Expresswala Academy Mathematics Tuition

Real Numbers and Their Properties

MCQ test, Set 7

  • Set 7 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 83.4 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. How many integers are there between −11-11 and −4-4?
    Answer and solution

    Answer: (D) 66

    Z={…,−2,−1,0,1,2,3,…}Z = \{\ldots, -2, -1, 0, 1, 2, 3, \ldots\}

    The integers between −11-11 and −4-4 are −10,−9,−8,−7,−6,−5-10, -9, -8, -7, -6, -5, that is 66 numbers.

  2. The integers between 11 and 77 are
    Answer and solution

    Answer: (A) 2,3,4,5,62, 3, 4, 5, 6

    Z={…,−2,−1,0,1,2,3,…}Z = \{\ldots, -2, -1, 0, 1, 2, 3, \ldots\}

    So the integers between 11 and 77 are 2,3,4,5,62, 3, 4, 5, 6.

  3. Which of the following belongs to Q∗Q^*, the set of irrational numbers?
    Answer and solution

    Answer: (A) 61\sqrt{61}

    61=7.8102…\sqrt{61} = 7.8102\ldots is a non terminating non recurring decimal, so it is irrational.

    The other numbers can be written in the form pq\displaystyle \frac{p}{q}, so they are rational.

  4. 5.1‾5.\overline{1} is
    Answer and solution

    Answer: (B) a rational number

    5.1‾5.\overline{1} is a non terminating recurring decimal, so it is rational.

    It is not a whole number, so it is not an integer or a natural number.

  5. −10-10 belongs to which of these sets?
    Answer and solution

    Answer: (A) QQ (rational numbers)

    So −10-10 belongs to QQ; it does not belong to WW, Q∗Q^* or NN.

  6. π\pi belongs to which of these sets?
    Answer and solution

    Answer: (C) Q∗Q^* (irrational numbers)

    π=3.14159…\pi = 3.14159\ldots is a non terminating non recurring decimal, so it is irrational.

    So π\pi belongs to Q∗Q^*; it does not belong to ZZ, WW or NN.

  7. Add −1521-15\sqrt{21} and 6216\sqrt{21}.
    Answer and solution

    Answer: (A) −921-9\sqrt{21}

    −1521+621=(−15+6)21-15\sqrt{21} + 6\sqrt{21} = (-15 + 6)\sqrt{21}

    =−921= -9\sqrt{21}

  8. Add 3+1133 + 11\sqrt{3} and −6−3-6 - \sqrt{3}.
    Answer and solution

    Answer: (D) −3+103-3 + 10\sqrt{3}

    3+113−6−3=(3−6)+(11−1)33 + 11\sqrt{3} - 6 - \sqrt{3} = (3 - 6) + (11 - 1)\sqrt{3}

    =−3+103= -3 + 10\sqrt{3}

    Only like terms are added: numbers with numbers, 3\sqrt{3} terms with 3\sqrt{3} terms.

  9. Subtract −922-9\sqrt{22} from −722-7\sqrt{22}.
    Answer and solution

    Answer: (C) 2222\sqrt{22}

    −722−(−922)=−722+922-7\sqrt{22} - (-9\sqrt{22}) = -7\sqrt{22} + 9\sqrt{22}

    =222= 2\sqrt{22}

  10. Subtract (9+410)(9 + 4\sqrt{10}) from (−10−510)(-10 - 5\sqrt{10}).
    Answer and solution

    Answer: (C) −19−910-19 - 9\sqrt{10}

    (−10−510)−(9+410)=−10−510−9−410(-10 - 5\sqrt{10}) - (9 + 4\sqrt{10}) = -10 - 5\sqrt{10} - 9 - 4\sqrt{10}

    =−19−910= -19 - 9\sqrt{10}

    The sign of every term of the bracket being subtracted changes.

  11. 27×919=2\sqrt{7} \times 9\sqrt{19} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 1813318\sqrt{133}

    27×919=2×9×7×192\sqrt{7} \times 9\sqrt{19} = 2 \times 9 \times \sqrt{7 \times 19}

    =18133= 18\sqrt{133}

  12. 5×21=\sqrt{5} \times \sqrt{21} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 105\sqrt{105}

    a×b=a×b\sqrt{a} \times \sqrt{b} = \sqrt{a \times b}

    5×21=105\sqrt{5} \times \sqrt{21} = \sqrt{105}

  13. −2022−1122+2522=-20\sqrt{22} - 11\sqrt{22} + 25\sqrt{22} =
    Answer and solution

    Answer: (D) −622-6\sqrt{22}

    −2022−1122+2522=(−20−11+25)22-20\sqrt{22} - 11\sqrt{22} + 25\sqrt{22} = (-20 - 11 + 25)\sqrt{22}

