Expresswala Academy Mathematics Tuition

Exponents (Level 2)

Question paper, Set 5

  • Set 5 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 97.4 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. If x5=310x^{5} = 3^{10}, find xx.
    1 mark
    Answer and solution

    am=bn⇒a=bnm\displaystyle a^{m} = b^{n} \Rightarrow a = b^{\frac{n}{m}}

    x=3105=32=9\displaystyle x = 3^{\frac{10}{5}} = 3^{2} = 9

    Answer: x=9x = 9

  2. Simplify 12545×3−3\displaystyle \frac{12^{5}}{4^{5}} \times 3^{-3}.
    2 marks
    Answer and solution

    12545=(124)5=35\displaystyle \frac{12^{5}}{4^{5}} = \left(\frac{12}{4}\right)^{5} = 3^{5}

    35×3−3=35−3=323^{5} \times 3^{-3} = 3^{5-3} = 3^{2}

    =9= 9

    Answer: 99

  3. Simplify 322×8−332^{2} \times 8^{-3}.
    1 mark
    Answer and solution

    =(25)2×(23)−3= (2^{5})^{2} \times (2^{3})^{-3}

    =210×2−9= 2^{10} \times 2^{-9}

    =210−9=21= 2^{10 - 9} = 2^{1}

    =2= 2

    Answer: 22

  4. Find the value of (64)56×(9)32(16)34\displaystyle \frac{(64)^{\frac{5}{6}} \times (9)^{\frac{3}{2}}}{(16)^{\frac{3}{4}}}.
    2 marks
    Answer and solution

    =(26)56×(32)32(24)34\displaystyle = \frac{(2^{6})^{\frac{5}{6}} \times (3^{2})^{\frac{3}{2}}}{(2^{4})^{\frac{3}{4}}}

    =25×3323\displaystyle = \frac{2^{5} \times 3^{3}}{2^{3}}

    =32×278\displaystyle = \frac{32 \times 27}{8}

    =108= 108

    Answer: 108108

  5. Find the value of (15)−2−4×823×90+(169)−12\displaystyle \left(\frac{1}{5}\right)^{-2} - 4 \times 8^{\frac{2}{3}} \times 9^{0} + \left(\frac{16}{9}\right)^{-\frac{1}{2}}.
    3 marks
    Answer and solution

    =52−4×(23)23×1+[(43)2]−12\displaystyle = 5^{2} - 4 \times (2^{3})^{\frac{2}{3}} \times 1 + \left[\left(\frac{4}{3}\right)^{2}\right]^{-\frac{1}{2}}

    =25−4×22+34\displaystyle = 25 - 4 \times 2^{2} + \frac{3}{4}

    =25−16+34\displaystyle = 25 - 16 + \frac{3}{4}

    =100−64+34\displaystyle = \frac{100 - 64 + 3}{4}

    =394\displaystyle = \frac{39}{4}

    Answer: 394\displaystyle \frac{39}{4}

  6. Simplify 9×275×5951545×435÷2723×9151225×345\displaystyle \frac{9 \times 2^{\frac{7}{5}} \times 5^{\frac{9}{5}}}{15^{\frac{4}{5}} \times 4^{\frac{3}{5}}} \div \frac{27^{\frac{2}{3}} \times 9^{\frac{1}{5}}}{12^{\frac{2}{5}} \times 3^{\frac{4}{5}}}.
    5 marks
    Answer and solution

    =9×275×5951545×435×1225×3452723×915\displaystyle = \frac{9 \times 2^{\frac{7}{5}} \times 5^{\frac{9}{5}}}{15^{\frac{4}{5}} \times 4^{\frac{3}{5}}} \times \frac{12^{\frac{2}{5}} \times 3^{\frac{4}{5}}}{27^{\frac{2}{3}} \times 9^{\frac{1}{5}}}

    =(32)×275×595(3×5)45×(22)35×(22×3)25×345(33)23×(32)15\displaystyle = \frac{(3^{2}) \times 2^{\frac{7}{5}} \times 5^{\frac{9}{5}}}{(3 \times 5)^{\frac{4}{5}} \times (2^{2})^{\frac{3}{5}}} \times \frac{(2^{2} \times 3)^{\frac{2}{5}} \times 3^{\frac{4}{5}}}{(3^{3})^{\frac{2}{3}} \times (3^{2})^{\frac{1}{5}}}

