Expresswala Academy Mathematics Tuition

Real Numbers and Their Properties

MCQ test, Set 10

  • Set 10 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 88.8 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. How many integers are there between 11 and 88?
    Answer and solution

    Answer: (D) 66

    Z={…,−2,−1,0,1,2,3,…}Z = \{\ldots, -2, -1, 0, 1, 2, 3, \ldots\}

    The integers between 11 and 88 are 2,3,4,5,6,72, 3, 4, 5, 6, 7, that is 66 numbers.

  2. The integers between −9-9 and −4-4 are
    Answer and solution

    Answer: (D) −8,−7,−6,−5-8, -7, -6, -5

    Z={…,−2,−1,0,1,2,3,…}Z = \{\ldots, -2, -1, 0, 1, 2, 3, \ldots\}

    So the integers between −9-9 and −4-4 are −8,−7,−6,−5-8, -7, -6, -5.

  3. Which of the following belongs to QQ?
    Answer and solution

    Answer: (C) 2511\displaystyle \frac{25}{11}

    2511\displaystyle \frac{25}{11} is in the form pq\displaystyle \frac{p}{q} with q≠0q \ne 0, so it is rational.

    The other numbers are non terminating non recurring decimals, so they are irrational.

  4. 47=6.8556…\sqrt{47} = 6.8556\ldots is
    Answer and solution

    Answer: (A) a non terminating non recurring decimal, so irrational

    47=6.8556…\sqrt{47} = 6.8556\ldots is a non terminating non recurring decimal, so it is irrational.

  5. ee belongs to which of these sets?
    Answer and solution

    Answer: (C) Q∗Q^* (irrational numbers)

    e=2.71828…e = 2.71828\ldots is a non terminating non recurring decimal, so it is irrational.

    So ee belongs to Q∗Q^*; it does not belong to NN, WW or ZZ.

  6. 94\sqrt{94} belongs to which of these sets?
    Answer and solution

    Answer: (D) Q∗Q^* (irrational numbers)

    94=9.6953…\sqrt{94} = 9.6953\ldots is a non terminating non recurring decimal, so it is irrational.

    So 94\sqrt{94} belongs to Q∗Q^*; it does not belong to ZZ, QQ or NN.

  7. Add −133-13\sqrt{3} and −153-15\sqrt{3}.
    Answer and solution

    Answer: (A) −283-28\sqrt{3}

    −133−153=(−13−15)3-13\sqrt{3} - 15\sqrt{3} = (-13 - 15)\sqrt{3}

    =−283= -28\sqrt{3}

  8. Add 87−8138\sqrt{7} - 8\sqrt{13} and −107+13-10\sqrt{7} + \sqrt{13}.
    Answer and solution

    Answer: (C) −27−713-2\sqrt{7} - 7\sqrt{13}

    87−813−107+13=(8−10)7+(−8+1)138\sqrt{7} - 8\sqrt{13} - 10\sqrt{7} + \sqrt{13} = (8 - 10)\sqrt{7} + (-8 + 1)\sqrt{13}

    =−27−713= -2\sqrt{7} - 7\sqrt{13}

  9. Subtract (−12+713)(-12 + 7\sqrt{13}) from (−12−713)(-12 - 7\sqrt{13}).
    Answer and solution

    Answer: (A) −1413-14\sqrt{13}

    (−12−713)−(−12+713)=−12−713+12−713(-12 - 7\sqrt{13}) - (-12 + 7\sqrt{13}) = -12 - 7\sqrt{13} + 12 - 7\sqrt{13}

    =−1413= -14\sqrt{13}

  10. Subtract −235-23\sqrt{5} from 25525\sqrt{5}.
    Answer and solution

    Answer: (D) 48548\sqrt{5}

    255−(−235)=255+23525\sqrt{5} - (-23\sqrt{5}) = 25\sqrt{5} + 23\sqrt{5}

    =485= 48\sqrt{5}

  11. 321×521=3\sqrt{21} \times 5\sqrt{21} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 315315

    321×521=3×5×21×213\sqrt{21} \times 5\sqrt{21} = 3 \times 5 \times \sqrt{21} \times \sqrt{21}

    =15×21=315= 15 \times 21 = 315 (since a×a=a\sqrt{a} \times \sqrt{a} = a)

  12. 62×(−511)=6\sqrt{2} \times (-5\sqrt{11}) =
    Answer and solution

    Answer: (C) −3022-30\sqrt{22}

    62×(−511)=6×(−5)×2×116\sqrt{2} \times (-5\sqrt{11}) = 6 \times (-5) \times \sqrt{2 \times 11}

    =−3022= -30\sqrt{22}

  13. −713+1213+2413=-7\sqrt{13} + 12\sqrt{13} + 24\sqrt{13} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 291329\sqrt{13}

