Expresswala Academy Mathematics Tuition

Exponents (Level 2)

Question paper, Set 6

  • Set 6 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 93.6 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Write 627\displaystyle 6^{\frac{2}{7}} in root form.
    1 mark
    Answer and solution

    amn=amn\displaystyle a^{\frac{m}{n}} = \sqrt[n]{a^{m}}

    627=627=367\displaystyle 6^{\frac{2}{7}} = \sqrt[7]{6^{2}} = \sqrt[7]{36}

    Answer: 627=367\sqrt[7]{6^{2}} = \sqrt[7]{36}

  2. Find the value of (32)−2+823\displaystyle \left(\frac{3}{2}\right)^{-2} + \sqrt[3]{8^{2}}.
    2 marks
    Answer and solution

    (32)−2=(23)2=49\displaystyle \left(\frac{3}{2}\right)^{-2} = \left(\frac{2}{3}\right)^{2} = \frac{4}{9}

    823=823=(23)23=22=4\displaystyle \sqrt[3]{8^{2}} = 8^{\frac{2}{3}} = (2^{3})^{\frac{2}{3}} = 2^{2} = 4

    49+4=409\displaystyle \frac{4}{9} + 4 = \frac{40}{9}

    Answer: 409\displaystyle \frac{40}{9}

  3. Simplify 812×27−281^{2} \times 27^{-2}.
    1 mark
    Answer and solution

    =(34)2×(33)−2= (3^{4})^{2} \times (3^{3})^{-2}

    =38×3−6= 3^{8} \times 3^{-6}

    =38−6=32= 3^{8 - 6} = 3^{2}

    =9= 9

    Answer: 99

  4. Find the value of (625)34×(4)52(1000)23\displaystyle \frac{(625)^{\frac{3}{4}} \times (4)^{\frac{5}{2}}}{(1000)^{\frac{2}{3}}}.
    2 marks
    Answer and solution

    =(54)34×(22)52(103)23\displaystyle = \frac{(5^{4})^{\frac{3}{4}} \times (2^{2})^{\frac{5}{2}}}{(10^{3})^{\frac{2}{3}}}

    =53×25102\displaystyle = \frac{5^{3} \times 2^{5}}{10^{2}}

    =125×32100\displaystyle = \frac{125 \times 32}{100}

    =40= 40

    Answer: 4040

  5. Find the value of (1681)−34+1(2764)13−64643\displaystyle \left(\frac{16}{81}\right)^{-\frac{3}{4}} + \frac{1}{\left(\frac{27}{64}\right)^{\frac{1}{3}}} - \frac{\sqrt{64}}{\sqrt[3]{64}}.
    3 marks
    Answer and solution

    =[(23)4]−34+1[(34)3]13−82433\displaystyle = \left[\left(\frac{2}{3}\right)^{4}\right]^{-\frac{3}{4}} + \frac{1}{\left[\left(\frac{3}{4}\right)^{3}\right]^{\frac{1}{3}}} - \frac{\sqrt{8^{2}}}{\sqrt[3]{4^{3}}}

    =(32)3+134−84\displaystyle = \left(\frac{3}{2}\right)^{3} + \frac{1}{\frac{3}{4}} - \frac{8}{4}

    =278+43−2\displaystyle = \frac{27}{8} + \frac{4}{3} - 2

    =81+32−4824\displaystyle = \frac{81 + 32 - 48}{24}

    =6524\displaystyle = \frac{65}{24}

    Answer: 6524\displaystyle \frac{65}{24}

  6. Simplify 2713×525×6652545×9−35÷265×375412×2535\displaystyle \frac{27^{\frac{1}{3}} \times 5^{\frac{2}{5}} \times 6^{\frac{6}{5}}}{25^{\frac{4}{5}} \times 9^{-\frac{3}{5}}} \div \frac{2^{\frac{6}{5}} \times 3^{\frac{7}{5}}}{4^{\frac{1}{2}} \times 25^{\frac{3}{5}}}.
    5 marks
    Answer and solution

    =2713×525×6652545×9−35×412×2535265×375\displaystyle = \frac{27^{\frac{1}{3}} \times 5^{\frac{2}{5}} \times 6^{\frac{6}{5}}}{25^{\frac{4}{5}} \times 9^{-\frac{3}{5}}} \times \frac{4^{\frac{1}{2}} \times 25^{\frac{3}{5}}}{2^{\frac{6}{5}} \times 3^{\frac{7}{5}}}