    =32×275×595345×545×265×245×325×34532×325\displaystyle = \frac{3^{2} \times 2^{\frac{7}{5}} \times 5^{\frac{9}{5}}}{3^{\frac{4}{5}} \times 5^{\frac{4}{5}} \times 2^{\frac{6}{5}}} \times \frac{2^{\frac{4}{5}} \times 3^{\frac{2}{5}} \times 3^{\frac{4}{5}}}{3^{2} \times 3^{\frac{2}{5}}}

    =275−65+45×32−45−2−25+25+45×595−45\displaystyle = 2^{\frac{7}{5} - \frac{6}{5} + \frac{4}{5}} \times 3^{2 - \frac{4}{5} - 2 - \frac{2}{5} + \frac{2}{5} + \frac{4}{5}} \times 5^{\frac{9}{5} - \frac{4}{5}}

    =21×30×51= 2^{1} \times 3^{0} \times 5^{1}

    =10= 10

    Answer: 1010

  7. Show that (xaxb)a2+ab+b2⋅(xbxc)b2+bc+c2⋅(xcxa)c2+ca+a2=1\displaystyle \left(\frac{x^{a}}{x^{b}}\right)^{a^{2}+ab+b^{2}} \cdot \left(\frac{x^{b}}{x^{c}}\right)^{b^{2}+bc+c^{2}} \cdot \left(\frac{x^{c}}{x^{a}}\right)^{c^{2}+ca+a^{2}} = 1.
    3 marks
    Answer and solution

    LHS =x(a−b)(a2+ab+b2)⋅x(b−c)(b2+bc+c2)⋅x(c−a)(c2+ca+a2)= x^{(a-b)(a^{2}+ab+b^{2})} \cdot x^{(b-c)(b^{2}+bc+c^{2})} \cdot x^{(c-a)(c^{2}+ca+a^{2})}

    (a−b)(a2+ab+b2)=a3+a2b+ab2−a2b−ab2−b3=a3−b3(a-b)(a^{2}+ab+b^{2}) = a^{3}+a^{2}b+ab^{2}-a^{2}b-ab^{2}-b^{3} = a^{3}-b^{3}

    In the same way the other powers are b3−c3b^{3}-c^{3} and c3−a3c^{3}-a^{3}

    LHS =xa3−b3+b3−c3+c3−a3=x0=1== x^{a^{3}-b^{3}+b^{3}-c^{3}+c^{3}-a^{3}} = x^{0} = 1 = RHS

    Answer: Shown: LHS =1== 1 = RHS

  8. If a+b+c=0a + b + c = 0, show that xa2bc⋅xb2cax−c2ab=x3\displaystyle \frac{x^{\frac{a^{2}}{bc}} \cdot x^{\frac{b^{2}}{ca}}}{x^{-\frac{c^{2}}{ab}}} = x^{3}.
    5 marks
    Answer and solution

    Given a+b+c=0⇒a3+b3+c3=3abca + b + c = 0 \Rightarrow a^{3} + b^{3} + c^{3} = 3abc

    LHS =xa2bc+b2ca−(−c2ab)\displaystyle = x^{\frac{a^{2}}{bc} + \frac{b^{2}}{ca} - \left(-\frac{c^{2}}{ab}\right)}

    =xa2bc+b2ca+c2ab\displaystyle = x^{\frac{a^{2}}{bc} + \frac{b^{2}}{ca} + \frac{c^{2}}{ab}}

    =xa3+b3+c3abc=x3abcabc=x3=\displaystyle = x^{\frac{a^{3}+b^{3}+c^{3}}{abc}} = x^{\frac{3abc}{abc}} = x^{3} = RHS

