Expresswala Academy Mathematics Tuition

Real Numbers and Their Properties

Question paper, Set 9

  • Set 9 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 93.1 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write the smallest natural number and the smallest whole number.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: N={1,2,3,4,…}N = \{1, 2, 3, 4, \ldots\}, so the smallest natural number is 11.

    W={0,1,2,3,4,…}W = \{0, 1, 2, 3, 4, \ldots\}, so the smallest whole number is 00.

    Answer: 11 and 00

  2. State whether each number is rational or irrational, with reason: (i) 92\sqrt{92} (ii) 245\displaystyle \frac{24}{5}
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) 92=9.5916…\sqrt{92} = 9.5916\ldots is a non terminating non recurring decimal, so it is irrational.

    (ii) 245\displaystyle \frac{24}{5} is in the form pq\displaystyle \frac{p}{q} with q≠0q \ne 0, so it is rational.

    Answer: (i) Irrational (ii) Rational

  3. Write true or false: e∈Qe \in Q.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: e=2.71828…e = 2.71828\ldots is a non terminating non recurring decimal, so it is irrational.

    Q={pq\displaystyle Q = \{\frac{p}{q} where p,qp, q are integers and q≠0}q \ne 0\}

    ee cannot be written in the form pq\displaystyle \frac{p}{q}, so the statement is false.

    Answer: False

  4. Add −1+15-1 + \sqrt{15} and 2+3152 + 3\sqrt{15}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: −1+15+2+315-1 + \sqrt{15} + 2 + 3\sqrt{15}

    =(−1+2)+(1+3)15= (-1 + 2) + (1 + 3)\sqrt{15}

    =1+415= 1 + 4\sqrt{15}

    Answer: 1+4151 + 4\sqrt{15}

  5. Subtract (−8−719)(-8 - 7\sqrt{19}) from (6−819)(6 - 8\sqrt{19}).
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: (6−819)−(−8−719)(6 - 8\sqrt{19}) - (-8 - 7\sqrt{19})

    =6−819+8+719= 6 - 8\sqrt{19} + 8 + 7\sqrt{19}

    =(6+8)+(−8+7)19= (6 + 8) + (-8 + 7)\sqrt{19}

    =14−19= 14 - \sqrt{19}

    Answer: 14−1914 - \sqrt{19}

  6. Find 14×3\sqrt{14} \times \sqrt{3}.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: 14×3=14×3\sqrt{14} \times \sqrt{3} = \sqrt{14 \times 3}

    =42= \sqrt{42}

    Answer: 42\sqrt{42}

  7. Multiply 878\sqrt{7} and −319-3\sqrt{19}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: 87×(−319)=8×(−3)×7×198\sqrt{7} \times (-3\sqrt{19}) = 8 \times (-3) \times \sqrt{7} \times \sqrt{19}

    =−24×7×19= -24 \times \sqrt{7 \times 19}

    =−24133= -24\sqrt{133}

    Answer: −24133-24\sqrt{133}

  8. Simplify: (i) 4040215−8684315−62915−965161540402\sqrt{15} - 86843\sqrt{15} - 629\sqrt{15} - 96516\sqrt{15} (ii) 250046−1034716−3610625004\sqrt{6} - 103471\sqrt{6} - 3610\sqrt{6}
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) Positive terms: 404021540402\sqrt{15}

    Negative terms: 8684315+62915+9651615=1839881586843\sqrt{15} + 629\sqrt{15} + 96516\sqrt{15} = 183988\sqrt{15}

    4040215−8684315−62915−9651615=4040215−1839881540402\sqrt{15} - 86843\sqrt{15} - 629\sqrt{15} - 96516\sqrt{15} = 40402\sqrt{15} - 183988\sqrt{15}

    =−(183988−40402)15=−14358615= -(183988 - 40402)\sqrt{15} = -143586\sqrt{15}

    (ii) Positive terms: 25004625004\sqrt{6}

    Negative terms: 1034716+36106=1070816103471\sqrt{6} + 3610\sqrt{6} = 107081\sqrt{6}

    250046−1034716−36106=250046−107081625004\sqrt{6} - 103471\sqrt{6} - 3610\sqrt{6} = 25004\sqrt{6} - 107081\sqrt{6}

    =−(107081−25004)6=−820776= -(107081 - 25004)\sqrt{6} = -82077\sqrt{6}

    Answer: (i) −14358615-143586\sqrt{15} (ii) −820776-82077\sqrt{6}

  9. Find: (i) 85×(−85)8\sqrt{5} \times (-8\sqrt{5}) (ii) 828×(−27)8\sqrt{28} \times (-2\sqrt{7}) (iii) −445×6125-4\sqrt{45} \times 6\sqrt{125}
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) 85×(−85)=8×(−8)×5×58\sqrt{5} \times (-8\sqrt{5}) = 8 \times (-8) \times \sqrt{5} \times \sqrt{5}

