Expresswala Academy Mathematics Tuition

Real Numbers and Their Properties

MCQ test, Set 4

  • Set 4 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 90.1 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. How many integers are there between −12-12 and −6-6?
    Answer and solution

    Answer: (D) 55

    Z={…,−2,−1,0,1,2,3,…}Z = \{\ldots, -2, -1, 0, 1, 2, 3, \ldots\}

    The integers between −12-12 and −6-6 are −11,−10,−9,−8,−7-11, -10, -9, -8, -7, that is 55 numbers.

  2. The natural numbers between −1-1 and 55 are
    Answer and solution

    Answer: (A) 1,2,3,41, 2, 3, 4

    N={1,2,3,4,…}N = \{1, 2, 3, 4, \ldots\}

    So the natural numbers between −1-1 and 55 are 1,2,3,41, 2, 3, 4.

  3. Which of these numbers is rational?
    Answer and solution

    Answer: (C) 169\sqrt{169}

    169=13=131\displaystyle \sqrt{169} = 13 = \frac{13}{1}, so it is rational.

    The other numbers are non terminating non recurring decimals, so they are irrational.

  4. 76=8.7177…\sqrt{76} = 8.7177\ldots is
    Answer and solution

    Answer: (A) a non terminating non recurring decimal, so irrational

    76=8.7177…\sqrt{76} = 8.7177\ldots is a non terminating non recurring decimal, so it is irrational.

  5. −28-28 belongs to which of these sets?
    Answer and solution

    Answer: (C) ZZ (integers)

    So −28-28 belongs to ZZ; it does not belong to NN, Q∗Q^* or WW.

  6. Which statement is correct?
    Answer and solution

    Answer: (B) 3.2‾∈Q3.\overline{2} \in Q

    3.2‾3.\overline{2} is a non terminating recurring decimal, so it is rational.

    Q={pq\displaystyle Q = \{\frac{p}{q} where p,qp, q are integers and q≠0}q \ne 0\}

    3.2‾3.\overline{2} can be written in the form pq\displaystyle \frac{p}{q}, so the statement is true.

    The other three statements are false.

  7. Add −1810-18\sqrt{10} and −2410-24\sqrt{10}.
    Answer and solution

    Answer: (B) −4210-42\sqrt{10}

    −1810−2410=(−18−24)10-18\sqrt{10} - 24\sqrt{10} = (-18 - 24)\sqrt{10}

    =−4210= -42\sqrt{10}

  8. Add 410−154\sqrt{10} - \sqrt{15} and 1010+31510\sqrt{10} + 3\sqrt{15}.
    Answer and solution

    Answer: (C) 1410+21514\sqrt{10} + 2\sqrt{15}

    410−15+1010+315=(4+10)10+(−1+3)154\sqrt{10} - \sqrt{15} + 10\sqrt{10} + 3\sqrt{15} = (4 + 10)\sqrt{10} + (-1 + 3)\sqrt{15}

    =1410+215= 14\sqrt{10} + 2\sqrt{15}

  9. Subtract (11−14)(11 - \sqrt{14}) from (11+14)(11 + \sqrt{14}).
    Answer and solution

    Answer: (D) 2142\sqrt{14}

    (11+14)−(11−14)=11+14−11+14(11 + \sqrt{14}) - (11 - \sqrt{14}) = 11 + \sqrt{14} - 11 + \sqrt{14}

    =214= 2\sqrt{14}

  10. Subtract 121512\sqrt{15} from −215-2\sqrt{15}.
    Answer and solution

    Answer: (A) −1415-14\sqrt{15}

    −215−(1215)=−215−1215-2\sqrt{15} - (12\sqrt{15}) = -2\sqrt{15} - 12\sqrt{15}

    =−1415= -14\sqrt{15}

  11. 610×(−210)=6\sqrt{10} \times (-2\sqrt{10}) =
    Answer and solution

    Answer: (C) −120-120

    610×(−210)=6×(−2)×10×106\sqrt{10} \times (-2\sqrt{10}) = 6 \times (-2) \times \sqrt{10} \times \sqrt{10}

    =−12×10=−120= -12 \times 10 = -120 (since a×a=a\sqrt{a} \times \sqrt{a} = a)

  12. 213×(−83)=2\sqrt{13} \times (-8\sqrt{3}) =
    Answer and solution

    Answer: (D) −1639-16\sqrt{39}

    213×(−83)=2×(−8)×13×32\sqrt{13} \times (-8\sqrt{3}) = 2 \times (-8) \times \sqrt{13 \times 3}

    =−1639= -16\sqrt{39}

  13. 2610−810−310=26\sqrt{10} - 8\sqrt{10} - 3\sqrt{10} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 151015\sqrt{10}

    2610−810−310=(26−8−3)1026\sqrt{10} - 8\sqrt{10} - 3\sqrt{10} = (26 - 8 - 3)\sqrt{10}

