Expresswala Academy Mathematics Tuition

Squares and Square Roots

Question paper, Set 5

  • Set 5 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 80.7 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write 52×5252 \times 52 in power form.
    1 mark
    Answer and solution

    5252 is multiplied by itself 22 times.

    ∴52×52=522\therefore 52 \times 52 = 52^2 (read as '52 squared')

    Answer: 52252^2

  2. Write the square of 1919.
    1 mark
    Answer and solution

    192=19×1919^2 = 19 \times 19

    =361= 361

    Answer: 361361

  3. Find 242+9224^2 + 9^2.
    2 marks
    Answer and solution

    242+92=576+8124^2 + 9^2 = 576 + 81

    =657= 657

    Answer: 657657

  4. Find the number whose square is 64006400.
    1 mark
    Answer and solution

    802=80×80=640080^2 = 80 \times 80 = 6400

    ∴\therefore the number is 8080

    Answer: 8080

  5. Find 95295^2 using the rule for numbers ending in 5.
    2 marks
    Answer and solution

    The number before 55 is 99: 9×10=909 \times 10 = 90

    Write 2525 after it.

    ∴952=9025\therefore 95^2 = 9025

    Answer: 90259025

  6. If 1582=24964158^2 = 24964, find 24964\sqrt{24964}.
    1 mark
    Answer and solution

    a2=b⇒b=aa^2 = b \Rightarrow \sqrt{b} = a

    1582=24964⇒24964=158158^2 = 24964 \Rightarrow \sqrt{24964} = 158

    Answer: 158158

  7. Find 841−121\sqrt{841} - \sqrt{121}.
    2 marks
    Answer and solution

    From the table, 841=29\sqrt{841} = 29 and 121=11\sqrt{121} = 11

    841−121=29−11=18\sqrt{841} - \sqrt{121} = 29 - 11 = 18

    Answer: 1818

  8. Find 7056\sqrt{7056} by the prime factorization method.
    3 marks
    Answer and solution

    Prime factorization method:

    Divide by primes: 7056÷2=35287056 \div 2 = 3528, 3528÷2=17643528 \div 2 = 1764, 1764÷2=8821764 \div 2 = 882, 882÷2=441882 \div 2 = 441, 441÷3=147441 \div 3 = 147, 147÷3=49147 \div 3 = 49, 49÷7=749 \div 7 = 7

    7056=(2×2)×(2×2)×(3×3)×(7×7)\sqrt{7056} = \sqrt{(2 \times 2) \times (2 \times 2) \times (3 \times 3) \times (7 \times 7)}

    =2×2×3×7= 2 \times 2 \times 3 \times 7

    =84= 84

    Answer: 8484

  9. Find 2209\sqrt{2209} by the long division method.
    3 marks
    Answer and solution

    Long division method:

    Pair the digits from the right: 22‾  09‾\overline{22}\;\overline{09}

    4×4=16≤224 \times 4 = 16 \le 22: first digit 44, and 22−16=622 - 16 = 6

    Bring down 0909: we get 609609. New divisor: 4×2=84 \times 2 = 8; 87×7=60987 \times 7 = 609 (88×8=70488 \times 8 = 704 is too big); 609−609=0609 - 609 = 0

    Remainder 00. ∴2209=47\therefore \sqrt{2209} = 47

    Answer: 4747

  10. Find 8281\sqrt{8281} by (i) the prime factorization method (ii) the long division method.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Prime factorization method:

    Divide by primes: 8281÷7=11838281 \div 7 = 1183, 1183÷7=1691183 \div 7 = 169, 169÷13=13169 \div 13 = 13

    8281=(7×7)×(13×13)\sqrt{8281} = \sqrt{(7 \times 7) \times (13 \times 13)}

    =7×13= 7 \times 13

    =91= 91

    (ii) Long division method:

    Pair the digits from the right: 82‾  81‾\overline{82}\;\overline{81}

    9×9=81≤829 \times 9 = 81 \le 82: first digit 99, and 82−81=182 - 81 = 1

    Bring down 8181: we get 181181. New divisor: 9×2=189 \times 2 = 18; 181×1=181181 \times 1 = 181 (182×2=364182 \times 2 = 364 is too big); 181−181=0181 - 181 = 0

    Remainder 00. ∴8281=91\therefore \sqrt{8281} = 91

    Answer: 9191

  11. Find 126736\sqrt{126736} by the long division method.
    5 marks
    Answer and solution

    Long division method:

    Pair the digits from the right: 12‾  67‾  36‾\overline{12}\;\overline{67}\;\overline{36}

    3×3=9≤123 \times 3 = 9 \le 12: first digit 33, and 12−9=312 - 9 = 3

    Bring down 6767: we get 367367. New divisor: 3×2=63 \times 2 = 6; 65×5=32565 \times 5 = 325 (66×6=39666 \times 6 = 396 is too big); 367−325=42367 - 325 = 42

    Bring down 3636: we get 42364236. New divisor: 35×2=7035 \times 2 = 70; 706×6=4236706 \times 6 = 4236 (707×7=4949707 \times 7 = 4949 is too big); 4236−4236=04236 - 4236 = 0

