Expresswala Academy Mathematics Tuition

Real Numbers and Their Properties

Question paper, Set 3

  • Set 3 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 93.8 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write the set of whole numbers.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: Whole numbers are 00 and all the natural numbers.

    W={0,1,2,3,4,…}W = \{0, 1, 2, 3, 4, \ldots\}

    Answer: W={0,1,2,3,4,…}W = \{0, 1, 2, 3, 4, \ldots\}

  2. State whether each number is rational or irrational, with reason: (i) 8.4‾8.\overline{4} (ii) 66\sqrt{66}
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) 8.4‾8.\overline{4} is a non terminating recurring decimal, so it is rational.

    (ii) 66=8.1240…\sqrt{66} = 8.1240\ldots is a non terminating non recurring decimal, so it is irrational.

    Answer: (i) Rational (ii) Irrational

  3. Write true or false: 1.1‾∈Q1.\overline{1} \in Q.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: 1.1‾1.\overline{1} is a non terminating recurring decimal, so it is rational.

    Q={pq\displaystyle Q = \{\frac{p}{q} where p,qp, q are integers and q≠0}q \ne 0\}

    1.1‾1.\overline{1} can be written in the form pq\displaystyle \frac{p}{q}, so the statement is true.

    Answer: True

  4. Add 2−6212 - 6\sqrt{21} and 15−42115 - 4\sqrt{21}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: 2−621+15−4212 - 6\sqrt{21} + 15 - 4\sqrt{21}

    =(2+15)+(−6−4)21= (2 + 15) + (-6 - 4)\sqrt{21}

    =17−1021= 17 - 10\sqrt{21}

    Answer: 17−102117 - 10\sqrt{21}

  5. Subtract (−15−610)(-15 - 6\sqrt{10}) from (4+1110)(4 + 11\sqrt{10}).
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: (4+1110)−(−15−610)(4 + 11\sqrt{10}) - (-15 - 6\sqrt{10})

    =4+1110+15+610= 4 + 11\sqrt{10} + 15 + 6\sqrt{10}

    =(4+15)+(11+6)10= (4 + 15) + (11 + 6)\sqrt{10}

    =19+1710= 19 + 17\sqrt{10}

    Answer: 19+171019 + 17\sqrt{10}

  6. Find 5×22\sqrt{5} \times \sqrt{22}.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: 5×22=5×22\sqrt{5} \times \sqrt{22} = \sqrt{5 \times 22}

    =110= \sqrt{110}

    Answer: 110\sqrt{110}

  7. Multiply 11611\sqrt{6} and 878\sqrt{7}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: 116×87=11×8×6×711\sqrt{6} \times 8\sqrt{7} = 11 \times 8 \times \sqrt{6} \times \sqrt{7}

    =88×6×7= 88 \times \sqrt{6 \times 7}

    =8842= 88\sqrt{42}

    Answer: 884288\sqrt{42}

  8. Simplify: (i) −145313−400413+2327813+52663713-1453\sqrt{13} - 4004\sqrt{13} + 23278\sqrt{13} + 526637\sqrt{13} (ii) −55311−90211−853111+840411-553\sqrt{11} - 902\sqrt{11} - 8531\sqrt{11} + 8404\sqrt{11}
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) Positive terms: 2327813+52663713=5499151323278\sqrt{13} + 526637\sqrt{13} = 549915\sqrt{13}

    Negative terms: 145313+400413=5457131453\sqrt{13} + 4004\sqrt{13} = 5457\sqrt{13}

    −145313−400413+2327813+52663713=54991513−545713-1453\sqrt{13} - 4004\sqrt{13} + 23278\sqrt{13} + 526637\sqrt{13} = 549915\sqrt{13} - 5457\sqrt{13}

    =(549915−5457)13=54445813= (549915 - 5457)\sqrt{13} = 544458\sqrt{13}

    (ii) Positive terms: 8404118404\sqrt{11}

    Negative terms: 55311+90211+853111=998611553\sqrt{11} + 902\sqrt{11} + 8531\sqrt{11} = 9986\sqrt{11}

    −55311−90211−853111+840411=840411−998611-553\sqrt{11} - 902\sqrt{11} - 8531\sqrt{11} + 8404\sqrt{11} = 8404\sqrt{11} - 9986\sqrt{11}

    =−(9986−8404)11=−158211= -(9986 - 8404)\sqrt{11} = -1582\sqrt{11}

    Answer: (i) 54445813544458\sqrt{13} (ii) −158211-1582\sqrt{11}

  9. Find: (i) 62×(−62)6\sqrt{2} \times (-6\sqrt{2}) (ii) 498×(−52)4\sqrt{98} \times (-5\sqrt{2}) (iii) −25×4245-2\sqrt{5} \times 4\sqrt{245}
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) 62×(−62)=6×(−6)×2×26\sqrt{2} \times (-6\sqrt{2}) = 6 \times (-6) \times \sqrt{2} \times \sqrt{2}

