Expresswala Academy Mathematics Tuition

Real Numbers and Their Properties

Question paper, Set 8

  • Set 8 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 94.2 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write 88 and 1818 in the form pq\displaystyle \frac{p}{q}.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: Every integer can be written with q=1q = 1, and 1≠01 \ne 0.

    8=81\displaystyle 8 = \frac{8}{1}

    18=181\displaystyle 18 = \frac{18}{1}

    Answer: 8=81\displaystyle 8 = \frac{8}{1}, 18=181\displaystyle 18 = \frac{18}{1}

  2. Classify as rational or irrational: (i) 9\sqrt{9} (ii) 214\displaystyle \frac{21}{4} (iii) 61\sqrt{61} (iv) 2.5‾2.\overline{5}
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) 9=3=31\displaystyle \sqrt{9} = 3 = \frac{3}{1}, so it is rational.

    (ii) 214\displaystyle \frac{21}{4} is in the form pq\displaystyle \frac{p}{q} with q≠0q \ne 0, so it is rational.

    (iii) 61=7.8102…\sqrt{61} = 7.8102\ldots is a non terminating non recurring decimal, so it is irrational.

    (iv) 2.5‾2.\overline{5} is a non terminating recurring decimal, so it is rational.

    Answer: (i) rational (ii) rational (iii) irrational (iv) rational

  3. Write true or false: π=227\displaystyle \pi = \frac{22}{7}.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: π\pi is irrational and 227\displaystyle \frac{22}{7} is rational, so they are not equal.

    π≅227\displaystyle \pi \cong \frac{22}{7} (π\pi is approximately equal to 227\displaystyle \frac{22}{7}).

    Answer: False

  4. Add 42−634\sqrt{2} - 6\sqrt{3} and −112+33-11\sqrt{2} + 3\sqrt{3}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: 42−63−112+334\sqrt{2} - 6\sqrt{3} - 11\sqrt{2} + 3\sqrt{3}

    =(4−11)2+(−6+3)3= (4 - 11)\sqrt{2} + (-6 + 3)\sqrt{3}

    =−72−33= -7\sqrt{2} - 3\sqrt{3}

    Answer: −72−33-7\sqrt{2} - 3\sqrt{3}

  5. Subtract (106−713)(10\sqrt{6} - 7\sqrt{13}) from (−116−913)(-11\sqrt{6} - 9\sqrt{13}).
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: (−116−913)−(106−713)(-11\sqrt{6} - 9\sqrt{13}) - (10\sqrt{6} - 7\sqrt{13})

    =−116−913−106+713= -11\sqrt{6} - 9\sqrt{13} - 10\sqrt{6} + 7\sqrt{13}

    =(−11−10)6+(−9+7)13= (-11 - 10)\sqrt{6} + (-9 + 7)\sqrt{13}

    =−216−213= -21\sqrt{6} - 2\sqrt{13}

    Answer: −216−213-21\sqrt{6} - 2\sqrt{13}

  6. Multiply 15\sqrt{15} and 7\sqrt{7}.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: 15×7=15×7\sqrt{15} \times \sqrt{7} = \sqrt{15 \times 7}

    =105= \sqrt{105}

    Answer: 105\sqrt{105}

  7. Find 52×625\sqrt{2} \times 6\sqrt{2}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: 52×62=5×6×2×25\sqrt{2} \times 6\sqrt{2} = 5 \times 6 \times \sqrt{2} \times \sqrt{2}

    =30×2= 30 \times 2

    =60= 60

    Answer: 6060

  8. Simplify: (i) 936072+9301052−242222−60468293607\sqrt{2} + 930105\sqrt{2} - 24222\sqrt{2} - 60468\sqrt{2} (ii) −6206315−1751815+623615-62063\sqrt{15} - 17518\sqrt{15} + 6236\sqrt{15}
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) Positive terms: 936072+9301052=1023712293607\sqrt{2} + 930105\sqrt{2} = 1023712\sqrt{2}

    Negative terms: 242222+604682=84690224222\sqrt{2} + 60468\sqrt{2} = 84690\sqrt{2}

    936072+9301052−242222−604682=10237122−84690293607\sqrt{2} + 930105\sqrt{2} - 24222\sqrt{2} - 60468\sqrt{2} = 1023712\sqrt{2} - 84690\sqrt{2}

    =(1023712−84690)2=9390222= (1023712 - 84690)\sqrt{2} = 939022\sqrt{2}

    (ii) Positive terms: 6236156236\sqrt{15}

    Negative terms: 6206315+1751815=795811562063\sqrt{15} + 17518\sqrt{15} = 79581\sqrt{15}

    −6206315−1751815+623615=623615−7958115-62063\sqrt{15} - 17518\sqrt{15} + 6236\sqrt{15} = 6236\sqrt{15} - 79581\sqrt{15}

