Expresswala Academy Mathematics Tuition

Exponents (Level 2)

Question paper, Set 2

  • Set 2 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 92 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. If a3=215a^{3} = 2^{15}, find aa.
    1 mark
    Answer and solution

    am=bn⇒a=bnm\displaystyle a^{m} = b^{n} \Rightarrow a = b^{\frac{n}{m}}

    a=2153=25=32\displaystyle a = 2^{\frac{15}{3}} = 2^{5} = 32

    Answer: a=32a = 32

  2. If a3=46a^{3} = 4^{6} and b2=36b^{2} = 3^{6} (b>0b > 0), find ab\displaystyle \frac{a}{b}.
    2 marks
    Answer and solution

    am=bn⇒a=bnm\displaystyle a^{m} = b^{n} \Rightarrow a = b^{\frac{n}{m}}

    a=463=42=16\displaystyle a = 4^{\frac{6}{3}} = 4^{2} = 16

    b=362=33=27\displaystyle b = 3^{\frac{6}{2}} = 3^{3} = 27

    ab=1627\displaystyle \frac{a}{b} = \frac{16}{27}

    Answer: 1627\displaystyle \frac{16}{27}

  3. Simplify 163×2−1016^{3} \times 2^{-10}.
    1 mark
    Answer and solution

    =(24)3×2−10= (2^{4})^{3} \times 2^{-10}

    =212×2−10= 2^{12} \times 2^{-10}

    =212−10=22= 2^{12 - 10} = 2^{2}

    =4= 4

    Answer: 44

  4. Find the value of (16)34×(125)23(100)12\displaystyle \frac{(16)^{\frac{3}{4}} \times (125)^{\frac{2}{3}}}{(100)^{\frac{1}{2}}}.
    2 marks
    Answer and solution

    =(24)34×(53)23(102)12\displaystyle = \frac{(2^{4})^{\frac{3}{4}} \times (5^{3})^{\frac{2}{3}}}{(10^{2})^{\frac{1}{2}}}

    =23×5210\displaystyle = \frac{2^{3} \times 5^{2}}{10}

    =8×2510\displaystyle = \frac{8 \times 25}{10}

    =20= 20

    Answer: 2020

  5. Find the value of (13)−3−2×2723×50+(254)−12\displaystyle \left(\frac{1}{3}\right)^{-3} - 2 \times 27^{\frac{2}{3}} \times 5^{0} + \left(\frac{25}{4}\right)^{-\frac{1}{2}}.
    3 marks
    Answer and solution

    =33−2×(33)23×1+[(52)2]−12\displaystyle = 3^{3} - 2 \times (3^{3})^{\frac{2}{3}} \times 1 + \left[\left(\frac{5}{2}\right)^{2}\right]^{-\frac{1}{2}}

    =27−2×32+25\displaystyle = 27 - 2 \times 3^{2} + \frac{2}{5}

    =27−18+25\displaystyle = 27 - 18 + \frac{2}{5}

    =135−90+25\displaystyle = \frac{135 - 90 + 2}{5}

    =475\displaystyle = \frac{47}{5}

    Answer: 475\displaystyle \frac{47}{5}

  6. Simplify 565×965×24515×815÷1515×9151225×345\displaystyle \frac{5^{\frac{6}{5}} \times 9^{\frac{6}{5}} \times 2^{\frac{4}{5}}}{15 \times 8^{\frac{1}{5}}} \div \frac{15^{\frac{1}{5}} \times 9^{\frac{1}{5}}}{12^{\frac{2}{5}} \times 3^{\frac{4}{5}}}.
    5 marks
    Answer and solution

    =565×965×24515×815×1225×3451515×915\displaystyle = \frac{5^{\frac{6}{5}} \times 9^{\frac{6}{5}} \times 2^{\frac{4}{5}}}{15 \times 8^{\frac{1}{5}}} \times \frac{12^{\frac{2}{5}} \times 3^{\frac{4}{5}}}{15^{\frac{1}{5}} \times 9^{\frac{1}{5}}}