    =−64×5=−320= -64 \times 5 = -320 (since a×a=a\sqrt{a} \times \sqrt{a} = a)

    (ii) 828×(−27)=8×(−2)×28×78\sqrt{28} \times (-2\sqrt{7}) = 8 \times (-2) \times \sqrt{28 \times 7}

    =−16×196= -16 \times \sqrt{196}

    196=14\sqrt{196} = 14

    =−16×14=−224= -16 \times 14 = -224

    (iii) −445×6125=−4×6×45×125-4\sqrt{45} \times 6\sqrt{125} = -4 \times 6 \times \sqrt{45 \times 125}

    =−24×5625= -24 \times \sqrt{5625}

    Long division: 7×7=497 \times 7 = 49, remainder 77; bring down 2525 to get 725725; 145×5=725145 \times 5 = 725. So 5625=75\sqrt{5625} = 75

    =−24×75=−1800= -24 \times 75 = -1800

    Answer: (i) −320-320 (ii) −224-224 (iii) −1800-1800

  10. Simplify 1818\displaystyle \frac{18}{\sqrt{18}}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: 18=18×1818 = \sqrt{18} \times \sqrt{18}

    1818=18×1818\displaystyle \frac{18}{\sqrt{18}} = \frac{\sqrt{18} \times \sqrt{18}}{\sqrt{18}}

    =18= \sqrt{18}

    Answer: 18\sqrt{18}

  11. Simplify 117\sqrt{117}.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: 117=9×13=9×13=313\sqrt{117} = \sqrt{9 \times 13} = \sqrt{9} \times \sqrt{13} = 3\sqrt{13}

    Answer: 3133\sqrt{13}

  12. Simplify: 176+99+2360−160\sqrt{176} + \sqrt{99} + 2\sqrt{360} - \sqrt{160}
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: 176=16×11=16×11=411\sqrt{176} = \sqrt{16 \times 11} = \sqrt{16} \times \sqrt{11} = 4\sqrt{11}

    99=9×11=9×11=311\sqrt{99} = \sqrt{9 \times 11} = \sqrt{9} \times \sqrt{11} = 3\sqrt{11}

    360=36×10=36×10=610\sqrt{360} = \sqrt{36 \times 10} = \sqrt{36} \times \sqrt{10} = 6\sqrt{10}, so 2360=2×610=12102\sqrt{360} = 2 \times 6\sqrt{10} = 12\sqrt{10}

    160=16×10=16×10=410\sqrt{160} = \sqrt{16 \times 10} = \sqrt{16} \times \sqrt{10} = 4\sqrt{10}

    ∴176+99+2360−160=411+311+1210−410\therefore \sqrt{176} + \sqrt{99} + 2\sqrt{360} - \sqrt{160} = 4\sqrt{11} + 3\sqrt{11} + 12\sqrt{10} - 4\sqrt{10}

    =(4+3)11+(12−4)10= (4 + 3)\sqrt{11} + (12 - 4)\sqrt{10}

    =711+810= 7\sqrt{11} + 8\sqrt{10}

    Answer: 711+8107\sqrt{11} + 8\sqrt{10}

  13. Write true or false: (i) 07∈R\displaystyle \frac{0}{7} \in R (ii) 220∈R\displaystyle \frac{22}{0} \in R
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) 07=0∈R\displaystyle \frac{0}{7} = 0 \in R, so it is true.

    (ii) 220\displaystyle \frac{22}{0} is not defined, so 220∉R\displaystyle \frac{22}{0} \notin R; it is false.

    Answer: (i) True (ii) False

  14. If a=−710a = -7\sqrt{10} and b=−610b = -6\sqrt{10}, find a+ba + b, a−ba - b and a×ba \times b. Show that each belongs to RR.
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: a+b=−710+(−610)=−1310a + b = -7\sqrt{10} + (-6\sqrt{10}) = -13\sqrt{10}

    a−b=−710−(−610)=−10a - b = -7\sqrt{10} - (-6\sqrt{10}) = -\sqrt{10}

    a×b=−710×(−610)=42×10=420a \times b = -7\sqrt{10} \times (-6\sqrt{10}) = 42 \times 10 = 420

    All three are real numbers, so a+b,a−b,a×b∈Ra + b, a - b, a \times b \in R.