    =−(79581−6236)15=−7334515= -(79581 - 6236)\sqrt{15} = -73345\sqrt{15}

    Answer: (i) 9390222939022\sqrt{2} (ii) −7334515-73345\sqrt{15}

  9. Find: (i) 913×4139\sqrt{13} \times 4\sqrt{13} (ii) 37×(−628)3\sqrt{7} \times (-6\sqrt{28}) (iii) 43×41474\sqrt{3} \times 4\sqrt{147}
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) 913×413=9×4×13×139\sqrt{13} \times 4\sqrt{13} = 9 \times 4 \times \sqrt{13} \times \sqrt{13}

    =36×13=468= 36 \times 13 = 468 (since a×a=a\sqrt{a} \times \sqrt{a} = a)

    (ii) 37×(−628)=3×(−6)×7×283\sqrt{7} \times (-6\sqrt{28}) = 3 \times (-6) \times \sqrt{7 \times 28}

    =−18×196= -18 \times \sqrt{196}

    196=14\sqrt{196} = 14

    =−18×14=−252= -18 \times 14 = -252

    (iii) 43×4147=4×4×3×1474\sqrt{3} \times 4\sqrt{147} = 4 \times 4 \times \sqrt{3 \times 147}

    =16×441= 16 \times \sqrt{441}

    Long division: 2×2=42 \times 2 = 4, remainder 00; bring down 4141 to get 4141; 41×1=4141 \times 1 = 41. So 441=21\sqrt{441} = 21

    =16×21=336= 16 \times 21 = 336

    Answer: (i) 468468 (ii) −252-252 (iii) 336336

  10. Simplify 4×44121\displaystyle \frac{4 \times \sqrt{441}}{\sqrt{21}}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: 4×44121=4×44121\displaystyle \frac{4 \times \sqrt{441}}{\sqrt{21}} = 4 \times \frac{\sqrt{441}}{\sqrt{21}}

    =4×44121=4×21\displaystyle = 4 \times \sqrt{\frac{441}{21}} = 4 \times \sqrt{21}

    =421= 4\sqrt{21}

    Answer: 4214\sqrt{21}

  11. Write 208\sqrt{208} in the simplest form.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: 208=16×13=16×13=413\sqrt{208} = \sqrt{16 \times 13} = \sqrt{16} \times \sqrt{13} = 4\sqrt{13}

    Answer: 4134\sqrt{13}

  12. Simplify: 294−320−380−396\sqrt{294} - \sqrt{320} - 3\sqrt{80} - 3\sqrt{96}
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: 294=49×6=49×6=76\sqrt{294} = \sqrt{49 \times 6} = \sqrt{49} \times \sqrt{6} = 7\sqrt{6}

    320=64×5=64×5=85\sqrt{320} = \sqrt{64 \times 5} = \sqrt{64} \times \sqrt{5} = 8\sqrt{5}

    80=16×5=16×5=45\sqrt{80} = \sqrt{16 \times 5} = \sqrt{16} \times \sqrt{5} = 4\sqrt{5}, so 380=3×45=1253\sqrt{80} = 3 \times 4\sqrt{5} = 12\sqrt{5}

    96=16×6=16×6=46\sqrt{96} = \sqrt{16 \times 6} = \sqrt{16} \times \sqrt{6} = 4\sqrt{6}, so 396=3×46=1263\sqrt{96} = 3 \times 4\sqrt{6} = 12\sqrt{6}

    ∴294−320−380−396=76−85−125−126\therefore \sqrt{294} - \sqrt{320} - 3\sqrt{80} - 3\sqrt{96} = 7\sqrt{6} - 8\sqrt{5} - 12\sqrt{5} - 12\sqrt{6}

    =(7−12)6+(−8−12)5= (7 - 12)\sqrt{6} + (-8 - 12)\sqrt{5}

    =−56−205= -5\sqrt{6} - 20\sqrt{5}

    Answer: −56−205-5\sqrt{6} - 20\sqrt{5}

  13. Taking a=34a = 34 and b=0b = 0, show that real numbers are not closed under division.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: a=34∈Ra = 34 \in R and b=0∈Rb = 0 \in R

    ab=340\displaystyle \frac{a}{b} = \frac{34}{0} is not defined.

    ∴340∉R\displaystyle \therefore \frac{34}{0} \notin R, so real numbers are not closed under division.

    Answer: 34,0∈R34, 0 \in R but 340∉R\displaystyle \frac{34}{0} \notin R

  14. If a=610a = 6\sqrt{10} and b=−510b = -5\sqrt{10}, find a+ba + b, a−ba - b and a×ba \times b. Show that each belongs to RR.
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: a+b=610+(−510)=10a + b = 6\sqrt{10} + (-5\sqrt{10}) = \sqrt{10}

    a−b=610−(−510)=1110a - b = 6\sqrt{10} - (-5\sqrt{10}) = 11\sqrt{10}

    a×b=610×(−510)=−30×10=−300a \times b = 6\sqrt{10} \times (-5\sqrt{10}) = -30 \times 10 = -300

    All three are real numbers, so a+b,a−b,a×b∈Ra + b, a - b, a \times b \in R.