    =(33)13×525×(2×3)65(52)45×(32)−35×(22)12×(52)35265×375\displaystyle = \frac{(3^{3})^{\frac{1}{3}} \times 5^{\frac{2}{5}} \times (2 \times 3)^{\frac{6}{5}}}{(5^{2})^{\frac{4}{5}} \times (3^{2})^{-\frac{3}{5}}} \times \frac{(2^{2})^{\frac{1}{2}} \times (5^{2})^{\frac{3}{5}}}{2^{\frac{6}{5}} \times 3^{\frac{7}{5}}}

    =3×525×265×365585×3−65×2×565265×375\displaystyle = \frac{3 \times 5^{\frac{2}{5}} \times 2^{\frac{6}{5}} \times 3^{\frac{6}{5}}}{5^{\frac{8}{5}} \times 3^{-\frac{6}{5}}} \times \frac{2 \times 5^{\frac{6}{5}}}{2^{\frac{6}{5}} \times 3^{\frac{7}{5}}}

    =265−65+1×31+65+65−75×525−85+65\displaystyle = 2^{\frac{6}{5} - \frac{6}{5} + 1} \times 3^{1 + \frac{6}{5} + \frac{6}{5} - \frac{7}{5}} \times 5^{\frac{2}{5} - \frac{8}{5} + \frac{6}{5}}

    =21×32×50= 2^{1} \times 3^{2} \times 5^{0}

    =18= 18

    Answer: 1818

  7. Show that (xa+bx2c)a−b⋅(xb+cx2a)b−c⋅(xc+ax2b)c−a=1\displaystyle \left(\frac{x^{a+b}}{x^{2c}}\right)^{a-b} \cdot \left(\frac{x^{b+c}}{x^{2a}}\right)^{b-c} \cdot \left(\frac{x^{c+a}}{x^{2b}}\right)^{c-a} = 1.
    3 marks
    Answer and solution

    LHS =x(a+b)(a−b)x2c(a−b)⋅x(b+c)(b−c)x2a(b−c)⋅x(c+a)(c−a)x2b(c−a)\displaystyle = \frac{x^{(a+b)(a-b)}}{x^{2c(a-b)}} \cdot \frac{x^{(b+c)(b-c)}}{x^{2a(b-c)}} \cdot \frac{x^{(c+a)(c-a)}}{x^{2b(c-a)}}

    =xa2−b2⋅xb2−c2⋅xc2−a2x2ca−2cb⋅x2ab−2ac⋅x2bc−2ba\displaystyle = \frac{x^{a^{2}-b^{2}} \cdot x^{b^{2}-c^{2}} \cdot x^{c^{2}-a^{2}}}{x^{2ca-2cb} \cdot x^{2ab-2ac} \cdot x^{2bc-2ba}}

    =xa2−b2+b2−c2+c2−a2x2ca−2cb+2ab−2ac+2bc−2ba\displaystyle = \frac{x^{a^{2}-b^{2}+b^{2}-c^{2}+c^{2}-a^{2}}}{x^{2ca-2cb+2ab-2ac+2bc-2ba}}

    =x0x0=1=\displaystyle = \frac{x^{0}}{x^{0}} = 1 = RHS

    Answer: Shown: LHS =1== 1 = RHS

  8. If a+b+c=0a + b + c = 0, show that 9a2bc⋅9b2ca⋅9c2ab=729\displaystyle 9^{\frac{a^{2}}{bc}} \cdot 9^{\frac{b^{2}}{ca}} \cdot 9^{\frac{c^{2}}{ab}} = 729.
    5 marks
    Answer and solution

    Given a+b+c=0⇒a3+b3+c3=3abca + b + c = 0 \Rightarrow a^{3} + b^{3} + c^{3} = 3abc

    LHS =9a2bc+b2ca+c2ab\displaystyle = 9^{\frac{a^{2}}{bc} + \frac{b^{2}}{ca} + \frac{c^{2}}{ab}}