    −713+1213+2413=(−7+12+24)13-7\sqrt{13} + 12\sqrt{13} + 24\sqrt{13} = (-7 + 12 + 24)\sqrt{13}

    =2913= 29\sqrt{13}

  14. −491475+87155−609115+600735=-49147\sqrt{5} + 8715\sqrt{5} - 60911\sqrt{5} + 60073\sqrt{5} =
    Answer and solution

    Answer: (C) −412705-41270\sqrt{5}

    Positive terms: 87155+600735=6878858715\sqrt{5} + 60073\sqrt{5} = 68788\sqrt{5}

    Negative terms: 491475+609115=110058549147\sqrt{5} + 60911\sqrt{5} = 110058\sqrt{5}

    −491475+87155−609115+600735=687885−1100585-49147\sqrt{5} + 8715\sqrt{5} - 60911\sqrt{5} + 60073\sqrt{5} = 68788\sqrt{5} - 110058\sqrt{5}

    =−(110058−68788)5=−412705= -(110058 - 68788)\sqrt{5} = -41270\sqrt{5}

  15. −77×(−263)=-7\sqrt{7} \times (-2\sqrt{63}) =
    Answer and solution

    Answer: (B) 294294

    −77×(−263)=−7×(−2)×7×63-7\sqrt{7} \times (-2\sqrt{63}) = -7 \times (-2) \times \sqrt{7 \times 63}

    =14×441= 14 \times \sqrt{441}

    Long division: 2×2=42 \times 2 = 4, remainder 00; bring down 4141 to get 4141; 41×1=4141 \times 1 = 41. So 441=21\sqrt{441} = 21

    =14×21=294= 14 \times 21 = 294

  16. −428×(−57)=-4\sqrt{28} \times (-5\sqrt{7}) =
    Answer and solution

    Answer: (C) 280280

    −428×(−57)=−4×(−5)×28×7-4\sqrt{28} \times (-5\sqrt{7}) = -4 \times (-5) \times \sqrt{28 \times 7}

    =20×196= 20 \times \sqrt{196}

    196=14\sqrt{196} = 14

    =20×14=280= 20 \times 14 = 280

  17. 72065=\displaystyle \frac{\sqrt{720}}{6\sqrt{5}} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 22

    720=144×5=125\sqrt{720} = \sqrt{144} \times \sqrt{5} = 12\sqrt{5}

    12565=2\displaystyle \frac{12\sqrt{5}}{6\sqrt{5}} = 2

  18. 5×16913=\displaystyle \frac{5 \times \sqrt{169}}{\sqrt{13}} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 5135\sqrt{13}

    16913=16913=13\displaystyle \frac{\sqrt{169}}{\sqrt{13}} = \sqrt{\frac{169}{13}} = \sqrt{13}

    ∴5×13=513\therefore 5 \times \sqrt{13} = 5\sqrt{13}

  19. 112=\sqrt{112} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 474\sqrt{7}

    112=16×7=16×7=47\sqrt{112} = \sqrt{16 \times 7} = \sqrt{16} \times \sqrt{7} = 4\sqrt{7}

  20. 45−180=\sqrt{45} - \sqrt{180} =
    Answer and solution

    Answer: (D) −35-3\sqrt{5}

    45=9×5=9×5=35\sqrt{45} = \sqrt{9 \times 5} = \sqrt{9} \times \sqrt{5} = 3\sqrt{5}

    180=36×5=36×5=65\sqrt{180} = \sqrt{36 \times 5} = \sqrt{36} \times \sqrt{5} = 6\sqrt{5}

    35−65=−353\sqrt{5} - 6\sqrt{5} = -3\sqrt{5}

  21. If a=710a = 7\sqrt{10} and b=−810b = -8\sqrt{10}, then a+ba + b is
    Answer and solution

    Answer: (B) −10-\sqrt{10}

    a+b=−10∈Ra + b = -\sqrt{10} \in R

  22. If 66÷11=666 \div 11 = 6, then 11÷66=11 \div 66 =
    Answer and solution

    Answer: (B) 16\displaystyle \frac{1}{6}

    11÷66=1166=16\displaystyle 11 \div 66 = \frac{11}{66} = \frac{1}{6}

    Division is not commutative.

  23. 32−(38−4)=32 - (38 - 4) =
    Answer and solution

    Answer: (A) −2-2

    32−(38−4)=32−34=−232 - (38 - 4) = 32 - 34 = -2

    Note (32−38)−4=−10(32 - 38) - 4 = -10: subtraction is not associative.

  24. 26+‾=2626 + \underline{\quad\quad} = 26. The number in the blank is
    Answer and solution

    Answer: (B) 00

    a+0=aa + 0 = a: 00 is the additive identity.

  25. The additive inverse of −6-6 is
    Answer and solution

    Answer: (D) 66

    Additive inverse of aa is −a-a, since a+(−a)=0a + (-a) = 0.

    −6+6=0-6 + 6 = 0