Expresswala Academy Mathematics Tuition

Exponents (Level 2)

Question paper, Set 10

  • Set 10 of 10
  • 20 questions
  • 50 marks
  • 1 hour 30 minutes

Download the PDF (with key sheet and solutions, 92.3 KB)

Work each question on paper first, then open its answer and solution to check your work.

  1. Find the value of (−13)−3\displaystyle \left(-\frac{1}{3}\right)^{-3}.
    1 mark
    Answer and solution

    (ab)−n=(ba)n\displaystyle \left(\frac{a}{b}\right)^{-n} = \left(\frac{b}{a}\right)^{n}

    (−13)−3=(−3)3\displaystyle \left(-\frac{1}{3}\right)^{-3} = (-3)^{3}

    =−27= -27 (3 is odd)

    Answer: −27-27

  2. Find the value of 4105×6−33\sqrt[5]{4^{10}} \times \sqrt[3]{6^{-3}}.
    2 marks
    Answer and solution

    4105=4105=42=16\displaystyle \sqrt[5]{4^{10}} = 4^{\frac{10}{5}} = 4^{2} = 16

    6−33=6−33=6−1=16\displaystyle \sqrt[3]{6^{-3}} = 6^{\frac{-3}{3}} = 6^{-1} = \frac{1}{6}

    16×16=83\displaystyle 16 \times \frac{1}{6} = \frac{8}{3}

    Answer: 83\displaystyle \frac{8}{3}

  3. Simplify 3432×49−3343^{2} \times 49^{-3}.
    1 mark
    Answer and solution

    =(73)2×(72)−3= (7^{3})^{2} \times (7^{2})^{-3}

    =76×7−6= 7^{6} \times 7^{-6}

    =76−6=70= 7^{6 - 6} = 7^{0}

    =1= 1

    Answer: 11

  4. Find the value of (128)37×(81)14(144)12\displaystyle \frac{(128)^{\frac{3}{7}} \times (81)^{\frac{1}{4}}}{(144)^{\frac{1}{2}}}.
    2 marks
    Answer and solution

    =(27)37×(34)14(122)12\displaystyle = \frac{(2^{7})^{\frac{3}{7}} \times (3^{4})^{\frac{1}{4}}}{(12^{2})^{\frac{1}{2}}}

    =23×312\displaystyle = \frac{2^{3} \times 3}{12}

    =8×312\displaystyle = \frac{8 \times 3}{12}

    =2= 2

    Answer: 22

  5. Find the value of (2536)−12+(827)−23−1001253\displaystyle \left(\frac{25}{36}\right)^{-\frac{1}{2}} + \left(\frac{8}{27}\right)^{-\frac{2}{3}} - \frac{\sqrt{100}}{\sqrt[3]{125}}.
    3 marks
    Answer and solution

    =[(56)2]−12+[(23)3]−23−102533\displaystyle = \left[\left(\frac{5}{6}\right)^{2}\right]^{-\frac{1}{2}} + \left[\left(\frac{2}{3}\right)^{3}\right]^{-\frac{2}{3}} - \frac{\sqrt{10^{2}}}{\sqrt[3]{5^{3}}}

    =65+(32)2−105\displaystyle = \frac{6}{5} + \left(\frac{3}{2}\right)^{2} - \frac{10}{5}

    =65+94−2\displaystyle = \frac{6}{5} + \frac{9}{4} - 2

    =24+45−4020\displaystyle = \frac{24 + 45 - 40}{20}

    =2920\displaystyle = \frac{29}{20}

    Answer: 2920\displaystyle \frac{29}{20}

  6. Simplify 585×814×3356−45×1535÷1245×2342715×1225\displaystyle \frac{5^{\frac{8}{5}} \times 8^{\frac{1}{4}} \times 3^{\frac{3}{5}}}{6^{-\frac{4}{5}} \times 15^{\frac{3}{5}}} \div \frac{12^{\frac{4}{5}} \times 2^{\frac{3}{4}}}{27^{\frac{1}{5}} \times 12^{\frac{2}{5}}}.
    5 marks
    Answer and solution