    Remainder 00. ∴126736=356\therefore \sqrt{126736} = 356

    Answer: 356356

  12. Find 7×28\sqrt{7} \times \sqrt{28}.
    2 marks
    Answer and solution

    a×b=a×b\sqrt{a} \times \sqrt{b} = \sqrt{a \times b}

    7×28=7×28=196\sqrt{7} \times \sqrt{28} = \sqrt{7 \times 28} = \sqrt{196}

    =14×14=14= \sqrt{14 \times 14} = 14

    Answer: 1414

  13. Find (11)2(\sqrt{11})^2.
    1 mark
    Answer and solution

    (a)2=a×a=a2=a(\sqrt{a})^2 = \sqrt{a} \times \sqrt{a} = \sqrt{a^2} = a

    ∴11×11=112=11\therefore \sqrt{11} \times \sqrt{11} = \sqrt{11^2} = 11

    Answer: 1111

  14. Find 98162\displaystyle \frac{\sqrt{98}}{\sqrt{162}}.
    2 marks
    Answer and solution

    ab=ab\displaystyle \frac{\sqrt{a}}{\sqrt{b}} = \sqrt{\frac{a}{b}}

    98162=98162=2×492×81\displaystyle \frac{\sqrt{98}}{\sqrt{162}} = \sqrt{\frac{98}{162}} = \sqrt{\frac{2 \times 49}{2 \times 81}}

    =4981=79\displaystyle = \sqrt{\frac{49}{81}} = \frac{7}{9}

    Answer: 79\displaystyle \frac{7}{9}

  15. Simplify 1010\displaystyle \frac{10}{\sqrt{10}}.
    1 mark
    Answer and solution

    10=10×1010 = \sqrt{10} \times \sqrt{10}

    1010=10×1010=10\displaystyle \frac{10}{\sqrt{10}} = \frac{\sqrt{10} \times \sqrt{10}}{\sqrt{10}} = \sqrt{10}

    Answer: 10\sqrt{10}

  16. Show that 81+25≠81+25\sqrt{81} + \sqrt{25} \ne \sqrt{81 + 25}.
    3 marks
    Answer and solution

    LHS =81+25=9+5=14=196= \sqrt{81} + \sqrt{25} = 9 + 5 = 14 = \sqrt{196}

    RHS =81+25=106= \sqrt{81 + 25} = \sqrt{106}

    ∴\therefore LHS ≠\ne RHS

    Answer: LHS =14=196= 14 = \sqrt{196}, RHS =106= \sqrt{106}; LHS ≠\ne RHS

  17. Taking a=8a = 8 and b=15b = 15, verify that (i) a2+b2≠a+b\sqrt{a^2 + b^2} \ne a + b (ii) (a+b)2=a+b\sqrt{(a + b)^2} = a + b.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) LHS =82+152=64+225=289=17= \sqrt{8^2 + 15^2} = \sqrt{64 + 225} = \sqrt{289} = 17

    RHS =a+b=8+15=23= a + b = 8 + 15 = 23

    17≠2317 \ne 23, so a2+b2≠a+b\sqrt{a^2 + b^2} \ne a + b

    (ii) LHS =(8+15)2=232=23= \sqrt{(8 + 15)^2} = \sqrt{23^2} = 23

    RHS =8+15=23= 8 + 15 = 23

    LHS == RHS, so (a+b)2=a+b\sqrt{(a + b)^2} = a + b

    Answer: (i) 17≠2317 \ne 23 (ii) 23=2323 = 23

  18. Find 0.0784\sqrt{0.0784}.
    2 marks
    Answer and solution

    0.0784=78410000\displaystyle \sqrt{0.0784} = \sqrt{\frac{784}{10000}}

    =78410000\displaystyle = \frac{\sqrt{784}}{\sqrt{10000}}

    =28100\displaystyle = \frac{28}{100}

    =0.28= 0.28

    Answer: 0.280.28

  19. Find 0.005625\sqrt{0.005625}.
    3 marks
    Answer and solution

    0.005625=56251000000\displaystyle \sqrt{0.005625} = \sqrt{\frac{5625}{1000000}}

    =56251000000\displaystyle = \frac{\sqrt{5625}}{\sqrt{1000000}}

    752=562575^2 = 5625, so 5625=75\sqrt{5625} = 75

    =751000\displaystyle = \frac{75}{1000}

    =0.075= 0.075

    Answer: 0.0750.075

  20. Find 14.44\sqrt{14.44}.
    5 marks
    Answer and solution

    14.44=1444100=1444100\displaystyle \sqrt{14.44} = \sqrt{\frac{1444}{100}} = \frac{\sqrt{1444}}{\sqrt{100}}

    1444\sqrt{1444} by the long division method:

    Pair the digits from the right: 14‾  44‾\overline{14}\;\overline{44}

    3×3=9≤143 \times 3 = 9 \le 14: first digit 33, and 14−9=514 - 9 = 5

    Bring down 4444: we get 544544. New divisor: 3×2=63 \times 2 = 6; 68×8=54468 \times 8 = 544 (69×9=62169 \times 9 = 621 is too big); 544−544=0544 - 544 = 0

    1444=38\sqrt{1444} = 38

    ∴14.44=3810=3.8\displaystyle \therefore \sqrt{14.44} = \frac{38}{10} = 3.8

    Answer: 3.83.8