Expresswala Academy Mathematics Tuition

Real Numbers and Their Properties

Question paper, Set 4

  • Set 4 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 95.3 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write the integers between −10-10 and −3-3.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: Z={…,−2,−1,0,1,2,3,…}Z = \{\ldots, -2, -1, 0, 1, 2, 3, \ldots\}

    The integers between −10-10 and −3-3 are −9,−8,−7,−6,−5,−4-9, -8, -7, -6, -5, -4.

    Answer: −9,−8,−7,−6,−5,−4-9, -8, -7, -6, -5, -4

  2. Classify as rational or irrational: (i) 83\sqrt{83} (ii) 9.8‾9.\overline{8} (iii) 49\sqrt{49} (iv) 0.9130.913
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) 83=9.1104…\sqrt{83} = 9.1104\ldots is a non terminating non recurring decimal, so it is irrational.

    (ii) 9.8‾9.\overline{8} is a non terminating recurring decimal, so it is rational.

    (iii) 49=7=71\displaystyle \sqrt{49} = 7 = \frac{7}{1}, so it is rational.

    (iv) 0.9130.913 is a terminating decimal, so it is rational.

    Answer: (i) irrational (ii) rational (iii) rational (iv) rational

  3. Write true or false: 19∈Q19 \in Q.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: Q={pq\displaystyle Q = \{\frac{p}{q} where p,qp, q are integers and q≠0}q \ne 0\}

    1919 can be written in the form pq\displaystyle \frac{p}{q}, so the statement is true.

    Answer: True

  4. Add −86−63-8\sqrt{6} - 6\sqrt{3} and 96−1139\sqrt{6} - 11\sqrt{3}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: −86−63+96−113-8\sqrt{6} - 6\sqrt{3} + 9\sqrt{6} - 11\sqrt{3}

    =(−8+9)6+(−6−11)3= (-8 + 9)\sqrt{6} + (-6 - 11)\sqrt{3}

    =6−173= \sqrt{6} - 17\sqrt{3}

    Answer: 6−173\sqrt{6} - 17\sqrt{3}

  5. Subtract (−117+72)(-11\sqrt{7} + 7\sqrt{2}) from (−97−52)(-9\sqrt{7} - 5\sqrt{2}).
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: (−97−52)−(−117+72)(-9\sqrt{7} - 5\sqrt{2}) - (-11\sqrt{7} + 7\sqrt{2})

    =−97−52+117−72= -9\sqrt{7} - 5\sqrt{2} + 11\sqrt{7} - 7\sqrt{2}

    =(−9+11)7+(−5−7)2= (-9 + 11)\sqrt{7} + (-5 - 7)\sqrt{2}

    =27−122= 2\sqrt{7} - 12\sqrt{2}

    Answer: 27−1222\sqrt{7} - 12\sqrt{2}

  6. Multiply 17\sqrt{17} and 5\sqrt{5}.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: 17×5=17×5\sqrt{17} \times \sqrt{5} = \sqrt{17 \times 5}

    =85= \sqrt{85}

    Answer: 85\sqrt{85}

  7. Find 1123×(−1023)11\sqrt{23} \times (-10\sqrt{23}).
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: 1123×(−1023)=11×(−10)×23×2311\sqrt{23} \times (-10\sqrt{23}) = 11 \times (-10) \times \sqrt{23} \times \sqrt{23}

    =−110×23= -110 \times 23

    =−2530= -2530

    Answer: −2530-2530

  8. Simplify: (i) −8048711+68045511−8058211+911111-80487\sqrt{11} + 680455\sqrt{11} - 80582\sqrt{11} + 9111\sqrt{11} (ii) 75027−1058387−486977502\sqrt{7} - 105838\sqrt{7} - 4869\sqrt{7}
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) Positive terms: 68045511+911111=68956611680455\sqrt{11} + 9111\sqrt{11} = 689566\sqrt{11}

    Negative terms: 8048711+8058211=1610691180487\sqrt{11} + 80582\sqrt{11} = 161069\sqrt{11}

    −8048711+68045511−8058211+911111=68956611−16106911-80487\sqrt{11} + 680455\sqrt{11} - 80582\sqrt{11} + 9111\sqrt{11} = 689566\sqrt{11} - 161069\sqrt{11}

    =(689566−161069)11=52849711= (689566 - 161069)\sqrt{11} = 528497\sqrt{11}

    (ii) Positive terms: 750277502\sqrt{7}

    Negative terms: 1058387+48697=1107077105838\sqrt{7} + 4869\sqrt{7} = 110707\sqrt{7}

    75027−1058387−48697=75027−11070777502\sqrt{7} - 105838\sqrt{7} - 4869\sqrt{7} = 7502\sqrt{7} - 110707\sqrt{7}