    =9a3+b3+c3abc\displaystyle = 9^{\frac{a^{3}+b^{3}+c^{3}}{abc}}

    =93abcabc=93=729=\displaystyle = 9^{\frac{3abc}{abc}} = 9^{3} = 729 = RHS

    Answer: Shown: LHS =93=729== 9^{3} = 729 = RHS

  9. Solve 6x+1=2166^{x + 1} = 216.
    1 mark
    Answer and solution

    6x+1=636^{x + 1} = 6^{3}

    ⇒x+1=3\Rightarrow x + 1 = 3

    ⇒x=2\Rightarrow x = 2

    Answer: x=2x = 2

  10. Solve 52x−5×3x−1=455^{2x - 5} \times 3^{x - 1} = 45.
    2 marks
    Answer and solution

    45=51×3245 = 5^{1} \times 3^{2}

    ⇒52x−5×3x−1=51×32\Rightarrow 5^{2x - 5} \times 3^{x - 1} = 5^{1} \times 3^{2}

    ⇒2x−5=1\Rightarrow 2x - 5 = 1 and x−1=2x - 1 = 2

    ⇒x=3\Rightarrow x = 3 and x=3x = 3

    ∴x=3\therefore x = 3

    Answer: x=3x = 3

  11. If 2x=72^{x} = 7, find 8x8^{x}.
    1 mark
    Answer and solution

    8x=(23)x=(2x)38^{x} = (2^{3})^{x} = (2^{x})^{3}

    =73=343= 7^{3} = 343

    Answer: 343343

  12. Solve (34)2x(43)x=2764\displaystyle \left(\frac{3}{4}\right)^{2x} \left(\frac{4}{3}\right)^{x} = \frac{27}{64}.
    2 marks
    Answer and solution

    (43)x=(34)−x\displaystyle \left(\frac{4}{3}\right)^{x} = \left(\frac{3}{4}\right)^{-x}

    ⇒(34)2x⋅(34)−x=(34)3\displaystyle \Rightarrow \left(\frac{3}{4}\right)^{2x} \cdot \left(\frac{3}{4}\right)^{-x} = \left(\frac{3}{4}\right)^{3}

    ⇒(34)x=(34)3\displaystyle \Rightarrow \left(\frac{3}{4}\right)^{x} = \left(\frac{3}{4}\right)^{3}

    ⇒x=3\Rightarrow x = 3

    Answer: x=3x = 3

  13. Solve 36x−1=62x−1−18036^{x - 1} = 6^{2x - 1} - 180.
    5 marks
    Answer and solution

    (62)x−1=62x−1−180(6^{2})^{x - 1} = 6^{2x - 1} - 180

    ⇒62x−2=62x−1−180\Rightarrow 6^{2x - 2} = 6^{2x - 1} - 180

    ⇒62x36=62x6−180\displaystyle \Rightarrow \frac{6^{2x}}{36} = \frac{6^{2x}}{6} - 180

    ⇒62x(16−136)=180\displaystyle \Rightarrow 6^{2x}\left(\frac{1}{6} - \frac{1}{36}\right) = 180

    ⇒62x×536=180\displaystyle \Rightarrow 6^{2x} \times \frac{5}{36} = 180

    ⇒62x=180×365=1296=64\displaystyle \Rightarrow 6^{2x} = 180 \times \frac{36}{5} = 1296 = 6^{4}

    ⇒2x=4⇒x=2\Rightarrow 2x = 4 \Rightarrow x = 2

    Answer: x=2x = 2

  14. If 9x−1=279^{x-1} = 27, find 4x4^{x}.
    3 marks
    Answer and solution

    (32)x−1=33(3^{2})^{x-1} = 3^{3}

    ⇒32x−2=33⇒2x−2=3⇒x=52\displaystyle \Rightarrow 3^{2x-2} = 3^{3} \Rightarrow 2x - 2 = 3 \Rightarrow x = \frac{5}{2}

    4x=452=(22)52=25=32\displaystyle 4^{x} = 4^{\frac{5}{2}} = (2^{2})^{\frac{5}{2}} = 2^{5} = 32

    Answer: 3232

  15. If 3x=43^{x} = 4, 4y=54^{y} = 5 and 5z=19\displaystyle 5^{z} = \frac{1}{9}, find xyzxyz.
    2 marks
    Answer and solution

