Expresswala Academy Mathematics Tuition

Exponents (Level 2)

Question paper, Set 3

  • Set 3 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 92.8 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Find the value of 563\sqrt[3]{5^{6}}.
    1 mark
    Answer and solution

    amn=amn\displaystyle \sqrt[n]{a^{m}} = a^{\frac{m}{n}}

    563=563=52=25\displaystyle \sqrt[3]{5^{6}} = 5^{\frac{6}{3}} = 5^{2} = 25

    Answer: 2525

  2. If a3=56a^{3} = 5^{6} and b5=210b^{5} = 2^{10}, find abab.
    2 marks
    Answer and solution

    am=bn⇒a=bnm\displaystyle a^{m} = b^{n} \Rightarrow a = b^{\frac{n}{m}}

    a=563=52=25\displaystyle a = 5^{\frac{6}{3}} = 5^{2} = 25

    b=2105=22=4\displaystyle b = 2^{\frac{10}{5}} = 2^{2} = 4

    ab=25×4=100ab = 25 \times 4 = 100

    Answer: ab=100ab = 100

  3. Simplify 1252×5−5125^{2} \times 5^{-5}.
    1 mark
    Answer and solution

    =(53)2×5−5= (5^{3})^{2} \times 5^{-5}

    =56×5−5= 5^{6} \times 5^{-5}

    =56−5=51= 5^{6 - 5} = 5^{1}

    =5= 5

    Answer: 55

  4. Find the value of (81)34×(8)23(36)12\displaystyle \frac{(81)^{\frac{3}{4}} \times (8)^{\frac{2}{3}}}{(36)^{\frac{1}{2}}}.
    2 marks
    Answer and solution

    =(34)34×(23)23(62)12\displaystyle = \frac{(3^{4})^{\frac{3}{4}} \times (2^{3})^{\frac{2}{3}}}{(6^{2})^{\frac{1}{2}}}

    =33×226\displaystyle = \frac{3^{3} \times 2^{2}}{6}

    =27×46\displaystyle = \frac{27 \times 4}{6}

    =18= 18

    Answer: 1818

  5. Find the value of (8125)−13+(12)−2−3×1614×70\displaystyle \left(\frac{8}{125}\right)^{-\frac{1}{3}} + \left(\frac{1}{2}\right)^{-2} - 3 \times 16^{\frac{1}{4}} \times 7^{0}.
    3 marks
    Answer and solution

    =[(25)3]−13+22−3×(24)14×1\displaystyle = \left[\left(\frac{2}{5}\right)^{3}\right]^{-\frac{1}{3}} + 2^{2} - 3 \times (2^{4})^{\frac{1}{4}} \times 1

    =52+4−3×2\displaystyle = \frac{5}{2} + 4 - 3 \times 2

    =52+4−6\displaystyle = \frac{5}{2} + 4 - 6

    =5+8−122\displaystyle = \frac{5 + 8 - 12}{2}

    =12\displaystyle = \frac{1}{2}

    Answer: 12\displaystyle \frac{1}{2}

  6. Simplify 835×514×2723395×1014÷435×825214×1245\displaystyle \frac{8^{\frac{3}{5}} \times 5^{\frac{1}{4}} \times 27^{\frac{2}{3}}}{3^{\frac{9}{5}} \times 10^{\frac{1}{4}}} \div \frac{4^{\frac{3}{5}} \times 8^{\frac{2}{5}}}{2^{\frac{1}{4}} \times 12^{\frac{4}{5}}}.
    5 marks
    Answer and solution

    =835×514×2723395×1014×214×1245435×825\displaystyle = \frac{8^{\frac{3}{5}} \times 5^{\frac{1}{4}} \times 27^{\frac{2}{3}}}{3^{\frac{9}{5}} \times 10^{\frac{1}{4}}} \times \frac{2^{\frac{1}{4}} \times 12^{\frac{4}{5}}}{4^{\frac{3}{5}} \times 8^{\frac{2}{5}}}