    =565×(32)65×245(3×5)×(23)15×(22×3)25×345(3×5)15×(32)15\displaystyle = \frac{5^{\frac{6}{5}} \times (3^{2})^{\frac{6}{5}} \times 2^{\frac{4}{5}}}{(3 \times 5) \times (2^{3})^{\frac{1}{5}}} \times \frac{(2^{2} \times 3)^{\frac{2}{5}} \times 3^{\frac{4}{5}}}{(3 \times 5)^{\frac{1}{5}} \times (3^{2})^{\frac{1}{5}}}

    =565×3125×2453×5×235×245×325×345315×515×325\displaystyle = \frac{5^{\frac{6}{5}} \times 3^{\frac{12}{5}} \times 2^{\frac{4}{5}}}{3 \times 5 \times 2^{\frac{3}{5}}} \times \frac{2^{\frac{4}{5}} \times 3^{\frac{2}{5}} \times 3^{\frac{4}{5}}}{3^{\frac{1}{5}} \times 5^{\frac{1}{5}} \times 3^{\frac{2}{5}}}

    =245−35+45×3125−1−15−25+25+45×565−1−15\displaystyle = 2^{\frac{4}{5} - \frac{3}{5} + \frac{4}{5}} \times 3^{\frac{12}{5} - 1 - \frac{1}{5} - \frac{2}{5} + \frac{2}{5} + \frac{4}{5}} \times 5^{\frac{6}{5} - 1 - \frac{1}{5}}

    =21×32×50= 2^{1} \times 3^{2} \times 5^{0}

    =18= 18

    Answer: 1818

  7. Show that (xaxb)a+b−c⋅(xbxc)b+c−a⋅(xcxa)c+a−b=1\displaystyle \left(\frac{x^{a}}{x^{b}}\right)^{a+b-c} \cdot \left(\frac{x^{b}}{x^{c}}\right)^{b+c-a} \cdot \left(\frac{x^{c}}{x^{a}}\right)^{c+a-b} = 1.
    3 marks
    Answer and solution

    LHS =x(a−b)(a+b−c)⋅x(b−c)(b+c−a)⋅x(c−a)(c+a−b)= x^{(a-b)(a+b-c)} \cdot x^{(b-c)(b+c-a)} \cdot x^{(c-a)(c+a-b)}

    (a−b)(a+b−c)=a2−b2−ca+bc(a-b)(a+b-c) = a^{2}-b^{2}-ca+bc

    (b−c)(b+c−a)=b2−c2−ab+ca(b-c)(b+c-a) = b^{2}-c^{2}-ab+ca

    (c−a)(c+a−b)=c2−a2−bc+ab(c-a)(c+a-b) = c^{2}-a^{2}-bc+ab

    Adding these, every term cancels, so the power is 00

    LHS =x0=1== x^{0} = 1 = RHS

    Answer: Shown: LHS =1== 1 = RHS

  8. If a+b+c=0a + b + c = 0, show that x2a2bc⋅x2b2ca⋅x2c2ab=x6\displaystyle x^{\frac{2a^{2}}{bc}} \cdot x^{\frac{2b^{2}}{ca}} \cdot x^{\frac{2c^{2}}{ab}} = x^{6}.
    5 marks
    Answer and solution

    Given a+b+c=0⇒a3+b3+c3=3abca + b + c = 0 \Rightarrow a^{3} + b^{3} + c^{3} = 3abc

    LHS =x2a2bc+2b2ca+2c2ab\displaystyle = x^{\frac{2a^{2}}{bc} + \frac{2b^{2}}{ca} + \frac{2c^{2}}{ab}}

