Expresswala Academy Mathematics Tuition

Real Numbers and Their Properties

Question paper, Set 1

  • Set 1 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 94.4 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write the integers between −9-9 and −2-2.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: Z={…,−2,−1,0,1,2,3,…}Z = \{\ldots, -2, -1, 0, 1, 2, 3, \ldots\}

    The integers between −9-9 and −2-2 are −8,−7,−6,−5,−4,−3-8, -7, -6, -5, -4, -3.

    Answer: −8,−7,−6,−5,−4,−3-8, -7, -6, -5, -4, -3

  2. State whether each number is rational or irrational, with reason: (i) 1.6‾1.\overline{6} (ii) 87\sqrt{87}
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) 1.6‾1.\overline{6} is a non terminating recurring decimal, so it is rational.

    (ii) 87=9.3273…\sqrt{87} = 9.3273\ldots is a non terminating non recurring decimal, so it is irrational.

    Answer: (i) Rational (ii) Irrational

  3. Write true or false: −100∈Q-\sqrt{100} \in Q.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: −100=−10-\sqrt{100} = -10

    Q={pq\displaystyle Q = \{\frac{p}{q} where p,qp, q are integers and q≠0}q \ne 0\}

    −100-\sqrt{100} can be written in the form pq\displaystyle \frac{p}{q}, so the statement is true.

    Answer: True

  4. Add −9−1221-9 - 12\sqrt{21} and 1+3211 + 3\sqrt{21}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: −9−1221+1+321-9 - 12\sqrt{21} + 1 + 3\sqrt{21}

    =(−9+1)+(−12+3)21= (-9 + 1) + (-12 + 3)\sqrt{21}

    =−8−921= -8 - 9\sqrt{21}

    Answer: −8−921-8 - 9\sqrt{21}

  5. Subtract (13+414)(13 + 4\sqrt{14}) from (12+1114)(12 + 11\sqrt{14}).
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: (12+1114)−(13+414)(12 + 11\sqrt{14}) - (13 + 4\sqrt{14})

    =12+1114−13−414= 12 + 11\sqrt{14} - 13 - 4\sqrt{14}

    =(12−13)+(11−4)14= (12 - 13) + (11 - 4)\sqrt{14}

    =−1+714= -1 + 7\sqrt{14}

    Answer: −1+714-1 + 7\sqrt{14}

  6. Find 11×13\sqrt{11} \times \sqrt{13}.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: 11×13=11×13\sqrt{11} \times \sqrt{13} = \sqrt{11 \times 13}

    =143= \sqrt{143}

    Answer: 143\sqrt{143}

  7. Find 1113×6711\sqrt{13} \times 6\sqrt{7}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: 1113×67=11×6×13×711\sqrt{13} \times 6\sqrt{7} = 11 \times 6 \times \sqrt{13} \times \sqrt{7}

    =66×13×7= 66 \times \sqrt{13 \times 7}

    =6691= 66\sqrt{91}

    Answer: 669166\sqrt{91}

  8. Simplify: (i) −8706+3008106−72646+408606-870\sqrt{6} + 300810\sqrt{6} - 7264\sqrt{6} + 40860\sqrt{6} (ii) 10514−764014+80014105\sqrt{14} - 7640\sqrt{14} + 800\sqrt{14}
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) Positive terms: 3008106+408606=3416706300810\sqrt{6} + 40860\sqrt{6} = 341670\sqrt{6}

    Negative terms: 8706+72646=81346870\sqrt{6} + 7264\sqrt{6} = 8134\sqrt{6}

    −8706+3008106−72646+408606=3416706−81346-870\sqrt{6} + 300810\sqrt{6} - 7264\sqrt{6} + 40860\sqrt{6} = 341670\sqrt{6} - 8134\sqrt{6}

    =(341670−8134)6=3335366= (341670 - 8134)\sqrt{6} = 333536\sqrt{6}

    (ii) Positive terms: 10514+80014=90514105\sqrt{14} + 800\sqrt{14} = 905\sqrt{14}

    Negative terms: 7640147640\sqrt{14}

    10514−764014+80014=90514−764014105\sqrt{14} - 7640\sqrt{14} + 800\sqrt{14} = 905\sqrt{14} - 7640\sqrt{14}

    =−(7640−905)14=−673514= -(7640 - 905)\sqrt{14} = -6735\sqrt{14}

    Answer: (i) 3335366333536\sqrt{6} (ii) −673514-6735\sqrt{14}

  9. Find: (i) 92×829\sqrt{2} \times 8\sqrt{2} (ii) 7108×(−83)7\sqrt{108} \times (-8\sqrt{3}) (iii) −412×2192-4\sqrt{12} \times 2\sqrt{192}
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) 92×82=9×8×2×29\sqrt{2} \times 8\sqrt{2} = 9 \times 8 \times \sqrt{2} \times \sqrt{2}