    =(23)35×514×(33)23395×(2×5)14×214×(22×3)45(22)35×(23)25\displaystyle = \frac{(2^{3})^{\frac{3}{5}} \times 5^{\frac{1}{4}} \times (3^{3})^{\frac{2}{3}}}{3^{\frac{9}{5}} \times (2 \times 5)^{\frac{1}{4}}} \times \frac{2^{\frac{1}{4}} \times (2^{2} \times 3)^{\frac{4}{5}}}{(2^{2})^{\frac{3}{5}} \times (2^{3})^{\frac{2}{5}}}

    =295×514×32395×214×514×214×285×345265×265\displaystyle = \frac{2^{\frac{9}{5}} \times 5^{\frac{1}{4}} \times 3^{2}}{3^{\frac{9}{5}} \times 2^{\frac{1}{4}} \times 5^{\frac{1}{4}}} \times \frac{2^{\frac{1}{4}} \times 2^{\frac{8}{5}} \times 3^{\frac{4}{5}}}{2^{\frac{6}{5}} \times 2^{\frac{6}{5}}}

    =295−14−65−65+14+85×32−95+45×514−14\displaystyle = 2^{\frac{9}{5} - \frac{1}{4} - \frac{6}{5} - \frac{6}{5} + \frac{1}{4} + \frac{8}{5}} \times 3^{2 - \frac{9}{5} + \frac{4}{5}} \times 5^{\frac{1}{4} - \frac{1}{4}}

    =21×31×50= 2^{1} \times 3^{1} \times 5^{0}

    =6= 6

    Answer: 66

  7. Show that (xaxb)1ab⋅(xbxc)1bc⋅(xcxa)1ca=1\displaystyle \left(\frac{x^{a}}{x^{b}}\right)^{\frac{1}{ab}} \cdot \left(\frac{x^{b}}{x^{c}}\right)^{\frac{1}{bc}} \cdot \left(\frac{x^{c}}{x^{a}}\right)^{\frac{1}{ca}} = 1.
    3 marks
    Answer and solution

    LHS =xa−bab⋅xb−cbc⋅xc−aca\displaystyle = x^{\frac{a-b}{ab}} \cdot x^{\frac{b-c}{bc}} \cdot x^{\frac{c-a}{ca}}

    a−bab=1b−1a\displaystyle \frac{a-b}{ab} = \frac{1}{b} - \frac{1}{a}, b−cbc=1c−1b\displaystyle \frac{b-c}{bc} = \frac{1}{c} - \frac{1}{b}, c−aca=1a−1c\displaystyle \frac{c-a}{ca} = \frac{1}{a} - \frac{1}{c}

    =x1b−1a+1c−1b+1a−1c\displaystyle = x^{\frac{1}{b} - \frac{1}{a} + \frac{1}{c} - \frac{1}{b} + \frac{1}{a} - \frac{1}{c}}

    =x0=1== x^{0} = 1 = RHS

    Answer: Shown: LHS =1== 1 = RHS

  8. If a+b+c=0a + b + c = 0, show that x−a2bc⋅x−b2ca⋅x−c2ab=1x3\displaystyle x^{-\frac{a^{2}}{bc}} \cdot x^{-\frac{b^{2}}{ca}} \cdot x^{-\frac{c^{2}}{ab}} = \frac{1}{x^{3}}.
    5 marks
    Answer and solution

    Given a+b+c=0⇒a3+b3+c3=3abca + b + c = 0 \Rightarrow a^{3} + b^{3} + c^{3} = 3abc

    LHS =x−(a2bc+b2ca+c2ab)\displaystyle = x^{-\left(\frac{a^{2}}{bc} + \frac{b^{2}}{ca} + \frac{c^{2}}{ab}\right)}

    =x−a3+b3+c3abc\displaystyle = x^{-\frac{a^{3}+b^{3}+c^{3}}{abc}}

    =x−3abcabc=x−3=1x3=\displaystyle = x^{-\frac{3abc}{abc}} = x^{-3} = \frac{1}{x^{3}} = RHS