    5=4y=(3x)y=3xy5 = 4^{y} = (3^{x})^{y} = 3^{xy}

    19=5z=(3xy)z=3xyz\displaystyle \frac{1}{9} = 5^{z} = (3^{xy})^{z} = 3^{xyz}

    3xyz=19=3−2\displaystyle 3^{xyz} = \frac{1}{9} = 3^{-2}

    ⇒xyz=−2\Rightarrow xyz = -2

    Answer: xyz=−2xyz = -2

  16. If 9x=4y=6z9^{x} = 4^{y} = 6^{z}, show that z=2xyx+y\displaystyle z = \frac{2xy}{x + y}.
    5 marks
    Answer and solution

    Let 9x=4y=6z=k9^{x} = 4^{y} = 6^{z} = k (say)

    ⇒9=k1x\displaystyle \Rightarrow 9 = k^{\frac{1}{x}}, 4=k1y\displaystyle 4 = k^{\frac{1}{y}}, 6=k1z\displaystyle 6 = k^{\frac{1}{z}}

    6=3×2=912×412\displaystyle 6 = 3 \times 2 = 9^{\frac{1}{2}} \times 4^{\frac{1}{2}}

    ⇒k1z=(k1x)12×(k1y)12=k12x+12y\displaystyle \Rightarrow k^{\frac{1}{z}} = \left(k^{\frac{1}{x}}\right)^{\frac{1}{2}} \times \left(k^{\frac{1}{y}}\right)^{\frac{1}{2}} = k^{\frac{1}{2x} + \frac{1}{2y}}

    ⇒1z=12x+12y=y+x2xy\displaystyle \Rightarrow \frac{1}{z} = \frac{1}{2x} + \frac{1}{2y} = \frac{y + x}{2xy}

    ⇒z=2xyx+y\displaystyle \Rightarrow z = \frac{2xy}{x + y}

    Answer: Shown: z=2xyx+y\displaystyle z = \frac{2xy}{x + y}

  17. Find the value of 243−35\sqrt[5]{243^{-3}}.
    1 mark
    Answer and solution

    amn=amn\displaystyle \sqrt[n]{a^{m}} = a^{\frac{m}{n}}

    243−35=243−35=(35)−35\displaystyle \sqrt[5]{243^{-3}} = 243^{-\frac{3}{5}} = (3^{5})^{-\frac{3}{5}}

    =3−3=133=127\displaystyle = 3^{-3} = \frac{1}{3^{3}} = \frac{1}{27}

    Answer: 127\displaystyle \frac{1}{27}

  18. If x=323+343\displaystyle x = 3^{\frac{2}{3}} + 3^{\frac{4}{3}}, show that x3−27x=90x^{3} - 27x = 90.
    3 marks
    Answer and solution

    (a+b)3=a3+b3+3ab(a+b)(a + b)^{3} = a^{3} + b^{3} + 3ab(a + b)

    x3=(323)3+(343)3+3⋅323⋅343(323+343)\displaystyle x^{3} = \left(3^{\frac{2}{3}}\right)^{3} + \left(3^{\frac{4}{3}}\right)^{3} + 3 \cdot 3^{\frac{2}{3}} \cdot 3^{\frac{4}{3}} \left(3^{\frac{2}{3}} + 3^{\frac{4}{3}}\right)

    =9+81+3×9×x= 9 + 81 + 3 \times 9 \times x

    x3=90+27xx^{3} = 90 + 27x

    ⇒x3−27x=90\Rightarrow x^{3} - 27x = 90

    Answer: Shown: x3−27x=90x^{3} - 27x = 90

  19. Find the value of (1024)0.07×(1024)0.13(1024)^{0.07} \times (1024)^{0.13}.
    2 marks
    Answer and solution

    =(1024)0.07+0.13=(1024)0.2= (1024)^{0.07 + 0.13} = (1024)^{0.2}

    0.2=15\displaystyle 0.2 = \frac{1}{5}

    =(210)15=4\displaystyle = (2^{10})^{\frac{1}{5}} = 4

    Answer: 44

  20. Find the value of {(72)−3}−16\displaystyle \left\{\left(7^{2}\right)^{-3}\right\}^{-\frac{1}{6}}.
    1 mark
    Answer and solution

    =72×(−3)×(−16)\displaystyle = 7^{2 \times (-3) \times (-\frac{1}{6})}

    =71= 7^{1}

    =7= 7

    Answer: 77