    =−36×2=−72= -36 \times 2 = -72 (since a×a=a\sqrt{a} \times \sqrt{a} = a)

    (ii) 498×(−52)=4×(−5)×98×24\sqrt{98} \times (-5\sqrt{2}) = 4 \times (-5) \times \sqrt{98 \times 2}

    =−20×196= -20 \times \sqrt{196}

    196=14\sqrt{196} = 14

    =−20×14=−280= -20 \times 14 = -280

    (iii) −25×4245=−2×4×5×245-2\sqrt{5} \times 4\sqrt{245} = -2 \times 4 \times \sqrt{5 \times 245}

    =−8×1225= -8 \times \sqrt{1225}

    Long division: 3×3=93 \times 3 = 9, remainder 33; bring down 2525 to get 325325; 65×5=32565 \times 5 = 325. So 1225=35\sqrt{1225} = 35

    =−8×35=−280= -8 \times 35 = -280

    Answer: (i) −72-72 (ii) −280-280 (iii) −280-280

  10. Simplify 7×255\displaystyle \frac{7 \times \sqrt{25}}{\sqrt{5}}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: 7×255=7×255\displaystyle \frac{7 \times \sqrt{25}}{\sqrt{5}} = 7 \times \frac{\sqrt{25}}{\sqrt{5}}

    =7×255=7×5\displaystyle = 7 \times \sqrt{\frac{25}{5}} = 7 \times \sqrt{5}

    =75= 7\sqrt{5}

    Answer: 757\sqrt{5}

  11. Write 96\sqrt{96} in the simplest form.
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: 96=16×6=16×6=46\sqrt{96} = \sqrt{16 \times 6} = \sqrt{16} \times \sqrt{6} = 4\sqrt{6}

    Answer: 464\sqrt{6}

  12. Simplify: 2243+3108−147−1922\sqrt{243} + 3\sqrt{108} - \sqrt{147} - \sqrt{192}
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: 243=81×3=81×3=93\sqrt{243} = \sqrt{81 \times 3} = \sqrt{81} \times \sqrt{3} = 9\sqrt{3}, so 2243=2×93=1832\sqrt{243} = 2 \times 9\sqrt{3} = 18\sqrt{3}

    108=36×3=36×3=63\sqrt{108} = \sqrt{36 \times 3} = \sqrt{36} \times \sqrt{3} = 6\sqrt{3}, so 3108=3×63=1833\sqrt{108} = 3 \times 6\sqrt{3} = 18\sqrt{3}

    147=49×3=49×3=73\sqrt{147} = \sqrt{49 \times 3} = \sqrt{49} \times \sqrt{3} = 7\sqrt{3}

    192=64×3=64×3=83\sqrt{192} = \sqrt{64 \times 3} = \sqrt{64} \times \sqrt{3} = 8\sqrt{3}

    ∴2243+3108−147−192=183+183−73−83\therefore 2\sqrt{243} + 3\sqrt{108} - \sqrt{147} - \sqrt{192} = 18\sqrt{3} + 18\sqrt{3} - 7\sqrt{3} - 8\sqrt{3}

    =213= 21\sqrt{3}

    Answer: 21321\sqrt{3}

  13. Write true or false: (i) 018∈R\displaystyle \frac{0}{18} \in R (ii) −390∈R\displaystyle \frac{-39}{0} \in R
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) 018=0∈R\displaystyle \frac{0}{18} = 0 \in R, so it is true.

    (ii) −390\displaystyle \frac{-39}{0} is not defined, so −390∉R\displaystyle \frac{-39}{0} \notin R; it is false.

    Answer: (i) True (ii) False

  14. If a=214a = 2\sqrt{14} and b=−814b = -8\sqrt{14}, find a+ba + b, a−ba - b and a×ba \times b. Show that each belongs to RR.
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: a+b=214+(−814)=−614a + b = 2\sqrt{14} + (-8\sqrt{14}) = -6\sqrt{14}

    a−b=214−(−814)=1014a - b = 2\sqrt{14} - (-8\sqrt{14}) = 10\sqrt{14}

    a×b=214×(−814)=−16×14=−224a \times b = 2\sqrt{14} \times (-8\sqrt{14}) = -16 \times 14 = -224

    All three are real numbers, so a+b,a−b,a×b∈Ra + b, a - b, a \times b \in R.