    =72×2=144= 72 \times 2 = 144 (since a×a=a\sqrt{a} \times \sqrt{a} = a)

    (ii) 7108×(−83)=7×(−8)×108×37\sqrt{108} \times (-8\sqrt{3}) = 7 \times (-8) \times \sqrt{108 \times 3}

    =−56×324= -56 \times \sqrt{324}

    324=18\sqrt{324} = 18

    =−56×18=−1008= -56 \times 18 = -1008

    (iii) −412×2192=−4×2×12×192-4\sqrt{12} \times 2\sqrt{192} = -4 \times 2 \times \sqrt{12 \times 192}

    =−8×2304= -8 \times \sqrt{2304}

    Long division: 4×4=164 \times 4 = 16, remainder 77; bring down 0404 to get 704704; 88×8=70488 \times 8 = 704. So 2304=48\sqrt{2304} = 48

    =−8×48=−384= -8 \times 48 = -384

    Answer: (i) 144144 (ii) −1008-1008 (iii) −384-384

  10. Simplify 1805\displaystyle \frac{\sqrt{180}}{\sqrt{5}}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: ab=ab\displaystyle \frac{\sqrt{a}}{\sqrt{b}} = \sqrt{\frac{a}{b}}

    1805=1805\displaystyle \frac{\sqrt{180}}{\sqrt{5}} = \sqrt{\frac{180}{5}}

    =36=6= \sqrt{36} = 6

    Answer: 66

  11. Simplify 320\sqrt{320}.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: 320=64×5=64×5=85\sqrt{320} = \sqrt{64 \times 5} = \sqrt{64} \times \sqrt{5} = 8\sqrt{5}

    Answer: 858\sqrt{5}

  12. Simplify: 360−2160+3162+2128\sqrt{360} - 2\sqrt{160} + 3\sqrt{162} + 2\sqrt{128}
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: 360=36×10=36×10=610\sqrt{360} = \sqrt{36 \times 10} = \sqrt{36} \times \sqrt{10} = 6\sqrt{10}

    160=16×10=16×10=410\sqrt{160} = \sqrt{16 \times 10} = \sqrt{16} \times \sqrt{10} = 4\sqrt{10}, so 2160=2×410=8102\sqrt{160} = 2 \times 4\sqrt{10} = 8\sqrt{10}

    162=81×2=81×2=92\sqrt{162} = \sqrt{81 \times 2} = \sqrt{81} \times \sqrt{2} = 9\sqrt{2}, so 3162=3×92=2723\sqrt{162} = 3 \times 9\sqrt{2} = 27\sqrt{2}

    128=64×2=64×2=82\sqrt{128} = \sqrt{64 \times 2} = \sqrt{64} \times \sqrt{2} = 8\sqrt{2}, so 2128=2×82=1622\sqrt{128} = 2 \times 8\sqrt{2} = 16\sqrt{2}

    ∴360−2160+3162+2128=610−810+272+162\therefore \sqrt{360} - 2\sqrt{160} + 3\sqrt{162} + 2\sqrt{128} = 6\sqrt{10} - 8\sqrt{10} + 27\sqrt{2} + 16\sqrt{2}

    =(6−8)10+(27+16)2= (6 - 8)\sqrt{10} + (27 + 16)\sqrt{2}

    =−210+432= -2\sqrt{10} + 43\sqrt{2}

    Answer: −210+432-2\sqrt{10} + 43\sqrt{2}

  13. If a=10a = 10 and b=22b = 22, find a+ba + b, a−ba - b and a×ba \times b. Do they belong to RR?
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: a+b=10+22=32a + b = 10 + 22 = 32

    a−b=10−22=−12a - b = 10 - 22 = -12

    a×b=10×22=220a \times b = 10 \times 22 = 220

    All three are real numbers: real numbers are closed under addition, subtraction and multiplication.

    Answer: a+b=32a + b = 32, a−b=−12a - b = -12, a×b=220a \times b = 220; all belong to RR

  14. If a=−321a = -3\sqrt{21} and b=821b = 8\sqrt{21}, find a+ba + b, a−ba - b and a×ba \times b. Show that each belongs to RR.
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: a+b=−321+821=521a + b = -3\sqrt{21} + 8\sqrt{21} = 5\sqrt{21}

    a−b=−321−821=−1121a - b = -3\sqrt{21} - 8\sqrt{21} = -11\sqrt{21}

    a×b=−321×821=−24×21=−504a \times b = -3\sqrt{21} \times 8\sqrt{21} = -24 \times 21 = -504

    All three are real numbers, so a+b,a−b,a×b∈Ra + b, a - b, a \times b \in R.