    =x2(a3+b3+c3)abc\displaystyle = x^{\frac{2(a^{3}+b^{3}+c^{3})}{abc}}

    =x2×3abcabc=x6=\displaystyle = x^{\frac{2 \times 3abc}{abc}} = x^{6} = RHS

    Answer: Shown: LHS =x6== x^{6} = RHS

  9. Solve 10x=0.000110^{x} = 0.0001.
    1 mark
    Answer and solution

    10x=0.0001=1104=10−4\displaystyle 10^{x} = 0.0001 = \frac{1}{10^{4}} = 10^{-4}

    ⇒x=−4\Rightarrow x = -4

    ⇒x=−4\Rightarrow x = -4

    Answer: x=−4x = -4

  10. Solve 5x−1×23x−4=8005^{x - 1} \times 2^{3x - 4} = 800.
    2 marks
    Answer and solution

    800=52×25800 = 5^{2} \times 2^{5}

    ⇒5x−1×23x−4=52×25\Rightarrow 5^{x - 1} \times 2^{3x - 4} = 5^{2} \times 2^{5}

    ⇒x−1=2\Rightarrow x - 1 = 2 and 3x−4=53x - 4 = 5

    ⇒x=3\Rightarrow x = 3 and x=3x = 3

    ∴x=3\therefore x = 3

    Answer: x=3x = 3

  11. If 2x=1922^{x} = 192, find 2x−62^{x-6}.
    1 mark
    Answer and solution

    2x−6=2x26\displaystyle 2^{x-6} = \frac{2^{x}}{2^{6}}

    =19264=3\displaystyle = \frac{192}{64} = 3

    Answer: 33

  12. Solve (23)x−1=278\displaystyle \left(\sqrt{\frac{2}{3}}\right)^{x - 1} = \frac{27}{8}.
    2 marks
    Answer and solution

    [(23)12]x−1=(32)3\displaystyle \left[\left(\frac{2}{3}\right)^{\frac{1}{2}}\right]^{x - 1} = \left(\frac{3}{2}\right)^{3}

    ⇒(23)x−12=(23)−3\displaystyle \Rightarrow \left(\frac{2}{3}\right)^{\frac{x - 1}{2}} = \left(\frac{2}{3}\right)^{-3}

    ⇒x−12=−3\displaystyle \Rightarrow \frac{x - 1}{2} = -3

    ⇒x−1=−6\Rightarrow x - 1 = -6

    ⇒x=−5\Rightarrow x = -5

    Answer: x=−5x = -5

  13. Solve 4x+1=22x+3−644^{x + 1} = 2^{2x + 3} - 64.
    5 marks
    Answer and solution

    (22)x+1=22x+3−64(2^{2})^{x + 1} = 2^{2x + 3} - 64

    ⇒22x+2=22x+3−64\Rightarrow 2^{2x + 2} = 2^{2x + 3} - 64

    ⇒4×22x=8×22x−64\Rightarrow 4 \times 2^{2x} = 8 \times 2^{2x} - 64

    ⇒22x(8−4)=64\Rightarrow 2^{2x}\left(8 - 4\right) = 64

    ⇒22x×4=64\Rightarrow 2^{2x} \times 4 = 64

    ⇒22x=64×14=16=24\displaystyle \Rightarrow 2^{2x} = 64 \times \frac{1}{4} = 16 = 2^{4}

    ⇒2x=4⇒x=2\Rightarrow 2x = 4 \Rightarrow x = 2

    Answer: x=2x = 2

  14. If 4x+3=8x+14^{x+3} = 8^{x+1}, find 3x−13^{x-1}.
    3 marks
    Answer and solution

    (22)x+3=(23)x+1(2^{2})^{x+3} = (2^{3})^{x+1}

    ⇒22x+6=23x+3\Rightarrow 2^{2x+6} = 2^{3x+3}

    ⇒2x+6=3x+3⇒x=3\Rightarrow 2x + 6 = 3x + 3 \Rightarrow x = 3

    3x−1=33−1=32=93^{x-1} = 3^{3-1} = 3^{2} = 9

    Answer: 99

  15. If 3x=53^{x} = 5, 5y=75^{y} = 7 and 7z=97^{z} = 9, find xyzxyz.
    2 marks
    Answer and solution

    7=5y=(3x)y=3xy7 = 5^{y} = (3^{x})^{y} = 3^{xy}

    9=7z=(3xy)z=3xyz9 = 7^{z} = (3^{xy})^{z} = 3^{xyz}

    3xyz=9=323^{xyz} = 9 = 3^{2}

    ⇒xyz=2\Rightarrow xyz = 2

    Answer: xyz=2xyz = 2

  16. If 2x=3y=72z2^{x} = 3^{y} = 72^{z}, show that 1z=3x+2y\displaystyle \frac{1}{z} = \frac{3}{x} + \frac{2}{y}.
    5 marks
    Answer and solution