    =585×814×3356−45×1535×2715×12251245×234\displaystyle = \frac{5^{\frac{8}{5}} \times 8^{\frac{1}{4}} \times 3^{\frac{3}{5}}}{6^{-\frac{4}{5}} \times 15^{\frac{3}{5}}} \times \frac{27^{\frac{1}{5}} \times 12^{\frac{2}{5}}}{12^{\frac{4}{5}} \times 2^{\frac{3}{4}}}

    =585×(23)14×335(2×3)−45×(3×5)35×(33)15×(22×3)25(22×3)45×234\displaystyle = \frac{5^{\frac{8}{5}} \times (2^{3})^{\frac{1}{4}} \times 3^{\frac{3}{5}}}{(2 \times 3)^{-\frac{4}{5}} \times (3 \times 5)^{\frac{3}{5}}} \times \frac{(3^{3})^{\frac{1}{5}} \times (2^{2} \times 3)^{\frac{2}{5}}}{(2^{2} \times 3)^{\frac{4}{5}} \times 2^{\frac{3}{4}}}

    =585×234×3352−45×3−45×335×535×335×245×325285×345×234\displaystyle = \frac{5^{\frac{8}{5}} \times 2^{\frac{3}{4}} \times 3^{\frac{3}{5}}}{2^{-\frac{4}{5}} \times 3^{-\frac{4}{5}} \times 3^{\frac{3}{5}} \times 5^{\frac{3}{5}}} \times \frac{3^{\frac{3}{5}} \times 2^{\frac{4}{5}} \times 3^{\frac{2}{5}}}{2^{\frac{8}{5}} \times 3^{\frac{4}{5}} \times 2^{\frac{3}{4}}}

    =234+45−85−34+45×335+45−35−45+35+25×585−35\displaystyle = 2^{\frac{3}{4} + \frac{4}{5} - \frac{8}{5} - \frac{3}{4} + \frac{4}{5}} \times 3^{\frac{3}{5} + \frac{4}{5} - \frac{3}{5} - \frac{4}{5} + \frac{3}{5} + \frac{2}{5}} \times 5^{\frac{8}{5} - \frac{3}{5}}

    =20×31×51= 2^{0} \times 3^{1} \times 5^{1}

    =15= 15

    Answer: 1515

  7. Simplify (xaxb)a+b⋅(xbxc)b+c\displaystyle \left(\frac{x^{a}}{x^{b}}\right)^{a+b} \cdot \left(\frac{x^{b}}{x^{c}}\right)^{b+c}.
    3 marks
    Answer and solution

    =(xa−b)a+b⋅(xb−c)b+c= (x^{a-b})^{a+b} \cdot (x^{b-c})^{b+c}

    =xa2−b2⋅xb2−c2= x^{a^{2}-b^{2}} \cdot x^{b^{2}-c^{2}}

    =xa2−b2+b2−c2= x^{a^{2}-b^{2}+b^{2}-c^{2}}

    =xa2−c2= x^{a^{2}-c^{2}}

    Answer: xa2−c2x^{a^{2}-c^{2}}

  8. If p+q+r=0p + q + r = 0, show that 2p3⋅2q3⋅2r3=8pqr2^{p^{3}} \cdot 2^{q^{3}} \cdot 2^{r^{3}} = 8^{pqr}.
    5 marks
    Answer and solution

    Given p+q+r=0⇒p3+q3+r3=3pqrp + q + r = 0 \Rightarrow p^{3} + q^{3} + r^{3} = 3pqr

