Expresswala Academy Mathematics Tuition

Real Numbers and Their Properties

Question paper, Set 6

  • Set 6 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 95.5 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Define the set of rational numbers.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: A rational number is a number of the form pq\displaystyle \frac{p}{q}.

    pp and qq are integers and q≠0q \ne 0 (qq not equal to zero).

    Q={pq\displaystyle Q = \{\frac{p}{q} where p,qp, q are integers and q≠0}q \ne 0\}

    Answer: Q={pq\displaystyle Q = \{\frac{p}{q} where p,qp, q are integers and q≠0}q \ne 0\}

  2. Classify as rational or irrational: (i) 169\sqrt{169} (ii) 52\sqrt{52} (iii) 0.2‾0.\overline{2} (iv) 67\sqrt{67}
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) 169=13=131\displaystyle \sqrt{169} = 13 = \frac{13}{1}, so it is rational.

    (ii) 52=7.2111…\sqrt{52} = 7.2111\ldots is a non terminating non recurring decimal, so it is irrational.

    (iii) 0.2‾0.\overline{2} is a non terminating recurring decimal, so it is rational.

    (iv) 67=8.1853…\sqrt{67} = 8.1853\ldots is a non terminating non recurring decimal, so it is irrational.

    Answer: (i) rational (ii) irrational (iii) rational (iv) irrational

  3. Write true or false: 247∈Q\displaystyle \frac{24}{7} \in Q.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: 247\displaystyle \frac{24}{7} is in the form pq\displaystyle \frac{p}{q} with q≠0q \ne 0, so it is rational.

    Q={pq\displaystyle Q = \{\frac{p}{q} where p,qp, q are integers and q≠0}q \ne 0\}

    247\displaystyle \frac{24}{7} can be written in the form pq\displaystyle \frac{p}{q}, so the statement is true.

    Answer: True

  4. Add 714+10117\sqrt{14} + 10\sqrt{11} and 914−119\sqrt{14} - \sqrt{11}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: 714+1011+914−117\sqrt{14} + 10\sqrt{11} + 9\sqrt{14} - \sqrt{11}

    =(7+9)14+(10−1)11= (7 + 9)\sqrt{14} + (10 - 1)\sqrt{11}

    =1614+911= 16\sqrt{14} + 9\sqrt{11}

    Answer: 1614+91116\sqrt{14} + 9\sqrt{11}

  5. Subtract (−811−95)(-8\sqrt{11} - 9\sqrt{5}) from (−411+5)(-4\sqrt{11} + \sqrt{5}).
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: (−411+5)−(−811−95)(-4\sqrt{11} + \sqrt{5}) - (-8\sqrt{11} - 9\sqrt{5})

    =−411+5+811+95= -4\sqrt{11} + \sqrt{5} + 8\sqrt{11} + 9\sqrt{5}

    =(−4+8)11+(1+9)5= (-4 + 8)\sqrt{11} + (1 + 9)\sqrt{5}

    =411+105= 4\sqrt{11} + 10\sqrt{5}

    Answer: 411+1054\sqrt{11} + 10\sqrt{5}

  6. Find 7×6\sqrt{7} \times \sqrt{6}.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: 7×6=7×6\sqrt{7} \times \sqrt{6} = \sqrt{7 \times 6}

    =42= \sqrt{42}

    Answer: 42\sqrt{42}

  7. Find 914×2149\sqrt{14} \times 2\sqrt{14}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: 914×214=9×2×14×149\sqrt{14} \times 2\sqrt{14} = 9 \times 2 \times \sqrt{14} \times \sqrt{14}

    =18×14= 18 \times 14

    =252= 252

    Answer: 252252

  8. Simplify: (i) −5169896+79526−3416−42966-516989\sqrt{6} + 7952\sqrt{6} - 341\sqrt{6} - 4296\sqrt{6} (ii) 104213−6615313−5497513+7546131042\sqrt{13} - 66153\sqrt{13} - 54975\sqrt{13} + 7546\sqrt{13}
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) Positive terms: 795267952\sqrt{6}

    Negative terms: 5169896+3416+42966=5216266516989\sqrt{6} + 341\sqrt{6} + 4296\sqrt{6} = 521626\sqrt{6}

    −5169896+79526−3416−42966=79526−5216266-516989\sqrt{6} + 7952\sqrt{6} - 341\sqrt{6} - 4296\sqrt{6} = 7952\sqrt{6} - 521626\sqrt{6}

    =−(521626−7952)6=−5136746= -(521626 - 7952)\sqrt{6} = -513674\sqrt{6}

    (ii) Positive terms: 104213+754613=8588131042\sqrt{13} + 7546\sqrt{13} = 8588\sqrt{13}

    Negative terms: 6615313+5497513=1211281366153\sqrt{13} + 54975\sqrt{13} = 121128\sqrt{13}

    104213−6615313−5497513+754613=858813−121128131042\sqrt{13} - 66153\sqrt{13} - 54975\sqrt{13} + 7546\sqrt{13} = 8588\sqrt{13} - 121128\sqrt{13}