    =1510= 15\sqrt{10}

  14. −837714+9580914−2431514+1063914=-8377\sqrt{14} + 95809\sqrt{14} - 24315\sqrt{14} + 10639\sqrt{14} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 737561473756\sqrt{14}

    Positive terms: 9580914+1063914=1064481495809\sqrt{14} + 10639\sqrt{14} = 106448\sqrt{14}

    Negative terms: 837714+2431514=32692148377\sqrt{14} + 24315\sqrt{14} = 32692\sqrt{14}

    −837714+9580914−2431514+1063914=10644814−3269214-8377\sqrt{14} + 95809\sqrt{14} - 24315\sqrt{14} + 10639\sqrt{14} = 106448\sqrt{14} - 32692\sqrt{14}

    =(106448−32692)14=7375614= (106448 - 32692)\sqrt{14} = 73756\sqrt{14}

  15. −6108×(−412)=-6\sqrt{108} \times (-4\sqrt{12}) =
    Answer and solution

    Answer: (B) 864864

    −6108×(−412)=−6×(−4)×108×12-6\sqrt{108} \times (-4\sqrt{12}) = -6 \times (-4) \times \sqrt{108 \times 12}

    =24×1296= 24 \times \sqrt{1296}

    Long division: 3×3=93 \times 3 = 9, remainder 33; bring down 9696 to get 396396; 66×6=39666 \times 6 = 396. So 1296=36\sqrt{1296} = 36

    =24×36=864= 24 \times 36 = 864

  16. 7216×76=7\sqrt{216} \times 7\sqrt{6} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 17641764

    7216×76=7×7×216×67\sqrt{216} \times 7\sqrt{6} = 7 \times 7 \times \sqrt{216 \times 6}

    =49×1296= 49 \times \sqrt{1296}

    Long division: 3×3=93 \times 3 = 9, remainder 33; bring down 9696 to get 396396; 66×6=39666 \times 6 = 396. So 1296=36\sqrt{1296} = 36

    =49×36=1764= 49 \times 36 = 1764

  17. 10833=\displaystyle \frac{\sqrt{108}}{3\sqrt{3}} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 22

    108=36×3=63\sqrt{108} = \sqrt{36} \times \sqrt{3} = 6\sqrt{3}

    6333=2\displaystyle \frac{6\sqrt{3}}{3\sqrt{3}} = 2

  18. 3×36119=\displaystyle \frac{3 \times \sqrt{361}}{\sqrt{19}} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 3193\sqrt{19}

    36119=36119=19\displaystyle \frac{\sqrt{361}}{\sqrt{19}} = \sqrt{\frac{361}{19}} = \sqrt{19}

    ∴3×19=319\therefore 3 \times \sqrt{19} = 3\sqrt{19}

  19. 325=\sqrt{325} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 5135\sqrt{13}

    325=25×13=25×13=513\sqrt{325} = \sqrt{25 \times 13} = \sqrt{25} \times \sqrt{13} = 5\sqrt{13}

  20. 252+112=\sqrt{252} + \sqrt{112} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 10710\sqrt{7}

    252=36×7=36×7=67\sqrt{252} = \sqrt{36 \times 7} = \sqrt{36} \times \sqrt{7} = 6\sqrt{7}

    112=16×7=16×7=47\sqrt{112} = \sqrt{16 \times 7} = \sqrt{16} \times \sqrt{7} = 4\sqrt{7}

    67+47=1076\sqrt{7} + 4\sqrt{7} = 10\sqrt{7}

  21. Real numbers are not closed under
    Answer and solution

    Answer: (B) division

    Example: 7,0∈R7, 0 \in R but 70\displaystyle \frac{7}{0} is not defined, so 70∉R\displaystyle \frac{7}{0} \notin R.

    Sum, difference and product of two real numbers are always real numbers.

  22. For a=−19a = -19 and b=−7b = -7, which of the following is NOT true?
    Answer and solution

    Answer: (D) a−b=b−aa - b = b - a

    a−b=−19−(−7)=−12a - b = -19 - (-7) = -12, b−a=−7−(−19)=12b - a = -7 - (-19) = 12

    So a−b≠b−aa - b \ne b - a.

  23. 11×(8×(−115))=(11×8)×(−115)\displaystyle 11 \times (8 \times (-\frac{11}{5})) = (11 \times 8) \times (-\frac{11}{5}) shows the
    Answer and solution

    Answer: (C) associative property under multiplication

    The numbers stay in the same order; only the grouping (brackets) changes.

    a×(b×c)=(a×b)×ca \times (b \times c) = (a \times b) \times c

  24. The additive identity of real numbers is
    Answer and solution

    Answer: (B) 00

    a+0=0+a=aa + 0 = 0 + a = a, so 00 is the additive identity.

  25. The additive inverse of 2929 is
    Answer and solution

    Answer: (B) −29-29

    Additive inverse of aa is −a-a, since a+(−a)=0a + (-a) = 0.

    29+(−29)=029 + (-29) = 0