    LHS =2p3+q3+r3=23pqr= 2^{p^{3}+q^{3}+r^{3}} = 2^{3pqr}

    =(23)pqr=8pqr== (2^{3})^{pqr} = 8^{pqr} = RHS

    Answer: Shown: both sides =23pqr= 2^{3pqr}

  9. Solve 54x=0.045^{4x} = 0.04.
    1 mark
    Answer and solution

    54x=0.04=152=5−2\displaystyle 5^{4x} = 0.04 = \frac{1}{5^{2}} = 5^{-2}

    ⇒4x=−2\Rightarrow 4x = -2

    ⇒x=−12\displaystyle \Rightarrow x = -\frac{1}{2}

    Answer: x=−12\displaystyle x = -\frac{1}{2}

  10. Solve 7x−1×22x−1=567^{x - 1} \times 2^{2x - 1} = 56.
    2 marks
    Answer and solution

    56=71×2356 = 7^{1} \times 2^{3}

    ⇒7x−1×22x−1=71×23\Rightarrow 7^{x - 1} \times 2^{2x - 1} = 7^{1} \times 2^{3}

    ⇒x−1=1\Rightarrow x - 1 = 1 and 2x−1=32x - 1 = 3

    ⇒x=2\Rightarrow x = 2 and x=2x = 2

    ∴x=2\therefore x = 2

    Answer: x=2x = 2

  11. If 103y=21610^{3y} = 216, find 10−y10^{-y}.
    1 mark
    Answer and solution

    (10y)3=63(10^{y})^{3} = 6^{3}

    ⇒10y=6\Rightarrow 10^{y} = 6

    10−y=110y=16\displaystyle 10^{-y} = \frac{1}{10^{y}} = \frac{1}{6}

    Answer: 16\displaystyle \frac{1}{6}

  12. Solve 272x=181\displaystyle 27^{2x} = \frac{1}{81}.
    2 marks
    Answer and solution

    (33)2x=134\displaystyle (3^{3})^{2x} = \frac{1}{3^{4}}

    ⇒36x=3−4\Rightarrow 3^{6x} = 3^{-4}

    ⇒6x=−4\Rightarrow 6x = -4

    ⇒x=−23\displaystyle \Rightarrow x = -\frac{2}{3}

    Answer: x=−23\displaystyle x = -\frac{2}{3}

  13. Solve 4x+1−22x+1=1284^{x + 1} - 2^{2x + 1} = 128.
    5 marks
    Answer and solution

    (22)x+1−22x+1=128(2^{2})^{x + 1} - 2^{2x + 1} = 128

    ⇒22x+2−22x+1=128\Rightarrow 2^{2x + 2} - 2^{2x + 1} = 128

    ⇒4×22x−2×22x=128\Rightarrow 4 \times 2^{2x} - 2 \times 2^{2x} = 128

    ⇒22x(4−2)=128\Rightarrow 2^{2x}\left(4 - 2\right) = 128

    ⇒22x×2=128\Rightarrow 2^{2x} \times 2 = 128

    ⇒22x=128×12=64=26\displaystyle \Rightarrow 2^{2x} = 128 \times \frac{1}{2} = 64 = 2^{6}

    ⇒2x=6⇒x=3\Rightarrow 2x = 6 \Rightarrow x = 3

    Answer: x=3x = 3

  14. If 125x−1=25125^{x-1} = 25, find 27x27^{x}.
    3 marks
    Answer and solution

    (53)x−1=52(5^{3})^{x-1} = 5^{2}

    ⇒53x−3=52⇒3x−3=2⇒x=53\displaystyle \Rightarrow 5^{3x-3} = 5^{2} \Rightarrow 3x - 3 = 2 \Rightarrow x = \frac{5}{3}

    27x=(33)53=35=243\displaystyle 27^{x} = (3^{3})^{\frac{5}{3}} = 3^{5} = 243

    Answer: 243243

  15. If 10x=310^{x} = 3, 3y=53^{y} = 5 and 5z=0.0015^{z} = 0.001, find xyzxyz.
    2 marks
    Answer and solution

    5=3y=(10x)y=10xy5 = 3^{y} = (10^{x})^{y} = 10^{xy}

    0.001=5z=(10xy)z=10xyz0.001 = 5^{z} = (10^{xy})^{z} = 10^{xyz}

    10xyz=0.001=10−310^{xyz} = 0.001 = 10^{-3}

    ⇒xyz=−3\Rightarrow xyz = -3

    Answer: xyz=−3xyz = -3

  16. If 2x=5y=1000z2^{x} = 5^{y} = 1000^{z}, show that z=xy3(x+y)\displaystyle z = \frac{xy}{3(x + y)}.
    5 marks
    Answer and solution

