Expresswala Academy Mathematics Tuition

Exponents (Level 2)

MCQ test, Set 6

  • Set 6 of 10
  • 25 questions
  • 25 marks
  • 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 95.2 KB)

Choose one answer for each question, then check your score at the end. Each correct answer carries 1 mark; there is no negative marking.

  1. 5×53=\sqrt{5} \times \sqrt[3]{5} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 556\displaystyle 5^{\frac{5}{6}}

    5×53=512×513\displaystyle \sqrt{5} \times \sqrt[3]{5} = 5^{\frac{1}{2}} \times 5^{\frac{1}{3}}

    =512+13=556\displaystyle = 5^{\frac{1}{2} + \frac{1}{3}} = 5^{\frac{5}{6}}

  2. (110)−3=\displaystyle \left(\frac{1}{10}\right)^{-3} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 10001000

    (110)−3=103=1000\displaystyle \left(\frac{1}{10}\right)^{-3} = 10^{3} = 1000

  3. 1002×10−5=100^{2} \times 10^{-5} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 110\displaystyle \frac{1}{10}

    =(102)2×10−5= (10^{2})^{2} \times 10^{-5}

    =104×10−5= 10^{4} \times 10^{-5}

    =104−5=10−1= 10^{4 - 5} = 10^{-1}

    =1101=110\displaystyle = \frac{1}{10^{1}} = \frac{1}{10}

  4. (625)34÷(27)23=\displaystyle (625)^{\frac{3}{4}} \div (27)^{\frac{2}{3}} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 1259\displaystyle \frac{125}{9}

    (54)34÷(33)23\displaystyle (5^{4})^{\frac{3}{4}} \div (3^{3})^{\frac{2}{3}}

    =53÷32= 5^{3} \div 3^{2}

    =125÷9=1259\displaystyle = 125 \div 9 = \frac{125}{9}

  5. (14)−12+(827)−13=\displaystyle \left(\frac{1}{4}\right)^{-\frac{1}{2}} + \left(\frac{8}{27}\right)^{-\frac{1}{3}} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 72\displaystyle \frac{7}{2}

    (14)−12=[(12)2]−12=2\displaystyle \left(\frac{1}{4}\right)^{-\frac{1}{2}} = \left[\left(\frac{1}{2}\right)^{2}\right]^{-\frac{1}{2}} = 2

    (827)−13=[(23)3]−13=32\displaystyle \left(\frac{8}{27}\right)^{-\frac{1}{3}} = \left[\left(\frac{2}{3}\right)^{3}\right]^{-\frac{1}{3}} = \frac{3}{2}

    2+32=72\displaystyle 2 + \frac{3}{2} = \frac{7}{2}

  6. (94)−12+(127)−13=\displaystyle \left(\frac{9}{4}\right)^{-\frac{1}{2}} + \left(\frac{1}{27}\right)^{-\frac{1}{3}} =
    Answer and solution

    Answer: (B) 113\displaystyle \frac{11}{3}

    (94)−12=[(32)2]−12=23\displaystyle \left(\frac{9}{4}\right)^{-\frac{1}{2}} = \left[\left(\frac{3}{2}\right)^{2}\right]^{-\frac{1}{2}} = \frac{2}{3}

    (127)−13=[(13)3]−13=3\displaystyle \left(\frac{1}{27}\right)^{-\frac{1}{3}} = \left[\left(\frac{1}{3}\right)^{3}\right]^{-\frac{1}{3}} = 3

    23+3=113\displaystyle \frac{2}{3} + 3 = \frac{11}{3}

  7. 1243×913223=\displaystyle \frac{12^{\frac{4}{3}} \times 9^{\frac{1}{3}}}{2^{\frac{2}{3}}} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 3636

    =(22×3)43×(32)13223\displaystyle = \frac{(2^{2} \times 3)^{\frac{4}{3}} \times (3^{2})^{\frac{1}{3}}}{2^{\frac{2}{3}}}

    =283−23×343+23\displaystyle = 2^{\frac{8}{3} - \frac{2}{3}} \times 3^{\frac{4}{3} + \frac{2}{3}}

    =22×32= 2^{2} \times 3^{2}

    =36= 36

  8. (2622)112×(2223)16×(2326)118=\displaystyle \left(\frac{2^{6}}{2^{2}}\right)^{\frac{1}{12}} \times \left(\frac{2^{2}}{2^{3}}\right)^{\frac{1}{6}} \times \left(\frac{2^{3}}{2^{6}}\right)^{\frac{1}{18}} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 11

    Powers: (6−2)(112)+(2−3)(16)+(3−6)(118)\displaystyle (6 - 2)(\frac{1}{12}) + (2 - 3)(\frac{1}{6}) + (3 - 6)(\frac{1}{18})

