Expresswala Academy Mathematics Tuition

Exponents (Level 2)

Question paper, Set 4

  • Set 4 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 96.1 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Find the value of (25)−3\displaystyle \left(\frac{2}{5}\right)^{-3}.
    1 mark
    Answer and solution

    (ab)−n=(ba)n\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^{-n} = \left(\frac{b}{a}\right)^{n}

    (25)−3=(52)3=1258\displaystyle \left(\frac{2}{5}\right)^{-3} = \left(\frac{5}{2}\right)^{3} = \frac{125}{8}

    Answer: 1258\displaystyle \frac{125}{8}

  2. Find the value of 293+384\sqrt[3]{2^{9}} + \sqrt[4]{3^{8}}.
    2 marks
    Answer and solution

    amn=amn\displaystyle \sqrt[n]{a^{m}} = a^{\frac{m}{n}}

    293=293=23=8\displaystyle \sqrt[3]{2^{9}} = 2^{\frac{9}{3}} = 2^{3} = 8

    384=384=32=9\displaystyle \sqrt[4]{3^{8}} = 3^{\frac{8}{4}} = 3^{2} = 9

    8+9=178 + 9 = 17

    Answer: 1717

  3. Simplify 493×7−449^{3} \times 7^{-4}.
    1 mark
    Answer and solution

    =(72)3×7−4= (7^{2})^{3} \times 7^{-4}

    =76×7−4= 7^{6} \times 7^{-4}

    =76−4=72= 7^{6 - 4} = 7^{2}

    =49= 49

    Answer: 4949

  4. Find the value of (49)32×(64)16(343)23\displaystyle \frac{(49)^{\frac{3}{2}} \times (64)^{\frac{1}{6}}}{(343)^{\frac{2}{3}}}.
    2 marks
    Answer and solution

    =(72)32×(26)16(73)23\displaystyle = \frac{(7^{2})^{\frac{3}{2}} \times (2^{6})^{\frac{1}{6}}}{(7^{3})^{\frac{2}{3}}}

    =73×272\displaystyle = \frac{7^{3} \times 2}{7^{2}}

    =343×249\displaystyle = \frac{343 \times 2}{49}

    =14= 14

    Answer: 1414

  5. Find the value of (94)−32+1(18)13+1683\displaystyle \left(\frac{9}{4}\right)^{-\frac{3}{2}} + \frac{1}{\left(\frac{1}{8}\right)^{\frac{1}{3}}} + \frac{\sqrt{16}}{\sqrt[3]{8}}.
    3 marks
    Answer and solution

    =[(32)2]−32+1[(12)3]13+42233\displaystyle = \left[\left(\frac{3}{2}\right)^{2}\right]^{-\frac{3}{2}} + \frac{1}{\left[\left(\frac{1}{2}\right)^{3}\right]^{\frac{1}{3}}} + \frac{\sqrt{4^{2}}}{\sqrt[3]{2^{3}}}

    =(23)3+112+42\displaystyle = \left(\frac{2}{3}\right)^{3} + \frac{1}{\frac{1}{2}} + \frac{4}{2}

    =827+2+2\displaystyle = \frac{8}{27} + 2 + 2

    =8+54+5427\displaystyle = \frac{8 + 54 + 54}{27}

    =11627\displaystyle = \frac{116}{27}

    Answer: 11627\displaystyle \frac{116}{27}

  6. Simplify 9−12×823×2534395×285÷813×5321245×2723\displaystyle \frac{9^{-\frac{1}{2}} \times 8^{\frac{2}{3}} \times 25^{\frac{3}{4}}}{3^{\frac{9}{5}} \times 2^{\frac{8}{5}}} \div \frac{8^{\frac{1}{3}} \times 5^{\frac{3}{2}}}{12^{\frac{4}{5}} \times 27^{\frac{2}{3}}}.
    5 marks
    Answer and solution

    =9−12×823×2534395×285×1245×2723813×532\displaystyle = \frac{9^{-\frac{1}{2}} \times 8^{\frac{2}{3}} \times 25^{\frac{3}{4}}}{3^{\frac{9}{5}} \times 2^{\frac{8}{5}}} \times \frac{12^{\frac{4}{5}} \times 27^{\frac{2}{3}}}{8^{\frac{1}{3}} \times 5^{\frac{3}{2}}}

