Expresswala Academy Mathematics Tuition

Squares and Square Roots

Question paper, Set 9

  • Set 9 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 80.9 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write 74×7474 \times 74 in power form.
    1 mark
    Answer and solution

    7474 is multiplied by itself 22 times.

    ∴74×74=742\therefore 74 \times 74 = 74^2 (read as '74 squared')

    Answer: 74274^2

  2. Find the value of 29229^2.
    1 mark
    Answer and solution

    292=29×2929^2 = 29 \times 29

    =841= 841

    Answer: 841841

  3. Find 132+19213^2 + 19^2.
    2 marks
    Answer and solution

    132+192=169+36113^2 + 19^2 = 169 + 361

    =530= 530

    Answer: 530530

  4. Find the number whose square is 400400.
    1 mark
    Answer and solution

    202=20×20=40020^2 = 20 \times 20 = 400

    ∴\therefore the number is 2020

    Answer: 2020

  5. Find 1052105^2 using the rule for numbers ending in 5.
    2 marks
    Answer and solution

    The number before 55 is 1010: 10×11=11010 \times 11 = 110

    Write 2525 after it.

    ∴1052=11025\therefore 105^2 = 11025

    Answer: 1102511025

  6. If 1912=36481191^2 = 36481, find 36481\sqrt{36481}.
    1 mark
    Answer and solution

    a2=b⇒b=aa^2 = b \Rightarrow \sqrt{b} = a

    1912=36481⇒36481=191191^2 = 36481 \Rightarrow \sqrt{36481} = 191

    Answer: 191191

  7. Find 529+121\sqrt{529} + \sqrt{121}.
    2 marks
    Answer and solution

    From the table, 529=23\sqrt{529} = 23 and 121=11\sqrt{121} = 11

    529+121=23+11=34\sqrt{529} + \sqrt{121} = 23 + 11 = 34

    Answer: 3434

  8. Find 4356\sqrt{4356} by the prime factorization method.
    3 marks
    Answer and solution

    Prime factorization method:

    Divide by primes: 4356÷2=21784356 \div 2 = 2178, 2178÷2=10892178 \div 2 = 1089, 1089÷3=3631089 \div 3 = 363, 363÷3=121363 \div 3 = 121, 121÷11=11121 \div 11 = 11

    4356=(2×2)×(3×3)×(11×11)\sqrt{4356} = \sqrt{(2 \times 2) \times (3 \times 3) \times (11 \times 11)}

    =2×3×11= 2 \times 3 \times 11

    =66= 66

    Answer: 6666

  9. Find 9409\sqrt{9409} by the long division method.
    3 marks
    Answer and solution

    Long division method:

    Pair the digits from the right: 94‾  09‾\overline{94}\;\overline{09}

    9×9=81≤949 \times 9 = 81 \le 94: first digit 99, and 94−81=1394 - 81 = 13

    Bring down 0909: we get 13091309. New divisor: 9×2=189 \times 2 = 18; 187×7=1309187 \times 7 = 1309 (188×8=1504188 \times 8 = 1504 is too big); 1309−1309=01309 - 1309 = 0

    Remainder 00. ∴9409=97\therefore \sqrt{9409} = 97

    Answer: 9797

  10. Find 6084\sqrt{6084} by (i) the prime factorization method (ii) the long division method.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Prime factorization method:

    Divide by primes: 6084÷2=30426084 \div 2 = 3042, 3042÷2=15213042 \div 2 = 1521, 1521÷3=5071521 \div 3 = 507, 507÷3=169507 \div 3 = 169, 169÷13=13169 \div 13 = 13

    6084=(2×2)×(3×3)×(13×13)\sqrt{6084} = \sqrt{(2 \times 2) \times (3 \times 3) \times (13 \times 13)}

    =2×3×13= 2 \times 3 \times 13

    =78= 78

    (ii) Long division method:

    Pair the digits from the right: 60‾  84‾\overline{60}\;\overline{84}

    7×7=49≤607 \times 7 = 49 \le 60: first digit 77, and 60−49=1160 - 49 = 11

    Bring down 8484: we get 11841184. New divisor: 7×2=147 \times 2 = 14; 148×8=1184148 \times 8 = 1184 (149×9=1341149 \times 9 = 1341 is too big); 1184−1184=01184 - 1184 = 0

    Remainder 00. ∴6084=78\therefore \sqrt{6084} = 78

    Answer: 7878

  11. Find 69169\sqrt{69169} by the long division method.
    5 marks
    Answer and solution

    Long division method:

    Pair the digits from the right: 6‾  91‾  69‾\overline{6}\;\overline{91}\;\overline{69}

    2×2=4≤62 \times 2 = 4 \le 6: first digit 22, and 6−4=26 - 4 = 2

    Bring down 9191: we get 291291. New divisor: 2×2=42 \times 2 = 4; 46×6=27646 \times 6 = 276 (47×7=32947 \times 7 = 329 is too big); 291−276=15291 - 276 = 15

    Bring down 6969: we get 15691569. New divisor: 26×2=5226 \times 2 = 52; 523×3=1569523 \times 3 = 1569 (524×4=2096524 \times 4 = 2096 is too big); 1569−1569=01569 - 1569 = 0