    =13−16−16=0\displaystyle = \frac{1}{3} - \frac{1}{6} - \frac{1}{6} = 0

    Value =20=1= 2^{0} = 1

  9. If a+b+c=0a + b + c = 0, then 5a3×5b3×5c3=5^{a^{3}} \times 5^{b^{3}} \times 5^{c^{3}} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 125abc125^{abc}

    a3+b3+c3=3abca^{3} + b^{3} + c^{3} = 3abc

    5a3+b3+c3=53abc=(53)abc=125abc5^{a^{3}+b^{3}+c^{3}} = 5^{3abc} = (5^{3})^{abc} = 125^{abc}

  10. If 36x×92×2732x=33\displaystyle \frac{3^{6x} \times 9^{2} \times 27}{3^{2x}} = 3^{3}, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (D) −1-1

    36x32x×(32)2×33=33\displaystyle \frac{3^{6x}}{3^{2x}} \times (3^{2})^{2} \times 3^{3} = 3^{3}

    ⇒34x×34×33=33\Rightarrow 3^{4x} \times 3^{4} \times 3^{3} = 3^{3}

    ⇒34x+7=33\Rightarrow 3^{4x + 7} = 3^{3}

    ⇒4x+7=3⇒4x=−4⇒x=−1\Rightarrow 4x + 7 = 3 \Rightarrow 4x = -4 \Rightarrow x = -1

  11. If 52x=6255^{2x} = 625 and 10y=0.000110^{y} = 0.0001, then x+y=x + y =
    Answer and solution

    Answer: (C) −2-2

    52x=625=54⇒2x=4⇒x=25^{2x} = 625 = 5^{4} \Rightarrow 2x = 4 \Rightarrow x = 2

    10y=0.0001=10−4⇒y=−410^{y} = 0.0001 = 10^{-4} \Rightarrow y = -4

    x+y=2+(−4)=−2x + y = 2 + (-4) = -2

  12. If 2x+1×5x−2=802^{x + 1} \times 5^{x - 2} = 80, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) 33

    80=24×5180 = 2^{4} \times 5^{1}

    ⇒2x+1×5x−2=24×51\Rightarrow 2^{x + 1} \times 5^{x - 2} = 2^{4} \times 5^{1}

    ⇒x+1=4\Rightarrow x + 1 = 4 and x−2=1x - 2 = 1

    ⇒x=3\Rightarrow x = 3 and x=3x = 3

    ∴x=3\therefore x = 3

  13. If 102y=8110^{2y} = 81, then 10y=10^{y} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 99

    (10y)2=92(10^{y})^{2} = 9^{2}

    ⇒10y=9\Rightarrow 10^{y} = 9

  14. If (27)3x(72)x=162401\displaystyle \left(\frac{2}{7}\right)^{3x} \left(\frac{7}{2}\right)^{x} = \frac{16}{2401}, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (A) 22

    (72)x=(27)−x\displaystyle \left(\frac{7}{2}\right)^{x} = \left(\frac{2}{7}\right)^{-x}

    ⇒(27)3x⋅(27)−x=(27)4\displaystyle \Rightarrow \left(\frac{2}{7}\right)^{3x} \cdot \left(\frac{2}{7}\right)^{-x} = \left(\frac{2}{7}\right)^{4}

    ⇒(27)2x=(27)4\displaystyle \Rightarrow \left(\frac{2}{7}\right)^{2x} = \left(\frac{2}{7}\right)^{4}

    ⇒2x=4⇒x=2\Rightarrow 2x = 4 \Rightarrow x = 2

  15. If 3x+2−3x=2163^{x + 2} - 3^{x} = 216, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) 33

    9×3x−3x=216 9 \times 3^{x} - 3^{x} = 216

    ⇒3x(9−1)=216\Rightarrow 3^{x}\left(9 - 1\right) = 216

    ⇒3x×8=216\Rightarrow 3^{x} \times 8 = 216

    ⇒3x=216×18=27=33\displaystyle \Rightarrow 3^{x} = 216 \times \frac{1}{8} = 27 = 3^{3}

    ⇒x=3\Rightarrow x = 3

  16. If 125x=255x\displaystyle 125^{x} = \frac{25}{5^{x}}, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (B) 12\displaystyle \frac{1}{2}

    (53)x⋅5x=52⇒54x=52(5^{3})^{x} \cdot 5^{x} = 5^{2} \Rightarrow 5^{4x} = 5^{2}

    ⇒4x=2⇒x=12\displaystyle \Rightarrow 4x = 2 \Rightarrow x = \frac{1}{2}

  17. 11+xa−b−11+xb−a=\displaystyle \frac{1}{1 + x^{a-b}} - \frac{1}{1 + x^{b-a}} =
    Answer and solution

    Answer: (A) xb−xaxa+xb\displaystyle \frac{x^{b} - x^{a}}{x^{a} + x^{b}}

    =xbxb+xa−xaxa+xb\displaystyle = \frac{x^{b}}{x^{b} + x^{a}} - \frac{x^{a}}{x^{a} + x^{b}}

    =xb−xaxa+xb\displaystyle = \frac{x^{b} - x^{a}}{x^{a} + x^{b}}

  18. (xa2+b2xab)a+b÷xb3=\displaystyle \left(\frac{x^{a^{2}+b^{2}}}{x^{ab}}\right)^{a+b} \div x^{b^{3}} =
    Answer and solution