    Answer: a+b=521a + b = 5\sqrt{21}, a−b=−1121a - b = -11\sqrt{21}, a×b=−504a \times b = -504; each ∈R\in R

  15. Fill in the blank: −310+37=37+‾\displaystyle -3\sqrt{10} + \frac{3}{7} = \frac{3}{7} + \underline{\quad\quad}
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: Real numbers are commutative under addition: a+b=b+aa + b = b + a.

    ∴−310+37=37+(−310)\displaystyle \therefore -3\sqrt{10} + \frac{3}{7} = \frac{3}{7} + (-3\sqrt{10})

    Answer: −310-3\sqrt{10}

  16. Taking a=12a = 12 and b=4b = 4, show that real numbers are not commutative under subtraction and under division.
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: a−b=12−4=8a - b = 12 - 4 = 8

    b−a=4−12=−8b - a = 4 - 12 = -8

    ∴a−b≠b−a\therefore a - b \ne b - a

    a÷b=12÷4=3a \div b = 12 \div 4 = 3

    b÷a=4÷12=13\displaystyle b \div a = 4 \div 12 = \frac{1}{3}

    ∴a÷b≠b÷a\therefore a \div b \ne b \div a

    Answer: a−b=8≠b−a=−8a - b = 8 \ne b - a = -8; a÷b=3≠b÷a=13\displaystyle a \div b = 3 \ne b \div a = \frac{1}{3}

  17. Taking a=36a = 36, b=12b = 12 and c=3c = 3, verify that (i) a+(b+c)=(a+b)+ca + (b + c) = (a + b) + c (ii) a−(b−c)≠(a−b)−ca - (b - c) \ne (a - b) - c (iii) a×(b×c)=(a×b)×ca \times (b \times c) = (a \times b) \times c (iv) (a÷b)÷c≠a÷(b÷c)(a \div b) \div c \ne a \div (b \div c)
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) LHS =36+(12+3)=36+15=51= 36 + (12 + 3) = 36 + 15 = 51, RHS =(36+12)+3=48+3=51= (36 + 12) + 3 = 48 + 3 = 51

    LHS == RHS

    (ii) LHS =36−(12−3)=36−9=27= 36 - (12 - 3) = 36 - 9 = 27, RHS =(36−12)−3=24−3=21= (36 - 12) - 3 = 24 - 3 = 21

    LHS ≠\ne RHS

    (iii) LHS =36×(12×3)=36×36=1296= 36 \times (12 \times 3) = 36 \times 36 = 1296, RHS =(36×12)×3=432×3=1296= (36 \times 12) \times 3 = 432 \times 3 = 1296

    LHS == RHS

    (iv) LHS =(36÷12)÷3=3÷3=1= (36 \div 12) \div 3 = 3 \div 3 = 1, RHS =36÷(12÷3)=36÷4=9= 36 \div (12 \div 3) = 36 \div 4 = 9

    LHS ≠\ne RHS

    Answer: (i) 51=5151 = 51 (ii) 27≠2127 \ne 21 (iii) 1296=12961296 = 1296 (iv) 1≠91 \ne 9

  18. Fill in the blank: 96+‾=969\sqrt{6} + \underline{\quad\quad} = 9\sqrt{6}
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: a+0=aa + 0 = a, where 00 is the additive identity.

    ∴96+0=96\therefore 9\sqrt{6} + 0 = 9\sqrt{6}

    Answer: 00

  19. Write (i) the additive inverse of −76-7\sqrt{6} (ii) the multiplicative inverse of −1611\displaystyle -\frac{16}{11}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) Additive inverse of aa is −a-a, since a+(−a)=0a + (-a) = 0. So it is 767\sqrt{6}.

    (ii) Multiplicative inverse of aa is 1a\displaystyle \frac{1}{a}, since a×1a=1\displaystyle a \times \frac{1}{a} = 1. So it is −1116\displaystyle -\frac{11}{16}.

    Answer: (i) 767\sqrt{6} (ii) −1116\displaystyle -\frac{11}{16}

  20. Find the additive inverse and the multiplicative inverse of −2311\displaystyle -\frac{23}{11}. Verify that a+(−a)=0a + (-a) = 0 and a×1a=1\displaystyle a \times \frac{1}{a} = 1.
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: Additive inverse of −2311\displaystyle -\frac{23}{11} is 2311\displaystyle \frac{23}{11}.

    Multiplicative inverse of −2311\displaystyle -\frac{23}{11} is −1123\displaystyle -\frac{11}{23}.

    Check: −2311+2311=0\displaystyle -\frac{23}{11} + \frac{23}{11} = 0

    Check: −2311×(−1123)=1\displaystyle -\frac{23}{11} \times (-\frac{11}{23}) = 1

    Answer: Additive inverse 2311\displaystyle \frac{23}{11}, multiplicative inverse −1123\displaystyle -\frac{11}{23}