Expresswala Academy Mathematics Tuition

Exponents (Level 2)

Question paper, Set 9

  • Set 9 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 94.6 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Find the value of (−1)37+(−1)52+70(-1)^{37} + (-1)^{52} + 7^{0}.
    1 mark
    Answer and solution

    (−1)37=−1(-1)^{37} = -1 (37 is odd), (−1)52=1(-1)^{52} = 1 (52 is even), 70=17^{0} = 1

    −1+1+1=1-1 + 1 + 1 = 1

    Answer: 11

  2. Simplify (35)4×(53)6\displaystyle \left(\frac{3}{5}\right)^{4} \times \left(\frac{5}{3}\right)^{6}.
    2 marks
    Answer and solution

    (35)4=(53)−4\displaystyle \left(\frac{3}{5}\right)^{4} = \left(\frac{5}{3}\right)^{-4}

    (53)−4×(53)6=(53)2\displaystyle \left(\frac{5}{3}\right)^{-4} \times \left(\frac{5}{3}\right)^{6} = \left(\frac{5}{3}\right)^{2}

    =259\displaystyle = \frac{25}{9}

    Answer: 259\displaystyle \frac{25}{9}

  3. Simplify 254×125−225^{4} \times 125^{-2}.
    1 mark
    Answer and solution

    =(52)4×(53)−2= (5^{2})^{4} \times (5^{3})^{-2}

    =58×5−6= 5^{8} \times 5^{-6}

    =58−6=52= 5^{8 - 6} = 5^{2}

    =25= 25

    Answer: 2525

  4. Find the value of (25)32×(8)53(10000)34\displaystyle \frac{(25)^{\frac{3}{2}} \times (8)^{\frac{5}{3}}}{(10000)^{\frac{3}{4}}}.
    2 marks
    Answer and solution

    =(52)32×(23)53(104)34\displaystyle = \frac{(5^{2})^{\frac{3}{2}} \times (2^{3})^{\frac{5}{3}}}{(10^{4})^{\frac{3}{4}}}

    =53×25103\displaystyle = \frac{5^{3} \times 2^{5}}{10^{3}}

    =125×321000\displaystyle = \frac{125 \times 32}{1000}

    =4= 4

    Answer: 44

  5. Find the value of (127)−23+(12)−4−6×912×100\displaystyle \left(\frac{1}{27}\right)^{-\frac{2}{3}} + \left(\frac{1}{2}\right)^{-4} - 6 \times 9^{\frac{1}{2}} \times 10^{0}.
    3 marks
    Answer and solution

    =[(13)3]−23+24−6×(32)12×1\displaystyle = \left[\left(\frac{1}{3}\right)^{3}\right]^{-\frac{2}{3}} + 2^{4} - 6 \times (3^{2})^{\frac{1}{2}} \times 1

    =(3)2+16−6×3= \left(3\right)^{2} + 16 - 6 \times 3

    =9+16−18= 9 + 16 - 18

    =7= 7

    Answer: 77

  6. Simplify 1525×515×25151013×613÷213×4−12335×1513\displaystyle \frac{15^{\frac{2}{5}} \times 5^{\frac{1}{5}} \times 25^{\frac{1}{5}}}{10^{\frac{1}{3}} \times 6^{\frac{1}{3}}} \div \frac{2^{\frac{1}{3}} \times 4^{-\frac{1}{2}}}{3^{\frac{3}{5}} \times 15^{\frac{1}{3}}}.
    5 marks
    Answer and solution

    =1525×515×25151013×613×335×1513213×4−12\displaystyle = \frac{15^{\frac{2}{5}} \times 5^{\frac{1}{5}} \times 25^{\frac{1}{5}}}{10^{\frac{1}{3}} \times 6^{\frac{1}{3}}} \times \frac{3^{\frac{3}{5}} \times 15^{\frac{1}{3}}}{2^{\frac{1}{3}} \times 4^{-\frac{1}{2}}}

