Expresswala Academy Mathematics Tuition

Real Numbers and Their Properties

Question paper, Set 7

  • Set 7 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 93.7 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write the natural numbers between −4-4 and 33.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: N={1,2,3,4,…}N = \{1, 2, 3, 4, \ldots\}

    The natural numbers between −4-4 and 33 are 1,21, 2.

    Answer: 1,21, 2

  2. State whether each number is rational or irrational, with reason: (i) 4.5924.592 (ii) ee
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) 4.5924.592 is a terminating decimal, so it is rational.

    (ii) e=2.71828…e = 2.71828\ldots is a non terminating non recurring decimal, so it is irrational.

    Answer: (i) Rational (ii) Irrational

  3. Write true or false: 15∈Z\sqrt{15} \in Z.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: 15=3.8729…\sqrt{15} = 3.8729\ldots is a non terminating non recurring decimal, so it is irrational.

    Z={…,−2,−1,0,1,2,3,…}Z = \{\ldots, -2, -1, 0, 1, 2, 3, \ldots\}

    15\sqrt{15} is not in this set, so the statement is false.

    Answer: False

  4. Add −13+415-13 + 4\sqrt{15} and 12−91512 - 9\sqrt{15}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: −13+415+12−915-13 + 4\sqrt{15} + 12 - 9\sqrt{15}

    =(−13+12)+(4−9)15= (-13 + 12) + (4 - 9)\sqrt{15}

    =−1−515= -1 - 5\sqrt{15}

    Answer: −1−515-1 - 5\sqrt{15}

  5. Subtract (1+415)(1 + 4\sqrt{15}) from (1+315)(1 + 3\sqrt{15}).
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: (1+315)−(1+415)(1 + 3\sqrt{15}) - (1 + 4\sqrt{15})

    =1+315−1−415= 1 + 3\sqrt{15} - 1 - 4\sqrt{15}

    =(1−1)+(3−4)15= (1 - 1) + (3 - 4)\sqrt{15}

    =−15= -\sqrt{15}

    Answer: −15-\sqrt{15}

  6. Find the value of 58×58\sqrt{58} \times \sqrt{58}.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: a×a=a\sqrt{a} \times \sqrt{a} = a

    ∴58×58=58\therefore \sqrt{58} \times \sqrt{58} = 58

    Answer: 5858

  7. Find 319×533\sqrt{19} \times 5\sqrt{3}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: 319×53=3×5×19×33\sqrt{19} \times 5\sqrt{3} = 3 \times 5 \times \sqrt{19} \times \sqrt{3}

    =15×19×3= 15 \times \sqrt{19 \times 3}

    =1557= 15\sqrt{57}

    Answer: 155715\sqrt{57}

  8. Simplify: (i) −6256+921056+6005746−772426-625\sqrt{6} + 92105\sqrt{6} + 600574\sqrt{6} - 77242\sqrt{6} (ii) −4209185+5555−20815−718605-420918\sqrt{5} + 555\sqrt{5} - 2081\sqrt{5} - 71860\sqrt{5}
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) Positive terms: 921056+6005746=692679692105\sqrt{6} + 600574\sqrt{6} = 692679\sqrt{6}

    Negative terms: 6256+772426=778676625\sqrt{6} + 77242\sqrt{6} = 77867\sqrt{6}

    −6256+921056+6005746−772426=6926796−778676-625\sqrt{6} + 92105\sqrt{6} + 600574\sqrt{6} - 77242\sqrt{6} = 692679\sqrt{6} - 77867\sqrt{6}

    =(692679−77867)6=6148126= (692679 - 77867)\sqrt{6} = 614812\sqrt{6}

    (ii) Positive terms: 5555555\sqrt{5}

    Negative terms: 4209185+20815+718605=4948595420918\sqrt{5} + 2081\sqrt{5} + 71860\sqrt{5} = 494859\sqrt{5}

    −4209185+5555−20815−718605=5555−4948595-420918\sqrt{5} + 555\sqrt{5} - 2081\sqrt{5} - 71860\sqrt{5} = 555\sqrt{5} - 494859\sqrt{5}

    =−(494859−555)5=−4943045= -(494859 - 555)\sqrt{5} = -494304\sqrt{5}

    Answer: (i) 6148126614812\sqrt{6} (ii) −4943045-494304\sqrt{5}

  9. Find: (i) 217×(−717)2\sqrt{17} \times (-7\sqrt{17}) (ii) 92×(−718)9\sqrt{2} \times (-7\sqrt{18}) (iii) 2294×262\sqrt{294} \times 2\sqrt{6}
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) 217×(−717)=2×(−7)×17×172\sqrt{17} \times (-7\sqrt{17}) = 2 \times (-7) \times \sqrt{17} \times \sqrt{17}

