Expresswala Academy Mathematics Tuition

Squares and Square Roots

Question paper, Set 1

  • Set 1 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 80.3 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write 37×3737 \times 37 in power form.
    1 mark
    Answer and solution

    3737 is multiplied by itself 22 times.

    ∴37×37=372\therefore 37 \times 37 = 37^2 (read as '37 squared')

    Answer: 37237^2

  2. Find 17217^2.
    1 mark
    Answer and solution

    172=17×1717^2 = 17 \times 17

    =289= 289

    Answer: 289289

  3. Find 112+16211^2 + 16^2.
    2 marks
    Answer and solution

    112+162=121+25611^2 + 16^2 = 121 + 256

    =377= 377

    Answer: 377377

  4. Find the number whose square is 49004900.
    1 mark
    Answer and solution

    702=70×70=490070^2 = 70 \times 70 = 4900

    ∴\therefore the number is 7070

    Answer: 7070

  5. Find 65265^2 using the rule for numbers ending in 5.
    2 marks
    Answer and solution

    The number before 55 is 66: 6×7=426 \times 7 = 42

    Write 2525 after it.

    ∴652=4225\therefore 65^2 = 4225

    Answer: 42254225

  6. If 1132=12769113^2 = 12769, find 12769\sqrt{12769}.
    1 mark
    Answer and solution

    a2=b⇒b=aa^2 = b \Rightarrow \sqrt{b} = a

    1132=12769⇒12769=113113^2 = 12769 \Rightarrow \sqrt{12769} = 113

    Answer: 113113

  7. Find 361+144\sqrt{361} + \sqrt{144}.
    2 marks
    Answer and solution

    From the table, 361=19\sqrt{361} = 19 and 144=12\sqrt{144} = 12

    361+144=19+12=31\sqrt{361} + \sqrt{144} = 19 + 12 = 31

    Answer: 3131

  8. Find 1764\sqrt{1764} by the prime factorization method.
    3 marks
    Answer and solution

    Prime factorization method:

    Divide by primes: 1764÷2=8821764 \div 2 = 882, 882÷2=441882 \div 2 = 441, 441÷3=147441 \div 3 = 147, 147÷3=49147 \div 3 = 49, 49÷7=749 \div 7 = 7

    1764=(2×2)×(3×3)×(7×7)\sqrt{1764} = \sqrt{(2 \times 2) \times (3 \times 3) \times (7 \times 7)}

    =2×3×7= 2 \times 3 \times 7

    =42= 42

    Answer: 4242

  9. Find 5329\sqrt{5329} by the long division method.
    3 marks
    Answer and solution

    Long division method:

    Pair the digits from the right: 53‾  29‾\overline{53}\;\overline{29}

    7×7=49≤537 \times 7 = 49 \le 53: first digit 77, and 53−49=453 - 49 = 4

    Bring down 2929: we get 429429. New divisor: 7×2=147 \times 2 = 14; 143×3=429143 \times 3 = 429 (144×4=576144 \times 4 = 576 is too big); 429−429=0429 - 429 = 0

    Remainder 00. ∴5329=73\therefore \sqrt{5329} = 73

    Answer: 7373

  10. Find 1936\sqrt{1936} by (i) the prime factorization method (ii) the long division method.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) Prime factorization method:

    Divide by primes: 1936÷2=9681936 \div 2 = 968, 968÷2=484968 \div 2 = 484, 484÷2=242484 \div 2 = 242, 242÷2=121242 \div 2 = 121, 121÷11=11121 \div 11 = 11

    1936=(2×2)×(2×2)×(11×11)\sqrt{1936} = \sqrt{(2 \times 2) \times (2 \times 2) \times (11 \times 11)}

    =2×2×11= 2 \times 2 \times 11

    =44= 44

    (ii) Long division method:

    Pair the digits from the right: 19‾  36‾\overline{19}\;\overline{36}

    4×4=16≤194 \times 4 = 16 \le 19: first digit 44, and 19−16=319 - 16 = 3

    Bring down 3636: we get 336336. New divisor: 4×2=84 \times 2 = 8; 84×4=33684 \times 4 = 336 (85×5=42585 \times 5 = 425 is too big); 336−336=0336 - 336 = 0

    Remainder 00. ∴1936=44\therefore \sqrt{1936} = 44

    Answer: 4444

  11. Find 56169\sqrt{56169} by the long division method.
    5 marks
    Answer and solution

    Long division method:

    Pair the digits from the right: 5‾  61‾  69‾\overline{5}\;\overline{61}\;\overline{69}

    2×2=4≤52 \times 2 = 4 \le 5: first digit 22, and 5−4=15 - 4 = 1

    Bring down 6161: we get 161161. New divisor: 2×2=42 \times 2 = 4; 43×3=12943 \times 3 = 129 (44×4=17644 \times 4 = 176 is too big); 161−129=32161 - 129 = 32

    Bring down 6969: we get 32693269. New divisor: 23×2=4623 \times 2 = 46; 467×7=3269467 \times 7 = 3269 (468×8=3744468 \times 8 = 3744 is too big); 3269−3269=03269 - 3269 = 0