    Answer: Shown: LHS =1x3=\displaystyle = \frac{1}{x^{3}} = RHS

  9. Solve 5x+2=6255^{x + 2} = 625.
    1 mark
    Answer and solution

    5x+2=545^{x + 2} = 5^{4}

    ⇒x+2=4\Rightarrow x + 2 = 4

    ⇒x=2\Rightarrow x = 2

    Answer: x=2x = 2

  10. Solve 32x−5×7x−2=213^{2x - 5} \times 7^{x - 2} = 21.
    2 marks
    Answer and solution

    21=31×7121 = 3^{1} \times 7^{1}

    ⇒32x−5×7x−2=31×71\Rightarrow 3^{2x - 5} \times 7^{x - 2} = 3^{1} \times 7^{1}

    ⇒2x−5=1\Rightarrow 2x - 5 = 1 and x−2=1x - 2 = 1

    ⇒x=3\Rightarrow x = 3 and x=3x = 3

    ∴x=3\therefore x = 3

    Answer: x=3x = 3

  11. If 5x=155^{x} = 15, find 5x+25^{x+2}.
    1 mark
    Answer and solution

    5x+2=5x×525^{x+2} = 5^{x} \times 5^{2}

    =15×25=375= 15 \times 25 = 375

    Answer: 375375

  12. Solve (25)x(52)3x=62516\displaystyle \left(\frac{2}{5}\right)^{x} \left(\frac{5}{2}\right)^{3x} = \frac{625}{16}.
    2 marks
    Answer and solution

    (25)x=(52)−x\displaystyle \left(\frac{2}{5}\right)^{x} = \left(\frac{5}{2}\right)^{-x}

    ⇒(52)−x⋅(52)3x=(52)4\displaystyle \Rightarrow \left(\frac{5}{2}\right)^{-x} \cdot \left(\frac{5}{2}\right)^{3x} = \left(\frac{5}{2}\right)^{4}

    ⇒(52)2x=(52)4\displaystyle \Rightarrow \left(\frac{5}{2}\right)^{2x} = \left(\frac{5}{2}\right)^{4}

    ⇒2x=4⇒x=2\Rightarrow 2x = 4 \Rightarrow x = 2

    Answer: x=2x = 2

  13. Solve 8x−1=23x−2−88^{x - 1} = 2^{3x - 2} - 8.
    5 marks
    Answer and solution

    (23)x−1=23x−2−8(2^{3})^{x - 1} = 2^{3x - 2} - 8

    ⇒23x−3=23x−2−8\Rightarrow 2^{3x - 3} = 2^{3x - 2} - 8

    ⇒23x8=23x4−8\displaystyle \Rightarrow \frac{2^{3x}}{8} = \frac{2^{3x}}{4} - 8

    ⇒23x(14−18)=8\displaystyle \Rightarrow 2^{3x}\left(\frac{1}{4} - \frac{1}{8}\right) = 8

    ⇒23x×18=8\displaystyle \Rightarrow 2^{3x} \times \frac{1}{8} = 8

    ⇒23x=8×8=64=26\Rightarrow 2^{3x} = 8 \times 8 = 64 = 2^{6}

    ⇒3x=6⇒x=2\Rightarrow 3x = 6 \Rightarrow x = 2

    Answer: x=2x = 2

  14. If 3n=729\sqrt{3^{n}} = 729, find 2n4\displaystyle 2^{\frac{n}{4}}.
    3 marks
    Answer and solution

    3n2=729=36\displaystyle 3^{\frac{n}{2}} = 729 = 3^{6}

    ⇒n2=6⇒n=12\displaystyle \Rightarrow \frac{n}{2} = 6 \Rightarrow n = 12

    2n4=2124=23=8\displaystyle 2^{\frac{n}{4}} = 2^{\frac{12}{4}} = 2^{3} = 8

    Answer: 88

  15. If 2p=32^{p} = 3, 3q=53^{q} = 5, 5r=75^{r} = 7 and 7t=167^{t} = 16, find pqrtpqrt.
    2 marks
    Answer and solution

    5=3q=(2p)q=2pq5 = 3^{q} = (2^{p})^{q} = 2^{pq}

    7=5r=(2pq)r=2pqr7 = 5^{r} = (2^{pq})^{r} = 2^{pqr}

    16=7t=(2pqr)t=2pqrt16 = 7^{t} = (2^{pqr})^{t} = 2^{pqrt}

    2pqrt=16=242^{pqrt} = 16 = 2^{4}

    ⇒pqrt=4\Rightarrow pqrt = 4

    Answer: pqrt=4pqrt = 4

  16. If 3x=5y=45−z3^{x} = 5^{y} = 45^{-z}, show that 2x+1y+1z=0\displaystyle \frac{2}{x} + \frac{1}{y} + \frac{1}{z} = 0.
    5 marks
    Answer and solution