    =(3×5)25×515×(52)15(2×5)13×(2×3)13×335×(3×5)13213×(22)−12\displaystyle = \frac{(3 \times 5)^{\frac{2}{5}} \times 5^{\frac{1}{5}} \times (5^{2})^{\frac{1}{5}}}{(2 \times 5)^{\frac{1}{3}} \times (2 \times 3)^{\frac{1}{3}}} \times \frac{3^{\frac{3}{5}} \times (3 \times 5)^{\frac{1}{3}}}{2^{\frac{1}{3}} \times (2^{2})^{-\frac{1}{2}}}

    =325×525×515×525213×513×213×313×335×313×513213×2−1\displaystyle = \frac{3^{\frac{2}{5}} \times 5^{\frac{2}{5}} \times 5^{\frac{1}{5}} \times 5^{\frac{2}{5}}}{2^{\frac{1}{3}} \times 5^{\frac{1}{3}} \times 2^{\frac{1}{3}} \times 3^{\frac{1}{3}}} \times \frac{3^{\frac{3}{5}} \times 3^{\frac{1}{3}} \times 5^{\frac{1}{3}}}{2^{\frac{1}{3}} \times 2^{-1}}

    =2−13−13−13+1×325−13+35+13×525+15+25−13+13\displaystyle = 2^{-\frac{1}{3} - \frac{1}{3} - \frac{1}{3} + 1} \times 3^{\frac{2}{5} - \frac{1}{3} + \frac{3}{5} + \frac{1}{3}} \times 5^{\frac{2}{5} + \frac{1}{5} + \frac{2}{5} - \frac{1}{3} + \frac{1}{3}}

    =20×31×51= 2^{0} \times 3^{1} \times 5^{1}

    =15= 15

    Answer: 1515

  7. Show that (xaxb)a+b÷(xaxc)a+c×(xbxc)b+c=1\displaystyle \left(\frac{x^{a}}{x^{b}}\right)^{a+b} \div \left(\frac{x^{a}}{x^{c}}\right)^{a+c} \times \left(\frac{x^{b}}{x^{c}}\right)^{b+c} = 1.
    3 marks
    Answer and solution

    LHS =x(a−b)(a+b)÷x(a−c)(a+c)×x(b−c)(b+c)= x^{(a-b)(a+b)} \div x^{(a-c)(a+c)} \times x^{(b-c)(b+c)}

    =xa2−b2÷xa2−c2×xb2−c2= x^{a^{2}-b^{2}} \div x^{a^{2}-c^{2}} \times x^{b^{2}-c^{2}}

    =xa2−b2−(a2−c2)+b2−c2= x^{a^{2}-b^{2}-(a^{2}-c^{2})+b^{2}-c^{2}}

    =xa2−b2−a2+c2+b2−c2=x0=1== x^{a^{2}-b^{2}-a^{2}+c^{2}+b^{2}-c^{2}} = x^{0} = 1 = RHS

    Answer: Shown: LHS =1== 1 = RHS

  8. If a+b+c=0a + b + c = 0, show that xa3⋅xb3⋅xc3=(xabc)3x^{a^{3}} \cdot x^{b^{3}} \cdot x^{c^{3}} = \left(x^{abc}\right)^{3}.
    5 marks
    Answer and solution

    Given a+b+c=0⇒a3+b3+c3=3abca + b + c = 0 \Rightarrow a^{3} + b^{3} + c^{3} = 3abc

    LHS =xa3+b3+c3=x3abc= x^{a^{3}+b^{3}+c^{3}} = x^{3abc}

    RHS =(xabc)3=x3abc= \left(x^{abc}\right)^{3} = x^{3abc}

    So LHS = RHS

    Answer: Shown: both sides =x3abc= x^{3abc}

  9. Solve 9x=279^{x} = 27.
    1 mark
    Answer and solution

    (32)x=27(3^{2})^{x} = 27

    ⇒32x=33\Rightarrow 3^{2x} = 3^{3}

    ⇒2x=3\Rightarrow 2x = 3

    ⇒x=32\displaystyle \Rightarrow x = \frac{3}{2}

    Answer: x=32\displaystyle x = \frac{3}{2}

  10. Solve 23x−5×11x−1=222^{3x - 5} \times 11^{x - 1} = 22.
    2 marks
    Answer and solution

    22=21×11122 = 2^{1} \times 11^{1}

    ⇒23x−5×11x−1=21×111\Rightarrow 2^{3x - 5} \times 11^{x - 1} = 2^{1} \times 11^{1}