    Remainder 00. ∴56169=237\therefore \sqrt{56169} = 237

    Answer: 237237

  12. Find 3×27\sqrt{3} \times \sqrt{27}.
    2 marks
    Answer and solution

    a×b=a×b\sqrt{a} \times \sqrt{b} = \sqrt{a \times b}

    3×27=3×27=81\sqrt{3} \times \sqrt{27} = \sqrt{3 \times 27} = \sqrt{81}

    =9×9=9= \sqrt{9 \times 9} = 9

    Answer: 99

  13. Find (7)2(\sqrt{7})^2.
    1 mark
    Answer and solution

    (a)2=a×a=a2=a(\sqrt{a})^2 = \sqrt{a} \times \sqrt{a} = \sqrt{a^2} = a

    ∴7×7=72=7\therefore \sqrt{7} \times \sqrt{7} = \sqrt{7^2} = 7

    Answer: 77

  14. Find 5072\displaystyle \frac{\sqrt{50}}{\sqrt{72}}.
    2 marks
    Answer and solution

    ab=ab\displaystyle \frac{\sqrt{a}}{\sqrt{b}} = \sqrt{\frac{a}{b}}

    5072=5072=2×252×36\displaystyle \frac{\sqrt{50}}{\sqrt{72}} = \sqrt{\frac{50}{72}} = \sqrt{\frac{2 \times 25}{2 \times 36}}

    =2536=56\displaystyle = \sqrt{\frac{25}{36}} = \frac{5}{6}

    Answer: 56\displaystyle \frac{5}{6}

  15. Simplify 55\displaystyle \frac{5}{\sqrt{5}}.
    1 mark
    Answer and solution

    5=5×55 = \sqrt{5} \times \sqrt{5}

    55=5×55=5\displaystyle \frac{5}{\sqrt{5}} = \frac{\sqrt{5} \times \sqrt{5}}{\sqrt{5}} = \sqrt{5}

    Answer: 5\sqrt{5}

  16. Show that 324+576≠324+576\sqrt{324} + \sqrt{576} \ne \sqrt{324 + 576}.
    3 marks
    Answer and solution

    LHS =324+576=18+24=42= \sqrt{324} + \sqrt{576} = 18 + 24 = 42

    RHS =324+576=900=30= \sqrt{324 + 576} = \sqrt{900} = 30

    ∴\therefore LHS ≠\ne RHS

    Answer: LHS =42= 42, RHS =30= 30; LHS ≠\ne RHS

  17. Taking a=10a = 10 and b=6b = 6, verify that (i) a2−b2≠a−b\sqrt{a^2 - b^2} \ne a - b (ii) (a−b)2=a−b\sqrt{(a - b)^2} = a - b.
    5 marks
    Answer and solution

    (i) LHS =102−62=100−36=64=8= \sqrt{10^2 - 6^2} = \sqrt{100 - 36} = \sqrt{64} = 8

    RHS =a−b=10−6=4= a - b = 10 - 6 = 4

    8≠48 \ne 4, so a2−b2≠a−b\sqrt{a^2 - b^2} \ne a - b

    (ii) LHS =(10−6)2=42=4= \sqrt{(10 - 6)^2} = \sqrt{4^2} = 4

    RHS =10−6=4= 10 - 6 = 4

    LHS == RHS, so (a−b)2=a−b\sqrt{(a - b)^2} = a - b

    Answer: (i) 8≠48 \ne 4 (ii) 4=44 = 4

  18. Find 0.0441\sqrt{0.0441}.
    2 marks
    Answer and solution

    0.0441=44110000\displaystyle \sqrt{0.0441} = \sqrt{\frac{441}{10000}}

    =44110000\displaystyle = \frac{\sqrt{441}}{\sqrt{10000}}

    =21100\displaystyle = \frac{21}{100}

    =0.21= 0.21

    Answer: 0.210.21

  19. Find 0.001225\sqrt{0.001225}.
    3 marks
    Answer and solution

    0.001225=12251000000\displaystyle \sqrt{0.001225} = \sqrt{\frac{1225}{1000000}}

    =12251000000\displaystyle = \frac{\sqrt{1225}}{\sqrt{1000000}}

    352=122535^2 = 1225, so 1225=35\sqrt{1225} = 35

    =351000\displaystyle = \frac{35}{1000}

    =0.035= 0.035

    Answer: 0.0350.035

  20. Find 54.76\sqrt{54.76}.
    5 marks
    Answer and solution

    54.76=5476100=5476100\displaystyle \sqrt{54.76} = \sqrt{\frac{5476}{100}} = \frac{\sqrt{5476}}{\sqrt{100}}

    5476\sqrt{5476} by the long division method:

    Pair the digits from the right: 54‾  76‾\overline{54}\;\overline{76}

    7×7=49≤547 \times 7 = 49 \le 54: first digit 77, and 54−49=554 - 49 = 5

    Bring down 7676: we get 576576. New divisor: 7×2=147 \times 2 = 14; 144×4=576144 \times 4 = 576 (145×5=725145 \times 5 = 725 is too big); 576−576=0576 - 576 = 0

    5476=74\sqrt{5476} = 74

    ∴54.76=7410=7.4\displaystyle \therefore \sqrt{54.76} = \frac{74}{10} = 7.4

    Answer: 7.47.4