35−28=7= a - b = 35 - 28 = 7

    21≠721 \ne 7, so a2−b2≠a−b\sqrt{a^2 - b^2} \ne a - b

    (ii) LHS =(35−28)2=72=7= \sqrt{(35 - 28)^2} = \sqrt{7^2} = 7

    RHS =35−28=7= 35 - 28 = 7

    LHS == RHS, so (a−b)2=a−b\sqrt{(a - b)^2} = a - b

    Answer: (i) 21≠721 \ne 7 (ii) 7=77 = 7

  18. Find 0.0289\sqrt{0.0289}.
    2 marks
    Answer and solution

    0.0289=28910000\displaystyle \sqrt{0.0289} = \sqrt{\frac{289}{10000}}

    =28910000\displaystyle = \frac{\sqrt{289}}{\sqrt{10000}}

    =17100\displaystyle = \frac{17}{100}

    =0.17= 0.17

    Answer: 0.170.17

  19. Find 0.003025\sqrt{0.003025}.
    3 marks
    Answer and solution

    0.003025=30251000000\displaystyle \sqrt{0.003025} = \sqrt{\frac{3025}{1000000}}

    =30251000000\displaystyle = \frac{\sqrt{3025}}{\sqrt{1000000}}

    552=302555^2 = 3025, so 3025=55\sqrt{3025} = 55

    =551000\displaystyle = \frac{55}{1000}

    =0.055= 0.055

    Answer: 0.0550.055

  20. Find 84.64\sqrt{84.64}.
    5 marks
    Answer and solution

    84.64=8464100=8464100\displaystyle \sqrt{84.64} = \sqrt{\frac{8464}{100}} = \frac{\sqrt{8464}}{\sqrt{100}}

    8464\sqrt{8464} by the long division method:

    Pair the digits from the right: 84‾  64‾\overline{84}\;\overline{64}

    9×9=81≤849 \times 9 = 81 \le 84: first digit 99, and 84−81=384 - 81 = 3

    Bring down 6464: we get 364364. New divisor: 9×2=189 \times 2 = 18; 182×2=364182 \times 2 = 364 (183×3=549183 \times 3 = 549 is too big); 364−364=0364 - 364 = 0

    8464=92\sqrt{8464} = 92

    ∴84.64=9210=9.2\displaystyle \therefore \sqrt{84.64} = \frac{92}{10} = 9.2

    Answer: 9.29.2