    ⇒3x−5=1\Rightarrow 3x - 5 = 1 and x−1=1x - 1 = 1

    ⇒x=2\Rightarrow x = 2 and x=2x = 2

    ∴x=2\therefore x = 2

    Answer: x=2x = 2

  11. If 6x=56^{x} = 5, find 6x+16^{x+1}.
    1 mark
    Answer and solution

    6x+1=6x×616^{x+1} = 6^{x} \times 6^{1}

    =5×6=30= 5 \times 6 = 30

    Answer: 3030

  12. Solve (53)x(35)3x=81625\displaystyle \left(\frac{5}{3}\right)^{x} \left(\frac{3}{5}\right)^{3x} = \frac{81}{625}.
    2 marks
    Answer and solution

    (53)x=(35)−x\displaystyle \left(\frac{5}{3}\right)^{x} = \left(\frac{3}{5}\right)^{-x}

    ⇒(35)−x⋅(35)3x=(35)4\displaystyle \Rightarrow \left(\frac{3}{5}\right)^{-x} \cdot \left(\frac{3}{5}\right)^{3x} = \left(\frac{3}{5}\right)^{4}

    ⇒(35)2x=(35)4\displaystyle \Rightarrow \left(\frac{3}{5}\right)^{2x} = \left(\frac{3}{5}\right)^{4}

    ⇒2x=4⇒x=2\Rightarrow 2x = 4 \Rightarrow x = 2

    Answer: x=2x = 2

  13. Solve 5x−5x−2=6005^{x} - 5^{x - 2} = 600.
    5 marks
    Answer and solution

    5x−5x25=600\displaystyle 5^{x} - \frac{5^{x}}{25} = 600

    ⇒5x(1−125)=600\displaystyle \Rightarrow 5^{x}\left(1 - \frac{1}{25}\right) = 600

    ⇒5x×2425=600\displaystyle \Rightarrow 5^{x} \times \frac{24}{25} = 600

    ⇒5x=600×2524=625=54\displaystyle \Rightarrow 5^{x} = 600 \times \frac{25}{24} = 625 = 5^{4}

    ⇒x=4\Rightarrow x = 4

    Answer: x=4x = 4

  14. If 81x−1=27x+181^{x-1} = 27^{x+1}, find 7x−57^{x-5}.
    3 marks
    Answer and solution

    (34)x−1=(33)x+1(3^{4})^{x-1} = (3^{3})^{x+1}

    ⇒34x−4=33x+3\Rightarrow 3^{4x-4} = 3^{3x+3}

    ⇒4x−4=3x+3⇒x=7\Rightarrow 4x - 4 = 3x + 3 \Rightarrow x = 7

    7x−5=77−5=72=497^{x-5} = 7^{7-5} = 7^{2} = 49

    Answer: 4949

  15. If 2x=92^{x} = 9 and 9y=649^{y} = 64, find xyxy.
    2 marks
    Answer and solution

    64=9y=(2x)y=2xy64 = 9^{y} = (2^{x})^{y} = 2^{xy}

    2xy=64=262^{xy} = 64 = 2^{6}

    ⇒xy=6\Rightarrow xy = 6

    Answer: xy=6xy = 6

  16. If 2x=3y=24z2^{x} = 3^{y} = 24^{z}, show that z=xyx+3y\displaystyle z = \frac{xy}{x + 3y}.
    5 marks
    Answer and solution

    Let 2x=3y=24z=k2^{x} = 3^{y} = 24^{z} = k (say)