    Answer: Shown: LHS =x3== x^{3} = RHS

  9. Solve 2x−3=18\displaystyle 2^{x - 3} = \frac{1}{8}.
    1 mark
    Answer and solution

    2x−3=18=2−3\displaystyle 2^{x - 3} = \frac{1}{8} = 2^{-3}

    ⇒x−3=−3\Rightarrow x - 3 = -3

    ⇒x=0\Rightarrow x = 0

    Answer: x=0x = 0

  10. Solve 3x+1×2x−1=543^{x + 1} \times 2^{x - 1} = 54.
    2 marks
    Answer and solution

    54=33×2154 = 3^{3} \times 2^{1}

    ⇒3x+1×2x−1=33×21\Rightarrow 3^{x + 1} \times 2^{x - 1} = 3^{3} \times 2^{1}

    ⇒x+1=3\Rightarrow x + 1 = 3 and x−1=1x - 1 = 1

    ⇒x=2\Rightarrow x = 2 and x=2x = 2

    ∴x=2\therefore x = 2

    Answer: x=2x = 2

  11. If 7x=987^{x} = 98, find 7x−27^{x-2}.
    1 mark
    Answer and solution

    7x−2=7x72\displaystyle 7^{x-2} = \frac{7^{x}}{7^{2}}

    =9849=2\displaystyle = \frac{98}{49} = 2

    Answer: 22

  12. Solve (52)x+3=425\displaystyle \left(\sqrt{\frac{5}{2}}\right)^{x + 3} = \frac{4}{25}.
    2 marks
    Answer and solution

    [(52)12]x+3=(25)2\displaystyle \left[\left(\frac{5}{2}\right)^{\frac{1}{2}}\right]^{x + 3} = \left(\frac{2}{5}\right)^{2}

    ⇒(52)x+32=(52)−2\displaystyle \Rightarrow \left(\frac{5}{2}\right)^{\frac{x + 3}{2}} = \left(\frac{5}{2}\right)^{-2}

    ⇒x+32=−2\displaystyle \Rightarrow \frac{x + 3}{2} = -2

    ⇒x+3=−4\Rightarrow x + 3 = -4

    ⇒x=−7\Rightarrow x = -7

    Answer: x=−7x = -7

  13. Solve 27x−1=33x−1−21627^{x - 1} = 3^{3x - 1} - 216.
    5 marks
    Answer and solution

    (33)x−1=33x−1−216(3^{3})^{x - 1} = 3^{3x - 1} - 216

    ⇒33x−3=33x−1−216\Rightarrow 3^{3x - 3} = 3^{3x - 1} - 216

    ⇒33x27=33x3−216\displaystyle \Rightarrow \frac{3^{3x}}{27} = \frac{3^{3x}}{3} - 216

    ⇒33x(13−127)=216\displaystyle \Rightarrow 3^{3x}\left(\frac{1}{3} - \frac{1}{27}\right) = 216

    ⇒33x×827=216\displaystyle \Rightarrow 3^{3x} \times \frac{8}{27} = 216

    ⇒33x=216×278=729=36\displaystyle \Rightarrow 3^{3x} = 216 \times \frac{27}{8} = 729 = 3^{6}

    ⇒3x=6⇒x=2\Rightarrow 3x = 6 \Rightarrow x = 2

    Answer: x=2x = 2

  14. If 252x−1=125x+125^{2x-1} = 125^{x+1}, find 2x−22^{x-2}.
    3 marks
    Answer and solution

    (52)2x−1=(53)x+1(5^{2})^{2x-1} = (5^{3})^{x+1}

    ⇒54x−2=53x+3\Rightarrow 5^{4x-2} = 5^{3x+3}

    ⇒4x−2=3x+3⇒x=5\Rightarrow 4x - 2 = 3x + 3 \Rightarrow x = 5

    2x−2=25−2=23=82^{x-2} = 2^{5-2} = 2^{3} = 8

    Answer: 88

  15. If ax=ba^{x} = b, by=cb^{y} = c and cz=a2c^{z} = a^{2}, find xyzxyz.
    2 marks
    Answer and solution

    c=by=(ax)y=axyc = b^{y} = (a^{x})^{y} = a^{xy}

    a2=cz=(axy)z=axyza^{2} = c^{z} = (a^{xy})^{z} = a^{xyz}

    ⇒xyz=2\Rightarrow xyz = 2

    Answer: xyz=2xyz = 2

  16. If 4x=6y=24z4^{x} = 6^{y} = 24^{z}, show that z=xyx+y\displaystyle z = \frac{xy}{x + y}.
    5 marks
    Answer and solution

    Let 4x=6y=24z=k4^{x} = 6^{y} = 24^{z} = k (say)