    Answer: a+b=10a + b = \sqrt{10}, a−b=1110a - b = 11\sqrt{10}, a×b=−300a \times b = -300; each ∈R\in R

  15. Name the property: −13×(−52)=−52×(−13)\displaystyle -\sqrt{13} \times (-\frac{5}{2}) = -\frac{5}{2} \times (-\sqrt{13})
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: The order of the two numbers is changed and the answer is the same.

    This is the commutative property under multiplication.

    Answer: Commutative property under multiplication

  16. If a=817a = 8\sqrt{17} and b=717b = 7\sqrt{17}, verify that a+b=b+aa + b = b + a and a×b=b×aa \times b = b \times a.
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: a+b=817+717=1517a + b = 8\sqrt{17} + 7\sqrt{17} = 15\sqrt{17}

    b+a=717+817=1517b + a = 7\sqrt{17} + 8\sqrt{17} = 15\sqrt{17}

    a×b=817×717=56×17=952a \times b = 8\sqrt{17} \times 7\sqrt{17} = 56 \times 17 = 952

    b×a=717×817=56×17=952b \times a = 7\sqrt{17} \times 8\sqrt{17} = 56 \times 17 = 952

    So a+b=b+aa + b = b + a and a×b=b×aa \times b = b \times a.

    Answer: a+b=b+a=1517a + b = b + a = 15\sqrt{17}, a×b=b×a=952a \times b = b \times a = 952

  17. Taking a=54a = 54, b=18b = 18 and c=3c = 3, verify that (i) a+(b+c)=(a+b)+ca + (b + c) = (a + b) + c (ii) a−(b−c)≠(a−b)−ca - (b - c) \ne (a - b) - c (iii) a×(b×c)=(a×b)×ca \times (b \times c) = (a \times b) \times c (iv) (a÷b)÷c≠a÷(b÷c)(a \div b) \div c \ne a \div (b \div c)
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) LHS =54+(18+3)=54+21=75= 54 + (18 + 3) = 54 + 21 = 75, RHS =(54+18)+3=72+3=75= (54 + 18) + 3 = 72 + 3 = 75

    LHS == RHS

    (ii) LHS =54−(18−3)=54−15=39= 54 - (18 - 3) = 54 - 15 = 39, RHS =(54−18)−3=36−3=33= (54 - 18) - 3 = 36 - 3 = 33

    LHS ≠\ne RHS

    (iii) LHS =54×(18×3)=54×54=2916= 54 \times (18 \times 3) = 54 \times 54 = 2916, RHS =(54×18)×3=972×3=2916= (54 \times 18) \times 3 = 972 \times 3 = 2916

    LHS == RHS

    (iv) LHS =(54÷18)÷3=3÷3=1= (54 \div 18) \div 3 = 3 \div 3 = 1, RHS =54÷(18÷3)=54÷6=9= 54 \div (18 \div 3) = 54 \div 6 = 9

    LHS ≠\ne RHS

    Answer: (i) 75=7575 = 75 (ii) 39≠3339 \ne 33 (iii) 2916=29162916 = 2916 (iv) 1≠91 \ne 9

  18. Fill in the blank: 5+‾=55 + \underline{\quad\quad} = 5
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: a+0=aa + 0 = a, where 00 is the additive identity.

    ∴5+0=5\therefore 5 + 0 = 5

    Answer: 00

  19. Write (i) the additive inverse of 828\sqrt{2} (ii) the multiplicative inverse of −74\displaystyle -\frac{7}{4}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) Additive inverse of aa is −a-a, since a+(−a)=0a + (-a) = 0. So it is −82-8\sqrt{2}.

    (ii) Multiplicative inverse of aa is 1a\displaystyle \frac{1}{a}, since a×1a=1\displaystyle a \times \frac{1}{a} = 1. So it is −47\displaystyle -\frac{4}{7}.

    Answer: (i) −82-8\sqrt{2} (ii) −47\displaystyle -\frac{4}{7}

  20. Find the additive inverse and the multiplicative inverse of 2626. Verify that a+(−a)=0a + (-a) = 0 and a×1a=1\displaystyle a \times \frac{1}{a} = 1.
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: Additive inverse of 2626 is −26-26.

    Multiplicative inverse of 2626 is 126\displaystyle \frac{1}{26}.

    Check: 26+(−26)=026 + (-26) = 0

    Check: 26×126=1\displaystyle 26 \times \frac{1}{26} = 1

    Answer: Additive inverse −26-26, multiplicative inverse 126\displaystyle \frac{1}{26}