    Let 3x=5y=45−z=k3^{x} = 5^{y} = 45^{-z} = k (say)

    ⇒3=k1x\displaystyle \Rightarrow 3 = k^{\frac{1}{x}}, 5=k1y\displaystyle 5 = k^{\frac{1}{y}}, 45=k−1z\displaystyle 45 = k^{-\frac{1}{z}}

    45=32×545 = 3^{2} \times 5

    ⇒k−1z=(k1x)2×k1y\displaystyle \Rightarrow k^{-\frac{1}{z}} = \left(k^{\frac{1}{x}}\right)^{2} \times k^{\frac{1}{y}}

    ⇒k−1z=k2x+1y\displaystyle \Rightarrow k^{-\frac{1}{z}} = k^{\frac{2}{x} + \frac{1}{y}}

    ⇒−1z=2x+1y\displaystyle \Rightarrow -\frac{1}{z} = \frac{2}{x} + \frac{1}{y}

    ⇒2x+1y+1z=0\displaystyle \Rightarrow \frac{2}{x} + \frac{1}{y} + \frac{1}{z} = 0

    Answer: Shown: 2x+1y+1z=0\displaystyle \frac{2}{x} + \frac{1}{y} + \frac{1}{z} = 0

  17. Find the value of (0.0081)14\displaystyle (0.0081)^{\frac{1}{4}}.
    1 mark
    Answer and solution

    0.0081=8110000=(310)4=(0.3)4\displaystyle 0.0081 = \frac{81}{10000} = \left(\frac{3}{10}\right)^{4} = (0.3)^{4}

    (0.0081)14=[(0.3)4]14=0.3\displaystyle (0.0081)^{\frac{1}{4}} = \left[(0.3)^{4}\right]^{\frac{1}{4}} = 0.3

    Answer: 0.30.3

  18. If x=223+243\displaystyle x = 2^{\frac{2}{3}} + 2^{\frac{4}{3}}, show that x3−12x=20x^{3} - 12x = 20.
    3 marks
    Answer and solution

    (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^{3} = a^{3} + b^{3} + 3ab(a + b)

    x3=(223)3+(243)3+3⋅223⋅243(223+243)\displaystyle x^{3} = \left(2^{\frac{2}{3}}\right)^{3} + \left(2^{\frac{4}{3}}\right)^{3} + 3 \cdot 2^{\frac{2}{3}} \cdot 2^{\frac{4}{3}} \left(2^{\frac{2}{3}} + 2^{\frac{4}{3}}\right)

    =4+16+3×4×x= 4 + 16 + 3 \times 4 \times x

    x3=20+12xx^{3} = 20 + 12x

    ⇒x3−12x=20\Rightarrow x^{3} - 12x = 20

    Answer: Shown: x3−12x=20x^{3} - 12x = 20

  19. If x2x0.5=27\displaystyle \frac{x^{2}}{x^{0.5}} = 27 and x>0x > 0, find xx.
    2 marks
    Answer and solution

    0.5=12\displaystyle 0.5 = \frac{1}{2}

    x2−12=27⇒x32=27\displaystyle x^{2 - \frac{1}{2}} = 27 \Rightarrow x^{\frac{3}{2}} = 27

    x=2723=(33)23=32=9\displaystyle x = 27^{\frac{2}{3}} = (3^{3})^{\frac{2}{3}} = 3^{2} = 9

    Answer: x=9x = 9

  20. Find the value of {(5−3)2}−13\displaystyle \left\{\left(5^{-3}\right)^{2}\right\}^{-\frac{1}{3}}.
    1 mark
    Answer and solution

    =5(−3)×2×(−13)\displaystyle = 5^{(-3) \times 2 \times (-\frac{1}{3})}

    =52= 5^{2}

    =25= 25

    Answer: 2525