    =−(110707−7502)7=−1032057= -(110707 - 7502)\sqrt{7} = -103205\sqrt{7}

    Answer: (i) 52849711528497\sqrt{11} (ii) −1032057-103205\sqrt{7}

  9. Find: (i) 221×(−621)2\sqrt{21} \times (-6\sqrt{21}) (ii) 72×(−450)7\sqrt{2} \times (-4\sqrt{50}) (iii) −324×296-3\sqrt{24} \times 2\sqrt{96}
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) 221×(−621)=2×(−6)×21×212\sqrt{21} \times (-6\sqrt{21}) = 2 \times (-6) \times \sqrt{21} \times \sqrt{21}

    =−12×21=−252= -12 \times 21 = -252 (since a×a=a\sqrt{a} \times \sqrt{a} = a)

    (ii) 72×(−450)=7×(−4)×2×507\sqrt{2} \times (-4\sqrt{50}) = 7 \times (-4) \times \sqrt{2 \times 50}

    =−28×100= -28 \times \sqrt{100}

    100=10\sqrt{100} = 10

    =−28×10=−280= -28 \times 10 = -280

    (iii) −324×296=−3×2×24×96-3\sqrt{24} \times 2\sqrt{96} = -3 \times 2 \times \sqrt{24 \times 96}

    =−6×2304= -6 \times \sqrt{2304}

    Long division: 4×4=164 \times 4 = 16, remainder 77; bring down 0404 to get 704704; 88×8=70488 \times 8 = 704. So 2304=48\sqrt{2304} = 48

    =−6×48=−288= -6 \times 48 = -288

    Answer: (i) −252-252 (ii) −280-280 (iii) −288-288

  10. Simplify 1919\displaystyle \frac{19}{\sqrt{19}}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: 19=19×1919 = \sqrt{19} \times \sqrt{19}

    1919=19×1919\displaystyle \frac{19}{\sqrt{19}} = \frac{\sqrt{19} \times \sqrt{19}}{\sqrt{19}}

    =19= \sqrt{19}

    Answer: 19\sqrt{19}

  11. Write 240\sqrt{240} in the simplest form.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: 240=16×15=16×15=415\sqrt{240} = \sqrt{16 \times 15} = \sqrt{16} \times \sqrt{15} = 4\sqrt{15}

    Answer: 4154\sqrt{15}

  12. Simplify: 320+2243−380+108\sqrt{320} + 2\sqrt{243} - 3\sqrt{80} + \sqrt{108}
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: 320=64×5=64×5=85\sqrt{320} = \sqrt{64 \times 5} = \sqrt{64} \times \sqrt{5} = 8\sqrt{5}

    243=81×3=81×3=93\sqrt{243} = \sqrt{81 \times 3} = \sqrt{81} \times \sqrt{3} = 9\sqrt{3}, so 2243=2×93=1832\sqrt{243} = 2 \times 9\sqrt{3} = 18\sqrt{3}

    80=16×5=16×5=45\sqrt{80} = \sqrt{16 \times 5} = \sqrt{16} \times \sqrt{5} = 4\sqrt{5}, so 380=3×45=1253\sqrt{80} = 3 \times 4\sqrt{5} = 12\sqrt{5}

    108=36×3=36×3=63\sqrt{108} = \sqrt{36 \times 3} = \sqrt{36} \times \sqrt{3} = 6\sqrt{3}

    ∴320+2243−380+108=85+183−125+63\therefore \sqrt{320} + 2\sqrt{243} - 3\sqrt{80} + \sqrt{108} = 8\sqrt{5} + 18\sqrt{3} - 12\sqrt{5} + 6\sqrt{3}

    =(8−12)5+(18+6)3= (8 - 12)\sqrt{5} + (18 + 6)\sqrt{3}

    =−45+243= -4\sqrt{5} + 24\sqrt{3}

    Answer: −45+243-4\sqrt{5} + 24\sqrt{3}

  13. If a=−10a = -10 and b=7b = 7, find a+ba + b, a−ba - b and a×ba \times b. Do they belong to RR?
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: a+b=−10+7=−3a + b = -10 + 7 = -3

    a−b=−10−7=−17a - b = -10 - 7 = -17

    a×b=−10×7=−70a \times b = -10 \times 7 = -70

    All three are real numbers: real numbers are closed under addition, subtraction and multiplication.

    Answer: a+b=−3a + b = -3, a−b=−17a - b = -17, a×b=−70a \times b = -70; all belong to RR

  14. If a=322a = 3\sqrt{22} and b=−722b = -7\sqrt{22}, find a+ba + b, a−ba - b and a×ba \times b. Show that each belongs to RR.
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: a+b=322+(−722)=−422a + b = 3\sqrt{22} + (-7\sqrt{22}) = -4\sqrt{22}

    a−b=322−(−722)=1022a - b = 3\sqrt{22} - (-7\sqrt{22}) = 10\sqrt{22}

    a×b=322×(−722)=−21×22=−462a \times b = 3\sqrt{22} \times (-7\sqrt{22}) = -21 \times 22 = -462

    All three are real numbers, so a+b,a−b,a×b∈Ra + b, a - b, a \times b \in R.