    =(32)−12×(23)23×(52)34395×285×(22×3)45×(33)23(23)13×532\displaystyle = \frac{(3^{2})^{-\frac{1}{2}} \times (2^{3})^{\frac{2}{3}} \times (5^{2})^{\frac{3}{4}}}{3^{\frac{9}{5}} \times 2^{\frac{8}{5}}} \times \frac{(2^{2} \times 3)^{\frac{4}{5}} \times (3^{3})^{\frac{2}{3}}}{(2^{3})^{\frac{1}{3}} \times 5^{\frac{3}{2}}}

    =3−1×22×532395×285×285×345×322×532\displaystyle = \frac{3^{-1} \times 2^{2} \times 5^{\frac{3}{2}}}{3^{\frac{9}{5}} \times 2^{\frac{8}{5}}} \times \frac{2^{\frac{8}{5}} \times 3^{\frac{4}{5}} \times 3^{2}}{2 \times 5^{\frac{3}{2}}}

    =22−85−1+85×3−1−95+45+2×532−32\displaystyle = 2^{2 - \frac{8}{5} - 1 + \frac{8}{5}} \times 3^{-1 - \frac{9}{5} + \frac{4}{5} + 2} \times 5^{\frac{3}{2} - \frac{3}{2}}

    =21×30×50= 2^{1} \times 3^{0} \times 5^{0}

    =2= 2

    Answer: 22

  7. Show that (xaa−b)1a−c⋅(xbb−c)1b−a⋅(xcc−a)1c−b=1\displaystyle \left(x^{\frac{a}{a-b}}\right)^{\frac{1}{a-c}} \cdot \left(x^{\frac{b}{b-c}}\right)^{\frac{1}{b-a}} \cdot \left(x^{\frac{c}{c-a}}\right)^{\frac{1}{c-b}} = 1.
    3 marks
    Answer and solution

    LHS =xa(a−b)(a−c)⋅xb(b−c)(b−a)⋅xc(c−a)(c−b)\displaystyle = x^{\frac{a}{(a-b)(a-c)}} \cdot x^{\frac{b}{(b-c)(b-a)}} \cdot x^{\frac{c}{(c-a)(c-b)}}

    Power =a(a−b)(a−c)+b(b−c)(b−a)+c(c−a)(c−b)\displaystyle = \frac{a}{(a-b)(a-c)} + \frac{b}{(b-c)(b-a)} + \frac{c}{(c-a)(c-b)}

    =−a(b−c)−b(c−a)−c(a−b)(a−b)(b−c)(c−a)\displaystyle = \frac{-a(b-c) - b(c-a) - c(a-b)}{(a-b)(b-c)(c-a)}

    =−ab+ac−bc+ab−ca+bc(a−b)(b−c)(c−a)=0\displaystyle = \frac{-ab+ac-bc+ab-ca+bc}{(a-b)(b-c)(c-a)} = 0

    LHS =x0=1== x^{0} = 1 = RHS

    Answer: Shown: LHS =1== 1 = RHS

  8. If a+b+c=0a + b + c = 0, show that (xab)ac⋅(xbc)ba⋅(xca)cb=x3\displaystyle \left(x^{\frac{a}{b}}\right)^{\frac{a}{c}} \cdot \left(x^{\frac{b}{c}}\right)^{\frac{b}{a}} \cdot \left(x^{\frac{c}{a}}\right)^{\frac{c}{b}} = x^{3}.
    5 marks
    Answer and solution

    Given a+b+c=0⇒a3+b3+c3=3abca + b + c = 0 \Rightarrow a^{3} + b^{3} + c^{3} = 3abc

    LHS =xab⋅ac⋅xbc⋅ba⋅xca⋅cb\displaystyle = x^{\frac{a}{b} \cdot \frac{a}{c}} \cdot x^{\frac{b}{c} \cdot \frac{b}{a}} \cdot x^{\frac{c}{a} \cdot \frac{c}{b}}