    =−14×17=−238= -14 \times 17 = -238 (since a×a=a\sqrt{a} \times \sqrt{a} = a)

    (ii) 92×(−718)=9×(−7)×2×189\sqrt{2} \times (-7\sqrt{18}) = 9 \times (-7) \times \sqrt{2 \times 18}

    =−63×36= -63 \times \sqrt{36}

    36=6\sqrt{36} = 6

    =−63×6=−378= -63 \times 6 = -378

    (iii) 2294×26=2×2×294×62\sqrt{294} \times 2\sqrt{6} = 2 \times 2 \times \sqrt{294 \times 6}

    =4×1764= 4 \times \sqrt{1764}

    Long division: 4×4=164 \times 4 = 16, remainder 11; bring down 6464 to get 164164; 82×2=16482 \times 2 = 164. So 1764=42\sqrt{1764} = 42

    =4×42=168= 4 \times 42 = 168

    Answer: (i) −238-238 (ii) −378-378 (iii) 168168

  10. Simplify 6337\displaystyle \frac{\sqrt{63}}{3\sqrt{7}}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: 63=9×7=9×7=37\sqrt{63} = \sqrt{9 \times 7} = \sqrt{9} \times \sqrt{7} = 3\sqrt{7}

    6337=3737=1\displaystyle \frac{\sqrt{63}}{3\sqrt{7}} = \frac{3\sqrt{7}}{3\sqrt{7}} = 1

    Answer: 11

  11. Simplify 90\sqrt{90}.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: 90=9×10=9×10=310\sqrt{90} = \sqrt{9 \times 10} = \sqrt{9} \times \sqrt{10} = 3\sqrt{10}

    Answer: 3103\sqrt{10}

  12. Simplify: 3216+99−2396+1503\sqrt{216} + \sqrt{99} - 2\sqrt{396} + \sqrt{150}
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: 216=36×6=36×6=66\sqrt{216} = \sqrt{36 \times 6} = \sqrt{36} \times \sqrt{6} = 6\sqrt{6}, so 3216=3×66=1863\sqrt{216} = 3 \times 6\sqrt{6} = 18\sqrt{6}

    99=9×11=9×11=311\sqrt{99} = \sqrt{9 \times 11} = \sqrt{9} \times \sqrt{11} = 3\sqrt{11}

    396=36×11=36×11=611\sqrt{396} = \sqrt{36 \times 11} = \sqrt{36} \times \sqrt{11} = 6\sqrt{11}, so 2396=2×611=12112\sqrt{396} = 2 \times 6\sqrt{11} = 12\sqrt{11}

    150=25×6=25×6=56\sqrt{150} = \sqrt{25 \times 6} = \sqrt{25} \times \sqrt{6} = 5\sqrt{6}

    ∴3216+99−2396+150=186+311−1211+56\therefore 3\sqrt{216} + \sqrt{99} - 2\sqrt{396} + \sqrt{150} = 18\sqrt{6} + 3\sqrt{11} - 12\sqrt{11} + 5\sqrt{6}

    =(18+5)6+(3−12)11= (18 + 5)\sqrt{6} + (3 - 12)\sqrt{11}

    =236−911= 23\sqrt{6} - 9\sqrt{11}

    Answer: 236−91123\sqrt{6} - 9\sqrt{11}

  13. If a=25a = 25 and b=−24b = -24, find a+ba + b, a−ba - b and a×ba \times b. Do they belong to RR?
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: a+b=25+(−24)=1a + b = 25 + (-24) = 1

    a−b=25−(−24)=49a - b = 25 - (-24) = 49

    a×b=25×(−24)=−600a \times b = 25 \times (-24) = -600

    All three are real numbers: real numbers are closed under addition, subtraction and multiplication.

    Answer: a+b=1a + b = 1, a−b=49a - b = 49, a×b=−600a \times b = -600; all belong to RR

  14. If a=1122a = 11\sqrt{22} and b=−522b = -5\sqrt{22}, find a+ba + b, a−ba - b and a×ba \times b. Show that each belongs to RR.
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: a+b=1122+(−522)=622a + b = 11\sqrt{22} + (-5\sqrt{22}) = 6\sqrt{22}

    a−b=1122−(−522)=1622a - b = 11\sqrt{22} - (-5\sqrt{22}) = 16\sqrt{22}

    a×b=1122×(−522)=−55×22=−1210a \times b = 11\sqrt{22} \times (-5\sqrt{22}) = -55 \times 22 = -1210

    All three are real numbers, so a+b,a−b,a×b∈Ra + b, a - b, a \times b \in R.