    Answer: (C) xa3x^{a^{3}}

    (xa2+b2xab)a+b=x(a+b)(a2−ab+b2)=xa3+b3\displaystyle \left(\frac{x^{a^{2}+b^{2}}}{x^{ab}}\right)^{a+b} = x^{(a+b)(a^{2}-ab+b^{2})} = x^{a^{3}+b^{3}}

    xa3+b3÷xb3=xa3x^{a^{3}+b^{3}} \div x^{b^{3}} = x^{a^{3}}

  19. If 7x=27^{x} = 2, 2y=52^{y} = 5 and 5z=149\displaystyle 5^{z} = \frac{1}{49}, then xyz=xyz =
    Answer and solution

    Answer: (C) −2-2

    5=2y=(7x)y=7xy5 = 2^{y} = (7^{x})^{y} = 7^{xy}

    149=5z=(7xy)z=7xyz\displaystyle \frac{1}{49} = 5^{z} = (7^{xy})^{z} = 7^{xyz}

    7xyz=149=7−2\displaystyle 7^{xyz} = \frac{1}{49} = 7^{-2}

    ⇒xyz=−2\Rightarrow xyz = -2

  20. If 3x=4y=12z3^{x} = 4^{y} = 12^{z}, then 1x+1y=\displaystyle \frac{1}{x} + \frac{1}{y} =
    Answer and solution

    Answer: (A) 1z\displaystyle \frac{1}{z}

    Let each =k= k: 3=k1x\displaystyle 3 = k^{\frac{1}{x}}, 4=k1y\displaystyle 4 = k^{\frac{1}{y}}, 12=k1z\displaystyle 12 = k^{\frac{1}{z}}

    12=3×412 = 3 \times 4, so 1z=1x+1y\displaystyle \frac{1}{z} = \frac{1}{x} + \frac{1}{y}

  21. 32−45=\sqrt[5]{32^{-4}} =
    Answer and solution

    Answer: (C) 116\displaystyle \frac{1}{16}

    amn=amn\displaystyle \sqrt[n]{a^{m}} = a^{\frac{m}{n}}

    32−45=32−45=(25)−45\displaystyle \sqrt[5]{32^{-4}} = 32^{-\frac{4}{5}} = (2^{5})^{-\frac{4}{5}}

    =2−4=124=116\displaystyle = 2^{-4} = \frac{1}{2^{4}} = \frac{1}{16}

  22. (23)9÷(23)12=\displaystyle \left(\frac{\sqrt{2}}{3}\right)^{9} \div \left(\frac{\sqrt{2}}{3}\right)^{12} =
    Answer and solution

    Answer: (D) 2724\displaystyle \frac{27 \sqrt{2}}{4}

    aman=1an−m\displaystyle \frac{a^{m}}{a^{n}} = \frac{1}{a^{n-m}}

    (23)9÷(23)12=1(23)3\displaystyle \left(\frac{\sqrt{2}}{3}\right)^{9} \div \left(\frac{\sqrt{2}}{3}\right)^{12} = \frac{1}{\left(\frac{\sqrt{2}}{3}\right)^{3}}

    =2724\displaystyle = \frac{27 \sqrt{2}}{4}

  23. (313+513)(323−1513+523)=\displaystyle (3^{\frac{1}{3}} + 5^{\frac{1}{3}})(3^{\frac{2}{3}} - 15^{\frac{1}{3}} + 5^{\frac{2}{3}}) =
    Answer and solution

    Answer: (C) 88

    (a+b)(a2+b2−ab)=a3+b3(a + b)(a^{2} + b^{2} - ab) = a^{3} + b^{3} with a=313\displaystyle a = 3^{\frac{1}{3}}, b=513\displaystyle b = 5^{\frac{1}{3}}

    =3+5=8= 3 + 5 = 8

  24. If x1.5=0.008x^{1.5} = 0.008 and x>0x > 0, then x=x =
    Answer and solution

    Answer: (C) 0.040.04

    x32=0.008=(0.2)3\displaystyle x^{\frac{3}{2}} = 0.008 = (0.2)^{3}

    x=[(0.2)3]23=(0.2)2=0.04\displaystyle x = \left[(0.2)^{3}\right]^{\frac{2}{3}} = (0.2)^{2} = 0.04

  25. If [{(132)−3}12]13=3m\displaystyle \left[\left\{\left(\frac{1}{3^{2}}\right)^{-3}\right\}^{\frac{1}{2}}\right]^{\frac{1}{3}} = 3^{m}, then m=m =
    Answer and solution

    Answer: (B) 11

    132=3−2\displaystyle \frac{1}{3^{2}} = 3^{-2}

    =3(−2)×(−3)×12×13\displaystyle = 3^{(-2) \times (-3) \times \frac{1}{2} \times \frac{1}{3}}

    =31= 3^{1}

    ⇒m=1\Rightarrow m = 1