    =xa2bc+b2ca+c2ab\displaystyle = x^{\frac{a^{2}}{bc} + \frac{b^{2}}{ca} + \frac{c^{2}}{ab}}

    =xa3+b3+c3abc=x3abcabc=x3=\displaystyle = x^{\frac{a^{3}+b^{3}+c^{3}}{abc}} = x^{\frac{3abc}{abc}} = x^{3} = RHS

    Answer: Shown: LHS =x3== x^{3} = RHS

  9. Solve 32x−1=2433^{2x - 1} = 243.
    1 mark
    Answer and solution

    32x−1=353^{2x - 1} = 3^{5}

    ⇒2x−1=5\Rightarrow 2x - 1 = 5

    ⇒x=3\Rightarrow x = 3

    Answer: x=3x = 3

  10. Solve 22x−3×5x=502^{2x - 3} \times 5^{x} = 50.
    2 marks
    Answer and solution

    50=21×5250 = 2^{1} \times 5^{2}

    ⇒22x−3×5x=21×52\Rightarrow 2^{2x - 3} \times 5^{x} = 2^{1} \times 5^{2}

    ⇒2x−3=1\Rightarrow 2x - 3 = 1 and x=2x = 2

    ⇒x=2\Rightarrow x = 2 and x=2x = 2

    ∴x=2\therefore x = 2

    Answer: x=2x = 2

  11. If 102y=6410^{2y} = 64, find 10−y10^{-y}.
    1 mark
    Answer and solution

    (10y)2=82(10^{y})^{2} = 8^{2}

    ⇒10y=8\Rightarrow 10^{y} = 8

    10−y=110y=18\displaystyle 10^{-y} = \frac{1}{10^{y}} = \frac{1}{8}

    Answer: 18\displaystyle \frac{1}{8}

  12. Solve 8x=116\displaystyle 8^{x} = \frac{1}{16}.
    2 marks
    Answer and solution

    (23)x=124\displaystyle (2^{3})^{x} = \frac{1}{2^{4}}

    ⇒23x=2−4\Rightarrow 2^{3x} = 2^{-4}

    ⇒3x=−4\Rightarrow 3x = -4

    ⇒x=−43\displaystyle \Rightarrow x = -\frac{4}{3}

    Answer: x=−43\displaystyle x = -\frac{4}{3}

  13. Solve 49x=72x+1−29449^{x} = 7^{2x + 1} - 294.
    5 marks
    Answer and solution

    (72)x=72x+1−294(7^{2})^{x} = 7^{2x + 1} - 294

    ⇒72x=72x+1−294\Rightarrow 7^{2x} = 7^{2x + 1} - 294

    ⇒72x=7×72x−294\Rightarrow 7^{2x} = 7 \times 7^{2x} - 294

    ⇒72x(7−1)=294\Rightarrow 7^{2x}\left(7 - 1\right) = 294

    ⇒72x×6=294\Rightarrow 7^{2x} \times 6 = 294

    ⇒72x=294×16=49=72\displaystyle \Rightarrow 7^{2x} = 294 \times \frac{1}{6} = 49 = 7^{2}

    ⇒2x=2⇒x=1\Rightarrow 2x = 2 \Rightarrow x = 1

    Answer: x=1x = 1

  14. Solve 9x=2433x\displaystyle 9^{x} = \frac{243}{3^{x}}.
    3 marks
    Answer and solution

    (32)x⋅3x=243(3^{2})^{x} \cdot 3^{x} = 243

    ⇒32x⋅3x=35\Rightarrow 3^{2x} \cdot 3^{x} = 3^{5}

    ⇒33x=35\Rightarrow 3^{3x} = 3^{5}

    ⇒3x=5⇒x=53\displaystyle \Rightarrow 3x = 5 \Rightarrow x = \frac{5}{3}

    Answer: x=53\displaystyle x = \frac{5}{3}

  15. If 2x=52^{x} = 5, 5y=75^{y} = 7 and 7z=327^{z} = 32, find xyzxyz.
    2 marks
    Answer and solution

    7=5y=(2x)y=2xy7 = 5^{y} = (2^{x})^{y} = 2^{xy}

    32=7z=(2xy)z=2xyz32 = 7^{z} = (2^{xy})^{z} = 2^{xyz}

    2xyz=32=252^{xyz} = 32 = 2^{5}

    ⇒xyz=5\Rightarrow xyz = 5

    Answer: xyz=5xyz = 5

  16. If 5x=2y=40z5^{x} = 2^{y} = 40^{z}, show that 1z=1x+3y\displaystyle \frac{1}{z} = \frac{1}{x} + \frac{3}{y}.
    5 marks
    Answer and solution