    Answer: a+b=−614a + b = -6\sqrt{14}, a−b=1014a - b = 10\sqrt{14}, a×b=−224a \times b = -224; each ∈R\in R

  15. Name the property: −49×16=16×(−49)\displaystyle -\frac{4}{9} \times 16 = 16 \times (-\frac{4}{9})
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: The order of the two numbers is changed and the answer is the same.

    This is the commutative property under multiplication.

    Answer: Commutative property under multiplication

  16. Taking a=25a = 25 and b=5b = 5, show that real numbers are not commutative under subtraction and under division.
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: a−b=25−5=20a - b = 25 - 5 = 20

    b−a=5−25=−20b - a = 5 - 25 = -20

    ∴a−b≠b−a\therefore a - b \ne b - a

    a÷b=25÷5=5a \div b = 25 \div 5 = 5

    b÷a=5÷25=15\displaystyle b \div a = 5 \div 25 = \frac{1}{5}

    ∴a÷b≠b÷a\therefore a \div b \ne b \div a

    Answer: a−b=20≠b−a=−20a - b = 20 \ne b - a = -20; a÷b=5≠b÷a=15\displaystyle a \div b = 5 \ne b \div a = \frac{1}{5}

  17. Taking a=60a = 60, b=10b = 10 and c=5c = 5, verify that (i) a+(b+c)=(a+b)+ca + (b + c) = (a + b) + c (ii) a−(b−c)≠(a−b)−ca - (b - c) \ne (a - b) - c (iii) a×(b×c)=(a×b)×ca \times (b \times c) = (a \times b) \times c (iv) (a÷b)÷c≠a÷(b÷c)(a \div b) \div c \ne a \div (b \div c)
    5 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) LHS =60+(10+5)=60+15=75= 60 + (10 + 5) = 60 + 15 = 75, RHS =(60+10)+5=70+5=75= (60 + 10) + 5 = 70 + 5 = 75

    LHS == RHS

    (ii) LHS =60−(10−5)=60−5=55= 60 - (10 - 5) = 60 - 5 = 55, RHS =(60−10)−5=50−5=45= (60 - 10) - 5 = 50 - 5 = 45

    LHS ≠\ne RHS

    (iii) LHS =60×(10×5)=60×50=3000= 60 \times (10 \times 5) = 60 \times 50 = 3000, RHS =(60×10)×5=600×5=3000= (60 \times 10) \times 5 = 600 \times 5 = 3000

    LHS == RHS

    (iv) LHS =(60÷10)÷5=6÷5=65\displaystyle = (60 \div 10) \div 5 = 6 \div 5 = \frac{6}{5}, RHS =60÷(10÷5)=60÷2=30= 60 \div (10 \div 5) = 60 \div 2 = 30

    LHS ≠\ne RHS

    Answer: (i) 75=7575 = 75 (ii) 55≠4555 \ne 45 (iii) 3000=30003000 = 3000 (iv) 65≠30\displaystyle \frac{6}{5} \ne 30

  18. Fill in the blank: ‾×4=4\underline{\quad\quad} \times 4 = 4
    1 mark
    Answer and solution

    Sol: 1×a=a1 \times a = a, where 11 is the multiplicative identity.

    ∴1×4=4\therefore 1 \times 4 = 4

    Answer: 11

  19. Write (i) the additive inverse of 22\sqrt{22} (ii) the multiplicative inverse of −419-4\sqrt{19}.
    2 marks
    Answer and solution

    Sol: (i) Additive inverse of aa is −a-a, since a+(−a)=0a + (-a) = 0. So it is −22-\sqrt{22}.

    (ii) Multiplicative inverse of aa is 1a\displaystyle \frac{1}{a}, since a×1a=1\displaystyle a \times \frac{1}{a} = 1. So it is −1419\displaystyle -\frac{1}{4\sqrt{19}}.

    Answer: (i) −22-\sqrt{22} (ii) −1419\displaystyle -\frac{1}{4\sqrt{19}}

  20. Find the additive inverse and the multiplicative inverse of −125\displaystyle -\frac{12}{5}. Verify that a+(−a)=0a + (-a) = 0 and a×1a=1\displaystyle a \times \frac{1}{a} = 1.
    3 marks
    Answer and solution

    Sol: Additive inverse of −125\displaystyle -\frac{12}{5} is 125\displaystyle \frac{12}{5}.

    Multiplicative inverse of −125\displaystyle -\frac{12}{5} is −512\displaystyle -\frac{5}{12}.

    Check: −125+125=0\displaystyle -\frac{12}{5} + \frac{12}{5} = 0

    Check: −125×(−512)=1\displaystyle -\frac{12}{5} \times (-\frac{5}{12}) = 1

    Answer: Additive inverse 125\displaystyle \frac{12}{5}, multiplicative inverse −512\displaystyle -\frac{5}{12}