    Answer: a+b=622a + b = 6\sqrt{22}, a−b=1622a - b = 16\sqrt{22}, a×b=−1210a \times b = -1210; each ∈R\in R

  15. Is 46−8=8−4646 - 8 = 8 - 46? Find both sides.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: 46−8=3846 - 8 = 38

    8−46=−388 - 46 = -38

    38≠−3838 \ne -38, so real numbers are not commutative under subtraction.

    Answer: No: 46−8=3846 - 8 = 38 but 8−46=−388 - 46 = -38

  16. Taking a=63a = 63 and b=9b = 9, show that real numbers are not commutative under subtraction and under division.
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: a−b=63−9=54a - b = 63 - 9 = 54

    b−a=9−63=−54b - a = 9 - 63 = -54

    ∴a−b≠b−a\therefore a - b \ne b - a

    a÷b=63÷9=7a \div b = 63 \div 9 = 7

    b÷a=9÷63=17\displaystyle b \div a = 9 \div 63 = \frac{1}{7}

    ∴a÷b≠b÷a\therefore a \div b \ne b \div a

    Answer: a−b=54≠b−a=−54a - b = 54 \ne b - a = -54; a÷b=7≠b÷a=17\displaystyle a \div b = 7 \ne b \div a = \frac{1}{7}

  17. Taking a=64a = 64, b=16b = 16 and c=4c = 4, verify that (i) a+(b+c)=(a+b)+ca + (b + c) = (a + b) + c (ii) a−(b−c)≠(a−b)−ca - (b - c) \ne (a - b) - c (iii) a×(b×c)=(a×b)×ca \times (b \times c) = (a \times b) \times c (iv) (a÷b)÷c≠a÷(b÷c)(a \div b) \div c \ne a \div (b \div c)
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) LHS =64+(16+4)=64+20=84= 64 + (16 + 4) = 64 + 20 = 84, RHS =(64+16)+4=80+4=84= (64 + 16) + 4 = 80 + 4 = 84

    LHS == RHS

    (ii) LHS =64−(16−4)=64−12=52= 64 - (16 - 4) = 64 - 12 = 52, RHS =(64−16)−4=48−4=44= (64 - 16) - 4 = 48 - 4 = 44

    LHS ≠\ne RHS

    (iii) LHS =64×(16×4)=64×64=4096= 64 \times (16 \times 4) = 64 \times 64 = 4096, RHS =(64×16)×4=1024×4=4096= (64 \times 16) \times 4 = 1024 \times 4 = 4096

    LHS == RHS

    (iv) LHS =(64÷16)÷4=4÷4=1= (64 \div 16) \div 4 = 4 \div 4 = 1, RHS =64÷(16÷4)=64÷4=16= 64 \div (16 \div 4) = 64 \div 4 = 16

    LHS ≠\ne RHS

    Answer: (i) 84=8484 = 84 (ii) 52≠4452 \ne 44 (iii) 4096=40964096 = 4096 (iv) 1≠161 \ne 16

  18. In 3512+0=0+3512=3512\displaystyle \frac{35}{12} + 0 = 0 + \frac{35}{12} = \frac{35}{12}, 00 is called ____.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: a+0=0+a=aa + 0 = 0 + a = a, where 00 is called the additive identity.

    Answer: Additive identity

  19. Write (i) the additive inverse of −6-6 (ii) the multiplicative inverse of 23\sqrt{23}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) Additive inverse of aa is −a-a, since a+(−a)=0a + (-a) = 0. So it is 66.

    (ii) Multiplicative inverse of aa is 1a\displaystyle \frac{1}{a}, since a×1a=1\displaystyle a \times \frac{1}{a} = 1. So it is 123\displaystyle \frac{1}{\sqrt{23}}.

    Answer: (i) 66 (ii) 123\displaystyle \frac{1}{\sqrt{23}}

  20. Find the additive inverse and the multiplicative inverse of 2910\displaystyle \frac{29}{10}. Verify that a+(−a)=0a + (-a) = 0 and a×1a=1\displaystyle a \times \frac{1}{a} = 1.
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: Additive inverse of 2910\displaystyle \frac{29}{10} is −2910\displaystyle -\frac{29}{10}.

    Multiplicative inverse of 2910\displaystyle \frac{29}{10} is 1029\displaystyle \frac{10}{29}.

    Check: 2910+(−2910)=0\displaystyle \frac{29}{10} + (-\frac{29}{10}) = 0

    Check: 2910×1029=1\displaystyle \frac{29}{10} \times \frac{10}{29} = 1

    Answer: Additive inverse −2910\displaystyle -\frac{29}{10}, multiplicative inverse 1029\displaystyle \frac{10}{29}