    Let 5x=2y=40z=k5^{x} = 2^{y} = 40^{z} = k (say)

    ⇒5=k1x\displaystyle \Rightarrow 5 = k^{\frac{1}{x}}, 2=k1y\displaystyle 2 = k^{\frac{1}{y}}, 40=k1z\displaystyle 40 = k^{\frac{1}{z}}

    40=5×2340 = 5 \times 2^{3}

    ⇒k1z=k1x×(k1y)3\displaystyle \Rightarrow k^{\frac{1}{z}} = k^{\frac{1}{x}} \times \left(k^{\frac{1}{y}}\right)^{3}

    ⇒k1z=k1x+3y\displaystyle \Rightarrow k^{\frac{1}{z}} = k^{\frac{1}{x} + \frac{3}{y}}

    ⇒1z=1x+3y\displaystyle \Rightarrow \frac{1}{z} = \frac{1}{x} + \frac{3}{y}

    Answer: Shown: 1z=1x+3y\displaystyle \frac{1}{z} = \frac{1}{x} + \frac{3}{y}

  17. Find the value of 16−34\sqrt[4]{16^{-3}}.
    1 mark
    Answer and solution

    amn=amn\displaystyle \sqrt[n]{a^{m}} = a^{\frac{m}{n}}

    16−34=16−34=(24)−34\displaystyle \sqrt[4]{16^{-3}} = 16^{-\frac{3}{4}} = (2^{4})^{-\frac{3}{4}}

    =2−3=123=18\displaystyle = 2^{-3} = \frac{1}{2^{3}} = \frac{1}{8}

    Answer: 18\displaystyle \frac{1}{8}

  18. If x=713+723\displaystyle x = 7^{\frac{1}{3}} + 7^{\frac{2}{3}}, find the value of x3−21xx^{3} - 21x.
    3 marks
    Answer and solution

    (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^{3} = a^{3} + b^{3} + 3ab(a + b)

    x3=(713)3+(723)3+3⋅713⋅723(713+723)\displaystyle x^{3} = \left(7^{\frac{1}{3}}\right)^{3} + \left(7^{\frac{2}{3}}\right)^{3} + 3 \cdot 7^{\frac{1}{3}} \cdot 7^{\frac{2}{3}} \left(7^{\frac{1}{3}} + 7^{\frac{2}{3}}\right)

    =7+49+3×7×x= 7 + 49 + 3 \times 7 \times x

    x3=56+21xx^{3} = 56 + 21x

    ⇒x3−21x=56\Rightarrow x^{3} - 21x = 56

    Answer: 5656

  19. Find the value of (16)0.35×(16)0.4(16)^{0.35} \times (16)^{0.4}.
    2 marks
    Answer and solution

    =(16)0.35+0.4=(16)0.75= (16)^{0.35 + 0.4} = (16)^{0.75}

    0.75=34\displaystyle 0.75 = \frac{3}{4}

    =(24)34=8\displaystyle = (2^{4})^{\frac{3}{4}} = 8

    Answer: 88

  20. If [{(123)−2}−13]12=2m\displaystyle \left[\left\{\left(\frac{1}{2^{3}}\right)^{-2}\right\}^{-\frac{1}{3}}\right]^{\frac{1}{2}} = 2^{m}, find mm.
    1 mark
    Answer and solution

    123=2−3\displaystyle \frac{1}{2^{3}} = 2^{-3}

    =2(−3)×(−2)×(−13)×12\displaystyle = 2^{(-3) \times (-2) \times (-\frac{1}{3}) \times \frac{1}{2}}

    =2−1= 2^{-1}

    ⇒m=−1\Rightarrow m = -1

    Answer: m=−1m = -1