    Remainder 00. ∴69169=263\therefore \sqrt{69169} = 263

    Answer: 263263

  12. Find 10×40\sqrt{10} \times \sqrt{40}.
    2 marks
    Answer and solution

    a×b=a×b\sqrt{a} \times \sqrt{b} = \sqrt{a \times b}

    10×40=10×40=400\sqrt{10} \times \sqrt{40} = \sqrt{10 \times 40} = \sqrt{400}

    =20×20=20= \sqrt{20 \times 20} = 20

    Answer: 2020

  13. Find (23)2(\sqrt{23})^2.
    1 mark
    Answer and solution

    (a)2=a×a=a2=a(\sqrt{a})^2 = \sqrt{a} \times \sqrt{a} = \sqrt{a^2} = a

    ∴23×23=232=23\therefore \sqrt{23} \times \sqrt{23} = \sqrt{23^2} = 23

    Answer: 2323

  14. Find 175112\displaystyle \frac{\sqrt{175}}{\sqrt{112}}.
    2 marks
    Answer and solution

    ab=ab\displaystyle \frac{\sqrt{a}}{\sqrt{b}} = \sqrt{\frac{a}{b}}

    175112=175112=7×257×16\displaystyle \frac{\sqrt{175}}{\sqrt{112}} = \sqrt{\frac{175}{112}} = \sqrt{\frac{7 \times 25}{7 \times 16}}

    =2516=54\displaystyle = \sqrt{\frac{25}{16}} = \frac{5}{4}

    Answer: 54\displaystyle \frac{5}{4}

  15. Simplify 1919\displaystyle \frac{19}{\sqrt{19}}.
    1 mark
    Answer and solution

    19=19×1919 = \sqrt{19} \times \sqrt{19}

    1919=19×1919=19\displaystyle \frac{19}{\sqrt{19}} = \frac{\sqrt{19} \times \sqrt{19}}{\sqrt{19}} = \sqrt{19}

    Answer: 19\sqrt{19}

  16. Show that 144−25≠144−25\sqrt{144} - \sqrt{25} \ne \sqrt{144 - 25}.
    3 marks
    Answer and solution

    LHS =144−25=12−5=7=49= \sqrt{144} - \sqrt{25} = 12 - 5 = 7 = \sqrt{49}

    RHS =144−25=119= \sqrt{144 - 25} = \sqrt{119}

    ∴\therefore LHS ≠\ne RHS

    Answer: LHS =7=49= 7 = \sqrt{49}, RHS =119= \sqrt{119}; LHS ≠\ne RHS

  17. Taking a=26a = 26 and b=24b = 24, verify that (i) a2−b2≠a−b\sqrt{a^2 - b^2} \ne a - b (ii) (a−b)2=a−b\sqrt{(a - b)^2} = a - b.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) LHS =262−242=676−576=100=10= \sqrt{26^2 - 24^2} = \sqrt{676 - 576} = \sqrt{100} = 10

    RHS =a−b=26−24=2= a - b = 26 - 24 = 2

    10≠210 \ne 2, so a2−b2≠a−b\sqrt{a^2 - b^2} \ne a - b

    (ii) LHS =(26−24)2=22=2= \sqrt{(26 - 24)^2} = \sqrt{2^2} = 2

    RHS =26−24=2= 26 - 24 = 2

    LHS == RHS, so (a−b)2=a−b\sqrt{(a - b)^2} = a - b

    Answer: (i) 10≠210 \ne 2 (ii) 2=22 = 2

  18. Find 0.0256\sqrt{0.0256}.
    2 marks
    Answer and solution

    0.0256=25610000\displaystyle \sqrt{0.0256} = \sqrt{\frac{256}{10000}}

    =25610000\displaystyle = \frac{\sqrt{256}}{\sqrt{10000}}

    =16100\displaystyle = \frac{16}{100}

    =0.16= 0.16

    Answer: 0.160.16

  19. Find 0.001936\sqrt{0.001936}.
    3 marks
    Answer and solution

    0.001936=19361000000\displaystyle \sqrt{0.001936} = \sqrt{\frac{1936}{1000000}}

    =19361000000\displaystyle = \frac{\sqrt{1936}}{\sqrt{1000000}}

    442=193644^2 = 1936, so 1936=44\sqrt{1936} = 44

    =441000\displaystyle = \frac{44}{1000}

    =0.044= 0.044

    Answer: 0.0440.044

  20. Find 26.01\sqrt{26.01}.
    5 marks
    Answer and solution

    26.01=2601100=2601100\displaystyle \sqrt{26.01} = \sqrt{\frac{2601}{100}} = \frac{\sqrt{2601}}{\sqrt{100}}

    2601\sqrt{2601} by the long division method:

    Pair the digits from the right: 26‾  01‾\overline{26}\;\overline{01}

    5×5=25≤265 \times 5 = 25 \le 26: first digit 55, and 26−25=126 - 25 = 1

    Bring down 0101: we get 101101. New divisor: 5×2=105 \times 2 = 10; 101×1=101101 \times 1 = 101 (102×2=204102 \times 2 = 204 is too big); 101−101=0101 - 101 = 0

    2601=51\sqrt{2601} = 51

    ∴26.01=5110=5.1\displaystyle \therefore \sqrt{26.01} = \frac{51}{10} = 5.1

    Answer: 5.15.1