    =−(121128−8588)13=−11254013= -(121128 - 8588)\sqrt{13} = -112540\sqrt{13}

    Answer: (i) −5136746-513674\sqrt{6} (ii) −11254013-112540\sqrt{13}

  9. Find: (i) 619×(−519)6\sqrt{19} \times (-5\sqrt{19}) (ii) 25×(−720)2\sqrt{5} \times (-7\sqrt{20}) (iii) 6539×4116\sqrt{539} \times 4\sqrt{11}
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) 619×(−519)=6×(−5)×19×196\sqrt{19} \times (-5\sqrt{19}) = 6 \times (-5) \times \sqrt{19} \times \sqrt{19}

    =−30×19=−570= -30 \times 19 = -570 (since a×a=a\sqrt{a} \times \sqrt{a} = a)

    (ii) 25×(−720)=2×(−7)×5×202\sqrt{5} \times (-7\sqrt{20}) = 2 \times (-7) \times \sqrt{5 \times 20}

    =−14×100= -14 \times \sqrt{100}

    100=10\sqrt{100} = 10

    =−14×10=−140= -14 \times 10 = -140

    (iii) 6539×411=6×4×539×116\sqrt{539} \times 4\sqrt{11} = 6 \times 4 \times \sqrt{539 \times 11}

    =24×5929= 24 \times \sqrt{5929}

    Long division: 7×7=497 \times 7 = 49, remainder 1010; bring down 2929 to get 10291029; 147×7=1029147 \times 7 = 1029. So 5929=77\sqrt{5929} = 77

    =24×77=1848= 24 \times 77 = 1848

    Answer: (i) −570-570 (ii) −140-140 (iii) 18481848

  10. Simplify 502\displaystyle \frac{\sqrt{50}}{\sqrt{2}}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: ab=ab\displaystyle \frac{\sqrt{a}}{\sqrt{b}} = \sqrt{\frac{a}{b}}

    502=502\displaystyle \frac{\sqrt{50}}{\sqrt{2}} = \sqrt{\frac{50}{2}}

    =25=5= \sqrt{25} = 5

    Answer: 55

  11. Write 56\sqrt{56} in the simplest form.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: 56=4×14=4×14=214\sqrt{56} = \sqrt{4 \times 14} = \sqrt{4} \times \sqrt{14} = 2\sqrt{14}

    Answer: 2142\sqrt{14}

  12. Simplify: 160+384+216−490\sqrt{160} + \sqrt{384} + \sqrt{216} - \sqrt{490}
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: 160=16×10=16×10=410\sqrt{160} = \sqrt{16 \times 10} = \sqrt{16} \times \sqrt{10} = 4\sqrt{10}

    384=64×6=64×6=86\sqrt{384} = \sqrt{64 \times 6} = \sqrt{64} \times \sqrt{6} = 8\sqrt{6}

    216=36×6=36×6=66\sqrt{216} = \sqrt{36 \times 6} = \sqrt{36} \times \sqrt{6} = 6\sqrt{6}

    490=49×10=49×10=710\sqrt{490} = \sqrt{49 \times 10} = \sqrt{49} \times \sqrt{10} = 7\sqrt{10}

    ∴160+384+216−490=410+86+66−710\therefore \sqrt{160} + \sqrt{384} + \sqrt{216} - \sqrt{490} = 4\sqrt{10} + 8\sqrt{6} + 6\sqrt{6} - 7\sqrt{10}

    =(4−7)10+(8+6)6= (4 - 7)\sqrt{10} + (8 + 6)\sqrt{6}

    =−310+146= -3\sqrt{10} + 14\sqrt{6}

    Answer: −310+146-3\sqrt{10} + 14\sqrt{6}

  13. Write true or false: (i) 06∈R\displaystyle \frac{0}{6} \in R (ii) −30∈R\displaystyle \frac{-3}{0} \in R
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) 06=0∈R\displaystyle \frac{0}{6} = 0 \in R, so it is true.

    (ii) −30\displaystyle \frac{-3}{0} is not defined, so −30∉R\displaystyle \frac{-3}{0} \notin R; it is false.

    Answer: (i) True (ii) False

  14. If a=311a = 3\sqrt{11} and b=−1211b = -12\sqrt{11}, find a+ba + b, a−ba - b and a×ba \times b. Show that each belongs to RR.
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: a+b=311+(−1211)=−911a + b = 3\sqrt{11} + (-12\sqrt{11}) = -9\sqrt{11}

    a−b=311−(−1211)=1511a - b = 3\sqrt{11} - (-12\sqrt{11}) = 15\sqrt{11}

    a×b=311×(−1211)=−36×11=−396a \times b = 3\sqrt{11} \times (-12\sqrt{11}) = -36 \times 11 = -396

    All three are real numbers, so a+b,a−b,a×b∈Ra + b, a - b, a \times b \in R.