    Let 2x=3y=72z=k2^{x} = 3^{y} = 72^{z} = k (say)

    ⇒2=k1x\displaystyle \Rightarrow 2 = k^{\frac{1}{x}}, 3=k1y\displaystyle 3 = k^{\frac{1}{y}}, 72=k1z\displaystyle 72 = k^{\frac{1}{z}}

    72=23×3272 = 2^{3} \times 3^{2}

    ⇒k1z=(k1x)3×(k1y)2\displaystyle \Rightarrow k^{\frac{1}{z}} = \left(k^{\frac{1}{x}}\right)^{3} \times \left(k^{\frac{1}{y}}\right)^{2}

    ⇒k1z=k3x+2y\displaystyle \Rightarrow k^{\frac{1}{z}} = k^{\frac{3}{x} + \frac{2}{y}}

    ⇒1z=3x+2y\displaystyle \Rightarrow \frac{1}{z} = \frac{3}{x} + \frac{2}{y}

    Answer: Shown: 1z=3x+2y\displaystyle \frac{1}{z} = \frac{3}{x} + \frac{2}{y}

  17. Find the value of 27−23\sqrt[3]{27^{-2}}.
    1 mark
    Answer and solution

    amn=amn\displaystyle \sqrt[n]{a^{m}} = a^{\frac{m}{n}}

    27−23=27−23=(33)−23\displaystyle \sqrt[3]{27^{-2}} = 27^{-\frac{2}{3}} = (3^{3})^{-\frac{2}{3}}

    =3−2=132=19\displaystyle = 3^{-2} = \frac{1}{3^{2}} = \frac{1}{9}

    Answer: 19\displaystyle \frac{1}{9}

  18. If x=513+2513\displaystyle x = 5^{\frac{1}{3}} + 25^{\frac{1}{3}}, show that x3−15x=30x^{3} - 15x = 30.
    3 marks
    Answer and solution

    (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^{3} = a^{3} + b^{3} + 3ab(a + b)

    x3=(513)3+(2513)3+3⋅513⋅2513(513+2513)\displaystyle x^{3} = \left(5^{\frac{1}{3}}\right)^{3} + \left(25^{\frac{1}{3}}\right)^{3} + 3 \cdot 5^{\frac{1}{3}} \cdot 25^{\frac{1}{3}} \left(5^{\frac{1}{3}} + 25^{\frac{1}{3}}\right)

    =5+25+3×5×x= 5 + 25 + 3 \times 5 \times x

    x3=30+15xx^{3} = 30 + 15x

    ⇒x3−15x=30\Rightarrow x^{3} - 15x = 30

    Answer: Shown: x3−15x=30x^{3} - 15x = 30

  19. Find the value of (625)0.17×(625)0.08(625)^{0.17} \times (625)^{0.08}.
    2 marks
    Answer and solution

    =(625)0.17+0.08=(625)0.25= (625)^{0.17 + 0.08} = (625)^{0.25}

    0.25=14\displaystyle 0.25 = \frac{1}{4}

    =(54)14=5\displaystyle = (5^{4})^{\frac{1}{4}} = 5

    Answer: 55

  20. Find the value of {(24)−3}−14\displaystyle \left\{\left(2^{4}\right)^{-3}\right\}^{-\frac{1}{4}}.
    1 mark
    Answer and solution

    =24×(−3)×(−14)\displaystyle = 2^{4 \times (-3) \times (-\frac{1}{4})}

    =23= 2^{3}

    =8= 8

    Answer: 88