    Let 2x=5y=1000z=k2^{x} = 5^{y} = 1000^{z} = k (say)

    ⇒2=k1x\displaystyle \Rightarrow 2 = k^{\frac{1}{x}}, 5=k1y\displaystyle 5 = k^{\frac{1}{y}}, 1000=k1z\displaystyle 1000 = k^{\frac{1}{z}}

    1000=23×531000 = 2^{3} \times 5^{3}

    ⇒k1z=(k1x)3×(k1y)3\displaystyle \Rightarrow k^{\frac{1}{z}} = \left(k^{\frac{1}{x}}\right)^{3} \times \left(k^{\frac{1}{y}}\right)^{3}

    ⇒k1z=k3x+3y\displaystyle \Rightarrow k^{\frac{1}{z}} = k^{\frac{3}{x} + \frac{3}{y}}

    ⇒1z=3x+3y\displaystyle \Rightarrow \frac{1}{z} = \frac{3}{x} + \frac{3}{y}

    ⇒1z=3y+3xxy=3(x+y)xy\displaystyle \Rightarrow \frac{1}{z} = \frac{3y + 3x}{xy} = \frac{3(x + y)}{xy}

    ⇒z=xy3(x+y)\displaystyle \Rightarrow z = \frac{xy}{3(x + y)}

    Answer: Shown: z=xy3(x+y)\displaystyle z = \frac{xy}{3(x + y)}

  17. Find the value of 64−56\sqrt[6]{64^{-5}}.
    1 mark
    Answer and solution

    amn=amn\displaystyle \sqrt[n]{a^{m}} = a^{\frac{m}{n}}

    64−56=64−56=(26)−56\displaystyle \sqrt[6]{64^{-5}} = 64^{-\frac{5}{6}} = (2^{6})^{-\frac{5}{6}}

    =2−5=125=132\displaystyle = 2^{-5} = \frac{1}{2^{5}} = \frac{1}{32}

    Answer: 132\displaystyle \frac{1}{32}

  18. Find the value of (213+313)(223−613+323)\displaystyle (2^{\frac{1}{3}} + 3^{\frac{1}{3}})(2^{\frac{2}{3}} - 6^{\frac{1}{3}} + 3^{\frac{2}{3}}).
    3 marks
    Answer and solution

    (a+b)(a2+b2−ab)=a3+b3(a + b)(a^{2} + b^{2} - ab) = a^{3} + b^{3} with a=213\displaystyle a = 2^{\frac{1}{3}}, b=313\displaystyle b = 3^{\frac{1}{3}}

    ab=213⋅313=613\displaystyle ab = 2^{\frac{1}{3}} \cdot 3^{\frac{1}{3}} = 6^{\frac{1}{3}}

    Value =(213)3+(313)3=2+3=5\displaystyle = (2^{\frac{1}{3}})^{3} + (3^{\frac{1}{3}})^{3} = 2 + 3 = 5

    Answer: 55

  19. If x0.5x2=18\displaystyle \frac{x^{0.5}}{x^{2}} = \frac{1}{8} and x>0x > 0, find xx.
    2 marks
    Answer and solution

    x12−2=18⇒x−32=2−3\displaystyle x^{\frac{1}{2} - 2} = \frac{1}{8} \Rightarrow x^{-\frac{3}{2}} = 2^{-3}

    ⇒x32=23=8\displaystyle \Rightarrow x^{\frac{3}{2}} = 2^{3} = 8

    x=823=(23)23=22=4\displaystyle x = 8^{\frac{2}{3}} = (2^{3})^{\frac{2}{3}} = 2^{2} = 4

    Answer: x=4x = 4

  20. Find the value of {(10−3)2}−12\displaystyle \left\{\left(10^{-3}\right)^{2}\right\}^{-\frac{1}{2}}.
    1 mark
    Answer and solution

    =10(−3)×2×(−12)\displaystyle = 10^{(-3) \times 2 \times (-\frac{1}{2})}

    =103= 10^{3}

    =1000= 1000

    Answer: 10001000