    Answer: a+b=−911a + b = -9\sqrt{11}, a−b=1511a - b = 15\sqrt{11}, a×b=−396a \times b = -396; each ∈R\in R

  15. Fill in the blank: −4×(−6)=−6×‾-4 \times (-\sqrt{6}) = -\sqrt{6} \times \underline{\quad\quad}
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: Real numbers are commutative under multiplication: a×b=b×aa \times b = b \times a.

    ∴−4×(−6)=−6×(−4)\therefore -4 \times (-\sqrt{6}) = -\sqrt{6} \times (-4)

    Answer: −4-4

  16. If a=511a = 5\sqrt{11} and b=411b = 4\sqrt{11}, verify that a+b=b+aa + b = b + a and a×b=b×aa \times b = b \times a.
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: a+b=511+411=911a + b = 5\sqrt{11} + 4\sqrt{11} = 9\sqrt{11}

    b+a=411+511=911b + a = 4\sqrt{11} + 5\sqrt{11} = 9\sqrt{11}

    a×b=511×411=20×11=220a \times b = 5\sqrt{11} \times 4\sqrt{11} = 20 \times 11 = 220

    b×a=411×511=20×11=220b \times a = 4\sqrt{11} \times 5\sqrt{11} = 20 \times 11 = 220

    So a+b=b+aa + b = b + a and a×b=b×aa \times b = b \times a.

    Answer: a+b=b+a=911a + b = b + a = 9\sqrt{11}, a×b=b×a=220a \times b = b \times a = 220

  17. Taking a=−45a = -45, b=9b = 9 and c=3c = 3, verify that (i) a+(b+c)=(a+b)+ca + (b + c) = (a + b) + c (ii) a−(b−c)≠(a−b)−ca - (b - c) \ne (a - b) - c (iii) a×(b×c)=(a×b)×ca \times (b \times c) = (a \times b) \times c (iv) (a÷b)÷c≠a÷(b÷c)(a \div b) \div c \ne a \div (b \div c)
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) LHS =−45+(9+3)=−45+12=−33= -45 + (9 + 3) = -45 + 12 = -33, RHS =(−45+9)+3=−36+3=−33= (-45 + 9) + 3 = -36 + 3 = -33

    LHS == RHS

    (ii) LHS =−45−(9−3)=−45−6=−51= -45 - (9 - 3) = -45 - 6 = -51, RHS =(−45−9)−3=−54−3=−57= (-45 - 9) - 3 = -54 - 3 = -57

    LHS ≠\ne RHS

    (iii) LHS =−45×(9×3)=−45×27=−1215= -45 \times (9 \times 3) = -45 \times 27 = -1215, RHS =(−45×9)×3=−405×3=−1215= (-45 \times 9) \times 3 = -405 \times 3 = -1215

    LHS == RHS

    (iv) LHS =(−45÷9)÷3=−5÷3=−53\displaystyle = (-45 \div 9) \div 3 = -5 \div 3 = -\frac{5}{3}, RHS =−45÷(9÷3)=−45÷3=−15= -45 \div (9 \div 3) = -45 \div 3 = -15

    LHS ≠\ne RHS

    Answer: (i) −33=−33-33 = -33 (ii) −51≠−57-51 \ne -57 (iii) −1215=−1215-1215 = -1215 (iv) −53≠−15\displaystyle -\frac{5}{3} \ne -15

  18. Fill in the blank: 713+‾=7137\sqrt{13} + \underline{\quad\quad} = 7\sqrt{13}
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: a+0=aa + 0 = a, where 00 is the additive identity.

    ∴713+0=713\therefore 7\sqrt{13} + 0 = 7\sqrt{13}

    Answer: 00

  19. Write (i) the additive inverse of 2011\displaystyle \frac{20}{11} (ii) the multiplicative inverse of −319-3\sqrt{19}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) Additive inverse of aa is −a-a, since a+(−a)=0a + (-a) = 0. So it is −2011\displaystyle -\frac{20}{11}.

    (ii) Multiplicative inverse of aa is 1a\displaystyle \frac{1}{a}, since a×1a=1\displaystyle a \times \frac{1}{a} = 1. So it is −1319\displaystyle -\frac{1}{3\sqrt{19}}.

    Answer: (i) −2011\displaystyle -\frac{20}{11} (ii) −1319\displaystyle -\frac{1}{3\sqrt{19}}

  20. Find the additive inverse and the multiplicative inverse of −23-23. Verify that a+(−a)=0a + (-a) = 0 and a×1a=1\displaystyle a \times \frac{1}{a} = 1.
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: Additive inverse of −23-23 is 2323.

    Multiplicative inverse of −23-23 is −123\displaystyle -\frac{1}{23}.

    Check: −23+23=0-23 + 23 = 0

    Check: −23×(−123)=1\displaystyle -23 \times (-\frac{1}{23}) = 1

    Answer: Additive inverse 2323, multiplicative inverse −123\displaystyle -\frac{1}{23}