    =−622= -6\sqrt{22}

  14. −1004815+9057015−2527515+4993015=-10048\sqrt{15} + 90570\sqrt{15} - 25275\sqrt{15} + 49930\sqrt{15} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 10517715105177\sqrt{15}

    Positive terms: 9057015+4993015=1405001590570\sqrt{15} + 49930\sqrt{15} = 140500\sqrt{15}

    Negative terms: 1004815+2527515=353231510048\sqrt{15} + 25275\sqrt{15} = 35323\sqrt{15}

    −1004815+9057015−2527515+4993015=14050015−3532315-10048\sqrt{15} + 90570\sqrt{15} - 25275\sqrt{15} + 49930\sqrt{15} = 140500\sqrt{15} - 35323\sqrt{15}

    =(140500−35323)15=10517715= (140500 - 35323)\sqrt{15} = 105177\sqrt{15}

  15. 332×(−38)=3\sqrt{32} \times (-3\sqrt{8}) =
    Answer and solution

    Answer: (A) −144-144

    332×(−38)=3×(−3)×32×83\sqrt{32} \times (-3\sqrt{8}) = 3 \times (-3) \times \sqrt{32 \times 8}

    =−9×256= -9 \times \sqrt{256}

    256=16\sqrt{256} = 16

    =−9×16=−144= -9 \times 16 = -144

  16. −672×(−42)=-6\sqrt{72} \times (-4\sqrt{2}) =
    Answer and solution

    Answer: (B) 288288

    −672×(−42)=−6×(−4)×72×2-6\sqrt{72} \times (-4\sqrt{2}) = -6 \times (-4) \times \sqrt{72 \times 2}

    =24×144= 24 \times \sqrt{144}

    144=12\sqrt{144} = 12

    =24×12=288= 24 \times 12 = 288

  17. 427=\displaystyle \frac{\sqrt{42}}{\sqrt{7}} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 6\sqrt{6}

    ab=ab\displaystyle \frac{\sqrt{a}}{\sqrt{b}} = \sqrt{\frac{a}{b}}

    427=6\displaystyle \frac{\sqrt{42}}{\sqrt{7}} = \sqrt{6}

  18. 88=\displaystyle \frac{8}{\sqrt{8}} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 8\sqrt{8}

    aa=a×aa=a\displaystyle \frac{a}{\sqrt{a}} = \frac{\sqrt{a} \times \sqrt{a}}{\sqrt{a}} = \sqrt{a}

    88=8\displaystyle \frac{8}{\sqrt{8}} = \sqrt{8}

  19. 252\sqrt{252} in the simplest form is
    Answer and solution

    Answer: (B) 676\sqrt{7}

    252=36×7=36×7=67\sqrt{252} = \sqrt{36 \times 7} = \sqrt{36} \times \sqrt{7} = 6\sqrt{7}

  20. 245−320=\sqrt{245} - \sqrt{320} =
    Answer and solution

    Answer: (D) −5-\sqrt{5}

    245=49×5=49×5=75\sqrt{245} = \sqrt{49 \times 5} = \sqrt{49} \times \sqrt{5} = 7\sqrt{5}

    320=64×5=64×5=85\sqrt{320} = \sqrt{64 \times 5} = \sqrt{64} \times \sqrt{5} = 8\sqrt{5}

    75−85=−57\sqrt{5} - 8\sqrt{5} = -\sqrt{5}

  21. If a=1113a = 11\sqrt{13} and b=−713b = -7\sqrt{13}, then a+ba + b is
    Answer and solution

    Answer: (B) 4134\sqrt{13}

    a+b=413∈Ra + b = 4\sqrt{13} \in R

  22. If 41−8=3341 - 8 = 33, then 8−41=8 - 41 =
    Answer and solution

    Answer: (A) −33-33

    8−41=−(41−8)=−338 - 41 = -(41 - 8) = -33

    Subtraction is not commutative: 33≠−3333 \ne -33.

  23. 13−(39−15)=13 - (39 - 15) =
    Answer and solution

    Answer: (D) −11-11

    13−(39−15)=13−24=−1113 - (39 - 15) = 13 - 24 = -11

    Note (13−39)−15=−41(13 - 39) - 15 = -41: subtraction is not associative.

  24. −2310×‾=−2310\displaystyle -\frac{23}{10} \times \underline{\quad\quad} = -\frac{23}{10}. The number in the blank is
    Answer and solution

    Answer: (C) 11

    a×1=aa \times 1 = a: 11 is the multiplicative identity.

  25. The multiplicative inverse of 6116\sqrt{11} is
    Answer and solution

    Answer: (A) 1611\displaystyle \frac{1}{6\sqrt{11}}

    Multiplicative inverse of aa is 1a\displaystyle \frac{1}{a}, since a×1a=1\displaystyle a \times \frac{1}{a} = 1.

    611×1611=1\displaystyle 6\sqrt{11} \times \frac{1}{6\sqrt{11}} = 1