    Answer: a+b=−422a + b = -4\sqrt{22}, a−b=1022a - b = 10\sqrt{22}, a×b=−462a \times b = -462; each ∈R\in R

  15. Fill in the blank: 95×6=6×‾9\sqrt{5} \times \sqrt{6} = \sqrt{6} \times \underline{\quad\quad}
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: Real numbers are commutative under multiplication: a×b=b×aa \times b = b \times a.

    ∴95×6=6×95\therefore 9\sqrt{5} \times \sqrt{6} = \sqrt{6} \times 9\sqrt{5}

    Answer: 959\sqrt{5}

  16. If a=221a = 2\sqrt{21} and b=721b = 7\sqrt{21}, verify that a+b=b+aa + b = b + a and a×b=b×aa \times b = b \times a.
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: a+b=221+721=921a + b = 2\sqrt{21} + 7\sqrt{21} = 9\sqrt{21}

    b+a=721+221=921b + a = 7\sqrt{21} + 2\sqrt{21} = 9\sqrt{21}

    a×b=221×721=14×21=294a \times b = 2\sqrt{21} \times 7\sqrt{21} = 14 \times 21 = 294

    b×a=721×221=14×21=294b \times a = 7\sqrt{21} \times 2\sqrt{21} = 14 \times 21 = 294

    So a+b=b+aa + b = b + a and a×b=b×aa \times b = b \times a.

    Answer: a+b=b+a=921a + b = b + a = 9\sqrt{21}, a×b=b×a=294a \times b = b \times a = 294

  17. Taking a=72a = 72, b=12b = 12 and c=2c = 2, verify that (i) a+(b+c)=(a+b)+ca + (b + c) = (a + b) + c (ii) a−(b−c)≠(a−b)−ca - (b - c) \ne (a - b) - c (iii) a×(b×c)=(a×b)×ca \times (b \times c) = (a \times b) \times c (iv) (a÷b)÷c≠a÷(b÷c)(a \div b) \div c \ne a \div (b \div c)
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) LHS =72+(12+2)=72+14=86= 72 + (12 + 2) = 72 + 14 = 86, RHS =(72+12)+2=84+2=86= (72 + 12) + 2 = 84 + 2 = 86

    LHS == RHS

    (ii) LHS =72−(12−2)=72−10=62= 72 - (12 - 2) = 72 - 10 = 62, RHS =(72−12)−2=60−2=58= (72 - 12) - 2 = 60 - 2 = 58

    LHS ≠\ne RHS

    (iii) LHS =72×(12×2)=72×24=1728= 72 \times (12 \times 2) = 72 \times 24 = 1728, RHS =(72×12)×2=864×2=1728= (72 \times 12) \times 2 = 864 \times 2 = 1728

    LHS == RHS

    (iv) LHS =(72÷12)÷2=6÷2=3= (72 \div 12) \div 2 = 6 \div 2 = 3, RHS =72÷(12÷2)=72÷6=12= 72 \div (12 \div 2) = 72 \div 6 = 12

    LHS ≠\ne RHS

    Answer: (i) 86=8686 = 86 (ii) 62≠5862 \ne 58 (iii) 1728=17281728 = 1728 (iv) 3≠123 \ne 12

  18. Fill in the blank: −23+‾=−23-\sqrt{23} + \underline{\quad\quad} = -\sqrt{23}
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: a+0=aa + 0 = a, where 00 is the additive identity.

    ∴−23+0=−23\therefore -\sqrt{23} + 0 = -\sqrt{23}

    Answer: 00

  19. Write (i) the additive inverse of −43\displaystyle -\frac{4}{3} (ii) the multiplicative inverse of 911\displaystyle \frac{9}{11}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) Additive inverse of aa is −a-a, since a+(−a)=0a + (-a) = 0. So it is 43\displaystyle \frac{4}{3}.

    (ii) Multiplicative inverse of aa is 1a\displaystyle \frac{1}{a}, since a×1a=1\displaystyle a \times \frac{1}{a} = 1. So it is 119\displaystyle \frac{11}{9}.

    Answer: (i) 43\displaystyle \frac{4}{3} (ii) 119\displaystyle \frac{11}{9}

  20. Find the additive inverse and the multiplicative inverse of 9219\sqrt{21}. Verify that a+(−a)=0a + (-a) = 0 and a×1a=1\displaystyle a \times \frac{1}{a} = 1.
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: Additive inverse of 9219\sqrt{21} is −921-9\sqrt{21}.

    Multiplicative inverse of 9219\sqrt{21} is 1921\displaystyle \frac{1}{9\sqrt{21}}.

    Check: 921+(−921)=09\sqrt{21} + (-9\sqrt{21}) = 0

    Check: 921×1921=1\displaystyle 9\sqrt{21} \times \frac{1}{9\sqrt{21}} = 1

    Answer: Additive inverse −921-9\sqrt{21}, multiplicative inverse 1921\displaystyle \frac{1}{9\sqrt{21}}