    Answer: a+b=−1310a + b = -13\sqrt{10}, a−b=−10a - b = -\sqrt{10}, a×b=420a \times b = 420; each ∈R\in R

  15. Fill in the blank: 622×(−4)=−4×‾6\sqrt{22} \times (-4) = -4 \times \underline{\quad\quad}
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: Real numbers are commutative under multiplication: a×b=b×aa \times b = b \times a.

    ∴622×(−4)=−4×622\therefore 6\sqrt{22} \times (-4) = -4 \times 6\sqrt{22}

    Answer: 6226\sqrt{22}

  16. Taking a=42a = 42 and b=6b = 6, show that real numbers are not commutative under subtraction and under division.
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: a−b=42−6=36a - b = 42 - 6 = 36

    b−a=6−42=−36b - a = 6 - 42 = -36

    ∴a−b≠b−a\therefore a - b \ne b - a

    a÷b=42÷6=7a \div b = 42 \div 6 = 7

    b÷a=6÷42=17\displaystyle b \div a = 6 \div 42 = \frac{1}{7}

    ∴a÷b≠b÷a\therefore a \div b \ne b \div a

    Answer: a−b=36≠b−a=−36a - b = 36 \ne b - a = -36; a÷b=7≠b÷a=17\displaystyle a \div b = 7 \ne b \div a = \frac{1}{7}

  17. Taking a=80a = 80, b=20b = 20 and c=4c = 4, verify that (i) a+(b+c)=(a+b)+ca + (b + c) = (a + b) + c (ii) a−(b−c)≠(a−b)−ca - (b - c) \ne (a - b) - c (iii) a×(b×c)=(a×b)×ca \times (b \times c) = (a \times b) \times c (iv) (a÷b)÷c≠a÷(b÷c)(a \div b) \div c \ne a \div (b \div c)
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) LHS =80+(20+4)=80+24=104= 80 + (20 + 4) = 80 + 24 = 104, RHS =(80+20)+4=100+4=104= (80 + 20) + 4 = 100 + 4 = 104

    LHS == RHS

    (ii) LHS =80−(20−4)=80−16=64= 80 - (20 - 4) = 80 - 16 = 64, RHS =(80−20)−4=60−4=56= (80 - 20) - 4 = 60 - 4 = 56

    LHS ≠\ne RHS

    (iii) LHS =80×(20×4)=80×80=6400= 80 \times (20 \times 4) = 80 \times 80 = 6400, RHS =(80×20)×4=1600×4=6400= (80 \times 20) \times 4 = 1600 \times 4 = 6400

    LHS == RHS

    (iv) LHS =(80÷20)÷4=4÷4=1= (80 \div 20) \div 4 = 4 \div 4 = 1, RHS =80÷(20÷4)=80÷5=16= 80 \div (20 \div 4) = 80 \div 5 = 16

    LHS ≠\ne RHS

    Answer: (i) 104=104104 = 104 (ii) 64≠5664 \ne 56 (iii) 6400=64006400 = 6400 (iv) 1≠161 \ne 16

  18. Fill in the blank: −2+‾=−2-2 + \underline{\quad\quad} = -2
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: a+0=aa + 0 = a, where 00 is the additive identity.

    ∴−2+0=−2\therefore -2 + 0 = -2

    Answer: 00

  19. Write (i) the additive inverse of −615-6\sqrt{15} (ii) the multiplicative inverse of −9-9.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) Additive inverse of aa is −a-a, since a+(−a)=0a + (-a) = 0. So it is 6156\sqrt{15}.

    (ii) Multiplicative inverse of aa is 1a\displaystyle \frac{1}{a}, since a×1a=1\displaystyle a \times \frac{1}{a} = 1. So it is −19\displaystyle -\frac{1}{9}.

    Answer: (i) 6156\sqrt{15} (ii) −19\displaystyle -\frac{1}{9}

  20. Find the additive inverse and the multiplicative inverse of 43\displaystyle \frac{4}{3}. Verify that a+(−a)=0a + (-a) = 0 and a×1a=1\displaystyle a \times \frac{1}{a} = 1.
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: Additive inverse of 43\displaystyle \frac{4}{3} is −43\displaystyle -\frac{4}{3}.

    Multiplicative inverse of 43\displaystyle \frac{4}{3} is 34\displaystyle \frac{3}{4}.

    Check: 43+(−43)=0\displaystyle \frac{4}{3} + (-\frac{4}{3}) = 0

    Check: 43×34=1\displaystyle \frac{4}{3} \times \frac{3}{4} = 1

    Answer: Additive inverse −43\displaystyle -\frac{4}{3}, multiplicative inverse 34\displaystyle \frac{3}{4}