    ⇒4=k1x\displaystyle \Rightarrow 4 = k^{\frac{1}{x}}, 6=k1y\displaystyle 6 = k^{\frac{1}{y}}, 24=k1z\displaystyle 24 = k^{\frac{1}{z}}

    24=4×624 = 4 \times 6

    ⇒k1z=k1x×k1y\displaystyle \Rightarrow k^{\frac{1}{z}} = k^{\frac{1}{x}} \times k^{\frac{1}{y}}

    ⇒k1z=k1x+1y\displaystyle \Rightarrow k^{\frac{1}{z}} = k^{\frac{1}{x} + \frac{1}{y}}

    ⇒1z=1x+1y\displaystyle \Rightarrow \frac{1}{z} = \frac{1}{x} + \frac{1}{y}

    ⇒1z=y+xxy\displaystyle \Rightarrow \frac{1}{z} = \frac{y + x}{xy}

    ⇒z=xyx+y\displaystyle \Rightarrow z = \frac{xy}{x + y}

    Answer: Shown: z=xyx+y\displaystyle z = \frac{xy}{x + y}

  17. Find the value of 0.3433\sqrt[3]{0.343}.
    1 mark
    Answer and solution

    0.343=3431000=(710)3=(0.7)3\displaystyle 0.343 = \frac{343}{1000} = \left(\frac{7}{10}\right)^{3} = (0.7)^{3}

    0.3433=(0.343)13=[(0.7)3]13=0.7\displaystyle \sqrt[3]{0.343} = (0.343)^{\frac{1}{3}} = \left[(0.7)^{3}\right]^{\frac{1}{3}} = 0.7

    Answer: 0.70.7

  18. If x=5x = 5, find the value of (x13+x−13)(x23+x−23−1)\displaystyle (x^{\frac{1}{3}} + x^{-\frac{1}{3}})(x^{\frac{2}{3}} + x^{-\frac{2}{3}} - 1).
    3 marks
    Answer and solution

    (a+b)(a2+b2−ab)=a3+b3(a + b)(a^{2} + b^{2} - ab) = a^{3} + b^{3} with a=x13\displaystyle a = x^{\frac{1}{3}}, b=x−13\displaystyle b = x^{-\frac{1}{3}}

    ab=x13⋅x−13=x0=1\displaystyle ab = x^{\frac{1}{3}} \cdot x^{-\frac{1}{3}} = x^{0} = 1

    So the value =(x13)3+(x−13)3=x+1x\displaystyle = (x^{\frac{1}{3}})^{3} + (x^{-\frac{1}{3}})^{3} = x + \frac{1}{x}

    =5+15=265\displaystyle = 5 + \frac{1}{5} = \frac{26}{5}

    Answer: 265\displaystyle \frac{26}{5}

  19. If xx1.25=8x−1\displaystyle \frac{x}{x^{1.25}} = 8x^{-1} and x>0x > 0, find xx.
    2 marks
    Answer and solution

    1.25=54\displaystyle 1.25 = \frac{5}{4}

    xx54=8x⇒x2x54=8\displaystyle \frac{x}{x^{\frac{5}{4}}} = \frac{8}{x} \Rightarrow \frac{x^{2}}{x^{\frac{5}{4}}} = 8

    ⇒x2−54=8⇒x34=8\displaystyle \Rightarrow x^{2 - \frac{5}{4}} = 8 \Rightarrow x^{\frac{3}{4}} = 8

    ⇒x=843=(23)43=24=16\displaystyle \Rightarrow x = 8^{\frac{4}{3}} = (2^{3})^{\frac{4}{3}} = 2^{4} = 16

    Answer: x=16x = 16

  20. Find the value of {27−23÷3−4}12\displaystyle \left\{27^{-\frac{2}{3}} \div 3^{-4}\right\}^{\frac{1}{2}}.
    1 mark
    Answer and solution

    ={(33)−233−4}12\displaystyle = \left\{\frac{(3^{3})^{-\frac{2}{3}}}{3^{-4}}\right\}^{\frac{1}{2}}

    ={3−23−4}12={32}12\displaystyle = \left\{\frac{3^{-2}}{3^{-4}}\right\}^{\frac{1}{2}} = \left\{3^{2}\right\}^{\frac{1}{2}}

    =31=3= 3^{1} = 3

    Answer: 33