    ⇒2=k1x\displaystyle \Rightarrow 2 = k^{\frac{1}{x}}, 3=k1y\displaystyle 3 = k^{\frac{1}{y}}, 24=k1z\displaystyle 24 = k^{\frac{1}{z}}

    24=23×324 = 2^{3} \times 3

    ⇒k1z=(k1x)3×k1y\displaystyle \Rightarrow k^{\frac{1}{z}} = \left(k^{\frac{1}{x}}\right)^{3} \times k^{\frac{1}{y}}

    ⇒k1z=k3x+1y\displaystyle \Rightarrow k^{\frac{1}{z}} = k^{\frac{3}{x} + \frac{1}{y}}

    ⇒1z=3x+1y\displaystyle \Rightarrow \frac{1}{z} = \frac{3}{x} + \frac{1}{y}

    ⇒1z=3y+xxy\displaystyle \Rightarrow \frac{1}{z} = \frac{3y + x}{xy}

    ⇒z=xyx+3y\displaystyle \Rightarrow z = \frac{xy}{x + 3y}

    Answer: Shown: z=xyx+3y\displaystyle z = \frac{xy}{x + 3y}

  17. Find the value of (0.000125)23\displaystyle (0.000125)^{\frac{2}{3}}.
    1 mark
    Answer and solution

    0.000125=1251000000=(5100)3=(0.05)3\displaystyle 0.000125 = \frac{125}{1000000} = \left(\frac{5}{100}\right)^{3} = (0.05)^{3}

    (0.000125)23=[(0.05)3]23=(0.05)2=0.0025\displaystyle (0.000125)^{\frac{2}{3}} = \left[(0.05)^{3}\right]^{\frac{2}{3}} = (0.05)^{2} = 0.0025

    Answer: 0.00250.0025

  18. If x=223+2−23\displaystyle x = 2^{\frac{2}{3}} + 2^{-\frac{2}{3}}, show that x3−3x=174\displaystyle x^{3} - 3x = \frac{17}{4}.
    3 marks
    Answer and solution

    (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^{3} = a^{3} + b^{3} + 3ab(a + b)

    x3=(223)3+(2−23)3+3⋅223⋅2−23(223+2−23)\displaystyle x^{3} = \left(2^{\frac{2}{3}}\right)^{3} + \left(2^{-\frac{2}{3}}\right)^{3} + 3 \cdot 2^{\frac{2}{3}} \cdot 2^{-\frac{2}{3}} \left(2^{\frac{2}{3}} + 2^{-\frac{2}{3}}\right)

    =4+14+3×1×x\displaystyle = 4 + \frac{1}{4} + 3 \times 1 \times x

    x3=174+3x\displaystyle x^{3} = \frac{17}{4} + 3x

    ⇒x3−3x=174\displaystyle \Rightarrow x^{3} - 3x = \frac{17}{4}

    Answer: Shown: x3−3x=174\displaystyle x^{3} - 3x = \frac{17}{4}

  19. Find the value of (81)0.6÷(81)0.35(81)^{0.6} \div (81)^{0.35}.
    2 marks
    Answer and solution

    =(81)0.6−0.35=(81)0.25= (81)^{0.6 - 0.35} = (81)^{0.25}

    0.25=14\displaystyle 0.25 = \frac{1}{4}

    =(34)14=3\displaystyle = (3^{4})^{\frac{1}{4}} = 3

    Answer: 33

  20. Find the value of {1634÷25}−12\displaystyle \left\{16^{\frac{3}{4}} \div 2^{5}\right\}^{-\frac{1}{2}}.
    1 mark
    Answer and solution

    ={(24)3425}−12\displaystyle = \left\{\frac{(2^{4})^{\frac{3}{4}}}{2^{5}}\right\}^{-\frac{1}{2}}

    ={2325}−12={2−2}−12\displaystyle = \left\{\frac{2^{3}}{2^{5}}\right\}^{-\frac{1}{2}} = \left\{2^{-2}\right\}^{-\frac{1}{2}}

    =21=2= 2^{1} = 2

    Answer: 22